rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Сам собі форум

Євросоюз і Україна не почули один одного в Ялті

Наприкінці минулого тижня в Ялті відбулася IX щорічна зустріч Yalta European Strategy («Ялтинська європейська стратегія» – YES). Європейські політики використовували її для переговорів з президентом Віктором Януковичем, які, втім, не привели до якихось домовленостей. Однією з найбільш обговорюваних подій у Ялті став виступ першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна, який повідомив, що його відомство готує нові звинувачення на адресу екс-прем'єра Юлії Тимошенко, і вимагав від світового співтовариства припинити критикувати українські суди. Форум запам'ятався також посиленням російського вектора – на ялтинську зустріч прибула велика делегація з Москви.
Незважаючи на кризу у взаєминах України і ЄС, засновнику щорічної зустрічі YES – Вікторові Пінчуку – вдалося зберегти тему європейської інтеграції України в якості основної на форумі. У Лівадійський палац погодився приїхати комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, який одразу ж попередив, що його присутність не означає потепління у відносинах з Києвом. У п'ятницю на урочистому прийомі з нагоди відкриття форуму пан Фюле не обмежився стандартним привітанням, а прочитав довгу промову з жорсткою критикою на адресу України. Нагадавши про надії, які були у ЄС в 2010 році на європейський вибір української влади, комісар констатував, що сьогодні про ці сподівання доводиться говорити в минулому часі.
«У мене була мрія... Я мріяв про закінчення епохи розділеної Європи. Я зараз говорю про найбільш потужний інструмент європейської зовнішньої політики – про надання Україні перспективи приєднання до ЄС», – зазначив пан Фюле.
Чи то жартома, чи то всерйоз Штефан Фюле припустив, що президент Віктор Янукович просто не розуміє, в чому полягають вимоги ЄС про дотримання демократичних стандартів.
«У 2010 році мені здавалося, що наш сигнал був добре почутим і зрозумілим. Я говорив: «Жодних компромісів щодо цінностей». Але, схоже, сенс загубився при перекладі. Давайте скажу ще раз. Немає компромісу з приводу цінностей! Немає компромісу щодо цінностей! – повторив він, перейшовши з англійської на російську, а потім і на українську. – Чесно, я навіть не уявляю, як це можна було перекласти, якщо через два роки ми не розуміємо один одного». Як розповіло інформоване джерело «Комерсанту», перед від'їздом до Ялти комісар узгодив текст свого виступу з керівництвом Європарламенту та Єврокомісії.
Президент України не почув виступу комісара, оскільки приїхав на форум YES в суботу. Тим не менше, у Штефана Фюле була можливість особисто передати Вікторові Януковичу сказане. Графік політиків припускав їхню 15-хвилинну зустріч. Президентові вона була потрібна як доказ триваючих контактів з ЄС, а комісару – щоб знову оголосити перелік проблем, що зупинили ЄС на шляху зближення з Україною. Замість 15 хвилин вони розмовляли півтори години.
Як з'ясував «Комерсант», комісар запропонував розширити список учасників зустрічі, запросивши міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта і главу комітету ЄП у закордонних справах Елмара Брока, які також приїхали в Ялту. Делегація ЄС в тому ж складі спілкувалася з Януковичем у Ялті рік тому, і тоді європейці були впевнені, що президент знайде спосіб зняти звинувачення з екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Проте конкретних дій з боку Києва вони так і не побачили.
На цей раз переговори завершилися невдачею. «Янукович нас ніби не чув і говорив про щось своє», – зазначив у розмові з «Комерсантом» один зі співрозмовників глави держави, який побажав залишитися неназваним. Примітно також, що публічний виступ Віктора Януковича не було присвячено темі євроінтеграції. Президент прочитав промову про роль України у світі в цілому, а перераховуючи напрямки економічної інтеграції країни, першим згадав східний вектор: «Україна вибудовує модель співпраці з Митним союзом, вивчає шляхи співпраці та прийнятні форми інтеграції».
У суботу, коли пани Фюле і Брок покинули Ялту, Карл Більдт зустрівся з прем'єр-міністром Миколою Азаровим, котрий приїхав на форум, але і ця зустріч, схоже, не дала представникам ЄС приводу для оптимізму. Єдиним українським чиновником, який під час форуму заявив про необхідність вирішувати проблеми з демократією і виборчим правосуддям, виявився перший віце-прем'єр – Валерій Хорошковський. «Добре, що він це сказав. Але було б краще, якби це зробив президент або прем'єр», – підсумував обговорення європейських перспектив України Карл Більдт.
Обговорення кримінального переслідування Юлії Тимошенко стало темою окремої панелі в рамках форуму YES. Організатори до останнього моменту не розкривали ім'я її ключового учасника, яким виявився перший заступник генерального прокурора – Ренат Кузьмін. Крім нього, обговорювати долю екс-прем'єра запросили народного депутата Інну Богословську (Партія регіонів), радника пані Тимошенко – Григорія Немирю і депутата Європарламенту – Маріо Девіда (Європейська народна партія).

Виступ Рената Кузьміна став кращою
контрпропагандою української влади

Пан Кузьмін здивував присутніх тим, що відмовився від вступного слова, пояснивши, що прокоментує все почуте пізніше. Перший заступник генпрокурора не брав участь у дискусії, мовчки спостерігаючи за перепалкою політиків. Юридичну позицію влади оприлюднила пані Богословська. Вона заперечила докази європейців про те, що статті 364 та 365 Кримінального кодексу про перевищення посадових повноважень, за якими засуджена екс-прем'єр, повинні бути скасовані як «сталіністські».
«Ми вивчили європейську практику. Такі ж статті є в кодексах 11 країн-членів ЄС і 4 країн-кандидатів», – пояснила народний депутат. Пана Девіда це, втім, не переконало. «Якщо у нас немає спільних цінностей – забудьте про асоціацію, про зону вільної торгівлі, про візові питання», – пригрозив депутат ЄП.
Ренат Кузьмін, як і обіцяв, взяв слово наприкінці дискусії. Формально – для того, щоб відповісти на поставлені запитання, а насправді – щоб виступити зі заздалегідь заготовленою десятихвилинною промовою. «Єдина людина, з вини якої Тимошенко перебуває за ґратами, – це її захисник у суді, який не дав своїй підзахисній жодного шансу залишитися на волі», – неголосно, без явних емоцій, повідомив залу пан Кузьмін. Трохи підвищив голос він лише тоді, коли почав говорити про неприпустимість заяв Заходу про те, що українські суди політично мотивовані. «Ніхто не має права сумніватися у законності рішення суду, а, тим більше, в образливій формі відзиватися про судову систему. А деякі політики знущаються над Україною, називаючи найбруднішими словами ті святі речі, на яких ґрунтується держава», – заявив він.
По завершенні дискусії Ренат Кузьмін покинув форум, залишивши його учасників обмінюватися враженнями, які виявилися негативними. «Цей виступ став кращою контрпропагандою української влади. Він виглядав як бандит, поводив себе як бандит і говорив як бандит», – обурився в розмові з «Комерсантом» старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона Андерс Аслунд. «Не уявляю, навіщо його сюди делегували. Я не знайшов жодної людини, яку він переконав», – додав колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.
Прикметною особливістю IX зустрічі YES стало прибуття значної російської делегації на чолі з віце-прем'єром Аркадієм Дворковичем. Слід нагадати, що минулого року через чергову кризу у взаєминах Києва і Москви в Ялту не приїхав жоден російський чиновник. Вперше на YES окрема панель була цілком присвячена ситуації в Росії, але головною стала тема вибору України між східним і західним вектором інтеграції.
Пан Дворкович повторив позицію російської влади про те, що Москва готова матеріально підтримати Київ у випадку вступу до Митного союзу (МС) Росії, Білорусії і Казахстану.
 «Членство в МС дасть вам певні переваги в ціні на газ. Ми усвідомлюємо, що «Газпром» при цьому втратить мільярди доларів», – сказав російський віце-прем'єр.
Під час дискусії розмова поступово відійшла від обговорення суто економічних аспектів інтеграції.
«Я не вірю в таку любов, коли кажуть: спочатку прийми наші цінності і стандарти. Це шлюб за розрахунком», – заявив голова ради правління банку ВТБ Андрій Костін, мабуть, чув виступи представників ЄС. Тема несподівано зачепила інших спікерів. Так, Карл Більдт запевнив, що Євросоюз не пропонує Україні «любов», а керівник Інституту економічних досліджень і політичних консультацій – Ігор Бураковський – звинуватив Росію в пропозиції «любові за гроші».
Підсумувати тему зв'язків України з рештою світу взявся Валерій Хорошковський. «Далеко у нас зайшла дискусія – починалася з легкого флірту, а закінчилася майже жорстким порно», – заявив перший віце-прем'єр. «Це природний розвиток подій», – додав із залу Віктор Пінчук.

Автор: Сергій Сидоренко
Джерело: http://www.kommersant.ua/

Мирослав Драґан: голодування кількох людей є набагато успішнішим, ніж одноразовий тридцятитисячний здвиг народу

Україна і Грузія: знайдіть 10 відмінностей

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers