rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Табачник вважає, що не в знаннях сила

Ось і відшуміло літо, і на порозі осені ми маємо приємну нагоду відзначити День знань. А як саме нам святкувати цього разу, найкраще знає міністр освіти й науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, він уже і вказівки відповідні дав. Себе він вважає великим просвітянським реформатором, а ось студентська молодь, яка постійно виходить на мітинги протесту проти його дикунських ініціатив, вважає, що з реформ Табачника, як із козла молока. Навіть сама особа цього чиновника у них давно асоціюється саме з цапом. Не випадково, що саме круторогого козла в образі міністра освіти вивели одного разу київські студенти на акцію протесту, а їхні львівські ровесники навіть встановили пам’ятник такому козлові.
Якщо хтось досі вважає, що освіта – то, передовсім, знання, а знання – сила, то він, на думку Табачника, помиляється. Свій погляд міністр освіти сформулював у відповідному указі, де чорним по білому написано: «День знань – 1 вересня 2012 року. Перший урок у навчальних закладах відбудеться в рамках оголошеного в Україні у 2012 році Року спорту». Отакої! Торік йому вистачило глузду, аби з нагоди 20-річчя Незалежності присвятити перший урок темі «Україна – наш спільний дім». А ось 21-а річниця чомусь подібного пошанування не удостоєна.

Схоже, міністрові так забили баки футбольне Євро-2012 та олімпійські ігри, які вже стали історією, що він забув, що діти з першого уроку мають сідати за парти, і покликав їх на спортмайданчики. Те, що Міносвіти переймається фізичним здоров’ям школярів та студентів, добре. Але це потрібно демонструвати постійно упродовж усього навчального року, а не влаштовувати показовий урок спорту замість традиційного Дня знань.

  Title
 

 Львівські студенти відкрили пам’ятник міністру освіти, а такого «пана міністра» вивели на мітинг київські студенти

Поцікавившись, чи покличе дітей перший дзвоник у країну знань, а чи стане для них стартом забігу в парадній формі, з ранцем за плечима й букетом у руках, я переконався, що більшість освітян проігнорували вказівку міністерства. У загальноосвітніх навчальних закладах Тернополя навчальний рік розпочнуть уроком, присвяченим ушануванню української мови. Відповідне розпорядження підписав міський голова Тернополя свободівець Сергій Надал. За його словами, у світлі останніх подій в Україні сприяння утвердженню державного статусу української мови, піднесенню її престижу серед молоді є як ніколи актуальним. До речі, й історію України школярі західних областей  вивчатимуть тепер не за «відредагованими» українофобом Табачником підручниками, а за новими посібниками, де чільне місце відведено і висвітленню визвольних змагань, і героям УПА, і темі Голодомору-геноциду.
Ігнорували «спортивну» вказівку Табачника і в південних та східних областях України, де при владі ще впевнено почуваються регіонали. Особливо відзначилися в цьому плані донеччани, де перший урок має бути присвячений видатним вихідцям цього регіону, зокрема, Вікторові Януковичу та Ренату Ахметову. Батьки повинні створити якусь розповідь, змусити дитину вивчити її й розповісти перед однокласниками. Само собою зрозуміло, що висвітлювати можна лише позитивні риси й діяння своїх земляків. Прагнучи спростувати таке повідомлення, заступник начальника управління освіти Донецької міськради – Галина Черноводська – лише підтвердила, що перший урок присвятять 80-річчю Донецької області, і мова там ітиме про всіх великих представників регіону.

  Title
 

 Мітингує київська молодь 

Приклад донецьких колег наслідують учителі Миколаївської області, якій виповнилося 75 років. Тут, окрім теми «Моя мала Батьківщина – Миколаївщина», є ще й така: «Сталий розвиток – стиль мого життя». Висвітлюючи її, учні будуть зобов’язані славити Партію регіонів, яка перед виборами з тисяч білбордів похваляється своїм найбільшим досягненням – «стабільністю».
А всі 270 тисяч школярів Дніпропетровщини отримають у подарунок від губернатора і головного регіонала області – Олександра Вілкула – щоденники «Дніпропетровщина – моя рідна земля». Там можна побачити і фото пам’ятника компартійному діячеві Григорію Петровському, ім’ям якого названо місто. Але у тексті немає згадки, що примусова колективізація села й вилучення хліба під його керівництвом призвели до Голодомору 1932 – 1933 років, до загибелі мільйонів українців. Представляючи свій витвір, автори щоденника похвалилися, що «цей проект спрямований на зміцнення регіонального патріотизму». Виявляється, що є тепер ще й такий «патріотизм».
Сам Табачник, якого в українському патріотизмі ще ніхто не запідозрив, бо він у 2009 році навіть змінив національність з «українця» на «малороса», продовжує віддавати шану Росії та російській мові. Це за його вказівкою з 2 мільйонів 60 тисяч підручників для шкіл 1 мільйон 900 тисяч надруковано російською мовою. Так, очолюване ним міністерство оперативно відреагувало на прийняття закону Ківалова-Колесніченка. І це в той час, коли навіть в Одесі, де мерія першою запровадила російську мову як регіональну, більшість родин хочуть, щоб їхні діти навчалися в українських школах.
Тим часом окрадені владою студенти погрожують їй вийти на вулиці і влаштувати новий майдан. Студентські громадські організації подадуть в Окружний адміністративний суд Києва позов до Кабінету міністрів і Міністерства освіти з вимогою – скасувати урядову постанову № 526 від 13 липня 2012 року про зміни в індексації стипендій. Фактично вони вже зменшилися на 150 – 250 гривень, завдяки чому Азаров витяг із кишені студентів близько 100 мільйонів гривень. Він уже обіцяв студентам, що наведе лад і покарає винних за таке розпорядження. Для виконання цієї обіцянки тепер він має звільнити самого себе, віце-прем’єра Сергія Тігіпка й міністра освіти Дмитра Табачника. Але в це мало віриться. Тож якщо 1 вересня студенти не побачать на своїх рахунках повернення коштів за літні місяці, акції протесту стануть неминучими. Усіляку підтримку у відстоюванні законних прав студентству надають опозиційні партії.
Ось таким строкатим, схоже, буде виглядати нинішній День знань. Хотілося б, щоб повсюдно це свято проходило не за недолугими рекомендаціями Табачника та «регіональних патріотів», а під звичним девізом «Знання – це сила», який на всі віки заповів ще Юлій Цезар.

Сергій Горицвіт, Одеса
Фото censor.net.

Зворотний бік Незалежності: як отримати користь з дрібних тиранів

Політичний гумор з котячими мотивами

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers