rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Мистецтво \ Чергове пiдкорення Голівуду

Чи доводилося вам зустрічати людину у якої відсутня така риса характеру, як спортивний азарт? Мабуть - ні. Змалечку кожен з нас прагне бути кращим, першим - у навчанні, у спорті, чи просто у грі в шашки, бридж  чи бадмінтон. Завдяки бажанню перемагати всіх і всюди - формуються якості лідера й вожака, якому притаманний дух переможця й який завжди шукає боротьбу, щоб в черговий раз самоствердитися і довести іншим, що він кращий.

Світ спорту для цього має необмежені мож­ли­вості. Лише за останні чверть віку серед олімпійських дисциплін з'явилися такі екзотичні види спорту як керлінг, фрістайл, бейсбол чи синхронне плавання. Одні види спорту демонструють красу і грацію (синх­ронне плавання), інші - мужність і відвагу (фрістайл), а деякі - взагалі незрозумілі для переважної більшості європейських глядачів (керлінг та бейсбол). Та всіх їх об'єднує спортивний азарт, що дає змогу проявити спортсменам себе з найкращого боку і виявити пере­можця, який довічно носитиме горде звання Олімпій­ського чемпіона.

Світ мистецтва до недавнього часу аж ніяк не міг похвалитися чимось подібним, а тим паче таким зма­ганням, де б можна було виявити кращих у мис­тецьких категоріях, таких як танець, спів чи оригі­нальний жанр. Звичайно серед майстрів мистецтв від­бувається безліч міжнародних музичних і теат­ральних конкурсів та фестивалів. Деякі з них мають велику й славну історію, є дуже престижними у своїй царині, збирають під свої прапори видатних майстрів мистецтв,  гру яких приходять послухати й поди­ви­тися величезні глядацькі аудиторії. Та всі ці конкурси та фестивалі мають один недолік - вони проходять у вузьких рамках певного виду мистецтва. Якщо це театральний фестиваль, то у ньому приймають уча­сть лише театральні колек­тиви, якщо музичний - то лише музиканти, що ви­конують сучасну або класичну музику. Подібна си­туація і з танцювальними фести­валями чи конкурсами вокалістів. Така усталена фор­ма визначення кращих за професією серед майстрів мистецтв існувала десятиліттями. Та наприкінці минулого століття у світі мистецтва сталася подія, яка в значній мірі поламала усталені стереотипи і дала змо­гу проявити свій мистецький талант і професійні здібності не лише професійним майстрам, але й аматорам.

У жовтні 1997 року в Каліфорнії, у місті Бурбанк неподалік від Лос-Анжелесу,  відбувся перший Чем­піонат світу з видовищних мистецтв ( World Championship of Performing Arts ). Згідно з умовами змагань, у ньому, поряд з професійними виконавцями, можуть приймати участь й аматори. Це змагання по своїй суті багато в чому нагадує Олімпійські ігри у спорті. Сучасні засоби комунікації дозволяють отримувати інформацію з перших вуст, тож гріхом було б не ско­ристатися такою можливістю і не задати декілька запитань генератору ідеї проведення Світової пер­шості, головному організатору, фундатору і пре­зи­денту Чемпіонату світу з видовищних мистецтв па­нові Гріффіту О'Нілу. Незважаючи на зайнятість пан О'Ніл охоче погодився задовольнити цікавість читачів нашої газети.

-              Пане президенте, що спонукало вас взя­тися за організацію такого змагання, яке не має аналогів у мистецькому світи?

-              Все моє життя пов'язане зі шоу-бізнесом. Я є засновником і співавтором таких шоу-програм як Міс Америка, Міс Голлівуд та Міс Всесвіту, кон­су­ль­тую провідних голлівудських зірок шоу-бізнесу, зустрічаюся з відомими співаками, продюсерами, акторами та режисерами театру і кіно. Люди мис­тецтва завжди прагнуть бути першими на авансцені, демонструвати своє вміння та майстерність. Та шлях до вершини є довготривалий, і часто артист чи співак так і не засвітившись перед відомим режисером чи продю­сером, сходить зі сцени. Я довго розмірковував над цією проблемою і прийшов до висновку, що творчі лю­ди теж повинні мати своє змагання, де б у чесній боро­тьбі змогли б продемонструвати майстерність і вміння та проявити свій хист і талант. Так виникла ідея організації Чемпіонату світу з видовищних мис­тецтв. 

-              У яких видах мистецтва змагаються учасники Чемпіонату світу?

-              Чемпіонат проходить у восьми мистецьких ка­тегоріях: танець, спів, театральне мистецтво, коме­дійний жанр, моделінг, інструментальна музика, му­зичні ансамблі та всі інші види мистецтв, що не ввійш­ли в даний перелік.

-              Які є вимоги  до учасників змагань?

-              Учасники повинні бути громадянами країни, яку вони репрезентують та належно представляти світове та національне мистецтво. Ще одна суттєва ви­мога полягає в тому, що тривалість виступу кож­но­го колективу чи окремого учасника  може тривати ли­ше 90 секунд. Вихід за ці часові рамки тягне за со­бою дискваліфікацію.

-              Чи обширна географія Чемпіонату світу?

-              У першому змаганні, у 1997 році, приймали участь представники 31 країни. У цьогорічному Чем­піонаті вже змагалися учасники з 52 країн світу. І це не дивлячись на те, що всі фінансові витрати учас­ники покривають за власний кошт, включно з авіак­вит­ками, харчуванням та проживанням у готелі.

-              Яке враження на вас зробила українська де­легація?

-              Представники вашої країни вже втретє прий­мають участь у Світовому чемпіонаті з видовищних мистецтв. І кожного разу у складі вашої репрезентації є і досвідчені майстри сцени, як наприклад танцю­вальний колектив "Галичина" ( 2003 р.) і талановита молодь  -  Тетяна Мельник ( Гран-прі Чемпіонату сві­ту 2001 р.).  Варто зазначити, що велику роботу про­во­дить Національний директор від вашої країни, переможець позаминулорічного Чемпіонату світу, Ос­тап Стахів. Його вимогливість та ретельність у під­готовці національної команди України до Чем­піо­нату світу у підсумку приносить  рясний урожай з на­город, що їх постійно завойовують  майстри мис­тецтв вашої країни. Співпрацюючи з представниками країн-учасниць Світової першості з видовищних мистецтв доводиться вивчати історію та культуру  народів цих країн. І я повинен сказати, що українське мистецтво багате своїми віковічними традиціями, а його пред­ставники своєю участю у Чемпіонаті світу гідно пред­став­ляють його на міжнародній арені та роблять великий внесок  у розвиток світової культури й мистецтва.

-              Дякую вам пане О'Ніл за те, що знайшли час і поділилися своїми думками з читачами нашого часопису.

-              Бажаю українським майстрам сцени завжди бути в авангарді світового мистецтва і приносити славу для своєї держави!

Цьогорічна Світова першість за традицією прой­шла у другій декаді жовтня. Про підсумки Чемпіо­нату світу з видовищних мистецтв я попросив роз­повісти Національного директора, заслуженого артиста України, Остапа Стахіва.

-              Розкажи , Остапе хто цим разом пред­став­ляв Україну на Світовій першості?

-              Цього року наша делегація налічувала трид­цять учасників.

У складі національної команди були співак Во­ло­димир Вермінський, танцюристка Тетяна Рябоконь, скрипаль Станіслав Кукоба та народний вокально-хореографічний  ансамбль  "Галичина"  під керів­ниц­т­вом  Олексія Бобківа.

-              Чи вдалося нашим репрезентантам по­повнити скарбничку            української команди нагородами Світової першості?

-              За доброю традицією наші майстри достойно виступили у Чемпіонаті. У номінації "Народний та­нець" у віковій категорії понад 30 роківТетяна Ря­бо­конь за­воювала золоту медаль, а в номінації "Ліричний та­нець" додала до свого активу ще й срібну нагороду. Спе­ціальний приз журі Чемпіонату присудило Тетяні за чудовий національний костюм, в якому вона у фіналі танцювала під обробку популярної пісні "Україночка". Випускник Львівської Вищої музичної академії імені Миколи Лисенка скрипаль Станіслав Кукоба завою­вав срібну медаль Світової першості за виконання класичних творів і паралельно отримав цікаву про­по­зицію  прос­лухатися у Каліфорнійському симфоніч­ному оркестрі.

Не залишився без нагород і тернополянин Во­лодимир Вермінський. За виконання пісень естрад­ного жанру він був удостоєний золотої медалі, а в но­мі­нації "світова класика" отримав бронзову на­го­роду. До речі, Володимир Вермінський, по завер­шенні Чемпіонату здійснив турне США, де дав ряд кон­цертів у таких містах, як Лос-Анжелес, Філа­дель­фія, Нью-Йорк, Йонкерс, Бріджпорт, Ютіка та Чикаго. 

У всіх трьох номінаціях, а саме: "світовий", "на­родний", та "ліричний" танець, ме­далі найвищої проби  зібрав народний вокально-хореографічний ансамбль "Галичина". Виступ учас­ників ансамблю вінчав фінал Гала-концерту і був за­писаний національним американським телебаченням. В даний момент, ведуться переговори з англійською промоційною компанією на предмет організації світового турне "Галичини".  

Користуючись нагодою, що Володимир Вермін­ський Різдво святкував у нашому місті, я зустрівся з ним і задав декілька запитань з приводу його участі у Світовій першості.

-              Як ти потрапив, Володимире, на цей Чем­піонат, та твої враження від побаченого? 

-              Влітку минулого року приймаючи участь у Міжнародному фестивалі "На хвилях Світязя", що проходив у місті Луцьку, я здобув першу премію, та був запрошений на Чемпіонат світу з видовищних мис­тецтв у Голлівуд. Звичайно, я був приємно здивований цим запрошенням, адже не часто у житті трапляються запрошення подібного роду. Що ж стосується атмосфери, яка панувала на цьому Чем­піонаті, то вона відповідала кращим традиціям Гол­лівуду і цим сказано все. Попри гостру кон­куренцію першості, серед учасників змагань па­нувала дружня атмосфера.

-  Тобі довелося трішки мандрувати Аме­ри­кою та зустрічатися з представниками україн­ської громади. Де тобі найкраще співалося?

-   Всюди де доводилося виступати з концертами, мене зустрічали приязно і тепло. Чиказька громада у  США є найбільшою, та найкраще зорганізованою. Це  особливо відчувалося під час мого сольного кон­цер­ту, який   відбувся 22 листопада минулого року в аудиторії Собору святих Володимира та Ольги. До ре­чі, хочу висловити щиру подяку настоятелю цього храму о. Івану Кротцю, та організаторам концерту,  директору компанії "Міст-Карпати" Богдану Бухваку та його сестрі Марії.

-  Які твої, Володимире, подальші плани?    

-   17 січня ц.р. я співатиму у Лос-Анжелесі для ук­раїнської громади, а 24 січня виступатиму перед українцями в Індіані.  У лютому-березні планується мій сольний концерт присвячений 14-ій річниці діяльності корпорації "Міст-Карпати". Користуючись нагодою, хочу привітати українську громаду з Різдвом Христовим, та побажати всім доброго  здоров'я та достатку!

-              Дякую тобі, Володимире за цікаву роз­повідь і до зустрічі на концерті! Сподіваюся, що українські майстри мистецтв, ще не раз по­ра­дують нас своїми досягненнями на міжна­родній арені. 

Багатогранність таланту Еріки

ЕКСПОЗИЦII КИЇВСЬКІ МИСТЦІ У ЧИКАҐО

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers