rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 У Кувейті для розгону мирної акції протесту застосували сльозогінний газ

Кувейтські сили боротьби із заворушеннями в ніч на понеділок, 5 листопада, вкотре застосували сльозогінний газ, димові і звукові шашки для розгону мирної демонстрації, організованої опозицією на знак протесту проти перевиборів до парламенту і зміни виборчої системи в країні, повідомляє РІА “Новости”.
У акції, що отримала назву “Гідність Батьківщини”, взяли участь кілька тисяч людей. Вони перекрили автотрасу на півдні столиці Кувейту. Учасники демонстрації висловлювалися проти змін виборчої системи, про які в жовтні заявив емір Кувейту шейх Сабах аль-Ахмад ас-Сабах, а також проти перевиборів до кувейтського парламенту.
Раніше опозиційні партії заявили, що бойкотуватимуть парламентські вибори, призначені на 1 грудня, оскільки вважають, що влада намагається сформувати лояльний до уряду “кишеньковий” парламент. Опозиція в останні місяці організувала вже кілька масових акцій протесту, під час розгону яких поліція застосовувала силу. Десятки осіб заарештовані за звинуваченнями в організації сутичок.
Кувейтська опозиція отримала більшість у парламенті на виборах, що пройшли в лютому цього року. Проте між депутатами-опозиціонерами і кувейтським “прорежимним” урядом в останні місяці наростав конфлікт. Конституційний суд в червні виніс рішення розпустити законодавчі збори і повернув до роботи парламентський склад скликання 2009 року, лояльний до влади. Проте на тлі народних протестів емір Кувейту розпустив і цей парламент і призначив нові вибори на 1 грудня.

 


 

 

Росія витратить на армії сусідів 1,5 млрд. доларів,
щоб перекрити шлях США в Середню Азію

 

У відповідь на демарш з боку Узбекистану, що вийшов з ОДКБ і почав налагоджувати відносини зі США, Росія має намір подружитися з найближчими сусідами примхливої країни. Дружба оцінюється у понад мільярд доларів, який піде на модернізацію киргизької і таджицької армій. Експерти сумніваються в ефективності цієї стратегії: наслідки такого широкого жесту передбачити неможливо.
Москва обіцяла Бішкеку військову підтримку у розмірі 1,1 млрд. доларів - на таку суму Киргизстан отримає стрілецьку зброю, нові БМП, розвідувально-дозорні машини, вертольоти, польові шпиталі, переносні міномети, легку мототехніку і супутникову апаратуру, пише “КоммерсантЪ”.
Цим перелік, можливо, не обмежиться. Згідно з наявними на даний момент домовленостями, йдеться також про значне розширення підготовки киргизьких військових у російських ВНЗ. За деякими даними, перші партії російської зброї будуть спрямовані в Киргизстан вже наступного літа.
Що стосується Таджикистану, то тут обсяг військової допомоги скромніший: лише 200 млн. доларів. Гроші підуть на модернізацію ППО і на ремонт військової техніки. Також є домовленість про надання Душанбе пільг при постачанні російських нафтопродуктів: РФ не стягуватиме мита на суму, яка близька до тієї, яку просили киргизи за продовження оренди 201-ї військової бази, - це близько 200 млн. доларів на рік.
РФ роздумує і про інвестиції в таджицькі ГЕС. Економічні блага обіцяє Таджикистану і наполегливе запрошення в Митний союз, де вже з широкими обіймами чекають на Киргизстан.
Як зауважують джерела, заплановані заходи спрямовані на зміцнення зв’язків усередині ОДКБ з урахуванням загроз, які можуть виникнути в регіоні після відходу в 2014 році НАТО з Афганістану. При цьому співрозмовники газети визнають, що Росія одночасно сподівається не допустити зміцнення впливу США в Середній Азії: “На цьому шляху ставиться заслін”.
Про те, що військові позиції Москви в колишніх південних радянських республіках слабшають, заговорили ще на початку року, коли з’явилася загроза втрати Габалінської бази радіолокації в Азербайджані. Далі під ударом опинилася 201-ша база біля Душанбе: таджицька сторона, як повідомляли в Міноборони РФ, веде “східну торгівлю” і вочевидь завищує плату за продовження оренди, термін якої закінчується в 2014 році.
Крім того, після виведення союзних військ з Афганістану значна частина військової техніки дістанеться, як було оголошено, саме Узбекистану. Там же може з’явитися американська військова база. Усі ці події вказують на “підступи третьої сторони” - намір Вашингтону закріпитися в регіоні і практично готовність цього самого регіону до такого розвитку подій, відзначали численні експерти і російські військові джерела. Серед потенційних загроз вказували і на економічні інтереси Китаю.
Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія готова надати гроші для фінансування білоруської армії. За його словами, у двох країн практично спільна армія і завдання, що стоять перед нею. І він вважає несправедливим, що розмір грошового забезпечення військовослужбовців РФ і Білорусі відрізняється.

 

Південна Корея тимчасово зупинить два ядерних реактори

 

Влада Південної Кореї заявила про тимчасову зупинку двох ядерних реакторів на АЕС в Йонгвані через виявлення у них компонентів, реалізованих постачальниками за підробленими сертифікатами. Про це повідомляє Agence France-Presse.
Як наголошується, рішення про зупинку має бути приведено в дію негайно. Очікується, що реактори не будуть працювати до січня 2013 року; протягом цього часу інженери повинні будуть замінити понад п’ять тисяч запобіжників, охолоджувальних вентиляторів і інших деталей, сертифікати яких виявилися підробленими.
Міністр економіки країни Хонг Сук Ву зазначив, що закриття реакторів призведе до “безпрецедентної” нестачі електрики протягом наступної зими. При цьому він підкреслив, що у використанні деталей, які не відповідають вимогам, у роботі АЕС не було прямої загрози для безпеки реакторів.
Хонг Сук Ву також зазначив, що прокуратура розпочне перевірку щодо постачальників, які надали фальшиві сертифікати на використовувані в реакторах компоненти. Крім цього, проведе власне розслідування і державний енергетичний оператор Korea Hydro and Nuclear Power.
Атомна електростанція в Йонгвані використовується з 1979 року і нині має шість реакторів, які експлуатуються.
Загалом в Південній Кореї діють 23 ядерні реактори, які забезпечують більше третини електрики, споживаної в країні. До 2030 року, згідно з поточними планами керівництва країни, буде запущено ще 16 реакторів.

 

Індія відмовилася від ізраїльських радарів - вони застаріли

 

Міністерство оборони Індії не використало можливість закупівлі нової партії аеростатних радарів у ізраїльського концерну “Рафаель” на тих же умовах, що і в 2007 році, і оголосило новий тендер.
Як повідомляє портал Defense News, в міноборони Індії погодилися з аргументами командування ВПС країни, що стверджувало, що за останні п’ять років на ринку з’явилися значно досконаліші технології.
Однією з причин відмови від розширення угоди з концерном “Рафаель” став той факт, що в 2009 році один з аеростатів розбився на пакистанському кордоні через негоду, і його й досі не відремонтували.
У найближчі два місяці індійська влада оголосить тендер на закупівлю шести аеростатних радарів на загальну суму 400 мільйонів доларів.
Запрошення для участь в тендері будуть розіслані британській компанії BAE, американським концернам Lockheed Martin і Northrop Grumman, а також французькому Thales, ізраїльській “Авіаційній промисловості” (ТАА) і російському “Рособоронекспорту”.
Відзначимо, в квітні Індія випробувала міжконтинентальну балістичну ракету “Агні-5”, потенційно здатну уразити європейську територію.

 

В Італії конфіскували майно у членів
сім’ї, що володіє імперією Hugo Boss

 

Фінансова гвардія Італії конфіскувала майно на 65 мільйонів євро, що належить сім’ї Марзотто - власниці імперії готової модного одягу Hugo Boss та інших престижних марок. Індустріальна група звинувачується в ухиленні від сплати податків на суму 200 мільйонів євро через підставну фірму в Люксембурзі.
Серед конфіскованого майна - нерухомість у Римі, на півночі Італії, на острові Сардинія. Щодо 13 осіб, у тому числі членів сім’ї, розпочато слідство, повідомляє NEWSru.com.
Група Марзотто, що веде свою історію з 1836 року, займається випуском тканин для провідних будинків мод і пошиттям готового одягу. Підприємству належать такі торгові марки, як Gruppo Bassetti, Lanerossi, Hugo Boss. Виділена в самостійний підрозділ в 2005 році Valentino Fashion Group зі штаб-квартирою в Римі займається виробництвом за ліцензією одягу під марками Hugo Boss, Malboro Classics і до нещодавна Valentino і M Missoni. У 2012 році права на ці бренди були продані катарському інвестиційному холдингу.
Сама група не коментує те, що трапилося. Нещодавно італійські податківці також висунули претензії відомим модельєрам Дольче і Габбана. Вони були викриті в приховуванні від податків майже на мільярд євро, але пізніше звинувачення з них були зняті.

 

У Румунії заарештували генерала,
якого підозрюють в організації розкрадання 22 млн. євро

 

Черговий корупційний скандал набирає обертів у Румунії. Генерала у відставці Драгоша Діаконеску, колишнього співробітника спецслужб часів Ніколає Чаушеску, заарештувала на 29 днів румунська прокуратура.
Він проходить як головний підозрюваний у справі про розкрадання з комерційних банків 22 мільйонів євро.
Про це повідомили в румунському Департаменті боротьби з організованою злочинністю і тероризмом (DIICOT), передає Укрінформ.
“Ордер на арешт генерала у відставці Драгоша Діаконеску виданий на підставі доказів, що колишній співробітник спецслужб був “мозковим центром” злочинного угруповання, підозрюваного в розкраданні 22 мільйонів євро”, - зазначається в комюніке Департаменту.
Окрім генерала, заарештовано ще п’ять осіб, серед яких і керівник однієї з місцевих громадських організацій ромів у повіті Келераш Міхай Стан.
Вже тривалий час в Румунії розслідується гучна справа про розкрадання з трьох румунських комерційних банків 22 мільйонів євро. Гроші надавалися банками як кредити на підставі фальшивих документів.
У справі проходять усього 48 осіб. Для більшості з них, у тому числі для колишнього керівника державного Фонду з кредитування малих підприємств Шеремета і віце-голови Румунського комерційного банку Клаудіу Черчел, запобіжним заходом обрано підписку про невиїзд.

 

Майже 100 дельфінів викинулися на берег
біля островів Австралії

 

На узбережжя двох маленьких островів, що розташовані у Бассовій протоці між Австралією і Тасманією, минулими вихідними викинулися близько ста дельфінів.
За повідомленнями рятувальних служб, імовірно в суботу увечері, 3 листопада, на березі острова Кінга виявили 13 дельфінів-афалін, наступного дня на піщаний пляж розташованого поруч крихітного острова Нью Єарс викинулися відразу 80 дельфінів - афалін і грінд. Нарешті в понеділок на мілководді до острова Нью Єарс прибилися ще з десяток китоподібних, передає РІА “Новости”.
Австралійські рятувальні служби, яким допомагали добровольці, впродовж усієї неділі намагалися вивести у відкритий океан тварин, багатьох з них довелося викопувати з прибережного піску. За їхніми словами, зробити це досить важко, оскільки більшість дельфінів сильно ослабли на мілині, вони виснажені, геть дезорієнтовані, деякі мають ураження шкіри від сонця. Окрім цього, ссавці перебувають в стресовому стані. Попри всі зусилля людей, понад 70 дельфінів загинули.
За припущенням біологів, два масових викиди афалін і грінд на береги розташованих неподалік один від одного островів мають якусь спільну причину. Проте, що саме стало приводом для таких дій тварин, фахівці сказати наразі не беруться.
Кити і дельфіни останнім часом часто викидаються на берег. Здебільшого, це відбувається в літні місяці, коли зграї ссавців мігрують в антарктичні води або повертаються звідти. Як правило, якщо одна грінда викидається на берег, то решта намагаються допомогти їй, і у результаті повторюють її долю.
Нещодавно в такий спосіб на Південному острові Нової Зеландії загинуло понад 60 чорних дельфінів. Тварини викинулися на берег в районі пляжу Фаревелл Спліт, де їх виявили туристи.
Досі вчені не можуть дати точної відповіді, що може стати причиною подібних масових самогубств китоподібних, які час від часу відбуваються в різних куточках земної кулі.
Можливо, поведінка китів пов’язана з порушенням ехолокації, викликаним підвищеною активністю в океані людини, чия діяльність перешкоджає передачі високочастотних звукових сигналів. Тварини використовують ехолокацію для орієнтації в просторі.
Також висловлюються припущення, що поведінка китів може бути пов’язана з впливом експериментальної військової техніки.
Біологи зазначають, що причиною загибелі дельфінів також може бути отруєння токсинами або важкими металами, розчиненими в морській воді.

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers