rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Чикаго за тиждень

Новини цього разу у мене вийшли виключно про кримінальне право. Тому не буду відступати від обраної теми і свою рефлексію за тиждень теж присвячу цій темі. Ледве мешканці Іллінойсу отямилися від епохального рішення уряду про скорочення фінансування державного медичного страхування, як у світі чи то політики, чи то медицини – нова сенсація! Минулого тижня був заарештований ще один «подєльнік» Благоєвича, котрий мирно відбуває свій термін в Колорадо. Йдеться про власника мережі хірургічних центрів та аптек, а за сумісництвом – одного з основних збирачів коштів на кампанії для Рода Благоєвича та сенатора від демократів – Джессі Джексона. Нагадаю нашим читачам, що ці дві особи були міцно пов’язані перед «великим падінням» колишнього губернатора. Саме Джексона Благоєвич намагався пропхати в Сенат США на місце Барака Обами, коли останній став президентом. Так от, їхній спільний приятель – Рагвір Наяк – індуський бізнесмен, був заарештований минулого тижня і обвинувачений у хабарництві, шахрайстві та поданні неправдивих відомостей у податкових деклараціях.

 Title 
  
  Title
  

Обвинувальний висновок складається з 19 пунктів, а матеріальна частину позову проти індуса прокурори оцінили у 1.8 мільйона доларів. Під загрозою конфіскації опинилися його центри – One Day Surgery Center у Rogers Park, Lakeshore Surgery Center та його будинок в Oak Brook. Наяк обвинувачення, звичайно, заперечує, не визнає себе винним. Випустили його під заставу у 10 мільйонів доларів. Тож кого підкуповував небідний бізнесмен та фінансист? Виявляється, він платив сотні тисяч доларів терапевтам, щоб вони скеровували пацієнтів саме в його центри. Ще у 2008 році про це з ними балакали слідчі, і Наяк попередив лікарів, яких підкупив, щоб вони мовчали. Наяк також здійснював відмивання грошей: давав чеки своєму приятелеві, і той через свою компанію перетворював їх у готівку. Це означає, що податків з цих сум ніхто не сплачував. В політикумі Наяак засвітився десь у 2008 році, коли почав збирати гроші для Благоєвича та Джексона. Зокрема, він погодився зібрати близько 1,5 мільйона доларів для Благоєвича на прохання Джексона, який розраховував отримати місце в Сенаті. Джесі Джексон, як і належить справжньому політикові, одразу почав відбріхуватися від усього. Він публічно заявив, що дуже розчарований у своєму приятелеві і жодного стосунку до його маніпуляцій не має. Навіть те, що Наяак купив квиток на літак якійсь жінці, котра мала стосунки з Джексоном, він розцінив як жест його доброї волі. Він, звичайно ж, відмовився визнавати зв’язок між собою, Благоєвичем, Наяком в історії боротьби за крісло в Сенаті. Більше того, відчувши, що пахне «паленим», демократичний сенатор Іллінойсу – Джесі Джексон – оголосив, що йде на лікарняний через «виснаження».
Ну що ж, зрозуміти його можна. У нашому штаті почали арештовувати такі визначні фігури, що можна і сенаторові налякатися. Наяк наразі мовчить. Для нього мати справу зі слідством – не вперше. Ще у 80-хроках, коли він відкрив мережу аптек, його бізнес постійно перевіряли аудитори. Він був причетним до кримінальних справ, пов’язаних із шахрайством. Думаю, читачам відомо, що існує багато «спеціалістів», які лікують пацієнтів з низьким рівнем доходів, проводять різні аналізи, а потім подають рахунки в Mеdicaid. Щоб побільше забрати грошей зі страховки, яку раніше значно менше контролювали, ніж зараз, проводять різні, навіть непотрібні тести та лікування. Наяк був причетним саме до таких справ. Проти нього вже неодноразово висувалися обвинувачення. Найбільшим був скандал, коли двоє пацієнтів померли через те, що до них застосували непотрібне лікування, щоб подати рахунки в Mеdicaid. Фахівці, котрі «залікували» пацієнтів, мали стосунок до центрів Наяка, не кажучи про рахунки з його аптек. Виходило так, що увесь час карали його колег та друзів. А тепер добралися вже й до нього. Ця історія показує нам, наскільки є гнилою вся система в Іллінойсі. Наш штат набуває слави одного з найкорумпованіших. Криміналізованість суспільства, починаючи від найбідніших районів і закінчуючи найвищими ланками у владі, – вражає. Майже щотижня – новий скандал, пов’язаний з хабарництвом, шахрайством у тій чи іншій галузі. І те, що федеральне слідство зараз, немов бур’яни, «висмикує» усе оточення Рода Благоєвича – близьке й далеке – тішить, однак не дає великих надій. Основної ілюзії про верховенство права ми вже давно позбулися.

 


 

Чиказького боксера – Анджея Голоту – можуть депортувати

Анджей Голота – один із найвідоміших боксерів Чикаго, який колись був дуже близьким до титулу чемпіона світу у суперважкій вазі. Тепер й перед ним найбільший бій за останні роки – депортація.
44-річний Голота, який мешкає у Northbrook та є національним героєм Польщі, два роки тому дізнався, що перебуває у процесі депортації.
Боксер у відставці, народився у Польщі, одружений з громадянкою США й впродовж останнього 21 року є постійним мешканцем Чикаго. Він заробив мільйони в якості суперника з титулом суперважкоатлета, бився з Майком Тайсоном, Ріддіком Боу та іншими.
Рішення про депортацію очікується у вересні, – повідомили дружина Голоти та його адвокат.
Голота подав документи на громадянство США, що тягне за собою перевірку на наявність відомостей про скоєні злочини. Імміграційне законодавство дозволяє депортувати негромадян за вчинення злочинів з категорії «моральна невідповідність» – moral turpitude (невідповідність поведінки до стандартів, прийнятих в американському суспільстві). Дізнавшись після поїздки за кордон, що йому загрожує депортація, Голота спробував анулювати два вироки, винесені судом штату.
Минулого року суддя Will County погодився відкрити справу знову й скасувати судимість 9-річної давності за дрібний злочин, однак правові маневри Голоти не увінчалися успіхом в Cook County, де у 2006 році він визнав себе винним у справі, пов’язаній зі знайденою в його домі дюжиною одиниць вогнепальної зброї.
За словами експертів, до 2004 року практично не було прохань від обвинувачених у скоєнні правопорушень про скасування обвинувачення. З 2004 року закон Іллінойсу зобов’язав суддів повідомляти обвинуваченим про імміграційні наслідки визнання своєї вини.
У 2003 році у Will County Анджей Голота визнав себе винним в тому, що вдавав зі себе поліцейського і використовував почесний поліцейський знак Нью-Джерсі після того, коли його зупинила поліція штату за ігнорування дорожнього знаку STOP в Bolingbrook.
Минулого року, через майже вісім років після того, як справу було закрито, Голота попросив відкрити її знову і скасував своє зізнання, заявивши, що він не знав про імміграційні наслідки визнання своєї вини.
Головний суддя – Джеральд Кінні – задовольнив прохання і призначив спеціального прокурора. Два місяці по тому, 30 листопада, прокурор і суддя Марзел Річардсон погодився повністю анулювати раніше зроблене зізнання Голоти. Натомість, у той же день боксер визнав себе винним у порушенні правила зупинки перед знаком STOP. Адвокати Голоти заявили, що справу було припинено, оскільки спеціальний прокурор Девід Ніл виявив відсутність достатньої кількості доказів для попереднього обвинувачення. Адвокати – фахівці імміграційних справ, стверджують, що це є поширеним явищем – скасування справи, в якій обвинуваченому не розповіли, що може статися, якщо він визнає себе винним.
Судді імміграційного суду можуть діяти на власний розсуд у справах про звинувачення у «моральній невідповідності», хоча існують й інші чинники, які можуть відігравати певну роль, – пояснив Сьобан Альбіоль спеціаліст з DePaul University’s Asylum & Immigration Law Clinic.
В окремих випадках суддя не може діяти на свій розсуд і не може владнати справу про скоєне правопорушення, навіть незважаючи на те, скільки років минуло і наскільки успішно облаштував своє життя іммігрант.
«На мій погляд, це дуже сувора система», – сказав Альбіоль. «Було б краще, якби суддя мав більше повноважень».
Голота також подав клопотання в Cook County про повторне відкриття та припинення його справи за 2006 рік, пов’язаної зі зброєю, яку поліція виявила у його будинку під час розслідування не пов’язаної з цим скарги. Посвідчення особи власника вогнепальної зброї в Голоти було тимчасово скасоване, тому його звинуватили у 12 пунктах про незаконне зберігання зброї.

Приміські штрафи за зберігання марихуани

Минулого разу ми писали про декриміналізацію таких правопорушень, як володіння малою кількістю марихуани. Натомість, встановлено штрафи для фізичних осіб:
Addison – від $25 до $500
Downers Grove – від $75 до $750
Elmhurst – від $500 до $1,000
Evanston – від $50 до $500
Hinsdale – $750 максимум
Itasca – $750 максимум
Naperville – $100 мінімум
Northfield – від $25 до $750
Palatine – $750 максимум
St. Charles – $500 максимум
Warrenville – від $75 до $500
West Chicago – $750 мінімум
Wheaton – $950 максимум
Wilmette – $200
По Chicago пропонується встановити штраф розміром від $250 до $500.

Куінн підписав законопроект про дострокове звільнення

У минулу п’ятницю губернатор Пет Куінн підписав законопроект, що має відновити дострокове звільнення за добру поведінку для осіб, які не скоїли насильницького злочину та пройшли лікування від наркотичної залежності, професійну підготовку або реабілітацію за ґратами.
Цей крок зроблено більш ніж через два роки після призупинення Куінном аналогічних, раніше запущених програм, після того, як було виявлено, що тисячі ув’язнених було звільнено з-за ґрат після лише кількатижневого ув’язнення. Питання було гостро порушено у 2010 році під час праймеріз Демократичної партії і було відроджене тієї осені Республіканським суперником сенатором Біллом Брейді, який програв Куїнну менш ніж на 1%. Новий закон вимагатиме, щоб ув’язнені проводили, щонайменше, 60 діб у в’язниці, перш, ніж їх можна буде звільнити за добру поведінку, що й буде додано до звичайних, щоденних звільнень, уже зароблених в’язнями. Ув’язнені зможуть отримати не більше, ніж 180 днів звільнення за гарну поведінку.
Підписуючи закон, Куінн заявив, що захід сприятиме контролю за зростанням кількості тюремних ув’язнених і, водночас, заохочуватиме в’язнів проходити реабілітацію, тому вони стануть менш схильними до скоєння злочинів у майбутньому.
Автор законопроекту, сенатор Кваме Рауль, заявив, що закон надає можливість директорові виправної установи переглянути всі справи правопорушників, перш ніж дозволити звільнення. Рауль повідомив, що положення діє як гарантія, тому що, крім тюремного ув’язнення, існують й інші показники, які можуть допомогти визначити, чи особа є небезпечною для населення.

Застарілий закон Іллінойсу про
прослуховування досі у підвішеному стані

Цей незвично суворий закон штату про підслуховування (eavesdropping) вважається таким застарілим, що поліція Чикаго відмовилася виконувати його під час саміту НАТО.
Але питання про те, як скоректувати закон у світі смартфонів, як і раніше, кипить у Генеральній Асамблеї.
Мешканці Іллінойсу, які звикли вихоплювати мобільні телефони і записувати практично будь-що у будь-який час, зіштовхуються з особливими обставинами, коли записують поліцію. Люди можуть легально записувати відео – але не звук – про співробітників правоохоронних органів на чергуванні. Можна отримати обвинувачення і сісти в тюрму на термін до 15 років, хоча судді та присяжні не поспішають засуджувати людей, обвинувачених в аудіозаписі поліції.
Питання мало вирішитися навесні цього року, однак законодавці зайшли у глухий кут стосовно того, що саме потрібно зробити. Зараз автори двох конкуруючих законопроектів кажуть, що вони мають намір повернутися до цієї теми восени, коли Генеральна Асамблея збереться на два тижні.
Член палати представників – Елен Некрітц – намагалася ратифікувати законопроект, що давав право громадянам робити аудіозапис поліції під час чергувань та у громадських місцях. Некрітц зазнала невдачі у своїй першій спробі, але в підсумку проштовхнула свою пропозицію. Щоб пом’якшити початкові побоювання, вона додала положення, яке прояснює той факт: тому, хто проводить маніпуляції з записами поліцейських, можуть висунути звинувачення у кримінальному злочині. Це пов’язано з побоюваннями поліцейських про те, що люди зможуть використати технології, щоб приписати їм те, чого вони не говорили.
Тим не менш, законопроект зазнав неприємностей у Сенаті, коли сенатор Майкл Ноланд відмовився поставити його на голосування. Відтак, Ноланд подав власну версію. Його законопроект також може дозволити громадянам записувати поліцію. Тільки Ноланд хотів би надати поліцейським більше повноважень у прослуховуванні громадян. Поліція могла б записувати аудіо і відео громадян у громадських місцях чи навіть удома або в іншому приватному місці у відповідь на дзвінок за номером 911 чи на інший інцидент.
Сенатор-республіканець і колишній начальник поліції Elmhurst – Джон Мілнер – заявив, що законопроект виведе поліцію на вищі стандарти, ніж у багатьох інших штатах, якщо дотримуватиметься вимога про те, що влада повідомлятиме громадянам, коли їх записують.

Від останніх «праймериз» до листопадового референдуму

У фокусі Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers