rss
04/30/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Українська майстриня вишила портрет Тараса Шевченка, що світиться в темряві

У Музеї вишивки (Лісовий масив м. Києва) відбулася презентація робіт народної майстрині Тетяни Протчевої. Виставка була організована за сприяння міжнародного проекту «ДНК-Лідери».

Особливість її вишивок полягає в тому, що вони мають властивість світитися в темряві. Це стало можливим завдяки особливим японським ниткам, якими виконується вишивка. Цей стиль має назву glowу-art – мистецтво, що світиться. Завдяки цій новій техніці Тетяна Протчева вже потрапила в Книгу Рекордів України.
Під час виставки пані Тетяна презентувала портрети світових знаменитостей, діячів культури та науки, а саме – Тараса Шевченка, Джона Леннона, Леонардо да Вінчі, Стіва Джобса, Альберта Ейнштейна, Чарлі Чапліна та багатьох інших. Також майстриня вишила образ Христа Спасителя.
Портрет Джона Леннона, виконаний за мотивами стилю знаменитого американського українця – художника Енді Воргола (Андрій Варгола), організатори виставки планують незабаром передати вдові музиканта Йоко Оно.
Щодо подальших своїх планів, то пані Тетяна поділилася інформацією, що закінчує роботу над портретом української меценатки, засновниці Київської братської школи, котра потім стала Києво-Могилянською академією, Галшки Гулевич (Гулевичівної). Цю роботу планується передати в Могилянку. Пані Тетяна переконана, що ця робота може стати одним із символів сучасної НАУКМА.
«Моє завдання – прославити Україну в Світі завдяки цьому напрямку мистецтва. Я й надалі працюватиму над портретами українських та світових знаменитостей, які є для своїх націй ДНК-лідерами, тобто, генетичними лідерами, народною гордістю, які здобули визнання виключно завдяки своєму таланту, а не чийсь протекції», – підсумовує Т. Протчева.

 

Title Title 
  

 

Українська інформаційна служба

 


 

 Олег Баган: «Донцов був не просто публіцистом та ідеологом,
а мислителем і стратегом»

 

Title  
  

23 квітня в Спілці письменників України відбулася презентація збірок творів одного з найвідоміших ідеологів українського націоналізму – Дмитра Донцова – та зустріч з упорядником творів, істориком, публіцистом, директором Науково-ідеологічного центру імені Д. Донцова – Олегом Баганом. Зустріч була організована за сприяння Конгресу Українських Націоналістів.
Перед початком презентації до гостей звернулися голова КМО КУН – Володимир Манько та представник білоруської національної опозиції – В’ячеслав Сівчик. Вони наголосили на актуальності праць Донцова в нинішню добу як для України, так і для Білорусі, яка переживає період жорсткої денаціоналізації – на зразок тієї, що переживала й наша країна в 20 сторіччі.
Потім слово взяв Олег Баган, який заглибився в передісторію появи збірок, розповів про творчу спадщину, життя й боротьбу Донцова.
«На жаль, про Донцова зараз поширюється багато хибних чуток, що, нібито, його не сприймали, що він мав конфлікт навіть з націоналістичним середовищем. Втім, не можна плутати конфлікти з полемікою. Донцова надто спримітизували. Про нього не можна казати тільки як про публіциста чи ідеолога. Він був значно більшим – він був мислителем, геополітиком, стратегом. Його творами зачитувалися, зокрема, й ті, кому приписують конфронтацію з Донцовим», – так відгукнувся Баган про життєвий шлях і творчість цього визначного українця.
Історик детально розповів про нововидані збірки творів Донцова. Цього разу він презентував «Літературну есеїстику», перші два томи із запланованого десятитомника творів та збірник «Національні лідери Європи».
Говорячи про «Літературну есеїстику», упорядник зазначив, що до неї входять праці так званого «вісниківського періоду» творчої діяльності Донцова, це – 20-30-і роки, а також – три збірки повоєнного часу: «Правда прадідів великих» (1952), «Поетка вогненних меж: Олена Теліга» (1953) і «Туга за героїчним» (1953).
Детальніше зупинився Баган на збірці «Національні лідери Європи», в якій подані ідеологічні портрети відомих європейських політичних лідерів консервативного та націоналістичного спрямувань, серед яких – перший італійський прем’єр – Каміло Кавур, диктатор Іспанії – Франсіско Франко, ірландський революціонер – О’Коннел, відомий німецький полководець часів Наполеонівських війн – Блюхер, французький діяч – Густав Ле Бон та багато інших.
Говорячи про цю збірку, Олег Баган пригадав, як свого часу Дмитро Донцов, проаналізувавши діяльність політиків низки європейських країн, казав, що українцям бракує характеру, що пасивність, безвідповідальність зводили нанівець досягнення, які наш народ здобував у визвольній боротьбі чи державотворенні.
«У Донцова варто повчитися того, як бути принциповою, ідейною, і, водночас, цілеспрямованою особистістю. Ви будете відкривати його в дуже несподіваних ракурсах – як журналіста, культуролога, етнопсихолога, естета, критика», – зазначив дослідник.
Також історик зазначив, що в планах – видати інші праці Донцова, зокрема, «Націоналізм».

Сергій Багряний, УІС, www.ukrpohliad.org/

Любомир Т. Винник: «Нагорода від Прикарпаття для мене – це додатковий стимул допомагати Україні здобувати світове визнання»

Василина Варцаб’юк: «Діти – це моє багатство, полонина – то моя свобода»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers