rss
05/10/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

 Питання закриття шкіл
не вирішено, представники громадськості протестують

  Title
  

Поліція Чикаго ввечері минулої п’ятниці заарештувала протестуючих, які розташувалися перед офісом мера Рама Емануеля з метою привернути увагу до закриття шкіл. Поліція розповіла, що «кілька» осіб були арештовані після того, коли вони відмовилися піти геть. Віце-президент профспілки вчителів Чикаго – Джессі Шаркі – повідомила, що близько 10 години вечора поліція забрала 10 осіб. У профспілці заявляють, що цих десятьох, серед яких – двоє вчителів, двоє вчителів-пенсіонерів та шестеро батьків і членів спільноти – випустили в суботу вранці.
Акція протесту почалася у п’ятницю після обіду, надворі, перед входом у мерію з вулиці La Salle.
«Досить закривати школи», – кричали вони годинами після того, коли представники Chicago Public Schools оприлюднили новий план визначення шкіл, які підлягають закриттю або об’єднанню. Протестуючих зібралось понад сотню, і їхні скандування стали сильнішими: «Гей, Раме, ми не дурні, ти не закриєш наші школи», – коли вони піднялися на п’ятий поверх мерії, розташувавшись перед дверима офісу мера.
Протестуючі в червоних футболках – профспілки вчителів Чикаго – та синіх – від Action Now – продовжували скандування перед офісом мера. Раніше цього тижня мер Рам Емануель повторив, що збирається закрити деякі школи. Активісти звинувачують мера у закритті громадських шкіл, так що тепер він може «перевести» їх у «приватні руки» – систему чартерних шкіл.
«Давайте будемо чесними. Якщо ви закриваєте державні школи через те, що в них нема достатньої кількості дітей, то чому ви відкриваєте 60 нових приватних шкіл?» – запитав Вінді Пірсон з Action Now»... Їхня реальна мета – приватизувати наші школи. CPS – разом з мером Емануелем – хочуть зробити з нашими школами те, що мер (Річард M.) Дейлі зробив з паркувальними стоянками».
У п’ятницю ж, коли закінчився робочий день у мерії, протестуючі відмовилися залишити приміщення мерії після 5 години і були заарештовані. Рам Емануель так і не вийшов до них.
Поліна Ліпман, професор Іллінойського Університету в Чикаго та член організації «Вчителі за соціальну справедливість» (Teachers For Social Justice), сказала, що недозаповненість звичайних громадських шкіл була «штучно створеною». «Ми прагнемо мораторію, а не лише фальшивого процесу співпраці», – сказав Ліпман, маючи на увазі план CPS – проконсультуватися у питанні закриття шкіл з комітетом членів громад.
На тлі зростаючого занепокоєння громадськості закриттям шкіл, представники CPS у п’ятницю попросили про чотиримісячне відтермінування оприлюднення списку шкіл, що підлягають закриттю.
Згідно зі законом штату, правління округу зобов’язане повідомити школи до 1 грудня про закриття, об’єднання чи поетапне закриття. Нова голова CPS – Барбара Берд-Беннет – повідомила, що вона хоче продовжити дедлайн до 31 березня, щоб виділити час на «ретельний» процес взаємодії з громадами.
Берд-Беннетт призначила комісію з дев’яти членів, щоб вони зібрали пропозиції громад та надили рекомендації школам, які підлягають закриттю.
«Це робиться не для відтермінування важких рішень», – сказала Берд-Беннетт, вкотре визнавши, що спільнота не надто довіряє CPS.
«Тільки завдяки такому відкритому і прозорому процесу ми зможемо дійти потрібного консенсусу, щоб зробити краще для наших дітей і нашого міста», – сказала вона, виступаючи в п’ятницю вранці на Chicago Urban League.
Профспілка закликає до впровадження мораторію на закриття шкіл та вимагає незалежного аудиту фінансово-освітнього ефекту закриття шкіл.
Минулого тижня CPS зазначили, що рішення про закриття шкіл будуть базуватися виключно на їх використанні. Представники CPS заявили, що половина шкіл округу не використовується, а близько 140 більше, ніж наполовину порожні. Також було оцінено, що економія від закриття подібних об’єктів складе від 500 000 до 800 000 доларів.
Тим часом шкільний округ підписав угоду зі системою чартерних шкіл, пообіцявши впродовж найближчих п’ять років додати 100 нових шкіл, 60 з яких – приватні.
«Де логіка – радіти з приводу нових шкіл, при цьому слухаючи скарги на те, що шкіл є надто багато?» – запитав віце-президент профспілки – Джессі Шаркі.

 


 

Моторошне вбивство у Naperville

 

Громадянка Польщі, яка проживала у Naperville, зарізала ножем свого семирічного сина і п’ятирічну доньку сусідки.
Як стало відомо, 40-річна Ельжбета Пляковська доглядала 5-річну Олівію Двораковські – сусідську дівчинку – разом зі своїм 7-річним сином Джастіном. Діти увечері 30 жовтня почали пустувати, і Ельжбета почала вимагати тиші. Коли діти продовжували галасувати, жінка завела їх у спальню, змусила дітей встати на коліна і почати молитися. Потім, незважаючи на те, що діти благали пробачення, жінка почала завдавати ударів ножем до того часу, допоки діти не перестали дихати. Після цього вона перерізала горло обом дітям. Першим загинув син вбивці, дівчинка була вбита, бо стала «свідком». За результатами слідства жінка завдала 100 ножових поранень своєму синові і 50 – дівчинці. Після вбивства Пляковська, вся в крові, поїхала спочатку до церкви – St. Elizabeth Seton Catholic Church і намагалася когось знайти «для сповіді». Згідно з однією версією, вона розмовляла з якимось священиком, за іншою – їй не вдалося посповідатися. Згодом вбивця попрямувала додому, де був її старший син, який викликав поліцію.
Мама дівчинки, що працює медсестрою, повернулася додому і виявила, що будинок зачинений, вона спочатку поїхала до будинку Пляцковської, а потім звернулася до поліції. Поліцейські, які зламали двері, виявили трупи обох дітей, а також – двох мертвих собак. На своє виправдання Пляцковська спочатку заявила, що до будинку увірвався грабіжник, який і вбив дітей. Потім вона сказала, що почала чути голоси диявола і зарізала дітей, щоб врятувати їхні душі. Але, врешті-решт, жінка зізналася, що вбила сина, щоб помститися чоловікові, який, за її словами, не цінував її та занадто рідко бував удома (він працює водієм-далекобійником). Чоловік Ельжбети не міг дати пояснення тому, що сталося. Він стверджував, що дружина була дуже засмученою через недавню смерть батька в Польщі, й дуже хотіла повернутися на Батьківщину; чоловік додав, що проблем у подружжя не було. Пляковська вже була одного разу заарештована за крадіжку в магазині, а також – мала DUI. Зараз проводиться попереднє слідство.

Title
 Title
  

 

 

Сходження до вершини Willis із Марком Кірком
у завершальній частині

 

Title  
  

Минулої неділі відбулося масове сходження до верхівки Willis Tower на користь Rehabilitation Institute of Chicago
Сто три сходових марші вгору – спекотно, задушливо і жодного краєвиду протягом всього шляху, окрім людини попереду.
Близько 3000 осіб взяли участь у цій доброчинній акції, зокрема, американський сенатор Марк Кірк, який, накульгуючи, подолав 2107 сходинок.
Всі були винагороджені видом з оглядового майданчику.
Кірк, оговтуючись від нещодавнього серцевого нападу, взяв участь у зборі коштів, починаючи з 66-го поверху, і трохи більше, ніж за годину вийшов зі сходової клітки на 103-му поверсі.
«Ми тут – де ж пиво?» – пожартував він, перш ніж його обійняла його мати, Джуді Кірк. Кірка, який мав на лівій нозі бандаж і йшов з тростиною, швидко провели до ліфта помічники. Фізіотерапевт Кірка – Майкл Клоновскі – заявив, що для його пацієнта підйом заради збору коштів став метою, коли він лікувався у RIC.
Кіркова історія – лише одна з багатьох надихаючих історій, які можна було дізнатися у неділю. Сліпий чоловік здійснив сходження. Дюжина пожежників із West Chicago в повній екіпіровці подолали нелегкий шлях до вершини. Так само й Зак Ватер зі штату Вашингтон – інвалід, що йшов на «біонічній» нозі з RIC, яку він контролює подумки. Майже непомітне синє світло моргало під білими шортами Ватера, а коли нога рухалась, вона видавала звук, що й нагадало супергероя з фільму «Iron Man».
Ватер пройшов весь цей шлях до вершини, де потім позував для фотографів на The Ledge – одній зі скляних коробок Willis Tower, які виступають із хмарочоса.
«Коли люди запитують мене, чи я нервував перед підйомом, я кажу їм, що я більше нервував через ЗМІ», – сказав Зак, який втратив ногу в аварії на мотоциклі.

 

Іллінойс рухається вперед у питанні
з біржею медичного страхування

 

Уряд Іллінойсу розглядає п’ять заявок на створення у штаті біржі медичного страхування – необхідного компонента реконструкції системи охорони здоров’я у державі, який губернатор Пет Куінн мав намір реалізувати незалежно від того, хто переможе на президентських виборах.
До 2014 року кожен штат повинен мати своєрідну он-лайн біржу, де фізичні особи та малі підприємства зможуть порівнювати комерційні плани медичного страхування на основі їхньої якості та вартості. Концепція була описана як Travelocity в медичному страхуванні, і мала на меті – зробити купівлю страховки простішою та доступнішою.
«Зараз у процес залучені п’ятнадцять штатів, зокрема, й Іллінойс, а з огляду на те, що це найбільші штати, то разом вони складають близько половини населення країни», – сказав Пет Куінн.
Закон Обами про охорону здоров’я повинен забезпечити страхуванням більшість незастрахованих і вимагає, щоб майже кожен мешканець США мав страхування. Чиновники Іллінойсу передбачають, що близько 800 000 незастрахованих мешканців отримають страховку у 2014 році завдяки закону, і що це число перетне межу в 1 мільйон осіб до 2020 року.
Відповідно до закону про охорону здоров’я, штати, які не запустити свою власну біржу або не уклали з цією метою партнерство з федеральним урядом, зазнають втручання Вашингтону.
The Illinois Department of Insurance отримав пропозиції про контракт на створення біржі від Infosys, CGI, Deloitte Consulting, Xerox та Cognizant Technologies Solutions.
Контракт вимагає, щоб робота була зроблена в Сполучених Штатах, а Петт повідомив, що Infosys могла б розмістити свої операції Іллінойської біржі в межах штату. Інші претенденти, з якими зв’язалася Associated Press з приводу цієї історії, або заявили, що не можуть давати коментарі до укладення контракту, або не розповіли, чи цю роботу буде зроблено в штаті.
Компанія, яка виграє тендер, повинна буде спроектувати і побудувати зручний сайт, який легко приведе їх споживачів до Medicaid, дитячих програм медичного страхування або приватного страхування, залежно від можливостей та прав кожного споживача. Біржа повинна ділитися даними з Іллінойським агентством Medicaid. Споживачі зможуть дізнатися, чи мають вони право на нові федеральні субсидії, щоб оплатити внески, або чи вони мають право на Medicaid.
Іллінойс візьме на себе повне управління своєю платформою у 2015 році, на другому році повного впровадження національного закону про охорону здоров’я. «Протягом першого року штат Іллінойс планує співпрацювати з федеральним урядом», – сказав Колін Бернс з Департаменту страхування Іллінойсу. Якщо план штату буде затверджено, федеральний уряд запустить веб-сайт і колл-центр. Штат вирішуватиме, які страхові плани підготувати до продажу на платформі та забезпечить персональну допомогу споживачеві.

У фокусі – Америка

Америка зробила свій вибір на користь чинного Президента

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers