rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Вибори \ Свободівці скарали орлів-україножерів

В Україні не спадає хвиля масових і не надто велелюдних акцій, не пасе задніх у цьому й Одеса, де й без того гостре політичне протистояння нині набуло передвиборного забарвлення. Постійно спостерігаючи за цими акціями, дозволю собі зробити деякі узагальнення.

Місцеві регіонали мобілізують двірників та держслужбовців, здебільшого, на підтримку усіляких ініціатив олігархічно-кланової влади Віктора Януковича, яка може похвалитися хіба що «стабілізацією» занепаду в усіх сферах життя суспільства. Нерідко на цих акціях роль масовки виконують студенти, отримуючи за кожен такий вихід по 20 гривень. Коли одного разу запитав у юнаків і дівчат, що стовбичили з прапорами ПР, чи підтримують вони партію влади, більшість із них сором’язливо відповідали, що в такий спосіб вони просто прогулюються Приморським бульваром. А дехто відверто, але на одеський манер, відповідав мені: щоб так, то ні.

  Title
 

 Акція протесту свободівців в Одесі

А ось проросійські громадські організації виступають щоразу за свої, нібито, ідейні переконання. Для «Дозору» та «Новоросії» це, передовсім, відродження колишньої імперії у рамках чи то Євразійського союзу, чи то «Русского міра». Їхні марші центральними вулицями міста, автопробіги, обклеювання автобусів гербами колишньої Новоросії та інші витівки відверто підтримує й заохочує місцева влада. Ці українофоби не приховують, що їхнім ідейним натхненником є Москва, а ось її фінансову підтримку всіляко маскують. Останнім часом вони відробляють московські подачки тим, що залякують одеситів нашестям «фашистів-націоналістів-бандерівців-тягнибоківців». Тут немає і грана аргументованої критики українського націоналізму, головне – зобразити монстрами й запроданцями справжніх героїв України та вилити якнайбільше бруду на ВО «Свобода». Не зрідка в дуже натуралістичній формі вони «вішають» на деревах опудала та манекени, видаючи їх за бандерівців. До честі одеситів слід сказати, що серед них дуже мало бажаючих підтримувати таких пасквілянтів усього українського.
На відміну від вищеназваних, одеська «Свобода», громадські організації «Сокіл» і «Демократичний альянс» своїми яскравими креативними акціями викликають захоплення навіть тих мешканців міста, що не поділяють їхні політичні погляди. Пригадую, коли одну із сесій міськради прийшли пікетувати одразу представники семи невдоволених її діяльністю груп. Та коли з’явився «Демальянс», всі розступилися і надали йому місце у центрі майданчика, а потім усі із великою цікавістю спостерігали його перформанс «поховання» Партії регіонів. У ролі головного погребника там було показано мера міста – Олексія Костусєва – недолугого ставленика регіоналів і креатури Азарова. Адже це він своїми махінаціями із землею та казнокрадством найбільше підриває авторитет партії влади, своїми діями риє їй могилу.
А цими днями досить приємне враження справила на всіх і протестна акція, яку провели свободівці та соколята біля одеської облради, депутати якої дружно висловили «одобрямс» новому мовному законові і запровадили на території Одеської області російську мову як регіональну. Проникливим зрілим політиком і полум’яним захисником національних інтересів виступав під час мітингу голова обласної «Свободи» – Павло Кириленко. Недарма він іде на вибори під дев’ятим номером за виборчим списком цієї партії.
На його думку, скороспішне надання в Одесі та області російській мові статусу регіональної нічого не змінить, вони були й залишаться українськими. Він назвав ці рішення банальним передвиборчим піаром місцевих осередків Партії регіонів та «Родіни», які перетворилися в Одесі на агентуру впливу РФ і навіть отримують подачки через Російське консульство. Одеські свободівці вже більше, ніж рік прагнуть через суд скасувати незаконні рішення місцевої влади, яка перетворює українські школи на російські, збільшує кількість російських класів. Пройшовши до Верховної Ради, запевнив кандидат у народні депутати, ВО «Свобода» скасує ганебний мовний документ, який, нібито, є законом.
А далі свободівці дали справжню оцінку мовній політиці нинішньої антиукраїнської влади у своїй театралізованій виставі. Вони подали портрети тих, хто уособлює чинний бандитський режим, і одіозних українофобів на фоні російського герба. Тільки в центрі державного символу РФ замінили центральну частину, зобразивши на щиті замість вершника, який нищить дракона, радянську червону п’ятикутну зірку із серпом і молотом. Голови ж орлів замінили на фото авторів мовного закону Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка, президента Віктора Януковича і прем’єра Миколи Азарова, а також одеських регіоналів – губернатора Едуарда Матвійчука і заступника голови облради – Олексія Гончаренка. Потім на шиї цим орлам-україножерам одеські націоналісти накинули петлі й «повісили» їх на імпровізованих шибеницях. Опісля учасники акції скинули на землю цих «пернатих», розтоптали ногами і викинули на смітник.
Не можу не згадати тут присутнього на мітингу громадянина РФ Олега Савіна, який прибув із Кенігсберга (він сам підкреслив, що не з Калінінграда, а саме з Кенігсберга). Цей представник забороненої Балтійської  республіканської партії відверто висловив свою солідарність зі свободівцями у їхній боротьбі за національне визволення. За його словами, імперська «чекістська хунта» Владіміра Путіна – ворог як росіян, так і українців, її загребущі руки дістають і до Одеси.

 
Сергій Горицвіт, Одеса
Фото автора

Babussy Cat і український Інтернет

Типи виборців та типи кандидатів: за кого голосувати?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers