rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 Апеляційний суд звільнив Іващенка

Колегія суддів Апеляційного суду Києва звільнила колишнього тимчасово виконувача обов’язків міністра оборони України – Валерія Іващенка – від відбування основного покарання. Таке визначення колегія суддів Апеляційного суду Києва оголосила після розгляду апеляції Іващенка на вирок Печерського райсуду, яким він був засуджений до 5 років позбавлення волі, – передає «Інтерфакс-Україна».
«Звільнити Іващенка від відбування основного покарання з іспитовим терміном один рік», – сказала головуюча суддя Ольга Юрдига, оголошуючи рішення суду після розгляду апеляції.
Рішення Апеляційного суду набирає чинності з моменту його оголошення, тому Іващенка звільнили в залі суду.
Представник держобвинувачення у справі Іващенка – Петро Коваль – вважає, що Апеляційний суд пом’якшив покарання Іващенка з реального на умовне у зв’язку із заявою, в якій колишній чиновник частково визнав свою провину і вказав на відсутність політичного підґрунтя в його справі.
«Він у суді оголосив заяву, що це справа не політична і частково визнав провину», – сказав Коваль.
За словами прокурора, прокуратура може визначитися з тим, чи оскаржити це рішення суду щодо Іващенка після того, як 22 серпня Апеляційний суд оголосить повний текст ухвали.
Що стосується колишнього керівника санації Феодосійського судномеханічного заводу Сергія Міхеєва, то, як зазначив Коваль, прокуратура не буде оскаржувати рішення суду в цій частині.
Прокурор пояснив, що Апеляційний суд застосував стосовно Іващенка та Міхєєва статтю 75 Кримінально-процесуального кодексу, яка передбачає пом’якшення покарання з реального терміну на умовний. Отже, Іващенко, згідно з рішенням Апеляційного суду, засуджений до 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на 1 рік, Міхєєв – до 3 років умовно, з випробувальним терміном на 1 рік. Іващенко, згідно з рішенням суду, позбавлений права обіймати певні посади протягом трьох років і позбавлений другого рангу держслужбовця.
При цьому суд зобов’язав Іващенка не виїжджати за межі України без повідомлення працівників кримінально-виконавчої інспекції, а також – періодично з’являтися в ній для реєстрації.
Адвокат Валерія Іващенка – Борис Нечипоренко – заявляє, що захист має намір подавати касацію на рішення Апеляційного суду Києва, оскільки вважає, що Іващенко невинний. Рішення суду про умовний термін захист називає частковою перемогою.
«Але ми на цьому не зупиняємося і будемо подавати касаційну скаргу, вважаємо, що він невинний», – підкреслив адвокат.
Зазначимо, ще до оголошення рішення суддя Ольга Юрдига заявила, що до суду надійшла заява Іващенка, в якій він до всіх аргументів захисту додав, що просить скасувати вирок ще й тому, що в його діях немає політичної складової. За словами Юрдиги, в заяві Іващенка також зазначено, що, можливо, він припустився помилки, підписавши план санації через відсутність досвіду в таких питаннях.
«Є в математиці формулювання – «необхідна, але недостатня умова». Я вважаю, що це (рішення про звільнення) необхідна умова, але недостатня. Це не те рішення, на яке я розраховував, оскільки я жодної незаконної дії не вчиняв, ця справа незаконна, і рішення незаконне. І це рішення (Апеляційного суду) теж несправедливе, оскільки судді вчинили як люди – вони мене, напевно, пожаліли, але не вчинили як юристи – не скасували незаконне рішення Печерського суду», – сказав Іващенко.
Політолог Віктор Небоженко вважає, що Іващенка звільнили «для Європи», а випробувальний термін – щоб тримати на «гачку».
Небоженко нагадав, що Європа весь час звинувачує Україну, насамперед, прокуратуру та суди, у вибірковості політичного напрямку щодо опозиціонерів.
«Апеляційний суд продемонстрував своєрідний маневр, що цього не існує. Тепер це буде представлено як приклад об’єктивності української судової системи. Міністерство закордонних справ зможе повсюди розповідати, яке у нас справедливе правосуддя», – зазначив експерт.
Небоженко вважає, що це рішення суду не пов’язано із наближенням парламентських виборів.
«Більше того, навряд чи воно є початком «відлиги» стосовно опозиційних політиків. Печерський суд не міг звільнити Іващенка. Бо, таким чином, довелося б визнати, що дарма порушили кримінальну справу. В даному випадку вибрали найбеззахиснішу і менш одіозну, аніж Юлія Тимошенко чи Юрій Луценко, фігуру. Іващенку встановили випробувальний термін, аби він залишався на «гачку» у судових органів. Таким чином показують, що у будь-який момент його можуть знову повернути до в’язниці», – наголосив політолог.
За його словами, коли обирали Іващенка у якості людини, проти якої хотіли порушити кримінальну справу, діяли за принципом: «Хапаємо, а стаття знайдеться».
Іващенка звинувачували в тому, що в листопаді 2009 року, обіймаючи посаду виконувача обов’язків міністра оборони, зловживаючи службовим становищем, він підписав план санації щодо реалізації цілісного майнового комплексу держпідприємства «Феодосійський судномеханічний завод».

 


 

 

МЗС стверджує, що Україна не продавала зброю Вірменії

 

  Title
  

У Міністерстві закордонних справ України вказують на провокаційність інформації в ЗМІ про продаж українською стороною Вірменії в 2011 році реактивних систем залпового вогню і пересувних зенітно-ракетних комплексів, – передає Інтерфакс-Україна.
«Матеріали з цього питання, які були розміщені в деяких Інтернет-виданнях, мають невідоме походження і провокаційний характер», – заявив прес-секретар МЗС України – Олександр Дикусаров – на брифінгу у вівторок, коментуючи інформацію ЗМІ про продаж Україною зброї Вірменії.
Він запевнив, що Україна строго дотримується своїх міжнародних зобов’язань, взятих перед ООН, ОБСЄ, а також діє в рамках національного законодавства.
Крім того, за словами дипломата, в контексті майбутнього головування України в ОБСЄ офіційний Київ докладає і буде докладати максимум зусиль для зміцнення безпеки і стабільності в регіоні.
Як повідомлялося, раніше посольство України в Азербайджані спростувало повідомлення низки ЗМІ про продаж української стороною Вірменії у 2011 році реактивних систем залпового вогню і пересувних зенітно-ракетних комплексів.
«У зв’язку з появою в ЗМІ Азербайджану інформації про, нібито, в 2011 році приховані поставки українського озброєння до Вірменії, посольство України в Азербайджанській Республіці вважає за необхідне заявити, що джерело, на яке посилаються зазначені ЗМІ, а саме – копія листа Міністерства оборони України на адресу глави української держави, яка була розміщена 8 серпня 2012 року на одному з українських сайтів, є провокаційною фальшивкою», – йдеться в заяві прес-служби посольства.
«За оцінками посольства, метою зазначеної провокації є – завдати шкоди традиційно дружнім українсько-азербайджанським відносинам, стратегічний характер яких для зовнішньої політики України є незмінним і пріоритетним», – підкреслюється в заяві.
Копія листа, адресована голові України, містить схему незаконних поставок 12 ракетних систем залпового вогню «Смерч», а також – 50 комплексів «Голка». У ньому пропонується для здійснення поставок використовувати підставні фірми, зареєстровані в ЄС і СНД. У листі, опублікованому в деяких ЗМІ Азербайджану, повідомляється, що Вірменія вже оплатила 50% договірної ціни, а також зазначається, що Азербайджан може дізнатися про це. Не бажаючи ставити під загрозу військово-технічне та енергетичне співробітництво між Азербайджаном і Україною, пропонується «Укрспецекспортові» публічно відмовитися від угоди з вірменською стороною. При цьому, вірменській компанії запропоновано імітувати звернення до арбітражу, створивши у свого оточення різко негативне ставлення до керівництва «Укрспецекспорту» і української сторони як до ненадійного постачальника.
Обсяг експорту Україною основних видів озброєнь у 2011 р., за даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (SIPRI), склав 484 млн. доларів. Згідно з даними інституту, за цим показником Україна посіла 12-е місце в світовому рейтингу експортерів озброєнь SIPRI, або ту ж позицію, що і в 2010 р.

Миколу Мельниченка випустили з в’язниці Неаполя

Апеляційний суд Неаполя звільнив з-під варти колишнього майора Держохорони Миколу Мельниченка, – передає «Українська правда».
Про це написав у своєму Facebook колишній губернатор Харківської області Арсен Аваков, посилаючись на адвоката Мельниченка – П’єра-Франческо Скаркіллі.
«Швидше за все, у другій половині дня будуть завершені формальності, і Микола покине в’язницю», – повідомив Аваков.
Як повідомлялося, 3 серпня Миколу Мельниченка заарештували в аеропорту Неаполя одразу після прибуття літаком з Вашингтона.
Підстава для арешту – ордер, виданий українським бюро Інтерполу. Адже ще в минулому році Україна оголосила Мельниченка в міжнародний розшук після поновлення проти нього «старих» справ з розголошення державної таємниці та підробки документів.
6 серпня відбулося перше судове засідання у справі заарештованого. Втім, суд Неаполя не зміг прийняти остаточного рішення про екстрадицію Миколи Мельниченка, оскільки він висловив категоричну відмову від примусового повернення в Україну, пояснюючи це загрозою його життю. Відповідні документи з України в Італію переслали його адвокати, а в самому Неаполі юридичну підтримку екс-майорові надав екс-губернатор Харківщини Арсен Аваков, який і сам нещодавно уникнув екстрадиції в Україну.

Соціологи: 85% українських дітей зізналися, що вживали алкоголь

Українці починають вживати алкогольні напої у віці до 13 років. Соціологи провели низку опитувань серед молоді, які дали страхітливі результати: 85% дітлахів підтвердили, що бодай раз у житті встигли випити чогось міцненького. 76% юних українців зізналися, що визнали, що випивають протягом року не один раз, – передає УНІАН.
За словами соціологів, сучасна молодь інакше святкувати вже не вміє.
«Серед них – 77% хлопців і 74% дівчат. Дівчата також не відстають від хлопців, серед хлопців найбільш популярне пиво, серед дівчат – слабоалкогольні напої», – розповіла директор Українського інституту соціальних досліджень імені Яременка – Тетяна Бондар.
Попри заборону продавати алкоголь неповнолітнім, 70% опитаних підлітків сказали, що вільно можуть його придбати в багатьох кіосках та магазинах. Психологи переконують, що алкоголізм видозмінюється: тепер залежність ускладнюють психічні розлади, яких без кваліфікованої допомоги вже не подолати.
«Якщо реабілітації не буде, то вийде замкнене коло. Потрапляє хворий на алкоголізм до стаціонару, його полікували, він повертається до того ж середовища, і там усе починається спочатку», – пояснює керівник терапевтичної програми – Вікторія Осипова.
Вона підтверджує: вік її пацієнтів значно помолодшав, у центр не раз приводили 16-річних алкоголіків. До 30 років залежність в українців вже стає хронічною, частина з них має досвід «білої гарячки» та кількарічної реабілітації.
Експерти вважають, що діти вживають алкоголь через відсутність чи брак уваги з боку батьків або ж, щоб розважитись. Головне завдання медиків полягає в тому, аби допомогти дітям відшукати нові пріоритети в житті та подивитися на світ тверезими очима.
У серпні минулого року Україна – за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я – посідала 1-ше місце в світі за рівнем дитячого алкоголізму.

В Україні виник дефіцит внутрішніх паспортів

В Україні виникла проблема з видаванням внутрішніх паспортів через формальні питання. Цю проблему мають намір вирішити протягом двох днів, повідомили у Міністерстві внутрішніх справ.
«Зараз всі документи, зокрема, і бланки паспортів, передаються в Держміграційну службу. Це окрема державна структура, яка буде займатися цими питаннями. Проблему вирішать протягом двох днів», – заявив спікер міністерства – Володимир Поліщук.
Як з’ясувалося, Управління з реєстрації фізичних осіб, яке раніше перебувало в складі міністерства і регулювало видачу документів, наразі переходить в Держміграційну службу (ДМСУ). Тому видавання внутрішніх паспортів поки що не може здійснюватися, – пише газета «Сегодня».
За даними правоохоронців, уже в 16 областях почали знову видавати документи, але в інших регіонах все ще є проблеми.
«Днями прийшла до паспортного столу свого ЖЕКу в Солом’янському районі Києва, щоб почати оформляти новий паспорт після розлучення, але паспортистка мені заявила, що документи зараз не прийме, бо їх у неї назбиралося дуже багато через відсутність бланків паспортів. Зрештою, порадила прийти протягом місяця, мовляв, проблему буде вирішено», – зазначила мешканка Києва – Анастасія.
Водночас у Держміграційній службі наголосили: якщо паспортист починає відмовляти в прийомі документів, то він діє незаконно. «Те, що у громадянки відмовилися приймати документи на отримання паспорта, – це порушення закону, ми з’ясуємо, чому так сталося. Швидше за все, ЖЕКи просто не хочуть накопичувати собі роботу. Дефіциту бланків немає, просто в ці дні триває їх передача», – пояснила перший заступник Департаменту паспортної роботи та громадянства ДМСУ – Тетяна Нікітіна.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Уламок Еллади

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers