rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Святкуємо \ У Львові відзначили 100-річчя Пласту – Української Скаутської Організації

Як ми уже неодноразово згадували, цього року виповнилося 100 років із заснування Пласту – Української Скаутської Організації. Пласт виховав не одне покоління великих українців, які, будучи вірними своїм ідеалам, стали провідниками українського народу в найбуремніші роки. Степан Бандера, Роман Шухевич, Дмитро Вітовський, Василь Кук, Ольга Басараб, Катерина Зарицька, Олег Ольжич та багато інших виростали у Пласті.

Протягом усього року пластуни провели низку заходів, присвячених цій знаменній даті. Зокрема, святкування 100-річчя Пластової Присяги, проведення міжкрайових з'їздів, а також – безпрецедентний соціальний проект «100 добрих справ до 100-річчя Пласту», що відбувся в Україні. Та основні святкування відбулися з 18 до 24 серпня 2012 року у Львові, що є колискою Пласту. Ювілейна Міжкрайова Пластова Зустріч (ЮМПЗ) зібрала понад 1000 пластунів з України та діаспори. Львів відвідали пластуни з Канади, Аргентини, Австралії, Німеччини, Великобританії, Польщі та, звичайно, Сполучених Штатів Америки.

 Title 
  

Із нашої Станиці Чикаго було понад тридцять учасників різного віку. Юнаки та юначки взяли участь у двох етапах ЮМПЗ. Перший етап був таборовим та складався з двадцяти шести таборів для пластунів різного віку – від новаків до старшо-пластунів. Табори були різними – мистецького, спортивного, мандрівного характеру. Кожен з учасників міг підібрати щось для свого смаку та вподобань.
Другим етапом був саме з'їзд у Львові, який складався не лише з урочистостей, але й зі справ корисних та навчальних. У Шевченківському гаю відбувалися заняття у з писанкарства, ковальства, народного танцю. У Золочівському замку діти взяли участь у лицарському турнірі, подивилися на вистави середньовічного театру. А у львівському парку «Погулянка» діти стали учасниками веломаршруту, повправлялися у скелелазінні тощо.
23 серпня у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа відбулася цілоденна Міжнародна конференція, присвячена 100-річчю Пласту. Тут порушувалися такі теми, як роль Пласту у суспільстві та вектори майбутнього розвитку організації. Серед доповідачів були д-р Орест Субтельний, професор історії Йоркського університету, д-р Ігор Юхновський, академік НАН України, народний депутат I – IV скликань Борис Ґудзяк, єпископ УГКЦ та ректор УКУ та, звичайно ж, Любомир Романків, Начальний Пластун.
Українська діаспора є невід'ємною частиною історії Пласту. Адже саме завдяки українцям, яких недоля розкинула по світу після Другої світової війни, збереглася пластова традиція. Її мужньо плекали та передавали з покоління у покоління всюди, де були пластуни. А після проголошення незалежності України допомогли їй знову розпустити паростки на українській землі. Саме про це розповів фільм «100 років Пластової ідеї», який представила до перегляду Тетяна Жулинська, голова Головної Пластової Ради.
Були, звичайно, і зворушливі моменти. За словами пл. сен. Катрусі Долішньої, 2-го заступника Голови КПС (Крайової Пластової Старшини) США, збірка до освячення другої частини пам'ятника «Пластунам, що не зломили своїх присяг», на Личаківському кладовищі у Львові, змусила глибоко задуматися над важкою долею тих, хто, попри усі перешкоди в роки гонінь і переслідувань, діяв з Пластовими ідеалами на думці. Не обійшлося і без рекорду – під час відкриття ЮМПЗ 19 серпня 2012 коло пам'ятника Тарасові Шевченку у центрі Львові встановили рекорд на найдовший ланцюг із пластових хусток.

 

Title  Title
  

 

Title  Title
  

 

Title  Title
  

 

Title  Title
  

 

 Title 
  

Також пл. сен. Катруся Долішня – разом з іншими пластунами зі США – відвідала Бориславський дитячий будинок «Оріяна» та навчально-реабілітаційний центр «Джерело». Тут делегація передала дарунки, які в рамках доброго діла підготували американські пластуни на Крайовому Святі Весни, що відбулося у травні цього року.
Загалом, каже Катруся, атмосфера у Львові була надзвичайно позитивною у ці дні. Місто було переповнене пластунами. Люди з усього світу, які знаються роками через Пласт, з'їхалися разом відзначити цю знаменну дату на Україні, про яку дехто чув лише із розповідей. Також, за її словами, львівська громада була надзвичайно привітною до українців з діаспори. Тішило також, що попри політичну ситуацію у країні, Львів процвітає, як колиска українського духу.
Безумовно, ця річниця була найвизначнішою у житті кожного пластуна! Уже ціле сторіччя наша організація плекає майбутніх великих українців, і тому ми горді бути її частиною. А тепер, коли уже пережили усі святкування, із ще більшим запалом беремося знову до праці.
Після закінчення літа, сповненого такими незабутніми враженням, Станиця Чикаго готується розпочати свій пластовий рік з традиційного Пластового Фестину. Цього року збираємося у Неділю, 16 вересня, на Пластовій оселі у Раунд Лейку (820 Оак стріт, Раунд Лейк, Іл.) о 10.30 ранку. У програмі – юнацькі та новацькі заняття, смачні українські страви та, звичайно ж, пластова ватра. Пластовий фестин є прекрасною нагодою, аби запізнатися з Пластом для усієї родини! Окрім можливості на один день скуштувати нашого життя, буде також і зустріч для батьків. Там можна буде дізнатися детальніше про нашу організацію та станицю Чикаго зокрема, про переваги Пласту над іншими молодіжними організаціями та про те, чим же будуть зайняті діти. Безумовно, також буде і нагода вписатися до новацького чи юнацького уладів. Нагадаємо, що до Пласту можна вступити уже в чотири рочки. Однак наша програма побудована так, що долучитися можуть діти і дорослі будь-якого віку! Отож, запрошуємо стати в лави організації, що вже ціле сторіччя дарує дітям незабутні пригоди та подорожі!

 

Title Title 
  

 

Title  Title
  

 

Фото пл. сен. Марка Пілецького,
Детальніше на www.plastchicago.org

З днем народження, Гія!

Хіт-парад найдивніших образів до Гелловіну

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers