rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Репортаж \ Інтелігенти та вільні люди посиділи за столом

Однією зі значних подій квітня став Національний круглий стіл, що відбувся в Українському домі столиці України. Цей форум скликали ініціатори із групи «1 грудня», про яких ми вже писали. Центральною темою обговорення інтелектуали обрали світові виклики і головні проблеми України в гуманітарній, економічній та суспільно-політичній сферах.

  Title
 
 Кардинал Гузар, Є. Сверстюк, І. Дзюба, В. Брюховецький, В. Скуратівський,
М. Попович, М. Маринович, єпископ Євстратій за столом форуму

Нагадаю читачам, що, за задумом групи ініціаторів, Національний круглий стіл під загальним гаслом «Вільна людина у вільній країні» не є якоюсь разовою акцією і навіть не серією акцій, а повинен стати новим суспільним інститутом, що започатковує демократичний процес вираження суверенної волі народу України через свідому комунікацію і співпрацю вільних людей. Тому, за планом, Національний круглий стіл буде збиратися періодично і, напевно, кожен раз під новою назвою. Цього разу назва звучала так: «Місія інтелігенції та вільних людей України».
Як я уже повідомляв з першої прес-конференції групи «1 грудня», її ініціаторами і мозковим центром є Кардинал Любомир (Гузар), правозахисники Євген Сверстюк, Мирослав Маринович, Семен Глузман, академіки Мирослав Попович, Іван Дзюба, В’ячеслав Брюховецький, Ігор Юхновський, Богдан Гаврилишин. Ці та інші чільні представники української інтелігенції проголосили своєю місією встановлення в країні правил гри, яких сьогодні, на їхнє переконання, потребує українське суспільство і які базуватимуться на загальнолюдських цінностях.
Коли оголосили пленарне засідання «Світові виклики та сучасний стан розвитку України», якраз більшість вищеназваних інтелектуалів і виступили на ньому.
Просторово форум виглядав таким чином: на вивищенні першого поверху Українського дому величезним квадратом були розставлені столи, за які сідали політики, громадські та культурні діячі, науковці, експерти, журналісти, інші представники інтелігенції.
За основним столом, окрім вищеназваних ініціаторів, сиділи також представник Української Православної Церкви Київського Патріархату – єпископ Васильківський, голова Інформаційного управління Київської Патріархії – Євстратій (Зоря) та культуролог – Вадим Скуратівський.
Інформаційними партнерами цього заходу була низка провідних українських ЗМІ. Оскільки я також подав заявку на це, назва нашої газети, як інформаційного партнера, була озвучена у залі і прийнята оргкомітетом до списку.

 

Title  Title

  Степан Хмара йде до свого місця

 Є. Сверстюк дає інтерв’ю у кулуарах форуму


Більше того, я висунув ініціативу, щоб на сторінках нашої газети з’явилася постійна рубрика «Трибуна 1-го грудня», у якій ми будемо публікувати матеріали про усі основні акції, зібрання, форуми Національного круглого столу, виступи і статті українських інтелектуалів, які ґрунтуються на принципах і цінностях вільних людей, що бажають бачити свою країну вільною.
Ця ідея була зустрінута дуже прихильно, так що вже подальша справа за нами, за редакцією. Академік М. Попович сказав мені: «Можливо, ви будете поки що першою газетою, яка відкриє подібну рубрику, але я вірю, що у вас з’являться послідовники».
Якщо узагальнювати виступи, що прозвучали на вранішньому та вечірньому пленарних, а також – на секційних засіданнях, Національний круглий стіл показав, що він є потужним інтелектуальним «мотором»процесу формування нового порядку денного країни, ініційованого минулого року групою «Першого грудня», щоб спільно шукати відповіді на виклики сьогодення та формулювати практичні суспільні завдання.
Назва мого репортажу звучить трохи жартівливо, але усі виступи на цьому форумі були дуже серйозними. В них звучали не тільки ґрунтовний аналіз та глибокі думки, але й стурбованість нинішнім станом справ, біль за Україну. Бо Україна нині змушена боротися за національні інтереси не тільки із зовнішніми противниками, але й з внутрішніми опонентами та прямим ворогами всього українського, духовного, морального, яких чимало і у владі, і поза владою.

 

Title  Title

 Директор Інституту філософії АН України – академік М. Попович – у доброму настрої зустрічає соратників

 Єпископ Євстратій представив точку зору УПЦ КП

 

Title Title 

 Заступник директора Інституту соціології АН України доктор наук – Євген Головаха – перед виступом

 Журналіст «Газети по-українськи» О. Гунько дарує книгу своїх віршів головному редакторові газети «День» Ларисі Івшиній

 

Вони гальмують наш поступ до кола цивілізованих держав, до вищих цивілізаційних та культурних рівнів свого існування, а ми усі, люди, які вважають себе інтелігентами, незалежно від професії та місця роботи, мусимо воювати проти цих гальмівників – за гідну Україну для наших дітей, онуків, та й для нас з вами.
У перервах та після завершення Круглого столу його учасники ще не одразу розходилися, спілкувалися, обмінювалися контактами, публікаціями, домовлялися про зустрічі та спільні проекти. Це засвідчило, що такий форум є корисним, актуальним, гостро потрібний і країні, і людям, зокрема, і представникам інтелігенції, яка є за характером своєї роботи індивідуалізованою і навіть, певним чином, атомізованою, недостатньо об’єднаною і сама потребує узгодження дій.
Подібний діалог дає можливість краще розуміти один одного і об’єднуватися задля того, щоб голос розумних та духовно вільних людей більш чутно звучав в Україні, допомагав народові шукати шляхи виходу на широку дорогу правильного суспільного розвитку.

Світлини автора

Українські Дні у Вашингтоні

Мітингове позиціонування об’єднаної опозиції

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers