rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Міжнародний огляд \ Міжнародний огляд

 У Єгипті тисячі громадян вийшли на мітинг на підтримку президента Мурсі

Ісламісти - прихильники нового президента Єгипту Мохаммеда Мурсі –  вийшли на мітинг на знак підтримки його рішення усунути від керівництва збройними силами одного з найвпливовіших військових країни, передає Бі-Бі-Сі.
На заклик Мурсі підтримати його відгукнулися тисячі єгиптян.
За словами Мурсі, відставка начальника збройних сил країни фельдмаршала Мохамеда Хуссейна Тантаві і глави Генштабу Самі Аннана відповідає інтересам нації і народу.
Прихильники президента серед ісламістів сприйняли цей крок зі схваленням. На думку деяких експертів, відставка Тантаві й Анана завершила революцію, спрямовану на повалення влади військових.
12 серпня президент Єгипту Мохаммед Мурсі відправив у відставку міністра оборони, колишнього главу Вищої військової ради Єгипту фельдмаршала Тантаві і начальника генштабу єгипетських збройних сил генерала Анана. Минулого тижня повідомлялося, що президент Мурсі звільнив також губернатора Північного Синаю і голову розвідки Єгипту.
Мурсі також скасував конституційну декларацію, яка обмежувала президентські повноваження і досі замінювала основний закон країни.
Після офіційного вступу на посаду президента Єгипту Мохаммеда Мурсі і сесії розпущеного парламенту, Військова рада країни заявила про те, що рішення Конституційного суду про розпуск головного законодавчого органу має бути виконано. Таким чином відсутність згоди між президентом і Військовою радою Єгипту загрожувала перерости в нове протистояння.
Останні події показують, що президенту Єгипту вдалося обійти підводні камені, які існували, звернувши ситуацію в мирне річище.

 


 

 

Колишнього дворецького Бенедикта XVI
судитимуть за крадіжку секретних документів

Камердинер папи Римського Бенедикта XVI Паоло Габріеле, підозрюваний в організації витоку конфіденційної інформації, постане перед судом за підозрою в крадіжці документів з папського офісу, передає Бі-Бі-Сі.
Минулого місяця його було звільнено з-під варти і взято під домашній арешт. Як повідомив адвокат Габріеле, його клієнт зізнався в крадіжці паперів, зазначивши, що діяв в інтересах Католицької церкви.
Габріеле арештували в травні цього року, після того як у нього вдома були виявлені конфіденційні документи, що містять інформацію про непублічне життя керівництва католицької церкви.
Раніше італійські ЗМІ припускали, що понтифік може попросити помилувати свого камердинера. Габріеле загрожує до шести років тюремного ув’язнення.
Нагадаємо також про скандал, що отримав назву VatiLeaks (за аналогією з WikiLeaks), який спалахнув у Ватикані кілька місяців тому. Італійські журналісти опублікували інформацію про те, що у Ватикані панують корупція та безграмотне ведення справ, а також про конфлікти між представниками вищих рівнів католицької ієрархії.
З-поміж оприлюднених документів є також і особисті листи Папи Римського Бенедикта XVI. Крім того, італійський журналіст Джанлуїджі Нуццо випустив книгу “Його святість”, де використав цитати з листів Бенедикта XVI своєму секретареві.

Президент Південної Кореї вимагає від Японії вибачень за колоніалізм

 

Президент Південної Кореї Лі Мен Бак заявив, що імператор Японії Акіхіто повинен попросити вибачення у південних корейців за колоніальне панування на півострові.
Лі Мен Бак зробив цю заяву напередодні святкування Дня незалежності Південної Кореї, яка була японською колонією з 1910 по 1945 рік, передає ИТАР-ТАСС.
Він також зазначив, що імператору дозволять здійснити візит до Південної Кореї тільки після того, як він офіційно вибачиться.
Раніше в 2010 році уряд Японії офіційно вибачався за період японського колоніального володарювання на Корейському півострові. Зокрема, прем’єр Наото Кан висловив глибоке співчуття у зв’язку зі стражданнями, заподіяними населенню Кореї.
Нагадаємо, минулого тижня суттєво ускладнилися відносини між Токіо і Сеулом. Причиною конфлікту стала перша поїздка південнокорейського президента на спірні острови Токто в Японському морі. У відповідь Японія відкликала свого посла з Сеула.
Після закінчення Другої світової війни спірними островами керує Південна Корея. Візит Лі Мен Бака був також приурочений до річниці капітуляції Японії 15 серпня 1945 року, коли закінчився колоніальний період.

Сирійський режим отримує допомогу від російських банків

Сирійський режим тісно пов’язаний з великими російськими банками, за допомогою яких розраховував мінімізувати свої втрати від американських і європейських санкцій на свої фінансові операції і нафтові угоди. Це доводять деякі документи, які готувалися в сирійському уряді, а також частина листування чиновників з іноземними компаніями.
Документи датовані періодом з березня по липень цього року і, судячи з усього, є справжніми. Низка осіб, які фігурували в листуванні, підтвердили виданню деталі, і ніхто не ставив під сумнів справжність паперів, хоча деякі особи заперечували, що ведуть будь-які справи з сирійським режимом, пише NEWSru.com.
На початку серпня в Москві вже встигла побувати сирійська делегація, у складі якої були міністри нафти та фінансів. Говорячи про цей візит, віце-прем’єр уряду Сирії з питань економіки Кадрі Джаміль заявив 3 серпня, що Москва і Дамаск домовилися про постачання найближчим часом до Сирії російських енергоресурсів.
За його словами, “односторонні незаконні санкції західних країн щодо Сирії” чинять негативний вплив на економіку країни. Зокрема, стала відчуватися нестача нафти і продуктів нафтопереробки - мазуту і гасу.
“Це незаконні санкції, і Росія взяла на себе завдання допомогти Сирії економічно в нинішніх умовах”, - додав Кадрі Джаміль.
Отримані документи додатково пояснюють, чому західним країнам так важко встановити ефективні санкції проти сирійського режиму: поки він підтримує тісні дипломатичні та економічні зв’язки з Росією, це практично неможливо.
Відповідно до одного з документів, в березні представники Центрального банку Сирії приїхали в Москву і зустрілися з керівниками “Газпромбанку”, намагаючись зміцнити ділові відносини, в тому числі удосконалити електронні грошові перекази.
“Газпромбанк” не відповів на питання про достовірність документів, його представники лише заявили, що у нього були “кореспондентські відносини” з ЦБ Сирії до введення санкцій США і ЄС.
У червневому листуванні між сирійською нафтовою компанією Sytrol і невеликим нафтоторговцем, що знаходиться в Дубаї, був згаданий московський “Новікомбанк” в ролі “виконуючого банку” Sytrol, через який трейдер переказував би гроші сирійському уряду. The Wall Street Journal пише, що “Новікомбанк” очолює “колишній офіцер КДБ і колишній колега президента Володимира Путіна”. Прізвище в листуванні не уточнюється, але “Ведомости” уточнюють, що цю посаду обіймає гендиректор “Ростехнологий” Сергій Чемезов.
Одним з ускладнень у логістиці, пов’язаних з санкціями, було транспортування нафти покупцям. Документи, проаналізовані редакцією, показують, що “російські покупці сирійської необробленої нафти планували завантажувати її на орендовані танкери з Сингапуру і належні Росії танкери в Чорному морі”.
Сирія не є нафтовидобувальником світового значення. Видобуток 360 тис барелів неочищеної нафти щодня - це менше, ніж 1% світового виробництва. Але продаж нафти є одним з останніх джерел іноземної валюти для президента Асада.

В Індії йог, який бореться проти корупції,
попросив посадити його до в’язниці

  Title
  

Індійська поліція заарештувала відомого антикорупційного діяча, гуру йоги Бабу Рамдева, який організував акцію протесту в Делі, повідомляє “Інтерфакс”.
“Баба Рамдев сам запропонував заарештувати його, ми також проводимо інші превентивні арешти”, - заявив начальник поліції одного з районів індійської столиці Тадж Хасан.
Знаменитий індійський гуру Рамдев разом з політичним активістом Анна Хазарі почали минулого тижня акцію протесту на тлі корупційних скандалів у країні, в яких опинилися замішані прем’єр-міністр країни Манмохан Сингх і кілька міністрів.
Повідомляється, що до демонстрації приєдналися тисячі індійців, багато з яких приїхали з міста Харідвар, рідного для Рамдева і розташованого біля підніжжя Гімалаїв. Демонстранти незадоволені тим, що багаті громадяни Індії вивозять капітал з країни, і вимагають від уряду боротися з цим явищем.
У 2011 році подібна акція протесту, організована Рамдевом привернула увагу уряду - деякі міністри провели з індійським гуру зустрічі, пообіцявши виконати вимоги активістів. Однак нинішня демонстрація була проігноровано високопоставленими державними діячами.
29 липня повідомлялося, що 75-річний Анна Хазарі оголосив безстрокове голодування. Хазарі вимагає від влади терміново ухвалити закон про корупцію і порушити кримінальні справи проти тих міністрів, котрих звинувачують у хабарництві.
А в лютому цього року в Індії кілька мільйонів робітників страйкували, вимагаючи поліпшення умов праці. Профспілки вимагали поліпшення умов праці, соціального пакету, дотримання прав робітників. Робітники також протестували проти високої інфляції в країні, яка скорочує їхні реальні доходи.

У Саудівській Аравії побудують місто для жінок

Влада Саудівської Аравії хоче поєднати закони шаріату і прагнення ділових жінок робити кар’єру.
Місто для саудівських бізнес-леді буде розташоване на сході Саудівської Аравії. Там будуть розміщені заводи, якими володіють жінки, а також фабрики, які випускають продукцію для представниць прекрасної статі, повідомляє ТСН.
Міністр у справах муніципалітетів і сільського господарства країни вже схвалив плани зі створення міста. Зараз чиновники розробляють дизайн, а вже в 2013 році серед будівельних компаній проведуть тендер.
За оцінками західних агентств, нове місто зможе створити близько 5000 робочих місць і залучити інвестицій на суму близько 133 мільйонів доларів. Для багатої країни ця сума зовсім непомітна, тому багато експертів вважають, що проект міста - просто піар-акція для поліпшення іміджу Саудівської Аравії за кордоном.
Як відомо, закони королівства обмежують права жінок, оскільки ґрунтуються на нормах шаріату. Жінкам навіть заборонено керувати машиною, не кажучи вже про самостійні подорожі. Тільки наприкінці червня цього року мешканки Саудівської Аравії отримали дозвіл брати участь в Олімпійських іграх.

Підготував Юрій Токарський
За матеріалами інформагенств

Міжнародний огляд

Міжнародний огляд

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers