rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Минулого тижня відзначилися рекордна спека та губернатор нашого штату. Палюче сонце впродовж всього тижня призвело до кількох смертельних випадків. Зокрема, в Cook County зафіксовано 18 смертей, причиною яких вважають ускладнення, пов’язані з високою температурою (найвища зафіксована – 105 за Фаренгейтом). Здебільшого, жертвами спеки стали люди похилого віку.
Неабияку активність – у галузі законотворення – продемонстрував і наш губернатор, підписавши кілька нормативних актів, що привернули увагу медіа. Передусім, йдеться про запровадження кримінальної відповідальності для осіб, котрі допомагали уникнути судового переслідування своїм родичам, зокрема, втекти зі США. Виявляється, Іллінойс був одним з 14 штатів, в якому найближчі родичі осіб, поданих у розшук (навіть за такі злочини, як вбивство), звільняли від кримінальної відповідальності за те, що вони допомагали своїм близьким уникнути правосуддя. Тепер за такі дії їм загрожуватиме тюремне ув’язнення до 3 років та штраф у 25 000 доларів. Судячи з усього, цей норматив розрахований на специфічну «таргет-групу» – родичів злочинців – вихідців з інших країн, котрі легально або нелегально перебували у США та вчинили правопорушення. Цікавим є те, що це питання привернуло увагу законодавців після серії публікацій в Tribune, під назвою «Ті, що переховуються від правосуддя», яка стала фіналістом Пулітцерівської премії за журналістські розслідування. У цих репортажах йшлося про родичів утікачів від правосуддя, яким вони допомогли залишити країну. Закон вступить в силу з 1 січня нового року.
Інший закон привернув навіть більше уваги. Після низки скандалів, пов’язаних з Благоєвичем та сумнівними фандрайзингами на його користь, Квін вирішив збільшити ліміт пожертвувань на передвиборні кампанії, таким чином готуючи ґрунт для майбутніх виборів. Як пам’ятаємо, після історії з Благоєвичем, федеральний суд ухвалив роботу так званих комітетів політичних дій, які не підлягали під правило обмеження внесків на кампанію і могли збирати будь-які кошти на користь кандидата. Квін підписав закон, що негайно вступив у дію, згідно з яким обмеження для пожертвувань взагалі знімається, якщо тільки якась група під імені певного кандидата пожертвує 100 000 доларів на благо легіслатури або органу місцевого самоврядування. Це було прийнято на противагу дозволеним вищезазначеним комітетам політичних дій.
Губернатор також трохи полегшив життя мотоциклістам, котрі можуть тепер їхати на червоне світло, якщо дорога «чиста» після двох хвилин очікування на зміну світла. Закон вступає в силу негайно.
І ще одну несправедливість виправив керівник уряду штату. Квін підписав розпорядження, спрямоване на усунення прогалини в законодавстві, завдяки якій не проводилися розслідування смертей людей з обмеженими можливостями. Після спеціального слідства виявилося, що посадовці з Департаменту соціальних служб закривали справи про смерть людей-інвалідів, навіть якщо були очевидні ознаки жорстокого поводження чи недогляду. Один з високопосадовців подав після цього у відставку. Тепер будуть проводитися розслідування смертей таких безпомічних людей з метою виявити причини смерті, яка могла статися внаслідок недогляду.
Температура повітря знизилася, але маємо надію, що не зменшиться – разом з тим – діяльність уряду штату, зокрема, губернатора, котрий повинен витримати чергову атаку від законодавців у питанні легалізації азартних ігор. У нього є час до 28 серпня, коли пропозиція про розширення індустрії азартних ігор на Чикаго та ще 4 міста, прийнята законодавцями, автоматично стане законом. За цей час Квін може накласти вето, змінити або підписати пропозицію. Знаючи, як губернатор негативно ставиться до цього питання, стає цікавим, яким буде його наступний крок.

 


 

 Пересувні кухні в Чикаго легалізовано

 

 Title 
  

Після тривалого періоду часу переговорів, дискусій та суперечок, минулого тижня нарешті вийшла постанова, за якою пересувні кухні – вантажівки-ресторани, де їжа готується і одночасно продається, набули легального статусу. До цього моменту приготування їжі в закладах громадського харчування дозволялося лише в стаціонарних кухнях. Це нововведення потужно лобіювалося мером міста, а також – командою прихильників серед олдерменів у складі: Тома Танні, Джо Морено, Скота Вагеспака, Брендана Рейлі, Амми Мітс, Майкла Сміта та Волтера Барнета. Цей нормативний акт зазнав і критики, основна претензія полягала у недотриманні вантажівками-кухнями санітарних норм. Як показує практика великих міст – Нью-Йорка, Сан-Франциска, Лос-Анджелеса, кухні на колесах можуть скласти серйозну конкуренцію стаціонарним ресторанам, принаймні, в галузі продажу сніданків та ланчів. Всі пересувні кухні повинні бути забезпечені навігаційними пристроями задля швидкого визначення їхнього місцезнаходження. Працюватимуть вони цілодобово, впродовж всього тижня. На спеціальних стоянках кожна вантажівка буде мати право паркуватися і працювати впродовж 2 годин поспіль. Буде також створено он-лайн базу даних щодо перебування цих кухонь. На даний момент у Чикаго дозволяється на таких кухнях продавати лише упаковану їжу.

 

Chicago Public Schools заощадять
144 млн. доларів у наступному бюджеті

 

За день до очікуваного оприлюднення бюджету, який повинен вирішити питання дефіциту, чиновники Chicago Public Schools заявили, що знайшли спосіб заощадити близько 144 мільйонів доларів, зокрема, за рахунок жорсткішої стратегії закупівлі та модернізації технологій.
Представники округу заявили, що новопризначений держслужбовець, відповідальний за закупівлі, який з березня перейшов на цю роботу з приватного сектора, переглянув контракти і почав працювати з держорганами для забезпечення нижчих цін. Також було порушено питання про практику скорочення витрат, як наприклад, доставку молока через день, а не щодня, або прибирання школи вночі, а не вдень.
«Що ми будемо робити, то торгуватися при будь-якій ціні, яку пропонує нам постачальник», – сказав голова відділу із закупівель Себастьян де Лонго, який прийшов на державну роботу з Rexam, голландської пакувальної компанії, яка вела бізнес і в Чикаго.
CPS ведуть переговори про новий контракт з учителями, які вимагають значних підвищень зарплатні за роботу під час продовженого шкільного дня. Держслужбовці шкільного округу скаржаться, що вже другий рік поспіль мають справу з дефіцитом бюджету у розмірі майже 700 мільйонів доларів.
Представники CPS кажуть, що 850 вчителів звільнять цього року, головним чином, внаслідок закриття шкіл, кадрових перевірок та зменшення кількості учнів. І якщо навіть зарплати вчителів підвищать внаслідок продовженого навчального дня, кількість штатних посад будуть зменшувати.
У пошуках додаткових надходжень до бюджету системи державних шкіл – керівництво округу уже повідомило, що збиратиме максимально збільшений податок на майно, щоби залучити додаткових 41 мільйон доларів. Це зростання означатиме, що в рахунок до сплати податку на майно, який приходить власникові будинку в Чикаго, вартістю 250 000 доларів, додадуть 28 доларів щорічно.
Також чиновники додали, що більш ретельно переглянуть контракти на постачання, насамперед, ті, де ціни є вочевидь вищими, ніж ринкові.
Загалом, очікується, що 11,5 мільйона доларів було заощаджено під час розробки більш вигідних угод з постачальниками. Ще додаткових 20 мільйонів очікуються після проведення переговорів з укладення нових контрактів щодо проектів у сфері будівництва, транспорту, комунальних послуг, харчування.
Округ також скоротив витрати на 11 мільйонів доларів у відділі інформаційних технологій, зокрема, шляхом переходу на єдину систему електронної пошти з Google Apps.
Скорочення передбачаються не лише на централізованому рівні, але й на рівні кожної школи, директори яких будуть самостійно вирішувати, які саме навчальні програми залишати, а які – скасовувати.

 

Юдеї та мусульмани об’єдналися на велозаїзді

Title  
  

Група мусульманських та юдейських велосипедистів знайшли спільну мову в неділю на тротуарах Чикаго, проїхавши на велосипеді через усе місто – від центральної мечеті до синагоги на North Side.
«У нас є набагато більше спільного, ніж того, що нас роз’єднує», – сказала Джулі Хочстадтер наприкінці восьмимильного заїзду на велосипедах, організованого єврейсько-мусульманським співтовариством (Jewish-Muslim Community Building Initiative) для зміцнення міжконфесійних відносин у Чикаго.
Близько 60 велосипедистів зустрілися вранці в ісламському центрі даунтауна – мечеті в Loop. Вони зняли взуття і зібралися поснідати пахлавою і бананами на підлозі великої кімнати для молитви, де мусульмани, які працюють або живуть в Loop, щодня моляться. Деякі євреї-велосипедисти відвідали мечеть вперше. «Я вірю в ідею того, що євреї та мусульмани повинні разом займатися активною діяльністю в місті. Це спосіб зближення наших світоглядів», – сказала професор університету Northwestern Лорі Золот, взявши участь у заїзді, хоча в неділю вона постила в пам’ять про незгоди, які спіткали єврейський народ.
«Ми воюємо, але ми досі кузени», – погодився Мухаммед Улла, менеджер з будівництва в ісламському центрі. «Ми любимо один одного, але ми не хочемо ділитися».
Хочстадтер, виконавчий директор соціальної мережі для велосипедистів Чикаго thechainlink.org, розповіла, що на недільний заїзд її надихнула міжконфесійна подорож на велосипедах по Єрусалиму в 2006 році, у якій вона брала участь.
«Там, – розповіла Хостадтер, – відносини між єврейськими та мусульманськими студентами, багато з яких виросли на тлі тривалого палестино-ізраїльського конфлікту в секторі Газа і на Західному березі, часто були напруженими. Але нічого подібного не спостерігалося в неділю, коли група їхала «як єдине ціле» на північ по вулиці Broadway до синагоги Anshe Emet і до берега озера в Lincoln Park на пікнік».
«Ми тут, як активні мусульмани, євреї та американці», – сказала велосипедист Мелісса Сімон. «Ми не можемо сьогодні подолати ізраїльсько-палестинський конфлікт. Але ми можемо вкласти всю свою енергію серця в рух та провести час у спілкуванні з людьми».

Коротший Taste of Chicago не зазнає
змін у питанні безпеки

 

The Taste of Chicago стартував у середу і згортатиметься у неділю – таким чином подія триватиме на п’ять днів менше, ніж у минулі роки. Незважаючи на скорочення тривалості заходу наполовину, Суперінтендант поліції Чикаго – Геррі Маккарті – заявив, що плани із забезпечення безпеки під час фестивалю будуть такими ж, як і минулого року.
Присутність поліції планується безпосередньо на фестивалі та за його межами, – розповів Маккарті, а офіцери під прикриттям та у цивільному працюватимуть разом, контролюючи натовп.
«Ми сподіваємося на веселе сімейне свято, як це й було минулого року, тому ми докладемо відповідних зусиль і засобів, щоб це реалізувати», – сказав МакКарті. «Минулого року в нас був чудовий захід, і ми рекомендуємо всім, хто планує встрявати в халепу, – не приходити. Нехай краще залишаються вдома».
The Taste має історію насильницьких нападів у минулому – особливо, коли великі натовпи людей вийшли у місто на свято феєрверків. У 2008 році одного чоловіка вбили і трьох поранили під час стрілянини 4 липня в Loop – всього за декілька кварталів від фестивалю. Поліція відреагувала, посиливши присутність на святі у наступні роки.
Ендрю Сісто очікує продати менше італійських страв значно меншій кількості відвідувачів на цьогорічному Taste. Але проведення знаменитого фестивалю їжі після 4-го липня може зробити зазвичай переповнену натовпом подію безпечнішою для всіх, – сказав працівник Tuscany Cafе, відкривши літню кухню ресторану.
«Люди, зазвичай, відпочивають цілий тиждень після 4-го липня, так що я думаю, у нас буде менше відвідувачів, – сказав Сісто. «Це і добре, і погано. Це полегшує роботу поліції, однак, у той же час, зменшує нам кількість клієнтів.

У фокусі – Америка

У фокусі – Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers