rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Голлівуд врятує Одеську кіностудію

Історія Одеси нерозривно пов’язана з історією кінематографії. Тут у 1907 році було знято перший вітчизняний фільм, у 1919 році на базі приватних кінофабрик створено Одеську кінофабрику ВУФКУ, яку у 1938 році було перейменовано на кіностудію художніх фільмів. Тут починав свою творчу діяльність Олександр Довженко, а в його стрічці «Арсенал» знімався Амвросій Бучма. На студії працювали Данило Демуцький, Іван Кавалерідзе, Юрій Шумський, Василь Шукшин, Петро Тодоровський, Володимир Висоцький та багато інших видатних майстрів. Фільми зі студійною емблемою легкокрилого вітрильника користувалися величезною популярністю… Вся та слава лишилася в минулому та ще відображена в музеї.

  Title
 

 Емблема Одеської кіностудії

Сказати, що нині найстаріша українська кіностудія переживає не найкращі свої часи, значить – нічого не сказати. З 2005 року це закрите акціонерне товариство «Одеська кіностудія», де господарює приватний капітал, хоч державі належить 50 % +1 акція статутного фонду. За сім років свого панування ЗАТ довела студію до ручки. Єдине, на що спромоглися приватні інвестори, – причепурити фасад адміністративного будинку. А на занехаяній території старі й занедбані знімальні павільйони та позбавлені сучасного обладнання майстерні. Чимало досвідчених кінематографістів змушені були шукати роботу в Росії, де кіно користується великою державною підтримкою. Ті, що залишилися, часто-густо сидять без роботи і роками не отримують зарплати.
А нещодавно Одеська міськрада спровокувала справжній скандал, виставивши студії рахунок у 5,7 мільйона гривень за оренду землі впродовж п’яти років. Погасити такий борг організація не спроможна, до того ж, згідно з новою редакцією закону «Про кінематографію», вона звільнена від орендних виплат за землю. Та для одеських чиновників закон не писаний, вони намагаються довести ЗАТ «Одеська кіностудія» до банкрутства, аби потім розпродати ласий шматок землі на узбережжі.
І ось у цей час, коли вітрильник Одеської кіностудії опинився на мілині, несподівано з’явився рятувальник, який запропонував свої проекти її відродження. Цю нелегку місію взяв на себе голлівудський продюсер – Анатолій Фрадіс. Він – виходець із сім’ї потомствених одеських кінематографістів, його дід і батько працювали тут десятиріччями. Сам він після одержання спеціальної освіти дебютував на «Мосфільмі», а в 1979 році емігрував до США. В Америці наш співвітчизник був продюсером двадцяти трьох фільмів голлівудського виробництва, ще сорок стрічок профінансував.

Title  

 Голлівудський кінопродюсер – Анатолій Фрадіс

 

На зустрічах з одеськими кінематографістами, з мером міста та під час прес-конференції Анатолій Фрадіс розповів, що прибув сюди з бажанням – знімати на Одеській кіностудії, з реальними пропозиціями і реальними грошима. На його думку, в Україні є можливість залучити справжніх висококваліфікованих кінематографістів за невеликі та навіть «смішні» гроші, а бажаючих знімати в Одесі більш, ніж досить. Слід лише привести її у порядок: належним чином відремонтувати всі павільйони та завезти необхідне обладнання, що він і прагне зробити.
Для реалізації своїх задумів Анатолій Фрадіс має намір залучити також своїх голлівудських і російських партнерів. Усіляку підтримку йому вже пообіцяв московський бізнесмен і банкір Олег Покровський – його давній приятель і теж колишній одесит. Про це він публічно заявив, перебуваючи цими днями в Одесі. Вітали ініціативу голлівудського продюсера і виконуючий обов’язки директора кіностудії – Андрій Звєрєв, голова Одеського відділення Національної спілки кінематографістів – Ярослав Лупій та радник голови Фонду держмайна України, керівник спостережної ради Одеської кіностудії – Юрій Нікітін.
Однак, як слушно зауважив Анатолій Фрадіс, подальша реалізація його задуму залежить від того, як до цього поставиться українська влада. Чи буде він почутий в Україні? Адже, не секрет, що чимало закордонних інвесторів уникають вкладати свої кошти у розбудову нашої держави через надто високу корумпованість та непрогнозованість дій владного керівництва. Потенційний американський інвестор вважає, що майнові стосунки на студії вкрай заплутані, тож, перш за все, необхідно на державному рівні кардинально вирішити питання законодавчого й земельного характеру.
Анатолій Фрадіс добре знає, що на початку минулого сторіччя американську фабрику мрій розбудовували одеські емігранти, тож тепер настав час Голлівуда – підтримати у скрутну хвилину Одеську кіностудію, аби не заростала вона бур’яном. Тож уже подув з-за океану сприятливий вітер, наповнюючи вітрила студії райдужними надіями. На її борту пліч-опліч стоять українські кінематографісти і зарубіжні інвестори, які прагнуть разом вивести наше занепале кіно на світові простори. Побажаємо їм успіху.

Сергій Горицвіт, Одеса
Фото автора та зі сайту А. Фрадіса

Рука Івана Дамаскина Троє синів, що вірно любили Україну: Іван, Андрій та Йосиф

II конференція музейників, архіварів та бібліотекарів

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers