rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Губернатор Куінн підписав бюджет штату

 Губернатор Куінн підписав бюджет штату

Губернатор Пет Куінн 30 червня підписав новий план витрат штату, продовжуючи переконувати законодавців, що треба реформувати систему державних пенсій та попереджаючи, що пенсійне фінансування «забирає» кошти, які в іншому випадку можна було б виділити на школи, охорону здоров’я та соціальні послуги.
Розпоряджаючись бюджетом у розмірі 33,7 мільярда доларів, Демократичний губернатор дотримався обіцянки закрити в’язниці і заклади для розумово відсталих. Він рекомендував інше цільове використання 57 мільйонів доларів, які законодавці використовували для фінансування деяких виправних закладів.
«Я вважаю, що саме зараз найвищим пріоритетом для мене при затвердженні бюджету... є Департамент послуг для дітей та сім’ї (Department of Children and Family Services), який потребує більше ресурсів», – сказав Куінн.
Губернатор зазначив, що в той час, коли загальний операційний бюджет можна порівняти з тим, який штат витратив п’ять років тому, сума асигнувань для пенсій зросла приблизно втричі протягом цього часу, – з майже 1,7 мільярда до близько 5,3 мільярда доларів.

  Title
  

Відколи законодавці відклали свою весняну сесію наприкінці травня, Куінн зустрівся з впливовими законодавцями та спробував укласти угоду про пенсійну реформу для державних працівників. Однак, переговори призупинилися через порушення питання про те, що витрати на виплату пенсій учителям приміських шкільних округів та в самому штаті, які зараз оплачує уряд, повинні взяти на себе роботодавці.
У той час, коли міські платники податків на власність оплачують більшу частину пенсій учителям з державних шкіл Чикаго, республіканці побоюються, що фінансування шкіл у штаті, поза Чикаго, може призвести до підвищення податків на нерухомість. Законодавці-республіканці хочуть, щоб повна оцінка коштів, які штат виділяє школам Чикаго, також стала предметом дискусії.
Куінн заявив, що він «буде розчарований», якщо законодавці вирішать, що пенсійна реформа може зачекати до закінчення виборів нового законодавчого органу 6 листопада. Об’єднання вчителів та державних службовців є потужним політичним електоратом, який може призупинити проведення реформ до моменту закінчення виборів.
Що стосується виправних закладів, то під закриття потрапляють в’язниця Tamms super max у південному Іллінойсі, Виправний центр для жінок Дуайта (Dwight Correctional Center) у центральному Іллінойсі та центри правосуддя у справах неповнолітніх в Joliet і Murphysboro. Три центри, які допомагають ув’язненим адаптуватися до життя поза в’язницею, також буде закрито, один з них – на West Side.
Куінн таки запропонував у суботу одну ідею отримання доходів: продати Tamms федеральному урядові. Однак він визнав, що це буде тривалий процес, згадуючи про аналогічні зусилля, яких доклали, щоб продати вільну в’язницю Thomson на північному заході штату Іллінойс. Президент Обама спочатку планував перевести в Thomson ув’язнених з Guantanamo Bay, але переговори про цей продаж тривають і досі.
Губернатор також хоче відновити фінансування освіти. Законодавці запропонували з наступного навчального року урізати фінансування середніх шкіл більш ніж на 3%, що становить 210 мільйонів доларів. Вони також закликали до скорочень витрат у галузі вищої освіти, а саме: урізати фінансування майже на 6% – до трохи менше ніж 2 мільярди доларів. Куінн також заявив, що його адміністрація продовжуватиме закриття або об’єднання 50 додаткових об’єктів, зокрема, Tinley Park Mental Health Center.

 


 

У Чикаго декриміналізували марихуану

Міська Рада Чикаго в середу проголосувала переважною більшістю за скасування кримінальної відповідальності за зберігання марихуани, приєднавшись до численної кількості штатів та великих міст, які зробили вибір на користь штрафів замість арештів за зберігання невеликої кількості наркотику.
Починаючи з 4 серпня, поліція може виписувати штраф на суму від 250 до 500 доларів тим, кого зловили з 15 грамами або меншою кількістю марихуани, що дорівнює близько 25 «косякам» розміром із сигарету. Щороку новий закон може принести мільйони доларів місту.
Проштовхування штрафу за марихуану стало останньою – у довгій черзі – спробою мера Рама Емануеля знайти нові джерела грошей. Гроші можна отримати, накладаючи штрафи як покарання на людей, що порушують закон. Мер розраховує, що покарання за правопорушення збалансує його перший на посаді бюджет, очікуючи, що місто зможе залучити 26 мільйонів доларів, збільшивши штрафи за володіння «травою», несплачене паркування та керування авто з тимчасово припиненою ліцензією.
Цієї осені відеокамери фіксуватимуть перевищення швидкості та зніматимуть автомобілістів, які перевищують швидкість на вулицях Чикаго, в результаті чого останні сплачуватимуть штрафи на суму до 100 доларів, а це – десятки мільйонів доларів для міста. Емануель запропонував це нове покарання, начебто, для кращого захисту дітей, які перебувають поблизу шкіл і парків.
Як і у випадку з планом про камери для фіксування швидкості, в середу Емануель наполягав, що штрафи за марихуану не пов’язані з грошима.
«Йдеться не про доходи, а про те, ЩО співробітники поліції робили зі своїм часом», – сказав мер. «Я не хочу платити за час цих офіцерів у півтора разу більше впродовж засідання суду протягом чотирьох годин через щось, на що даремно витратять 80 – 90% часу, коли всі – як мешканці, так і поліцейські зі суддями, наперед знають, чим це закінчиться».
В обґрунтування нового заходу міста керівник поліції – Гаррі Маккарті – сказав, що кожен арешт забирає до чотирьох годин часу поліції порівняно з приблизно півгодини на те, щоб виписати штраф і перевірити конфіскацію марихуани.
Маккарті вважає, що новий закон дасть можливість вивільнити понад 20 тисяч годин поліцейського часу, що еквівалентно приблизно 1 мільйону доларів у заощадженнях.
Поліцейські будуть арештовувати людей, яких зловили на курінні марихуани, а також тих, хто носив її до парку чи до школи. Офіцери також арештовуватимуть будь-кого віком до 17 років, спійманого з марихуаною або будь-кого, хто, на їхню думку, намагався продавати наркотики.
На даний час люди, засуджені за володіння марихуаною, зіштовхуються з обвинуваченням у дрібному злочині, який карається терміном до шести місяців тюремного ув’язнення і 1500 доларів штрафу.
Деякі олдермени вважають, що новий підхід дасть можливість офіцерам боротися зі серйознішими злочинами.
Олдермени, які голосували проти цього заходу, висловили стурбованість з приводу інформації, яку він повідомить дітям. Олдермен Роберто Мальдонадо сказав, що 15 грамів – це досить велика кількість марихуани, і він побоюється, що нова політика призведе до сплеску використання наркотику громадськістю.
Емануель став останнім політичним діячем США, який зменшує покарання за зберігання невеликої кількості марихуани. Цього місяця мер Нью-Йорка – Майкл Блумберг – схвалив аналогічну пропозицію губернатора Нью-Йорка – Ендрю Куомо.
Більше ніж десяток штатів і декілька найбільших міст США вжили аналогічних заходів.
Деякі передмістя Чикаго неохоче роздавали штрафи за володіння наркотиком протягом багатьох років, згідно з місцевими постановами. Штрафи і процедури варіюються від міста до міста, починаючи з 25 доларів і аж – до 1000 доларів.

Архієпископ Фултон Шин став ще на крок ближчим до святості

Один з перших телеєвангелістів країни зробив значний крок до того, щоб бути визнаним святим.
Покійного архієпископа Фултона Шина, уродженця центрального Іллінойсу, який у 1950 році за своє телешоу «Життя варте того, щоб жити» отримав Еммі, Папа Бенедикт XVI проголосив «преподобним»( «venerable»).
Проголошення є другим кроком на шляху до святості для Шина, якого Папа Римський Іоанн Павло II у 2002 році назвав «слугою Божим». Ватикан вже почав своє розслідування заявленого чуда в лікарні Peoria, яке, якщо його аутентифікує церква, наблизить Шина до звання святого.
«Бути проголошеним «преподобним» означає, що ви проявили чесноти, які багато з нас намагаються наслідувати», – сказав єпископ Даніель Дженкі у Пеорії. Шин «ходив від одного дому до іншого у місті Пеорія і проповідував Євагнеліє. Він проповідував і навчав наполегливо, він першим використав засоби масової інформації, щоб повідомляти хороші новини.... Ось приклад, який всі церкви повинні наслідувати в ці дні».
Народився Шин 8 травня 1895 року в Ель-Пасо, штат Іллінойс, і виріс в місті Пеорія. Відомим Шин став у 1930 році, коли почав недільну вечірню радіопередачу «Католицька година». У 1951 році він перейшов на телебачення.
З допомогою лише кількох реквізитів, включаючи дошку для письма і статуетку, яку він назвав «Богоматір’ю телебачення», Шин кинув виклик рейтингам коміка Мілтона Берла і боровся з комуністичним режимом у свій спосіб. У 1952 році він отримав премію Еммі в номінації «Найвидатніший телеведучий».
Монсеньйор Стенлі Дептула, виконавчий директор фундації архієпископа Пеорії імені Фултона Джона Шина, сказав, що піднесення знаменитого священика до святості підкреслює позачасову важливість євангелізації.
«Коли передовим засобом масової інформації було телебачення, Фултон Шин був там і використовував його інструмент, щоб привести людей до Христа, щоб розповісти їм, що життя варте того, щоб жити», –  розповів Дептула. «У наш час, коли наш Святий Отець попросив нас, християн, взяти участь у новій євангелізації, ми можемо дивитися на тих проповідників з минулого, щоб якомога активніше брати участь у житті сучасного світу знову, з допомогою нових засобів масової інформації».
Якщо його канонізують, Шин може стати першим святим американського походження, хоча інші також перебувають у цьому процесі, і їх можуть канонізувати першими.
Щоб бути оголошеним святим, два медичні чуда мають бути зараховані до заступництва Шина та завірені слідчими Ватикану. У п’ятницю церковні чиновники підтвердили, що Ватикан почав своє розслідування про перше чудо, яке відбулося в лікарні Пеорія майже два роки тому.
Там, за їхніми словами, мертвонароджена дитина ожила після того, як її мати щиро молилася про заступництво Шина.
Бонні Енгстрем, з Гудфілду, штат Іллінойс, розповіла, що вона та її чоловік Тревіс уже вирішили назвати свого сина Джеймсом Фултоном на честь священика, який йшов за своєю вірою і став зіркою. З цими думками вона молилася до покійного архієпископа протягом усієї вагітності.
«Я захоплена особистістю священика, який народився у цьому невеликому місті Ель-Пасо, виконував волю Божу у своєму житті та став добрим знаряддям у руках Господа», – сказала 30-річна Енгстрем. «Не має значення, звідки ти.... Ось чому ми хотіли назвати нашого сина в його честь».
Під час пологів в будинку родини у вересні 2010 року раніше непомічений вузол пуповини затягнувся і призвів до проблем з кровообігом дитини, – розповіла мати. Хлопчик народився із синюшним відтінком, без дихання та пульсу.
Карета швидкої допомоги привезла їх у OSF St. Francis Medical Center у місті Пеорія, і Енгстрем пам’ятає, що вона постійно промовляла ім’я Фултона Шина, коли лікарі з медсестрами намагалися повернути до життя дитину. Коли бригада швидкої допомоги готувалися повідомити, що Джеймс помер, його серце раптом почало битися, – розповіла мати.
Енгстрем говорить, що малюк Джеймс нормально розвивається, будує вежі з кубиків, бавиться з братом і сестрами, а коли його запитують, як говорить корова, він відповідає правильно: «Му-у».
Енгстрем каже, що роль, яку вона відіграла, щоб привести Шина до святості, підтверджує її віру в те, що Бог таки робить чудо.
«Одна з переваг, які він дав мені, це те, що я ціную своє материнське покликання набагато більше», – сказала вона. «Мій син, який зараз мав бути мертвим, збирає іграшки з підлоги. Це дивовижно. Я можу оцінити всі ці маленькі моменти ще більше. Коли я бачу, як мої діти роблять щось, насамперед, коли я бачу, як щось робить Джеймс, це просто чудо».

Недільна гроза наробила шкоди в місті

Поки мешканці Чикаго та навколишніх районів звикали до спеки, кілька «нападів» грози призвели до пошкодження електропередачі, залишивши тисячі людей без струму. Надзвичайно високою температура залишатиметься ще з тиждень, – передбачають синоптики.
ComEd організувало 360 команд швидкого реагування для полагодження пошкоджених ліній електропередач та інших пристроїв. На своєму піку гроза призвела до припинення подачі струму майже 250 000 особам. Приблизно о 8:00 вечора близько 155 000 людей залишалися без електроенергії, головним чином, у північних районах, які найбільше постраждали від негоди. Ремонтні роботи ускладнювалися сильним дощем. О 8:30 вечора, у неділю, авіакомпанії при міжнародному аеропорту O’Hare скасували понад 125 рейсів, здебільшого, через штормову погоду, відповідно до повідомлення Чиказького Департаменту авіації.
Численні віадуки в Чикаго тимчасово були затоплені, і дерево впало на автомобіль з водієм всередині, в 6600 блоці North Kostner Avenue. Пожежним-рятувальникам вдалося звільнити людину. Гроза розпочалася об 11:30 і активізувалася близько полудня в Кейн і DuPage окрузі. Близько 1 год. дня шторм налетів на місто Чикаго і мандрував береговою зоною озера на кордоні штату Індіана.
Окрім дощу, гроза спричинила пориви вітру до 90 миль/год. у Winfield, 80 миль/год. в Elmhurst, до 61 миль/год. спостерігали пориви вітру біля O’Hare і до 75 миль/год. зафіксували пориви вітру в Західній частині Чикаго.
Сильний вітер створив небезпечні умови для байдарочників у двох туристичних групах на річці Чикаго. Близько 60 байдарників на річці неподалік від Chicago Avenue було врятовано. Ніхто серйозно не постраждав.
«Діти на байдарках кричали про допомогу», – розповів офіцер поліції Девід Рамос на прес-конференції в неділю. «Це було досить страшно. Багато людей могли б сильно постраждати. Слава Богу, цього не сталося».
Більшість байдарників були новачками, але всі були одягнені в рятувальні жилети.

Реформа системи охорони здоров’я від Обами визнана «конституційною»

У фокусі Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers