rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі Америка

 Ураган на сході США забрав життя 17 осіб

Кількість жертв урагану на сході США сягнула 17 осіб. Найбільше жертв у Вірджинії (там загинули, щонайменше, шість осіб) і в Північній Кароліні (троє загиблих).
Без електрики залишилося майже три мільйони людей, які не могли користуватися кондиціонерами в сорокаградусну спеку. Через повалені дерева сильно ускладнився рух на дорогах, зокрема, у Вашингтоні.
На ремонт систем електропостачання потрібно буде, як мінімум, кілька днів. Стільниковий зв’язок та Інтернет погано працюють. За даними Detroit Free Press, у низці регіонів закриті бензоколонки, мешканці змушені економити воду.
Ураган пролетів по східному узбережжю країни ввечері в п’ятницю (у Північній Кароліні люди загинули в неділю через новий удару стихії). Ураган має назву «Derecho» (від ісп. «Прямий») і вирізняється сильним вітром постійного напрямку. Збитки від нього можна порівняти зі шкодою від торнадо.

 


 

Охоплений пожежами Колорадо оголосили зоною стихійного лиха

Президент США – Барак Обама – оголосив штат Колорадо, де тривають лісові пожежі, зоною стихійного лиха. Про це повідомляє Agence France-Presse. Відповідне розпорядження президент видав 29 червня. Тепер штат і місцева влада зможуть отримати федеральну допомогу для боротьби з пожежами.
Обама уже відвідав Колорадо-Спрінгс.
У штаті найбільш напруженою склалася обстановка у двох районах – Хай-Парк в окрузі Ларімер і в Вальдо-Каньйон, який розташований поблизу міста Колорадо-Спрінгс.
Мер Колорадо-Спрінгс – Стів Беч – 28 червня розповів журналістам, що на околиці міста вже згоріли 346 будинків. Від цієї пожежі постраждали близько 7500 гектарів (здебільшого, в Національному лісі Пайк, Pike National Forest). За останніми даними, які наводить Reuters, як мінімум, одна людина загинула. Були евакуйовані 35000 осіб (деяким з них вже дозволили повернутися). Цю пожежу визнано найбільш руйнівною в історії штату. У розслідуванні причин пожежі бере участь ФБР.
У районі Хай-Парк, де пожежа почалася після удару блискавки, згоріли 257 будинків. Вигоріла площа більш ніж 35 000 гектарів, одна людина загинула.
Пожежі нерідко відбуваються влітку в Колорадо, однак житлові райони вони, як правило, не зачіпають.

Спецслужби розкрили спробу «Аль-Каїди» захопити літак

«Аль-Каїда» готується підірвати американський лайнер напередодні Олімпійських ігор, – повідомляє The Sunday Times, посилаючись на свої анонімні джерела в розвідувальних службах країн Європи.
Джерело в одній із розвідок повідомило, що теракт, який підготований до здійснення на пасажирському літаку, не орієнтований на Олімпіаду і збігається з нею лише за термінами. Анонімне джерело відмовилося розкривати деталі справи, її мету, а також – повідомляти про заходи щодо запобігання теракту.
Офіційна влада ЄС і США відмовилися від коментарів з приводу можливого терористичного акту.
Джерела відмовилися назвати ім’я терориста-смертника, відомо лише, що це норвежець віком 30 років. За повідомленнями ЗМІ, терорист закінчив підготовку в тренувальному таборі «Аль-Каїди» на Аравійському півострові (АКАП) в Ємені і в даний момент чекає наказу про проведення теракту. Представники американських і британських спецслужб вважають, що «Аль-Каїда» намагається залучити на свій бік радикальних ісламістів на Заході, тому що громадяни Європи та Америки викликають менше підозр в аеропортах, а також можуть вільно пересуватися по всьому ЄС і виїжджати до США без візи.
В останні роки було попереджено кілька терактів, підготовлених АКАП. У 2009 році британський студент нігерійського походження проник на літак з бомбою в нижній білизні. Бомба не вибухнула, зловмисник був арештований і ув’язнений. У 2010 році АКАП заклала дві бомби, сховані в картриджі для принтерів, які перевозилися на вантажних літаках, що прямували до Чикаго. Вони були перехоплені і знешкоджені в Дубаї і Великобританії.
Останній спробі теракту запобігли два місяці тому, коли британський таємний агент, впроваджений в АКАП, зголосився бути терористом-смертником. Йому вдалося вивезти останню модифікацію вибухового пристрою і передати її представникам американської влади.

Дем’янюку посмертно відмовили
в американському громадянстві

Апеляційний суд шостого судового округу США в Цинциннаті (Огайо) відхилив позов про посмертне відновлення американського громадянства Джона (Івана) Дем’янюка, – повідомляє Plain Dealer. Таким чином, суд залишив в силі рішення нижчої інстанції, винесене в 2011 році.
Позов до влади США про повернення Дем’янюку американського громадянства був поданий ще за його життя. У 2011 році окружний суд у Клівленді відхилив вимогу позивача. Як писало агентство Associated Press, в квітні, вже після смерті засудженого, його рідні подали апеляцію. Однією з причин тяганини стало бажання подружжя Дем’янюків отримати від американської влади соціальні виплати, які, на їхню думку, належали померлому.
У заяві позивачі вказували на відмову судді долучити до справи доповідь колишнього агента ФБР Томаса Мартіна, який у1985 році засумнівався в причетності Дем’янюка до злочинів нацистів. Зокрема, він припустив, що посвідчення охоронця концтабору на ім’я Дем’янюка могло бути підроблено радянськими спецслужбами.
Сам Мартін у відповідь на запит суду пояснив, що його висновки побудовані виключно на основі припущень і жодними доказами не підкріплені. Представники Дем’янюка, зокрема, стверджували, що відмова долучити документ без належного вивчення була незаконною.
Виносячи рішення, апеляційний суд також відмовився прийняти до уваги доповідь колишнього агента. У постанові також сказано, що апеляція відхилена за безпідставністю її подання. Крім того, суд відмовився розглядати її через смерть самого Дем’янюка.
У 2011 році Джон Дем’янюк був визнаний німецьким судом винним у пособництві нацистам та у причетності до вбивства понад 28 тисяч осіб в концтаборі Собібор на території Польщі. Його засудили до п’яти років в’язниці, але залишили на волі за станом здоров’я.
Уродженець України – Дем’янюк (відомий також під іменем Іван Марченко) – став громадянином США у 1958 році. Дізнавшись, що він підозрюється у співпраці з нацистами, міністерство юстиції США в 1977 році вимагало позбавити його громадянства, що було виконано в 1981 році. У 1986 році українця видали Ізраїлю, де його засудили до страти, проте в 1993 році з нього зняли звинувачення за браком доказів.
Повернувшись до США, в 1998 році Дем’янюк відновив громадянство, однак у 2004 році знову позбувся його. У 2009 році, після пред’явлення звинувачень німецької прокуратурою, він був депортований із США. 17 березня 2012 Джон Дем’янюк помер.

  Title
  

 

Брата Мейдоффа заарештували за шахрайство

Пітер Мейдофф, молодший брат творця найбільшої в історії США фінансової піраміди Бернарда Мейдоффа, був арештований 29 червня. Про це повідомило Reuters з посиланням на Федеральне бюро розслідування. Арешт, як уточнює Agence France-Presse, був проведений у манхеттенському офісі адвоката Пітера Мейдоффа о сьомій ранку за місцевим часом, ще до початку судового слухання.
Напередодні стало відомо, що Пітер Мейдофф погодився визнати свою провину в шахрайстві, підробці документів і фальсифікації фінансових звітів. В обмін – максимальний тюремний термін для обвинуваченого було зменшено до десяти років. Також брат Мейдоффа погодився передати все своє майно на виплату штрафів.
Збиток, який завдала вкладникам фінансова піраміда колишнього голови Nasdaq, оцінюється приблизно в 65 мільярдів доларів. Організатор шахрайської схеми в 2009 році був засуджений за шахрайство до 150 років тюремного ув’язнення і конфіскації майна. Зараз Мейдофф відбуває термін у в’язниці в Північній Кароліні, заробляючи по 170 доларів на місяць.
Фонд, створений Мейдоффом, протягом довгого часу вважався однією з найбільш надійних інвесткомпаній у США. Проте наприкінці 2008 року з’ясувалося, що він працював за так званою «схемою Понці», коли відсотки за вкладами старих клієнтів виплачувалися за рахунок надходжень від нових інвесторів.

Велике місто в Каліфорнії оголосило себе банкрутом

Представники Каліфорнійського міста Стоктон звернулися до суду за захистом від кредиторів. Як повідомляється в прес-релізі на його сайті, відповідне рішення міська рада прийняла ще у вівторок. За даними San Francisco Chronicle, з урахуванням того, що в Стоктоні проживають 292 000 осіб, він став найбільшим містом-банкрутом за всю історію США.
Як зазначено в позовній заяві, заборгованість міста оцінюється в 500 мільйонів – мільярд доларів, – повідомляє BusinessWeek. Його активи також складають близько мільярда доларів. В якості двох основних кредиторів у заяві згадуються власники облігацій і держслужбовці.
У прес-релізі міської адміністрації йдеться, що під час розгляду звернення в суді, Стоктон заморозить виплату заборгованості, а також скоротить зарплати бюджетникам та пільги пенсіонерам. У той же час мешканців міста запевнили, що жодних змін у повсякденному житті вони не відчують.
Тим часом зниження зарплат вже стало предметом судового позову, який до міста подала найбільша профспілка – Асоціація службовців Стоктона (Stockton City Employees Association). На думку позивачів, адміністрація міста не мала права в односторонньому порядку змінювати умови контракту з організацією. У випадку виграшу асоціація отримає право на отримання у кредит 12 мільйонів доларів.
Фінансове становище Стоктона почало погіршуватися в 2008 році, коли криза зачепила ринок нерухомості, – пише San Francisco Chronicle. Переговори з кредиторами адміністрація почала ще в березні 2012 року, вони тривали до 25 червня.
Незважаючи на те, що Стоктон став найбільшим американським містом-банкрутом, існують більш густонаселені муніципальні утворення, які в минулому оголошували про свою фінансову неспроможність. Так, у 2011 році заявку на банкрутство подав округ Джефферсон (Jefferson County) в штаті Алабама, населення якого оцінюється майже в 660 000 осіб. Кредиторам округ заборгував понад 4 мільярдів доларів.
Останнім каліфорнійським містом, яке оголосило себе банкрутом, став Вальєхо (Vallejo), який подав до суду 2008 році. У 2011 році його фінанси були успішно реструктуризовані.
Впродовж останніх кількох років проблеми з фінансуванням має весь штат Каліфорнія. Як повідомляє Associated Press, в середу місцева влада ухвалила бюджет, який передбачає скорочення держвитрат на 6 мільярдів доларів у випадку, якщо в листопаді мешканці штату відхилять ініціативу про підвищення податків.

З церкви мормонів публічно вийшли 150 людей

Приблизно 150 осіб вийшли з церкви мормонів під час публічної церемонії, яка пройшла в Солт-Лейк-Сіті 30 червня. Про це повідомляє Reuters.
Присутні, які приїхали з декількох штатів, підписали «Декларацію незалежності від мормонізму». Серед причин, через які вони вирішили припинити стосунки з церквою, учасники акції назвали неприйняття мормонами одностатевих шлюбів. Крім того, їх не влаштовують ті частини доктринального вчення церкви, які суперечать науковим даним або вважаються расистськими і сексистськими.
«Люди приймають власні рішення з приводу шляху, яким іти в житті», – заявив з цього приводу представник церкви.
Мормони є найбільш консервативною конфесією з усіх основних релігійних груп США. Згідно з опитуванням, проведеним Gallup у 2010 році, консерваторами назвали себе 59 відсотків мормонів, помірними – 31 відсоток, лібералами – вісім відсотків.
Всього Церква Ісуса Христа Святих останніх днів (офіційна назва церкви мормонів) по всьому світу налічує 14,4 мільйона віруючих (такі дані наводить сама церква). Даних про те, скільки людей залишає церкву, немає.
До церкви мормонів належить і Мітт Ромні, колишній губернатор Массачусетсу, який буде основним суперником Барака Обама на президентських виборах у США. Ромні може стати першим в історії США мормоном, якого оберуть на президентську посаду.

Реформа системи охорони здоров’я від Обами визнана «конституційною»

Губернатор Куінн підписав бюджет штату

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers