rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 Саакашвілі зважився надати Іванішвілі грузинське громадянство

Президент Грузії – Михайло Саакашвілі – видав указ про присвоєння лідеру коаліції «Грузинська мрія», кандидатові в прем’єри – Бідзіні Іванішвілі – громадянства Грузії, – повідомила на брифінгу у вівторок, 16 жовтня, прес-спікер глави держави – Манана Манджгаладзе.
За її словами, дія указу щодо Іванішвілі почнеться після припинення йому громадянства Франції, – пишуть «Новости-Грузия».
Президент Саакашвілі в жовтні 2011 року, після оголошення Бідзіни Іванішвілі про своє рішення вступити в політику, підписав указ про позбавлення його грузинського громадянства. За даними міністерства юстиції, грузинське громадянство, яке Іванішвілі отримав 22 липня 2004 року, було припинено після того, коли з’ясувалося, що у 2010 році він став громадянином Франції. За грузинським законодавством, громадянин Грузії, який отримує громадянство іншої держави, втрачає право на грузинське громадянство. Однак він може звернутися до президента Грузії з проханням про отримання подвійного громадянства. Прикметно, що 29 грудня 2011 Іванішвілі офіційно звернувся до посольства Франції в Грузії з проханням – припинити йому французьке громадянство. Проте Франція, як член ЄС, не мала права зробити це, бо в цьому випадку Іванішвілі залишився б особою без громадянства.
Іванішвілі звернувся до влади Грузії з проханням про надання йому громадянства шляхом натуралізації, проте отримав відмову.
Як відомо, на парламентських виборах у Грузії 1 жовтня перемогла опозиційна коаліція «Грузинська мрія». За даними ЦВК Грузії, за опозиційний блок проголосували 54,85% виборців, за Єдиний національний рух Михайла Саакашвілі – 40,43%.
Саакашвілі визнав поразку своєї партії на парламентських виборах і пообіцяв, що передача виконавчої влади в країні в руки коаліції «Грузинська мрія», що перемогла на парламентських виборах, буде відбуватися без будь-яких ексцесів.
11 жовтня президент Грузії відправив уряд у відставку.

 


 

У Литві на парламентських виборах
перемогла партія російського бізнесмена

У Литві відбулися парламентські вибори, на яких перемогла Партія праці, очолювана російським бізнесменом Віктором Успаських. Вона, за попередніми даними, набрала 21,34% голосів виборців.
15 жовтня дві провідні партії на цих виборах – Партія праці і соціал-демократи, що набрали 19,08% голосів, – домовилися сформувати коаліцію задля створення уряду, – повідомляє НБН.
Литовський Сейм складається з 141 депутата і обирається на чотири роки. 71 депутат обирається за мажоритарною системою в одномандатних округах, 70 – за пропорційно-обліковою системою з 5-процентним загальнонаціональним обмежувальним бар’єром.
За попередніми даними, до Сейму за списками партій проходять такі партії: Партія праці – 21,34%; соціал-демократи – 19,08%; «Союз Вітчизни» – Литовські християнські демократи – 13,83%; Партія «Порядок і справедливість» – 7,88%; Партія «Шлях мужності» – 7,62%; «Рух лібералів» – 7,48%; Виборча акція поляків Литви – 5,58%.
Зазначимо, що у парламентських виборах 2008 року в Литві перемогла консервативна партія «Союз Вітчизни».

Кубинцям дозволили вільно виїжджати
за кордон на 2 роки

Мешканці Куби відтепер зможуть вільно виїжджати за кордон завдяки міграційній реформі, запровадженій Комуністичною партією країни. Так було скасовано вимогу на обов’язкове отримання дозволу на виїзд за кордони Куби на отримання запрошення від приймаючої сторони, – повідомляє Lb.ua з посиланням на місцеві ЗМІ.
Якщо раніше для виїзду за кордон громадянам Куби необхідно було мати відповідний дозвіл, то тепер достатньо лише чинного паспорта та візи.
Крім цього, поправками до міграційного законодавства було продовжено термін перебування за межами Куби з 11 місяців до 2 років та надано можливість на продовження перебування за умови повідомлення про це владу країни.
Поправки до міграційного законодавства наберуть чинності з 14 січня 2013 року.
Про заплановану лібералізацію правил виїзду за кордон згадувалось на VI з’їзді Комуністичної партії Куби, який відбувся у квітні 2011 року. Тоді нововведення позиціонувались як туристична реформа, яка дозволить кубинцям подорожувати за межі країни на відпочинок. Головною умовою, за якої такий відпочинок ставав можливим, був відповідний дозвіл, виданий турфірмою. Дозвіл коштував близько 150 доларів, а на всю процедуру його отримання громадяни витрачали майже 400 доларів. При цьому гарантії на отримання візи туристична фірма не давала.
Ліберальні реформи на Кубі проводяться в рамках нового курсу Комуністичної партії, який був запроваджений після того, як влада в країні перейшла до брата Фіделя Кастро – Рауля. Тоді ж було оголошено, що громадянам дозволять продавати нерухомість і автомобілі.

У Мексиці студенти влаштували заворушення
через небажання вчити англійську

16 жовтня масові заворушення влаштували студенти декількох коледжів у південно-західному мексиканському штаті Мічоакан через реформи освіти в країні; затримані 176 осіб, – повідомляє влада штату.
Учасники заворушень вимагають скасувати в штаті реформу системи освіти, яка збільшує з трьох до чотирьох років термін навчання, а також запроваджує обов’язкове вивчення майбутніми викладачами англійської мови та комп’ютера, – повідомляють РІА «Новости».
За даними влади, під час розгону протестуючих поранення різної тяжкості отримали 10 співробітників поліції.
Зараз група студентів у складі приблизно 200 осіб розташувалася в районі будівлі прокуратури штату, вимагаючи звільнення затриманих товаришів. Крім того, учні перекрили одну з головних автодоріг, що проходять через адміністративний центр Мічоакана – місто Морелію. З цією ж метою оголошено страйк учнів коледжів.
При цьому влада стверджує, що до події може мати стосунок наркомафія: під час обшуків у будинках раніше захоплених студентами коледжів була знайдена друкована продукція, що стосується пропаганди чинного на території штату наркокартеля «Сім’я з Мічоакана».
Мічоаканські студенти схильні бунтувати з дивних і не завжди вагомих приводів. Приміром, наприкінці квітня цього року вони влаштували безладдя, вимагаючи від влади – надати їм автобуси, легкові машини та бензин для поїздок по території Мічоакана і прилеглих штатів, щоб оголосити про новий набір студентів до університету Мічоакана.

Мешканці Пхеньяна здивовані: з головної
площі раптом зникли Ленін і Маркс

Головна площа Пхеньяна, на якій традиційно проводяться військові паради та масові заходи, залишилася без величезних портретів Карла Маркса і Володимира Леніна, які поряд із гігантським портретом Кім Ір Сена прикрашали її багато десятиріч. Як пише NEWSru.com, сталося це в кращих традиціях Північної Кореї, влада якої ніколи нікому нічого не коментує: раптово і без жодних пояснень.
Першим про зникнення портретів повідомило південнокорейське агентство Yonhap, посилаючись на свіжі фотографії площі, що з’явилися в його розпорядженні, а в понеділок вранці новину підхопили європейські та американські газети й інформагентства.
За словами багатьох експертів, Маркс і Ленін, що поглядали на юрби північних корейців понад півсторіччя і зберегли свої місця на будівлі Міністерства зовнішньої торгівлі КНДР навіть після того, як у 1980-х роках статут Трудової партії Кореї замінив згадки про марксизм-ленінізм на посилання на ідеї чучхе та Кім Ір Сена.
Зникнення ж портретів фахівці розцінюють як ще одну ознаку змін, що почалися в країні з приходом до влади сина Кім Чен Іра – 29-річного Кім Чен Ина.
Експерти кажуть про те, що молодий Кім частіше з’являється на людях у порівняно неформальній обстановці, наприклад, відвідує міський парк культури і відпочинку. Він першим з північнокорейських лідерів підняв завісу над своїм особистим життям, оголосивши про своє одруження і постійно з’являючись на людях зі своєю дружиною.
За словами спостерігачів, зняття портретів Леніна та Маркса – не єдина зміна на площі Кім Ір Сена. Не так давно був замінений і портрет самого засновника КНДР. Кім Ір Сен задумливий і навіть суворий був замінений на Кім Ір Сена усміхненого.
Кім Чен Ин став лідером КНДР у 2011 році. Повний перехід влади в його руки стався після смерті його батька, який за кілька років до смерті переніс інсульт.

У Китаї помер колишній король Камбоджі

Уряд Камбоджі 15 жовтня офіційно оголосив, що колишній король країни – Нородом Сіанук – помер у Пекіні у віці 89 років. Причиною смерті, за словами одного з наближених екс-монарха, став серцевий напад.
Нородом Сіанук став королем у 1941 році, 18-річним юнаком. Його вважають символом незалежності Камбоджі. Незалежність колоніальна країна здобула в 1953 році від своєї колишньої володарки – Франції, – зазначає NEWSru.com.
Після цього невелика держава в Південно-Східній Азії пережила складний період іноземних вторгнень, переворотів, громадянських воєн і страшного панування «червоних кхмерів», що спробували кривавими методами побудувати «селянський комунізм» за маоїстськими рецептами.
У 60-х роках Нородом Сіанук проголосив своєю ідеологією буддистський соціалізм і намагався проводити нейтральну політику, яка зазнала поразки на тлі війни в сусідньому В’єтнамі. У 1970 році він був повалений у результаті перевороту, влаштованого проамериканським політиком Лон Нолом.
Сіанук після цього втік за кордон. Після встановлення прокитайського режиму «червоних кхмерів» повернувся на батьківщину. Однак Сіанук фактично опинився під домашнім арештом у своєму палаці. Більшість родичів і друзів короля було вбито під час масових репресій, які забрали життя трьох із семи мільйонів мешканців країни.
Режим «червоних кхмерів» був повалений в результаті повстання низки військових частин, яке активно підтримали в’єтнамські війська.
Сіанук після цього очолив антив’єтнамський уряд у вигнанні, куди увійшли і деякі представники «червоних кхмерів». Він підтримував партизанську війну проти нової влади у Пномпені, яка, врешті-решт, завершилася мирними угодами, досягнутими в Парижі у 1991 році.
У 1993 році Нородом Сіанук повернувся на трон короля і як нейтральна фігура відіграв істотну роль у політичному житті країни. Шостого жовтня 2004 року Нородом Сіанук через проблеми зі здоров’ям передав свої повноваження молодшому синові – Нородому Сіамоні.
Колишній король Камбоджі завжди вирізнявся своїм життєлюбством. Режисер, музикант, футболіст, у 82 роки він навіть завів свій блог в Інтернеті, в якому ділився зі співвітчизниками оптимізмом, незважаючи на те, що вже тоді був хворий на рак.

Іспанія та Португалія протестують проти
заходів жорсткої економії

Протягом вихідних в Іспанії та Португалії пройшли масові акції протесту проти заходів жорсткої економії, що вживаються урядами цих країн, – повідомляє Euronews.
У Лісабоні головні гасла демонстрантів були спрямовані проти трійки кредиторів: Єврокомісії, ЄЦБ і МВФ. Саме з їхніми вимогами маніфестанти пов’язують непопулярні заходи португальського уряду. Проект держбюджету Іспанії на майбутній рік передбачає зниження інвестицій в економіку, не містить стимулів для економічного зростання і створення нових робочих місць, – заявляли учасники демонстрації в Мадриді.
Минулого тижня рейтингове агентство Standard & Poor’s вкотре знизило кредитний рейтинг Іспанії: з BBB+ до BBB–. Агентство пояснило своє рішення поглибленням рецесії в цій країні, зростанням безробіття, а також – конфліктами між центральним і регіональними урядами.

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers