rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
 Агітація священнослужителів – тренд цих виборів, – «Опора»

 

Громадянська мережа «Опора» вказує на значну участь Церкви в агітації на виборах Верховної Ради. Про це на прес-конференції сказала координатор виборчих програм «Опори» Ольга Айвазовська, – повідомляють Українські новини.
«Агітація на виборах через Церкву – тренд цих виборів. Така агітація дійсно масова. Вона стосується, більшою мірою, західних областей України, де рівень релігійності населення є набагато вищим, ніж на сході. Залучення Церкви до агітації на виборах – обов’язкова складова виборчих кампаній у Західній Україні. Там кандидати обов’язково ставлять стели, роздають гроші парафіянам, перераховують гроші церквам», – сказала вона.
Зокрема, Айвазовська навела як приклад одномандатний виборчий округ № 73 (Закарпатська область), де кандидат у депутати Ради, голова Закарпатської обласної ради, брат міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги – Іван – під час кампанії передав 26-ти церквам області по 30 тис. гривень, що, по суті, є підкупом.
Водночас, зі слів Айвазовської, масова агітація через Церкву характерна не тільки для Західної України, але, зокрема, і для Києва й Київської області.
На її думку, використання Церкви для політичної агітації є неетичним з боку кандидатів у депутати.
Відзначимо, Українська Греко-Католицька Церква заборонила своїм священикам проводити агітацію за яку-небудь політичну силу на виборах Ради.


Журнал «Патріархат» на своє 45-річчя скликав
міжнародну конференцію

 

В Українському Католицькому Університеті відбулась міжнародна конференція «Між журналістикою і ортодоксією: прозорість та відповідальність», присвячена 45-річчю журналу «Патріархат».
Участь у цьому заході взяли редактори провідних греко-католицьких видань, священнослужителі, журналісти римо-католики з Києва, Львова, Вінниці та Луцька.
«Не кожен журнал доживає до такого поважного віку – 45 років, – розповідає Анатолій Бабинський, головний редактор «Патріархату», – Тому ми вирішили, що сам по собі цей факт вже вартий уваги. Увесь цей час наше видання об’єднувало українських греко-католиків з усього світу і продовжує виконувати цю функцію нині».
Анатолій Бабинський повідомив, що журнал «Патріархат» можна придбати від Сіднею до Чикаго і, звісно, в українських містах. Часопис пропонує своїм читачам аналітичні та пізнавальні матеріали про життя Української Греко-Католицької Церкви та інших Церков Київської традиції. Серед авторів журналу є багато сучасних українських богословів та журналістів.
Говорячи про нинішній захід, редактор «Патріархату» зазначив, що міжнародна конференція повинна дати відповідь на низку питань і бодай схематично окреслити динаміку руху релігійної журналістики.
«Ми зібрали у Львові молодих людей із різних міст і різних конфесій, аби спільно поміркувати про перспективи релігійної журналістики. Щоб побачити ширший контекст, ми спеціально запросили на нашу конференцію провідного кореспондента американського видання National Catholic Reporter і аналітика ватиканської рубрики CNN – Джона Аллена. Сподіваємося, що його роздуми стануть у пригоді українським колегам», – сказав він.
Міжнародну конференцію – «Між журналістикою і ортодоксією: прозорість та відповідальність» – організували Українське Патріархальне Товариство у США, редакція суспільно-релігійного часопису «Патріархат» (м. Львів), Релігійно-інформаційна служба України.
Довідка: Журнал «Патріархат» – часопис, заснований групою активних мирян греко-католиків, членів Українського Патріархального руху, який зародився на підтримку діяльності Патріарха Йосифа Сліпого в 1963 році у США. Журнал став провідним церковним виданням українських мирян греко-католиків та протягом 35 років був містком єднання між різними куточками світу, де проживають вірні УГКЦ. Із 2002 року редакцію часопису перенесено в Україну, з того часу вона перебуває на Святоюрській горі у Львові.

 

Парламент ускладнив реєстрацію та посилив
контроль за релігійними організаціями

 

Всупереч домовленості з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, 16 жовтня 2012 року Верховна Рада ухвалила в цілому як закон законопроект № 10221, який вносить суттєві зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», – повідомляє Інститут релігійної свободи.
Ухвалений закон значно ускладнює порядок набуття релігійними організаціями статусу юридичної особи у зв’язку із запровадженням двох не узгоджених між собою реєстраційних процедур – реєстрацію статутних документів та державну реєстрацію (внесення до Єдиного реєстру юридичних осіб).
Законопроект №10221 також погіршує процедуру отримання погодження перебування іноземних релігійних діячів в Україні, необхідного для видачі візи. Відповідні погодження усім релігійним організаціям пропонується оформляти в Мінкультури – тобто – лише в Києві, що суперечить статті 24 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».
Крім цього, подібно до часів радянського тоталітарного минулого, ухвалений закон надає право здійснювати контроль за дотриманням законодавства про свободу совісті та віросповідання органам прокуратури, Мінкультури та іншим міністерствам, місцевим адміністраціям та органам місцевого самоврядування.
Як відзначають в ІРС, таким рішенням парламентська більшість повністю проігнорувала позицію релігійної спільноти та домовленості, досягнуті Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій з автором проекту – Постійним Представником Президента України у парламенті Юрієм Мірошниченком та його розробником – Міністерством юстиції України в особі першого заступника міністра – Інни Ємельянової.
Сам розгляд проекту у сесійній залі Верховної Ради відбувся без обговорення і тривав менше, ніж хвилину, чого було достатньо для процедури голосування. При цьому профільний Комітет з питань культури і духовності, більшість в якому складають представники опозиції, не підготував текст законопроекту до другого читання, чим унеможливив врахування поправок ВРЦіРО.
Розробка Мін’юстом та ухвалення парламентом законопроекту № 10221 відбулись, незважаючи на обіцянку Президента України Віктора Януковича, яку він дав главам церков і релігійних організацій під час зустрічі 21 квітня 2011 року, що до законодавства про свободу совісті не будуть вноситись зміни у випадку відсутності їх консенсусної підтримки з боку конфесій.
Виходячи з цього, як стало відомо ІРС, члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій вже підготували звернення до Глави держави за проханням – застосувати право вето на законопроект № 10221 у частині недопущення будь-яких змін до тексту чинного Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».
Глави Церков і релігійних організацій закликали Президента України – ветувати зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», передбачені ухваленим законопроектом № 10221.
Відповідний лист був переданий особисто Вікторові Януковичу під час його зустрічі з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), що відбулась 17 жовтня 2012 року у приміщенні Адміністрації Президента України, – повідомляє Інститут релігійної свободи.
Це звернення до Президента України підписали усі глави конфесій, присутні на зустрічі. Окремо це питання порушили у своїх виступах Предстоятель УПЦ КП – патріарх Філарет та Глава УГКЦ – Святослав.
«Вважаємо розробку Міністерством юстиції та ухвалення Верховною Радою законопроекту № 10221 кроками до дестабілізації релігійної ситуації у суспільстві, погіршення рівня свободи віросповідання в Україні, створення суттєвих перешкод для духовного та соціального служіння Церков і релігійних організацій», – наголосили глави конфесій у своєму зверненні.
За їхніми словами, необхідність застосування вето до законопроекту № 10221 зумовлена повним ігноруванням позиції релігійної спільноти та домовленостей, досягнутих ВРЦіРО з автором проекту – Постійним Представником Президента України у парламенті Юрієм Мірошниченком та його розробником – Міністерством юстиції України.
Глави конфесій нагадали Президенту про обіцянку, дану 21 квітня 2011 року під час першої зустрічі з членами ВРЦіРО, що до законодавства про свободу совісті не будуть вноситись зміни у випадку відсутності їх консенсусної підтримки з боку конфесій. У даному ж випадку закон було ухвалено без обговорення та без врахування жодних правок, запропонованих до другого читання.
На переконання глав Церков і релігійних організацій, застосувавши право вето до законопроекту № 10221, Глава держави стане на захист фундаментального права людини на свободу віросповідання та підтвердить раніше проголошені обіцянки.

 

Мусульмани Криму вирушили у хадж
до святих місць Медіни і Мекки

 

  Title
  

Із Акмесджита (Сімферополя) 16 жовтня в паломництво у Священні землі вирушило 89 мусульман Криму. Всього з України в хадж поїхало 165 мусульман. Серед них – 25 жінок.
Провів мусульман Криму в хадж заступник Муфтія мусульман Криму – Енвер Ногашев. Заммуфтія побажав щасливої дороги мусульманам і пояснив деякі особливості здійснення хаджу.
Як повідомляє прес-служба ДУМК, паломники 17 жовтня прибули до Києва і звідти попрямують до Королівства Саудівська Аравія. Спочатку паломники приїхали до Медіни, потім попрямували до Мекки.
У Медіні паломники відвідали 7 мечетей, гору Ухуд, мечеть Куба, мечеть Кіублятен. 21-22 жовтня паломники попрямували в Мекку.
24 жовтня вони вирушили у долину Міна, а 25 прибули на гору Арафат.
26 жовтня в долині Міна після першого намазу паломники вирушать до Джамарату кидати каміння і здійснять таваф іфада, після чого поїдуть у Міну. 27-27 жовтня вирушать в Джамарату кидати каміння (у трьох місцях).
1 листопада мусульмани Криму і України вилітають з аеропорту Джидди в Україну.
Таким чином, мусульмани України повернуться через два тижні.
Хадж є одним із стовпів Ісламу і обрядом поклоніння, який хоча б раз у житті повинен виконати кожен правовірний, який має таку можливість і достатню кількість праведно зароблених коштів. Хадж відбувається в період святкування Курбан-Байрама, який в цьому році мусульманами світу буде відзначатися з 25 по 28 жовтня.

 

На відкриття Менори у Дніпропетровськ
приїхали євреї з усього світу

 

 Title 
  

У Дніпропетровську 16 жовтня відбулося відкриття найбільшого у світі міжнародного єврейського центру «Менора». На відкритті були присутні посли і рабини з декількох держав, глави єврейських громад, а також – керівники Дніпропетровська та Дніпропетровської області.
Як повідомляє портал «Коментарі: Дніпропетровськ», під час урочистого відкриття «Менори» головний рабин Дніпропетровська і області – Шмуель Камінецький – розповів, яке значення має ця подія для євреїв усього світу, для України і для Дніпропетровська.
«Сьогодні єврейська громада отримує в подарунок «Менору». Єврейська громада Дніпропетровська, як менора, яка була в Храмі (Єрусалимський храм – ред.). Вона згуртована, цілісна, вона – об’єднана. І тут запалиться світло, яке освітить увесь світ. Олією для «Менори» буде єврейське життя, яке кипить у цій будівлі», – сказав головний рабин – Шмуель Камінецький.
«Відколи євреї живуть в Україні, таке відбувається дуже рідко. Великий відсоток дітей йде в єврейські школи, єврейські синагоги відкриваються, і ця діаспора, п’ята у світі, процвітає. Ми бажаємо цій країні і мешканцям України процвітання», – додав він,
Довідка: найбільший у світі єврейський центр «Менора» складається зі семи веж, які символізують Храмовий семисвічник – один із найбільш головних символів єврейського народу і, відповідно, має 7 веж із унікальним підсвічуванням. Найвища з них – висотою 77 метрів – має 20 поверхів.

Джерело: www.risu.org.ua

Розв’язка екологічних труднощів – всередині людини, – переконані учасники дискусії з нагоди Дня Бога-Творця

У Соборі Паризької Богоматері відбулась інтронізація єпископа УГКЦ Бориса (Ґудзяка)

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers