rss
04/27/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Аналітика \ День Незалежності США

4 липня відзначається основне державне свято Сполучених Штатів Америки – День Незалежності. Свято відзначається на честь прийняття Декларації Незалежності.
4 липня 1776 представники 13-ти штатів в будівлі міських зборів Філадельфії підписали документ, що проголосив Сполучені Штати самостійною і незалежною від Британського королівства державою.
Неминучість розриву з метрополією стала очевидною після початку в квітні 1775 р. військових дій за незалежність у Північній Америці (1775 – 1783).
7 червня 1776 на засіданні Континентального конгресу делегат з Вірджинії – Річард Генрі Лі – вніс резолюцію, в якій йшлося, що «Сполучені колонії є і по праву повинні бути вільними і незалежними штатами; що вони повністю звільняються від вірності британській короні; що будь-який політичний зв’язок між ними та Британською державою має бути повністю розірваний».
11 червня для підготовки спеціальної декларації з цього питання був обраний комітет у складі Томаса Джефферсона, Джона Адамса, Бенджаміна Франкліна, Роджера Шермана, Роберта Р. Лівінгстона. Комітет доручив скласти проект декларації Джефферсону, який 17 днів (з 11 по 28 червня) працював над її текстом, не вдаючись за допомогою до літератури або колег з комітету.
Проект Джефферсона, з незначними редакційними поправками Джона Адамса і Бенджаміна Франкліна, 28 червня був наданий Континентальному конгресові. Під час обговорення в проект були внесені зміни, зокрема, вилучений розділ, що стосувався рабства і работоргівлі.
Увечері 4 липня узгоджений текст «одностайної декларації тринадцяти Сполучених Штатів Америки» був одноголосно схвалений, засвідчений підписами президента конгресу Джона Хенкока та секретаря Чарльза Томсона і прочитаний вголос перед народом, присутнім перед будівлею, де засідав Континентальний конгрес.

 

 
Title
Title 
 Бойскаути з американським прапором на параді в Індепенденсі Джеррі МакКінлі зі своїм конем на прізвисько Трітонський вогонь в очікуванні салюту в Гріффіт-парку в Лос-Анджелесі (2011 рік)

 

Це був перший в історії документ, що проголосив принцип народного суверенітету як основи державного устрою, відкинув теорію про божественне походження влади, яка панувала в той час. Декларація незалежності давала народу право на повстання і повалення деспотичного уряду, проголошувала основні ідеї демократії – рівність людей, їхні «невід’ємні права, серед яких – право на життя, свободу і на прагнення до щастя».
Декларація стала не тільки «свідоцтвом про народження» нової держави, а й пам’ятником американської літератури: Джефферсону вдалося виразити її принципи та ідеї образною мовою, в короткій і доступній формі.
Церемонія підписання записаної на пергаменті декларації відбулася 2 серпня 1776 року. Імена всіх 56 осіб, що підписали Декларацію, увійшли в історію США, їм присвячено багато літератури і меморіал у Вашингтоні.
З 56 осіб, які поставили свої підписи під Декларацією, п’ятеро були захоплені англійцями і розстріляні як зрадники.
Дев’ять осіб померли від ран, отриманих під час війни за незалежність. Багато хто втратив дружин, дітей і майно. За іронією долі, двоє авторів цього документа, що згодом стали президентами США, Томас Джефферсон і Джон Адамс – померли в один день: 4 липня 1826, рівно через 50 років після підписання Декларації.
У 1870 р. Конгрес США оголосив 4 липня державним святом.

 

Title  Title
 Сім’ї американських військовослужбовців на прийомі на газоні Білого дому 

 

Оригінал Декларації незалежності вважається в США державним надбанням і зберігається в Національному архіві у Вашингтоні в заповненому інертним газом контейнері з куленепробивного скла. У денний час Декларація виставляється на загальний огляд у залі архіву, вночі контейнер опускається в захищене підвальне приміщення.
За традицією, в День Незалежності США перед відвідувачами архіву і туристами виступають одягнені в камзоли і капелюхи XVIII століття актори, голосно читають текст Декларації.
Головна подія – парад до Дня Незалежності – відбувається опівдні у Вашингтоні.
Одночасно в Америці проходять народні гуляння, влаштовуються феєрверки, американці вивішують на своїх будинках державний прапор США.
Існують і певні регіональні особливості. Приміром, у місті Сюарда (штат Аляска) проводиться піший похід на вершину гори Маунт-Марафон.
Починаючи з 1818 г, мешканці містечка Літітц (штат Пенсільванія) протягом зими виготовляють свічки: 4 липня в місті влаштовується фестиваль свічок. У місті Текумсе (штат Небраска) на будівлі суду вивішуються кількасот прапорів на честь уродженців міста, що служили у збройних силах США.
Президент США Барак Обама з дружиною Мішель на балконі Білого дому під час пікніка для військовослужбовців та їхній сімей на Південному газоні Білого дому у Вашингтоні минулого року

Україна з футболом і без збірної

Україна і постдемократія

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers