rss
06/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Пухлини, які є і яких немає

Витяги з однойменного розділу книги відомого ньюйоркського лікаря - професора Акседора Розенфельда «Симптоми»

Продовження. Початок у №19 «Час і Події»«Гарячі» тиреоїдні вузлики майже ніколи не бувають злоякісними; «холодні» можуть бути такими, передусім, у чоловіків. Радіоактивне сканування розрізнить ці два типи. «Холодні» вузлики часто видаляють, про всяк випадок, - більше у чоловіків, ніж у жінок. У більшості випадків рак щитовидної залози, який можна промацати або побачити, надзвичайно повільно зростає і часто повністю виліковується видаленням, навіть якщо він ріс кілька років.

Що запам'ятати?

симптом: пухлина на шиї

Що він може означати? Що з ним робити?

1. Збільшення лімфатичної залози внаслідок:

місцевої інфекції - антибіотики;

вірусного захворювання (мононуклеоз, кір) -

лікарське спостереження;

загальної алергічної реакції на ліки - не приймати їх.

2. Тиреоїдний зоб.

Лікування або, якщо збільшена щитовидна залоза стискає сусідні тканини - видалення.

3. Тиреоїдний вузлик.

Радіоактивне сканування, щоб визначити, виділяє він гормон («гарячий») чи ні («холодний»). Ультразвук, томограма і біопсія з допомогою порожнистої голки допоможуть у встановленні діагнозу та лікуванні.

Пухлина під пахвою

Ви майже чітко виявите пухлину під пахвою, якщо ви - жінка і маєте добру звичку обстежувати свої грудні залози. Хороший самоогляд грудної залози повинен завжди включати пахву, тому що рак може збільшити там лімфатичні вузли, навіть коли сама грудна залоза здається абсолютно здоровою. Пам'ятайте, що лімфатичні залози - це фільтри, які захоплюють злоякісні клітини або інфекційні організми. Коли вони роблять це, то збільшуються в розмірі і легко промацуються. Ось чому при видаленні раку з будь-якої частини тіла хірург завжди перевіряє «залученість» залоз даної ділянки. Вони - зазвичай - перший порт призначення для ракових клітин.

Незважаючи на вищевикладене, якщо ви знаходите припухлість під пахвою, не впадайте в паніку, можливо, це результат інфекції десь у вашій руці, дренаж якої здійснюють залози пахви. У цьому випадку пухлина з'являється раптово, вона болюча або чутлива, на відміну від великих, жорстких і безболісних залоз, уражених раком.

Якщо ви знайшли збільшену залозу в одній пахві, завжди перевіряйте другу, а також - лімфатичні залози в паху і на шиї. Вірусні інфекції, такі, як кір, вітряна віспа, інфекційний мононуклеоз і багато інших, часто спричиняють поширене по тілу збільшення залоз. На жаль, те ж роблять деякі злоякісні пухлини, подібно до хвороби Ходжкіна (лімфогранулематоз) та інших серйозних лімфом.

Загальна алергічна реакція на сульфаміди, йод, пеніцилін і безліч інших препаратів також дасть набрякання залоз.

Іноді те, що здається пухлиною під пахвою, не є лімфатичною залозою взагалі. Це може бути абсолютно нормальна тканина грудної залози, яка «заблукала» і опинилася під пахвою. Такий вузлик може бути також доброякісної кістою або нешкідливим жировиком (ліпомою).

Вам не варто самому намагатися ставити діагноз пухлини або пухлин під пахвою, якщо тільки причина не очевидна, скажімо, ви порізалися, збриваючи там волосся або маєте явну інфекцію. Оцінка значення будь-якої набряклої залози таїть в собі небезпечні пастки. Навіть ваш лікар може мати труднощі з окремими залозами після ретельного зовнішнього обстеження та відповідних аналізів крові. Дуже часто єдиний спосіб зорієнтуватися - зробити біопсію. Вона підтвердить діагноз.

Що запам'ятати

симптом: пухлина (пухлини) під пахвою

Що він може означати? Що з ним робити?

1. Інфікована залоза (болить) - Лікування відповідної інфекції.

2. Злоякісне захворювання (насамперед, грудної залози) - щільна, безболісна. - Протипухлинне лікування.

3. Загальна вірусна інфекція. - Зникне сама без лікування.

4. Алергічна реакція. - Зникне, якщо усунути провокуючий агент.

5. Розвинена не на своєму місці нормальна тканина молочної залози. - Жодного лікування не потрібно.

6. Кіста. - Лікування не потрібно, якщо тільки вона вас не турбує чи не стала інфікованою.

7. Ліпома. - Нешкідлива, хіба занадто збільшилася, і це спричиняє дискомфорт.

8. Причина незрозуміла? - Зробити біопсію.

Пухлина в грудних залозах

90% всіх випадків раку молочної залози виявляється не лікарями і не при мамографії, а самими жінками. Але випадкове обмацування ваших грудей, коли ви у відповідному настрої, не кращий спосіб для цього. Щоб самоогляд був ефективним, і ви зуміли виявити вузол, який ще малий і може бути вилікуваний, ви повинні навчитися робити це правильно. Проконсультуйтеся в онкологів, нехай ваш лікар перевірить, що ви обстежуєте себе правильно, і постійно практикуйтеся. Ви не перенапружуйтеся тут. Після того, як ви навчилися, перевіряйте ваші молочні залози кожен місяць, передусім, якщо у вас в сім'ї були випадки раку цих залоз. Вас також регулярно повинен обстежувати лікар. Зробіть першу мамограму (рентген молочної залози) в 35 років і потім повторюйте її через кожних два роки між 40 і 50 роками і кожен рік після. На мою думку, всі три підходи - правильна техніка самоогляду, регулярний огляд лікарем і мамографія - дають реальний шанс виявити злоякісну пухлину досить рано, щоб вилікувати її.

Зазвичай, тільки меншість ущільнень молочної залози злоякісна. Більший відсоток - або прості кісти, або доброякісний хронічний кистозний мастит, що дає горби. Але ви не можете бути абсолютно впевненими в діагнозі, і ваш лікар - теж! Кожен з вас буде підозрювати, що виявлене - не рак, ви обидвоє «майже впевнені», але цього недостатньо. Кожне ущільнення вимагає повного обстеження - принаймні - один раз. Коли лікар обстежує ваші груди, він визначить характеристики пухлини - розмір, щільність, ніжна вона чи нерівно натягує шкіру, так що шкіра стає схожою на шкірку апельсина. Лікар також пошукає ущільнення у другій молочній залозі і в обох пахвах, розпитає, чи не було у ваших сестер або родичок матері раку грудей. Він дізнається, чи не п'єте ви (алкоголь, мабуть, збільшує ризик раку молочної залози). На цьому етапі лікар вже буде достатньо чітко уявляти, з чим він має справу, але він все ще буде не впевнений. Тому, ймовірно, він порекомендує мамографію. Вона теж не гарантія на всі 100%, але рак, зазвичай, дає характерну картину при цьому рентгенівському дослідженні. Якщо є найменша підозра після зовнішнього обстеження і мамограми, ваш лікар захоче (зобов'язаний) зробити біопсію - або через голку (в неї засмоктується вміст залози і піддається аналізу), або шляхом відкритої біопсії (видаляється хірургічно вся залоза або фрагмент тканини та обстежується під мікроскопом).

Існує кілька характеристик ущільнень молочної залози, які роблять більш вірогідним діагноз раку. Перш за все, ракові ущільнення, зазвичай, безболісні. Якщо вас груди болять, швидше за все, ви травмували їх або інфікували. Якщо збільшення схоже на кісту, тобто, на невеликий мішечок з рідиною, лікар може спрямувати на неї промінь світла в затемненій кімнаті. Рідина буде ілюмінувати; або цього не буде, якщо рідини у вузлі немає. Вузли без рідини більш підозрілі. На жаль, цей спосіб далекий від досконалості, тому що груди часто містять різні сальні кісти, жировики й інше, що може імітувати тверді пухлини. Коли шкіра над ущільненням - в ямочках, незвично виглядає і схожа на апельсинову шкірку - можна бути майже впевненим, що це рак. Ущільнення в обох грудних залозах свідчать про процес, відмінний від раку. Якщо сосок кровоточить, підозрюють злоякісний ріст.

Не забудьте: хоч і не часто, рак грудної залози зустрічається і у чоловіків. У моїй практиці було два таких випадки.

Деякі ліки спричиняють набрякання залоз і навіть роблять їх горбистими і болючими. Вони включають похідні ДОФА (альдомет), що використовуються при лікуванні гіпертонії, психотропні ліки хлорпромазин, альдактон (сечогінний помірної дії), наперстянку (призначають при серцевих захворюваннях) і бета-блокатори (застосовують при грудній жабі, високому артеріальному тиску, порушеннях серцевого ритму). Цей побічний ефект спостерігається як у чоловіків, так і у жінок, але більш виражений у чоловіків, тому що їх грудні залози є меншими. Коли ви припиняєте прийом відповідних ліків, груди повільно повертаються до норми, але іноді для цього потрібні тижні.

Три основних правила для раку молочної залози: 1) потрійна перевірка - самоогляд, лікарем і мамографія, 2) будь-яке нове ущільнення в залозі, насамперед, якщо воно безболісне і розташовується тільки в одній залозі, має розглядатися як рак, поки не буде поставлений інший діагноз; 3) у більшості випадків - необхідна біопсія, просто для того, щоб бути впевненим.

Що запам'ятати

симптом: пухлина в грудній залозі

Що він може означати? Що з ним робити?

1. Рак, передусім, якщо вузол безболісний і присутній тільки в одній молочній залозі. - Біопсія і відповідне лікування: повне видалення залози, видалення вузла, опромінення, гормони або хіміотерапія - або ж комбінація цих методів.

2. Доброякісна кіста. - Біопсія для впевненості.

3. Хронічний кистозний мастит. - Біопсія для спокою; вітамін Е; не вживати кофеїну; дієта з низьким вмістом жиру і великою кількістю вуглеводів.

4. Травма. - З часом зникне.

5. Реакція на ліки. - Не приймати провокуючий препарат.

Роздутий живіт - а у вас ні вагітності, ні ожиріння

Вам знайоме відчуття: ви тільки що щільно поїли, можливо, запили їжу газованими напоями, і ваші штани, спідниця, пояс стали трохи тіснуватими. Через кілька годин (випускаючи, чи не випускаючи гази через північний або південний отвір) велика частина неприємних відчуттів зникне. Такі переповнення після їжі зазвичай не становлять медичної проблеми.

Коли ви повинні бути стурбовані, що здувся живіт і чому?

Якщо здуття живота повторюються, зникають і виникають знову, це, напевно, є наслідком того, що ви заковтнули повітря або у вас утворюються гази в кишечнику. Більшість «ковтунів» заперечують цей факт, тому що це є не свідомою дією з їхнього боку, а просто нервовою звичкою. При ковтанні великої кількості повітря (так само, як і води) шлунок розтягується і дає відчуття переповнення, яке можна полегшити тим, що лікарі ввічливо називають «відрижкою». Такі люди, зазвичай, говорять, що вони «щось з'їли» або що у них «утворюються гази». Фактично тільки в незначній кількості випадків здуття є наслідком споживання вуглеводів, що утворюють гази (відомий приклад - капуста). Якщо в цьому справа, зміна дієти і відмова від солодощів усуне проблему газів.

При деяких «функціональних» розладах кишечника, таких, як «нервовий шлунок», «спастичний кишечник» і «роздратований товстий кишечник» (при яких часто не спостерігається фізичних змін), великі кількості газу утворюються всередині кишечника, що супроводжуються розтягненням і западанням стінки живота. І знову зміна дієти або протиспастичні засоби вам допоможуть.

Існує одна патологія, при якій розтягнення після їжі дійсно відображає фізичну хворобу - це розлад жовчного міхура. Через годину-дві після їжі ви відчуваєте здуття, яке полегшується відрижкою. Ймовірно, механізм тут наступний: здоровий жовчний міхур може впорскувати достатньо жовчі, щоб переварити жирну їжу, яку ви з'їли; хворий міхур (з каменями або без них) - не в змозі, тому неперетравлений жир просто затримується в кишечнику, даючи відчуття переповнення в животі і газів.

Пам'ятайте, коли проблема полягає в повітрі, яке розтягуює ваш живіт, щільність і вузькість одягу з'являться і зникнуть. Навпаки, коли ваша талія збільшується, і це не минає, отже, збільшилася ваша вага або в черевній порожнині накопичилася рідина. Рідину в животі можна відрізнити від повітря. Якщо живіт наповнюється рідиною, ваші боки розпираються, оскільки рідина під дією тяжіння стікає вниз. Навпаки, повітря розподіляється рівномірно, і боки не розпирає в сторони. Якщо рідина накопичується в животі, то, всупереч вашим очікуванням, ви не обов'язково додасте у вазі, тому що умови, які спричиняють затримку рідини, зазвичай пов'язані із серйозною хворобою і поганим харчуванням.

Найбільш поширена причина присутності рідини в животі (асцит) - це запущений розлад печінки (цироз), що спостерігається на пізніх стадіях тривалого алкоголізму або хронічного вірусного гепатиту. Звичайно, якщо ви алкоголік, роздутий живіт не буде найпершою проблемою - спочатку ви помітите червоний ніс «цибулиною» і червоні павутинні плями на животі, грудях і руках. Незалежно від причини, у чоловіків нездатність хворої печінки дезактивувати крихітні кількості жіночих гормонів, які утворюються у всіх чоловіків, спричиняє зморщування яєчок, ослаблення статевого потягу і появу жіночих ознак, таких, як збільшення розміру грудних залоз і втрата волосся на обличчі.

Захворювання серця, як і цироз печінки, може призвести до накопичення рідини в животі. Слабкий м'яз серця не здатен проштовхнути кров, що поступає до нього з усього тіла. Якась її кількість затримується спочатку в легенях, а пізніше - в інших місцях, включаючи живіт і ноги. Ви поставите діагноз - захворювання серця, якщо вам сильно не вистачає дихання, насамперед, у положенні лежачи на животі. Крім того, при цирозі живіт розбухає перед тим, як почнуть набрякати ноги; при серцевій недостатності - навпаки.

Ось інше серцеве захворювання, на додаток до слабкості серцевого м'яза, яке може спричинити скупчення рідини в животі: негаразди з перикардом - сумкою, в якій міститься серце. При ураженні навколосердечної сумки вірусом, туберкульозом або будь-яким інфекційним агентом, а іноді - після операції на відкритому серці - вона стає тщільніщою, і на ній утворюються рубці. Жорстка тканина стискає серце, як сталеве кільце. Навіть якщо м'яз серця здоровий і сильний, він не може нормально скорочуватися в таких обіймах. Він не проштовхує всю кров, так само, як це відбувається при його ослабленні. Це стан, який називається стискаючим перикардитом, призводить до затримки крові в животі, що змушує його набрякати. Коли навколо серця під перикардом накопичується рідина, навіть без вираженого рубцювання сумки, це дає той же ефект.

При утворенні раку в животі, незалежно від місця його виникнення, в животі накопичується рідина. Рак яєчників спричиняє особливо сильне утворення рідини.

Я сам спостерігав збільшення об?'?єму живота, як результат раку яйника, яке помилково приймали за вагітність - принаймні, впродовж певного часу - у жінок в дітородному віці.

Вагітність є такою очевидною причиною збільшення живота, що, здавалося б, жодна жінка не проігнорує це явище. Зрештою, в її розпорядженні дев'ять місяців! Вірте цьому чи ні, деяких жінок приводили народжувати, а вони навіть не підозрювали, що вагітні.

Я одного разу зустрівся з такою жінкою на телеінтерв'ю. Вона розповіла мені, що ніколи не звертала уваги на свої менструації і думала, що просто погладшала. Минув час, і вона відчула спазми в животі. Вона присіла на унітаз - і народила нормальну дитину! Такі жінки, зазвичай, не розуміють фізіології менструацій або зачаття. Тому, якщо ви живете статевим життям і перебуваєте в певому віці, завжди подумайте про вагітність, якщо ваша талія збільшується з незрозумілої причини.

Іншим боком медалі є стан, який називається псевдопсиєезом. Це психіатрична проблема, порівняно рідкісна, при якій жінка помилково переконана, що вагітна. Її талія насправді збільшується, але через дев'ять місяців нічого не відбувається. Я сам не бачив таких пацієнток і не знаю, що змушує збільшуватися живіт, але така патологія існує.

Розбухання не обов'язково стосується всього живота. Воно може бути місцевим. Асиметрія може бути наслідком кісти в черевній порожнині або, якщо це в нижньому відділі, затримки стільця при сильному закрепі. Якщо ущільнення у правому верхньому квадраті, воно, скоріше, пов'язано з печінкою або чимось у ній. У лівому верхньому, ймовірно, - за рахунок збільшення селезінки при різних захворюваннях, включаючи інфекційний мононуклеоз, лейкемію, лімфому та інші захворювання крові. Набухання внизу по середній лінії може бути результатом розтягнення сечового міхура, збільшення матки при вагітності або фіброзних пухлинах, при кістах яєчника та інших новоутвореннях. Якщо вам колись робили операцію на животі, ви можете виявити ущільнення по шву, там, де рубцева тканина розтягнулася, і через неї випинається вміст живота. Ці післяопераційні грижі іноді вимагають хірургічного втручання.

Отже, збільшення живота, що не пов'язане з вагітністю і простим збільшенням ваги, зазвичай є наслідком затримки повітря або рідини. Повітря приходить і йде, в той час як рідина поволі накопичується. Правило, яке слід запам'ятати: не варто бігти до лікаря, якщо доводиться розслабити пояс після ситної їжі, але ви повинні зробити це, якщо збільшення вашої талії не спадає і прогресує.

Що запам'ятати симптом: роздутий живіт

Що він може означати? Що з ним робити?

1. Тимчасово, після ситної їжі. - Їжте помірно.

2. Заковтування повітря (нервова звичка). - Знання цього часто веде до самоконтролю. Їжте повільно, уникайте газованих напоїв, жувальних гумок, солодощів, не пийте через соломинку, не втягуйте з ложки, чашки, з блюдця гарячу рідину.

3. «Нервовий шлунок» або «роздратований кишечник» з утворенням газів. - Змініть дієту, зменшіть споживання вуглеводів. Протиспастичні засоби.

4. Захворювання жовчного міхура. - Дієта з низьким вмістом жиру, малі порції. Камені і/або міхур можуть вимагати видалення. Уникайте тривалих постів з подальшою ситною їжею.

5. Цироз печінки. - Підтримуючий догляд, сечогінні.

6. Серцева недостатність. - Лікування причини.

7. Стискаючий перикардит. - Операція.

8. Пізні стадії раку. - Догляд, хіміотерапія.

9. Рак яйника. - Відповідне лікування.

10. Вагітність. - Підтвердження у лікаря.

11. Фіброми матки. - Видалення матки.

12. Будь-яка велика пухлина в черевній порожнині. - Операція.

Коли опухають ноги

Ваші ступні можуть час від часу опухати за певних умовах, навіть якщо ви цілком здорові. У мене це трапляється при тривалих польотах. (Я завжди беру зі собою невеликий ріжок, щоб легше було знову взути черевики, коли літак іде на посадку.) У деяких жінок ступні набрякають при менструації через затримку рідини. Якщо ви були занадто довго на сонці, ваші ступні можуть «роздутися»; таку реакцію може спричинити загальна алергія на щось, і - звичайно - варикозні вени, будь-яка травма, розтягнення щиколотки або ступні. Але, крім цих очевидних речей, є деякі хворобливі стани, при яких спостерігається постійне набрякання ніг, щиколоток і ступень.

За статистикою, хронічне набрякання ніг і ступень найчастіше є наслідком серцевої недостатності або флебіту нижніх кінцівок. Легко розділити ці два стани. Флебіт, зазвичай, уражає тільки одну ногу, застійна серцева недостатність - обидві; флебіт болісний, серцеві набряки - ні. Залежно від причини, набряки мають свої особливості. Розглянемо спочатку серцеву недостатність.

Ліва половина серця (лівий шлуночок) качає кров для всього тіла по артеріях. Ця кров притікає до тканин, де вона віддає свій кисень і збирає двоокис вуглецю, С02 і інші відпрацьовані продукти. Звільнена від кисню кров потім подорожує по венах до правої половини серця, яка жене її в легені для повторного наповнення киснем. Потім вона повертається в ліву половину, і цикл починається знову.

Коли серцевий м'яз ослаблений інфарктом, тривалим нелікованим високим артеріальним тиском, вірусом або захворюванням клапанів серця, їй не вистачає сил прокачувати в легені всю кров, яка повертається до неї з вен. Через деякий час кров починає накопичуватися у венах. У результаті - печінка, яка розташована нижче, ніж серце, переповнюється кров'ю і збільшується. Зрештою, вени, навіть на ногах, теж розширюються. У певний період рідкий компонент крові просочується в тканину, що призводить її набряку.

Коли ліва сторона серця слабка, свіжа кров з легень не може потрапити і затримується там. Цей «легеневий застій» спричиняє утруднене дихання і кашель. Права і ліва половини серця звичайно слабшають разом, ось чому у будь-якого хворого з серцевою недостатністю проявляються набряк на ногах і утруднене дихання.

Розгляньмо інші причини опухання нижніх кінцівок.

Флебіт виникає, коли одна вена або більше, на поверхні ноги або глибоко всередині, запалюється або закупорюється кров'яним згустком. Запалення спричиняє біль, набряк і почервоніння. Закупорка вени змушує кров застоюватися і просочуватися в навколишню тканину, стінки вени робляться більш проникними в результаті запалення. На відміну від серцевої недостатності, при якій набрякають обидві ноги, флебіт, зазвичай, уражає тільки одну.

Особи зі серйозними захворюваннями нирок мають набряки скрізь - на ногах, руках, обличчі (їм важко зняти персні з пальців або одягати їх). Цей загальний набряк є результатом втрати білка (альбуміну) зі сечею. Альбумін виробляється печінкою і циркулює з кров'ю. Здорова нирка не дозволяє йому виходити в сечу. Але при хворих нирках альбумін в сечу потрапляє. Страхові компанії просять ваш аналіз сечі перед тим, як застрахувати вас, щоб переконатися, що в сечі немає альбуміну, який би свідчив про хворобу нирок. Альбумін є не тільки в крові, але і в тканинах. При здорових нирках дотримується рівновага. Але коли велика кількість альбуміну втрачається, природа намагається відновити цю рівновагу, і рідина з кровотоку надходить у тканини, щоб підвищити там вміст альбуміну. Ця надлишкова рідина і спричиняє загальний набряк.

Хвороби печінки - в запущених стадіях (важкий гепатит, який ви заробили, з'ївши заражену рибу) - змушують ноги набрякати з двох причин. Перша: пошкоджені печінкові клітини не в змозі виробляти достатньо альбуміну; загальний результат той же, якщо б нирки пропускали його в сечу: тканини набухають при спробі організму вирівняти концентрацію альбуміну в крові і в оточуючих тканинах. Друга: в печінці з'являється рубцева тканина, через яку кров, що рухається від ніг до серця, не може пройти і застоюється. Великі залози або пухлини в черевній порожнині також можуть стискати вени, що дає набряк на ногах.

Голодування. Ви ніколи не думали, чому у голодуючих дітей роздутий живіт? Розбухання живота є наслідком нестачі білка в їжі. Тому рідина виходить з кровоносних судин у тканини - в цьому випадку - у черевну порожнину, як вона це робить при захворюваннях нирок і печінки.

Різке зниження функції щитовидної залози дасть значні набряки, зокрема, набряки ніг. Як і при білковому дисбалансі ниркового або печінкового походження, набряки є наслідком втрати рідини в судинах і появи її в тканинах, щоб збалансувати концентрацію альбуміну.

Останніми роками з'явилася і поширилася інша причина набрякання ніг. Це трапляється в осіб, яким проведена операція коронарного шунтування. При цій операції використовують смужки вен з однієї ноги або обох в якості нових судин, що дозволяють крові обійти закупорені судини серця. Якщо видаляється вена на значній ділянці, ноги набрякають. Це явище не завдає турбот, і, звичайно, зникає через кілька місяців, як тільки-но вени, що залишилися, пристосовуються до нових умов.

Деякі ліки можуть призводити до набряків ніг: тестостерон (найчастіше виписується при статевому безсиллі), тривале введення стероїдів, кортизон (при артриті, астмі, раку), естрогени (жіночі гормони), протизаплідні таблетки, деякі антидепресанти, ліки, що знижують кров'яний тиск, такі як апрезолін, резерпін, альдомет, езіміл.

Коли перикард - навколосерцева сумка - хворіє (зазвичай, після вірусної або іншої інфекції або після операції на серці), він може стати щільним і тугим, як обладунок навколо серця. Це ускладнює нормальне скорочення і розслаблення серцевого м'яза. У результаті - менше крові надходить у правий шлуночок серця, вона застоюється, набухають вени шиї, живота і, врешті-решт, ніг.

Ви отримали загальну інформацію, як і чому ваші ноги і ступні пухнуть. Наступні відомості допоможуть вам зрозуміти, що конкретно у вас.

Якщо набряк на одному боці - у вас немає загального захворювання, скажімо, нестачі білка в крові, серцевої слабкості, хвороби печінки або нирок.

При серцевій недостатності, зазвичай, набрякають ноги, а не обличчя або пальці рук.

Якщо ваш живіт і ноги розпухли, причина, найімовірніше, в печінці, а не у серці, передусім, якщо спочатку з'явилися набряки в животі.

Ось деякі інші спостереження, які ви повинні зробити

Натисніть сильно пальцем на набряклу ногу і потримайте кілька секунд, потім відпустіть. Вийшла вм'ятина, яка зберігається хвилину або дві, її називають «ямочкою». Вони ніколи не бувають при набряках внаслідок зниженої функції щитовидної залози, але спостерігаються в більшості інших випадків.

Якщо ви - мужчина і - на додаток до набряклих ніг - маєте жовтий колір обличчя, ваші груди збільшилися, ви почали голитися тільки через день або два, ваші долоні червоні, і вам не вистачає дихання - можете бути впевнені, що у вас серйозне ураження печінки.

Якщо у вас набрякли і обличчя, і ноги, це, ймовірно, не від хвороби серця або печінки. Подумайте про знижену функцію щитовидної залози, про якусь загальну алергічну реакцію, про стискування серця навколосерцевою сумкою або про трихінельоз - інфекцію, яку ви отримали, з'ївши погано просмажену свинину, заражену глистами трихинеллами, або про хворобу нирок.

Якщо шкіра на опухлих ногах має коричневу пігментацію, насамперед, навколо щиколоток, тоді ваша проблема давня, зазвичай, пов'язана з хронічно розширеними варикозними венами. Пігментація пояснюється кров'ю, яка просочилася через стінку вени в сусідні тканини.

Якщо набряк болючий, червоний і гарячий, ви, мабуть, травмували ногу, або вона інфікувалася, або у вас гострий флебіт. Неускладнена серцева недостатність, хвороби нирок або печінки не спричиняють болю.

Підозрюйте серцеву недостатність, якщо обидві ноги набрякли, і вам важко дихати.

Ваші ноги є набряклими весь день або тільки до вечора? Якщо це триває цілу добу, тоді дуже ймовірним є розлад білкового обміну або негаразди з венами. Якщо гірше стає до вечора, тоді, швидше за все, причина в серцевій слабкості.

Якщо набряк розвинувся несподівано, більшою є вірогідність закупорки, тромбозу або інфекції в венах, ніж розлад обміну білків.

Якщо ваш живіт збільшився до того, як набрякли ноги, причина, швидше, лежить в печінці або в потовщеній навоколосерцевій сумці. Але якщо спочатку набрякли ноги, а потім з'явилася рідина в животі, це проблема або нирок, або серця.

Що б не було причиною, не беріть у ваших друзів сечогінних, щоб швидше впоратися з набряклими ногами. Справжнє лікування можливе тільки після встановлення точного діагнозу.

Що запам'ятати

симптом: набряклі ноги

Що він може означати?Що з ним робити?

1. Серцева недостатність (якщо обидві ноги). - Лікування серця.

2. Флебіт (якщо одна нога). - Тепло, спокій, підняте положення ніг і (зазвичай) антикоагулянти.

3. Варикозно розширені вени. - Еластичний бинт, уколи, що покращують кровообіг і допоможуть частково послабити симптоми; операція.

4. Хвороба нирок (набряки по всьому тілу). - Обстеження в лікаря, лікування, діаліз.

5. Хвороба печінки. - Сечогінні, стероїди, дієта.

6. Голодування (або сильні перекоси в дієті). - Повноцінне харчування.

7. Низька функція щитовидної залози. - Замісне введення тиреоїдних гормонів.

8. Операція коронарного шунтування, що здійснюється з використанням вен ніг. - Еластичний бинт.

9. Ліки. - Припинити прийом ліків, побічна дія котрих призводить до набряків.

10. Перикардит. - Лікування, операція.

Джерело: medicinform.net

Обвивання пуповиною

Як перемогти дефіцит йоду? У чому «сіль питання»?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers