rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ На чім тримається Ластівчине гніздечко

Нинішній напрочуд сонячний курортний сезон у Ялті пройшов під знаком сторіччя Ластівчиного гнізда. Ця унікальна пам’ятка архітектури та історії розташована на 40-метровій Аврориній скелі Ай-Тодорського мису в селищі Гаспра. Вона нагадує середньовічний лицарський замок і є своєрідною емблемою Південного берега Криму. Свій нинішній вигляд Ластівчине гніздо набуло дякуючи нафтовому промисловцеві барону Штейнгелю, на замовлення якого інженер і скульптор – Леонід Шервуд – і спорудив на майданчику розміром 10 на 20 метрів цей романтичний замок.

Невдовзі потужний землетрус ледь не зруйнував споруду. Частина скелі обвалилася, і пам'ятка зависла над морем. Сорок літ будівля простояла закритою, і лише у 60-х роках замок зміцнили та відремонтували. Для цього крайній блок замку помістили на консольну залізобетонну плиту, закріпивши її під головною спорудою, а саму її зміцнили антисейсмічними поясами. Головну башту добудували й прикрасили чотирма шпилями.
З нагоди ювілею Ластівчиного гнізда у Ялті впродовж усього сезону відбулося безліч цікавих заходів. Було влаштовано етнофестиваль «Крим – світ у мініатюрі», фестиваль народних промислів і ремесел, регату вітрильників «Кубок Ластівки», Всекримський конкурс дитячого малюнка «Ластівчине гніздо – територія щастя», виставки «Шедеври пейзажистів», «Римляни і тавро-скіфи в Криму», «Підводні історичні знахідки – скарби Чорного моря». Кримська художниця – Наталя Муравська – присвятила ювілеєві свою персональну виставку «Політ над морем». На території палацу-музею двічі на тиждень влаштовували експериментальні театралізовані вистави для дітей і дорослих. Зокрема, театр-студія «Ми» із Сімферополя показав тут свої роботи «Очі блакитного собаки» та «Хто образив тіточку Фаю». Укрпошта з нагоди ювілею випустила художній маркований конверт.
А 5 жовтня на оглядовому майданчику санаторію «Вітрило» відбулися головні святкові заходи. Тут презентували документальний фільм і новий модерний фірмовий стиль палацу, відзначили нагородами численних партнерів Ластівчиного гнізда. Учасників свята потішили своїм концертом дует Ганна-Марія й музикант Тимофій Вінковський.
За словами голови комітету з охорони культурної спадщини АРК Лариси Опанасюк, ці урочистості було вирішено проводити поза межами унікального замку, бо там півтора місяці тому була виявлена тріщина, тож кількість його відвідувачів тепер доводиться обмежувати. Оперативно відреагувало на це місцеве керівництво: 17 липня Рада міністрів АРК створила робочу групу для підготовки пропозицій, а через кілька днів на позачерговій сесії Верховна Рада Криму асигнувала 770 тисяч грн. на проектно-дослідні роботи, щоб зміцнити скелі й конструкції Ластівчиного гнізда. Нині спеціалісти досліджують стан фундаменту.
Але найбільше всіх непокоїть, чи надійною залишається скеля, на якій тримається замок. Під час реконструкції у 70-х роках минулого сторіччя в скельні отвори було залито понад 150 тонн рідкого скла. Дехто тоді пропонував усю скелю «одягнути в залізобетонну спідницю», але від цієї задумки відмовилися через неестетичність такого проекту. Зараз усе гучніше звучать пропозиції – розібрати палац і відновити його у первісному вигляді на міцному фундаменті, далі від обриву. Адже тріщини між камінням щораз збільшуються, а це загрожує втратою пам’ятки архітектури. То може, дійсно, вже годі «латати дірки», а слід забезпечити надійне й довговічне існування символу Криму.
Сьогодні Ластівчине гніздечко тримається на палкій любові до нього кримчан та чесному слові місцевої влади, що вона зробить все необхідне, аби зберегти його для прийдешніх поколінь.

На світлинах: Ластівчине гніздо
Фото photo.i.ua.

Кубань стала на захист української балачки

Ігор Яснюк та гурт «Світозари»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers