rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Обама назвав умову військового втручання
в конфлікт у Сирії

Сполучені Штати розглянуть питання про військове втручання в конфлікт у Сирії, якщо режим Башара Асада застосує хімічну або біологічну зброю. З такою заявою у понеділок, 20 серпня, виступив президент США Барак Обама. Вперше з початку конфлікту в Сирії президент США назвав умови, за яких його країна буде готова розглянути питання про військову операцію.
Американський президент попередив, що «перетинанням червоної лінії» буде вважатися не тільки застосування хімічної або біологічної зброї, але і будь-які переміщення подібних арсеналів, що свідчать про підготовку до їх використання. Обама також зазначив, що США не можуть допустити, щоб сірійська хімічна або біологічна зброя «потрапила в неправильні руки». На даний момент, додав він, немає повної впевненості в тому, що подібні арсенали надійно охороняються. Подібні побоювання, заявив Обама, поділяють і союзники США в регіоні, зокрема, Ізраїль.
Уряд Сирії в липні вперше визнав, що володіє хімічною і біологічною зброєю, заявивши, що готовий застосувати його у випадку військового втручання іноземних держав.
Протистояння між прихильниками і противниками президента Сирії – Башара Асада – триває з березня 2011 року. За час конфлікту в Сирії загинули кілька десятків тисяч людей, сотні тисяч мешканців були змушені залишити країну.
Зусилля міжнародного співтовариства щодо політичного врегулювання конфлікту не дали результатів. З 19 серпня в Сирії згорнута робота місії спостерігачів ООН. Члени Радбезу ООН відмовилися продовжити мандат спостерігачам, заявивши, що їхнє подальше перебування в країні є небезпечним і неефективним. Росія і Китай, які виступали за продовження місії спостерігачів, підтримки у інших країн – членів РБ ООН – не знайшли.

 


 

 

Вперше за 20 років президентські дебати у США буде вести жінка

Вперше за останні 20 років жінку-журналіста обрано ведучою президентських дебатів під час передвиборної кампанії в США.
Як повідомила комісія з проведення дебатів, ця честь випала на долю головного політичного кореспондента телекомпанії CNN Кенді Кроулі, яка є ветераном американської тележурналістики.
Крім висвітлення поточних політичних подій, Кроулі є також ведучою недільної програми CNN «Становище в країні».
Дебати, які їй випало вести, відбудуться 16-го жовтня в Університеті Гофстра, розташованому у місті Гемпстед, штат Нью-Йорк.
Дві інші серії дебатів відбудуться 3 та 22-го жовтня. Їх будуть вести Джим Лерер і Боб Шиффер. Інший тележурналіст – кореспондент телеканалу АВС Марта Раддац – буде ведучою віце-президентських дебатів між демократом Джозефом Байденом і республіканцем Полом Райаном, які відбудуться 11-го жовтня.
Востаннє жінка була ведучою президентських дебатів у США в 1992-му році.
Обрання Кроулі на роль ведучої дебатів відбулося після того, як три дівчинки підліткового віку зібрали понад 122 тисячі підписів під петицією з проханням – включити жінку до ведучих президентських дебатів.

Засуха зневоднює економіку

 

Засуха, що панує в Америці, позначиться на економіці всіх країн, яким Штати експортують сільськогосподарські продукти. У цьому році на США чекає найнижчий урожай за останніх 6 років. Ситуацію також ускладнюють лісові пожежі: зараз вже 32 штати оголошено зоною стихійного лиха.
Американські фермери в паніці. У сільськогосподарському штаті Айова звичайне сіно коштує вже 300 доларів за тонну. І це – не межа. Трава для худоби дорожчає швидше, ніж кукурудза і соя. Запас сіна впав до двадцятип’ятирічного мінімуму. Причина – страшна посуха. Джерело в департаменті сільського господарства США вважає, що наслідком стихійного лиха стане і зростання цін на сільгосппродукцію: масло, молоко, яйця. За різними оцінками, від 6 до 17% зростуть ціни на м’ясо. Важка ситуація складається і з зерновими  В Іллінойсі та Індіані температура повітря нещодавно сягала близько 40 градусів за Цельсієм. Уже зараз фермери змушені збирати кукурудзу прискореними темпами, щоб врятувати хоч щось, – розповідає метеоролог департаменту сільського господарства Бред Ріппі:
«23% врожаю у дуже доброму стані, ще 51% – в жахливому. За оцінками на 19 серпня, зібрано 4% урожаю кукурудзи. Порівняно з минулим роком, це в чотири рази більше».
Цифри на перший погляд здаються незначними, але тенденція лякає. За оцінками департаменту сільського господарства, врожай буде найбільш мізерним за останніх шість років. Ситуацію ускладнюють і лісові пожежі. Вже зараз деякі райони в 32 штатах оголошено зонами стихійного лиха. Президент США – Барак Обама – назвав посуху однією з найстрашніших в історії. Навряд чи дощі, які прогнозують синоптики, зможуть кардинально змінити становище. З урахуванням того, що США – найбільший виробник кукурудзи в світі і один з провідних експортерів зернових, наслідки посухи в Америці відчують багато країн.

Різко впала ціна на акції Фейсбук

 

Ціна на акції соціальної мережі номер один – Фейсбуку –  значно впала минулого тижня після того, коли на ринок було виставлено понад двісті сімдесят мільйонів акцій компанії. Це сталося після закінчення дев’яностоодноденного мораторію на продаж акцій, придбаних інвесторами під час IPO – першого виходу компанії на відкритий ринок. У результаті, ціна на акцію минулого тижня складала менше, ніж двадцять доларів.
Перше відкрите розміщення акцій компанії Фейсбук на фондовому ринку було найбільш очікуваним та голосним IPO 2012-го року. Три місяці опісля інвестори всіма способами намагаються позбутися придбаних навесні акцій.
«Вони кинулися продавати свої акції. Ціна акцій негайно впала на шість-сім відсотків. Це мені говорить про те, що люди, які насправді добре знають ситуацію в цій компанії, не хочуть більше бути частиною цього бізнесу», – говорить фінансовий аналітик Джефф Макі.
У четвер котирування акцій Фейсбуку різко впало після того, коли були зняті обмеження на продаж понад двохсот сімдесяти мільйонів акцій компанії, куплених до виходу компанії на ринок. За підрахунками експертів, Фейсбук втратив п’ятдесят мільярдів своєї ринкової ціни. Але аналітик «Стендард енд Пурс» – Скотт Кесслер – вважає, що купувати акції після того, коли ціна на них впала майже вдвічі – унікальна нагода для інвесторів.
«Нам здається, це непогана інвестиція, адже інсайдери – люди, які працюють у Фейсбук – не поспішають продавати свої акції», – каже Кесслер.
Інші аналітики закликають приватних інвесторів бути обережними. Липень для Фейсбук став збитковим через зменшення прибутків компанії та одночасне збільшення видатків. Виникають також занепокоєння щодо компетенції менеджменту компанії. Дехто покладає вину за кризу в компанії на погані лідерські риси характеру її засновника та виконавчого директора – Марка Цукерберга, який особисто втратив за цей час 9 мільярдів доларів. Вперше з часу IPO, двадцятивосьмирічний Цукерберг прокоментував ситуацію, щоправда, за закритими дверима, звернувся до своїх співробітників та попередив про те, що попереду – нелегкі часи.
У той час, коли деякі видання припускають, що зірка Цукерберга згасає, і він втрачає контроль над ситуацією, аналітики кажуть, що наразі він має підтримку чотирьох тисяч його відданих працівників, і його позиція непохитна.
Тим часом деякі експерти кажуть, що вони довірятимуть поведінці великих інвесторів.
«Я не хочу купувати те, чого не купує, наприклад, Голдман Сакс. Їхні фахівці знають свою справу, повторювати за ними – завжди безпечно. Так що цього разу, як і вони, я відмовляють від акцій Фейсбук», – говорить Джефф Макі.
Інші експерти переконують, що ховати соціальну мережу номер один – зарано: «Насправді, ця компанія має потенціал – збільшувати свої прибутки на 25 чи більше відсотків щорічно з 2012 до 2014 років».
Для інвесторів це питання попиту та пропозиції. Поки що факти такі: чотирнадцять відсотків акції компанії були викинуті на ринок минулого тижня, у листопаді у вільний продаж надійде ще понад мільярд акцій. Як це вплине на їхню ціну – передбачити поки що важко.

Китай звинуватив США в порушенні правил СОТ

 

Уряд Китаю виступив з різкою критикою на адресу США, звинувативши Вашингтон у грубих порушення правил Світової організації торгівлі (СОТ).
На думку Китаю, Штати надто активно підтримують «зелену» енергію. У заяві міністерства торгівлі КНР йдеться, що американські шість програм урядової підтримки розвитку відновлювальних джерел енергії грубо порушують регламенти СОТ.
Китайська сторона також пригрозила Вашингтону офіційним позовом до СОТ з подальшими санкціями.
Білий дім активно підтримує видобуток енергії з вітру, сонця і водних ресурсів у декількох штатах. Подібні інструменти стимулювання «зеленої» енергії, впевнені китайці, створюють бар’єри для експортерів з Піднебесної.
Варто відзначити, що торгове протистояння Китаю і США триває вже не один рік. Обидві держави регулярно висловлюють критику на адресу один одного через специфіку внутрішньої і зовнішньої політики Пекіна і Вашингтона.
У липні повідомлялося, що Всесвітня торгова організація, відповідно до скарг США, ЄС та Японії, перевірить правомірність обмежень на експорт рідкісних металів, встановлених у Китаї. Скарги було подано в середині березня цього року. На думку трьох країн, КНР обмежує продаж металів за кордон, намагаючись таким чином створити дефіцит і зростання цін на продукцію і порушуючи тим самим норми СОТ. Китай стверджує, що обмежувальні мита запроваджені з метою – не допустити швидкого виснаження природних ресурсів.

Загиблий у Нью-Йорку безпритульний виявився
власником колекції фото на мільйон доларів

 

У Нью-Йорку поліція розслідує загадкові обставини смерті безпритульного, який виявився власником колекції фотографій вартістю $1 млн.
Як повідомляє The New York Post, 55-річний жебрак на ім’я Говард Френк просив милостиню в одній із синагог Брукліна.
Іноді він розповідав перехожим про своє минуле і хвалився тим, що є далеким родичем відомого рабина.
За даними свідків, останнім часом він також розповідав про злочинців, які погрожують йому вбивством, якщо він не заплатить їм $17 тисяч.
28 червня мертве тіло Френка було виловлено з каналу Гованус, і місцева поліція почала розслідування за фактом смерті. Основними версіями були суїцид або нещасний випадок.
Однак незабаром з’ясувалося, що 55-річний безпритульний був власником унікальної колекції фотографій кінозірок вартістю в $1 млн. Френк почав збирати свою колекцію в 50-х роках минулого сторіччя. Серед світлин – десятки тисяч фото комічної актриси Люсіль Болл.
Приятель покійного – Генрі Хьюз – розповів журналістам, що для збереження цієї колекції Френк орендував складське приміщення і заборгував орендарям плату за п’ять останніх років.
Низка інших свідків у даній справі натякнули поліцейським на можливий зв’язок покійного з сектою сатмарських хасидів, що, на їхню думку, і призвело до трагічних наслідків.
Вони також стверджують, що Френк не міг накласти на себе руки в такий спосіб, оскільки панічно боявся води, а дані криміналістів свідчать про наявність води в легенях, що означає утоплення.

Вбивця Леннона всьоме попросив про помилування

 

Вбивця Джона Леннона Марк – Девід Чепмен, засуджений на довічний термін – всьоме надіслав прохання про помилування. Розгляд клопотання розпочалося 21 серпня і повинно завершитися до кінця тижня. Попередні шість прохань були відхилені комісією з умовно-дострокового звільнення. Кожен раз про відмову Чепмену просила в письмовому вигляді вдова Леннона – Йоко Оно.
Чепмен застрелив Джона Леннона 8 грудня 1980 біля будинку музиканта в Нью-Йорку. Раніше того ж дня Леннон поставив своєму майбутнього вбивцеві автограф на пластинці «Double Fantasy». Коли музикант – разом з Йоко Оно – повертався зі студії звукозапису, Чепмен вистрілив у нього п’ять разів. Леннона терміново привезли в лікарню, але він помер від втрати крові.
На момент вбивства Чепмену було 25 років, він страждав психічними відхиленнями (одразу після скоєння вбивства чоловік сів під ліхтарем з книгою «Над прірвою у житі» в руках), але був визнаний осудним. Суд засудив вбивцю до довічного ув’язнення з правом після закінчення 20-річного терміну через кожних два роки подавати прохання про помилування.

Підготувала Світлана Іванишин-Угрина
За матеріалами інформагентств

Чикаго за тиждень

Республіканці вже визначилися...

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers