rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Цього року виповнюється 200 років з дня битви біля Форту Dearborn. Ця дата відзначатиметься на місці битви 1812 року. Низка заходів відбудеться у суботу, 8 вересня, на Prairie Avenue та 18th Street, у районі South Loop.
Святкування почнеться о 2:30 дня і включатиме в себе:
– Почесну варту солдатів піхоти з групи історичної реконструкції 1812 року та Illinois Guard.

 Title 
  

– Pokagon Band з числа ветеранів і старійшин Potawatomi Eagle Staff проведуть молитву, а також – урочистий барабанний дріб корінних американців і танці на відкритті церемонії. Американський центр Індіанців (The American Indian Center), Музей американських індіанців ім. Мітчелла та історики-дослідники корінних американців виступлять разом на святкуванні.
– Головний історик музею історії Чикаго (The Chicago History) проведе історичний огляд, зосереджуючи увагу на примиренні та вшануванні пам’яті.
– Представники Національної гвардії військових сил Іллінойсу, організації «Доньки війни 1812 року», Військової бібліотеки ім. Пріцкера та комісії з війни 1812 року штату Іллінойс вшанують прапорщика Джорджа Ронана, який загинув 15 серпня 1812 року в битві під Фортом Дірборн і став першим випускником West Point, що поліг у бою.
– Запрошені політичні лідери, зокрема, мер Рам Емануель, губернатор Пет Куінн, олдермен 2-го округу Роберт Фіоретті та інші ухвалять резолюцію міської Ради про примирення та вшанування пам’яті.
Окрім урочистої частини відбудеться фестиваль на Prairie Avenue, на який, як очікується, прибуде кілька тисяч учасників, котрі матимуть можливість дізнатися щось нове та відвідати цікаві атракції та виступи, серед яких: флейтист – нащадок американських індіанців, оповідач легенд; будуть представлені індіанські ремесла, табори війни 1812 року, екскурсії по місцях битви у Fort Dearborn Park, музеї Glessner House і Clarke House.
Тим часом, до міста прибули кораблі американського флоту вперше з 1999 року, щоб відсвяткувати Тиждень Флоту та 200-річчя війни 1812 року. Судна пришвартовані біля Navy Pier, і усі бажаючі можуть скористатися орендованими човнами і дістатися ближче, щоб оглянути бойові кораблі та познайомитися зі справжніми моряками. Раніше фрегата щорічно робила круїз Великими озерами, однак з 1999 року через брак коштів ця традиція припинила своє існування. І от на честь святкувань, що відбуватимуться в Чикаго, кораблі знову з’являться на нашому березі Мічигану.
Враховуючи військово-морську базу Північного Чикаго на Великих озерах, яка є навчальним табором, муніципальний район краще ознайомлений з військово-морським флотом, аніж більшість міст Середнього Заходу. Але, за словами військових чиновників, цього тижня – під час якого водолази військово-морського флоту занурюватимуться у воду в Shedd Aquarium, а матроси братимуть участь у волонтерських роботах – публіка матиме рідкісну можливість познайомитися з представниками Військово-Морського Флоту. Ця ж фрегата візьме участь – разом з авіацією – у Air and Water Show.

Title  
  

 

Про битву під Фортом Дірборн – 15 серпня 1812 року

Приблизно з 1620 до 1820 року, територія Потаватомі простягалась від теперішнього Green Bay, штат Вісконсин, до Детройту, штат Мічиган, і включала також територію Чикаго. У 1803 році уряд США побудував Форт Дірборн там, де сьогодні розташовані Michigan Avenue і Wacker Drive, як частину стратегічного плану захисту прибуткової торгівлі на території від британців. Під час війни 1812 року між Сполученими Штатами і Великобританією деякі індіанські племена вступили у союз із британцями, щоб зупинити спрямовану на захід Сполучених Штатів експансію та повернути втрачені землі індіанців. 15 серпня 1812 року понад 50 американських військовослужбовців і 41 цивільна особа, зокрема, 9 жінок і 18 дітей, отримали наказ про евакуацію з Форту Дірборн. Ця група, майже все населення громадян США на території Чикаго, пройшла на південь від Форту Дірборн уздовж берегової лінії озера Мічиган, поки вони не потрапили до тепер відомого місця розташування форту, де їх атакували близько 500 індіанців Потаватомі. У бою і після було вбито понад 60 евакуйованих і 15 корінних американців. У 1830-х роках, Потаватомі Іллінойсу були насильно вивезені на захід від Міссісіпі. Індіанський народ Потаватомі проживає у штаті Мічиган, Індіані, Вісконсині, Канзасі, Оклахомі та Канаді, а більше ніж 36 000 індіанців з різних племен проживають у Чикаго.

 


 

 

На вихідних Обама збирав гроші у Чикаго

  Title
  

У неділю Обама виступив у Bridgeport Art Center перед аудиторією молодих людей у кількості тисячі осіб, які зібралася на цей фандрайзинг. Прихильники політики чинного президента купували квитки на цей захід, ціна яких розпочиналася з 51 долара, на честь 51-річчя Обами. Наприкінці присутні заспівали йому «З Днем народження». В промові Обама розкритикував команду республіканців – Міта Ромні та Пола Раяна, конгресмена з Вісконсина, стверджуючи, що цей дует намагається запропонувати план економічного розвитку країни, який є «казковим пилом». Він зауважив, що Раян «порядний, сімейний чоловік», але з його поглядами він не погоджується. Зокрема, він вважає помилковою позицію щодо податкових пільг та інших благ для багатих людей і великих корпорацій в Америці. На думку республіканців – це має стимулювати створення робочих місць. Обама вважає, що цей метод не працюватиме.
Обама також вітав гостей на прийомі в своєму будинку у Kenwood, куди квитки коштували 40 000 доларів за один. Обама виступив перед аудиторією, де зазначив, що на питання економіки, реформування охорони здоров’я та політики щодо гомосексуалістів в армії погляди Ромні та Раяна не збігаються.
Обама також мав прийом для збору коштів у готелі в даунтауні та в неділю вночі – в будинку свого приятеля – Маті Несбіта. Останнім прийомом, на якому побував Президент США, був «десертний прийом» у чиказькому будинку Барбари Боуман, матері головного дорадника Обами – Велері Джарет.
Президент був сам. Перша леді країни очолює кампанію зі збору коштів у Каліфорнії і відвідувала фандрайзинг у будинку поп-зірки Гвен Стефані у Беверлі Хілс. У понеділок Обама вилетів з Чикаго до Айови задля подальшого збору коштів.

Третина громадських шкіл Чикаго розпочала новий навчальний рік

Починаючи з понеділка цього тижня чимало шкіл розпочали навчання з подовженим днем. Питання збільшеного навчального дня було предметом палких дискусій між міським урядом та вчительськими профспілками впродовж усього літа. У деяких школах розклад змінили таким чином, що діти залишатимуться більше, ніж на 40 хвилин довше – майже до 4 години дня. В інших – уроки розпочнуться на годину раніше. Рам Емануель проштовхнув реформу навчального дня, даючи директорам шкіл можливість зробити індивідуально для кожної школи зміну у розкладі. У деяких школах мають намір запропонувати учням додаткові заняття з найважчих предметів за рахунок доданого часу. Незважаючи на зміни в розкладі, контракти з учителями поки що не змінювали, що означає – викладачі не зобов’язані відпрацьовувати додаткові години. Цього компромісу вдалося досягнути завдяки погрозам профспілки – влаштувати страйк.
Більшість громадських шкіл Чикаго розпочнуть працювати 4 вересня. До цього часу міський уряд сподівається досягти порозуміння з профспілкою. Зокрема, пропонується для додаткових годин запрошувати вчителів, котрі потрапили під скорочення. У деяких школах додаткові заняття пропонуватимуться з академічних дисциплін – математики, письма. У деяких додаватимуть години англійської, передусім, в школах, де навчаються діти з неамериканських сімей. У багатьох школах запровадять додаткові уроки фізкультури, комп’ютерної грамоти тощо.

Title 
  

Жінка з Чикаго завершила свою доброчинну акцію,
незважаючи на те, що стала жертвою зґвалтування

Дженні Гіббонс, 27-річна мешканка Чикаго, у вівторок пришвартувалася до причалу рідного міста. Тим самим вона завершили свій вояж у 1 500 миль навколо озера Мічиган задля збору коштів на боротьбу з раком грудей. Ця подорож стала не тільки її досягненням, але й нічним жахіттям. 22 липня, перебуваючи вже тиждень у подорожі, Гіббонс прокинулася від шуму на палубі. Її човен був пришвартований до маяка у Schoolcraft County, в Мічигані. Дженні кинулася зачинити двері рубки, але не встигла. Туди увірвався незнайомець, який вчинив насильство сексуального характеру стосовно молодої жінки. Допомогти їй ніхто не міг, оскільки вона перебувала на безлюдді. Злочинець називав її на ім’я і погрожував знайти згодом. Це був високий білий чоловік віком від тридцяти років.
Після зґвалтування Дженні вирвалася, а нападник поїхав геть на жовтому Jeep Wrangler. Дженні повернулася на човен і викликала поліцію. Слідчі припускають, що нападник слідкував за пересуванням Дженні через її вебсайт Row4row.org. Дженні вирішила не приховувати цієї історії. Вона порівняла рак грудей і сексуальне насильство як щось, що трапляється неочікувано і стосується тіла жінки, що є дуже особистим. І єдиний спосіб це сприйняти – попросити про підтримку.
Сама Дженні розпочала підтримувати тих, хто вижив після раку грудей ще у 2008 році. Вона заснувала організацію Recovery On Water, щоб допомогти тим, хто пережив рак, знайти підтримку в людях та займатися спортом.

Поліцейські почали виписувати менше
штрафів за неправильне паркування

Цього року стало помітним зменшення штрафів, виписаних за неправильне паркування у місті. Це пов’язують з тим, що поліцейських є менше на вулицях, а також – зі сплеском насильства і занятістю правоохоронців.
Станом на 31 липня було виписано 513 413 подібних штрафів, що є на 15 відсотків менше, ніж за аналогічний період минулого року. Ці штрафи є одним з найбільших джерел прибутку у міську скарбницю, що забезпечує близько 150 мільйонів доларів на рік. Часткова компенсація втрат у надходженні коштів за штрафи пов’язана із збільшенням розмірів штрафів. 

У фокусі – Америка

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers