rss
04/29/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

Інтерпол вже не шукає Пацюка

 

Національне центральне бюро Інтерполу в Україні зняло з міжнародного розшуку колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка, оскільки справу по ньому закрито. Про це на прес-конференції в Києві повідомив в. о. керівника НЦБ Інтерполу в Україні Ростислав Вергелес. Водночас Вергелес не уточнив, хто саме закрив справу - прокуратура чи суд, однак зазначив, що вона була закрита через відсутність складу злочину.

Головне слідче управління Генпрокуратури України звинуватило Сацюка в зловживанні службовим становищем, що мало важкі наслідки, службові фальсифікації, використання відверто підробленого документа.

20 грудня 2006 року Ющенко заявив, що під час президентської кампанії 2004 року його отруїли на дачі колишнього заступника голови СБУ Сацюка.

 

СБУ взялася за Лужкова

 

Співробітники Служби безпеки України провели попереджувально-профілактичну бесіду з представниками "Дому Москви" в Севастополі про неприпустимість використання іноземного представництва як інструменту втручання у внутрішні справи України, а також для дестабілізації громадсько-політичної та міжнаціональної ситуації в Севастополі.

На брифінгу в Києві прес-секретар голови СБУ Марина Остапенко повідомила, що представникам "Дому Москви" роз'яснили положення законодавства України, вказали на необхідність беззаперечно дотримуватися чинного законодавства України

під час діяльності цього культурного центру. Нагадаємо, на відкритті "Дому Москви" 21 лютого побувала делегація із російської столиці на чолі з мером Москви Юрієм Лужковим, який припустився скандальних висловлювань щодо статусу Криму. Окрім того, за словами М. Остапенко, СБУ у взаємодії з Міністерством закордонних справ України чітко з'ясувала, що "делегація уряду Москви, яку очолював Лужков, не мала жодних повноважень на те, щоб коментувати зовнішню політику України, а тим паче висловлюватися щодо її територіальної цілісності".

У СБУ також нагадали, що, відповідно до ст. 25 закону України про правовий статус іноземця в Україні, до порушника може бути застосовано і притягнення до адміністративної відповідальності, і закриття в'їзду на територію України в інтересах гарантування безпеки або охорони громадського порядку. Тепер СБУ здійснює юридичну оцінку висловлювань російської делегації, за підсумками якої ухвалить відповідне рішення.

22 лютого Міністерство закордонних справ України заявило, що українська сторона розцінює висловлювання Ю. Лужкова в Севастополі як крок, спрямований на нагнітання напруженості в суспільстві, підрив добросусідських відносин і стратегічного партнерства між Україною та Росією. В коментарі МЗС нагадало, що 21 лютого в Севастополі мер Москви дозволив собі публічно поставити під сумнів статус Кримського півострова в складі України.

МЗС особливо стурбоване також публічними закликами Ю. Лужкова до громадян України брати участь у масових акціях, які мають політичний характер, що є прямим втручанням у внутрішні справи іноземної держави. МЗС нашої країни висловило надію, що такі дії цього посадовця одержать відповідну оцінку з боку російської влади, а в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко заявив, що реакція України на висловлювання Лужкова буде жорсткою.

 

Коли донецьким бракує клепки в голові

 

Депутати Донецької міської ради звертаються до центрального апарату Партії регіонів і до фракції Партії регіонів у Верховній Раді України з вимогою захистити думку секретаря Донецької міськради Миколи Левченка стосовно української мови.

Нагадаємо, 22 лютого секретар Донецької міськради висловився про те, що державною мовою в Україні має бути російська.

"Без сумнівів, російська мова стане другою державною. Чому відбувається такий спротив? Тому що противники російської мови добре розуміють, якими будуть наслідки. Українська мова - мова фольклору. Із наданням статусу державної російській мові необхідність розмовляти українською просто відпаде. Це не мова науки. Вона не помре, українською мовою писатимуть пісні, розказуватимуть анекдоти, вона стане фольклорною", - переконаний Микола Левченко.

"А російська мова - це мова науки, мова цивілізації. Вона буде державною, і це лише питання часу. Найсмішніше, що всі чудово розуміють це", - підсумував свою думку секретар.

На ці слова донецького клерка відразу відреагували львівські регіонали у Верховній Раді Ганна Герман і Тарас Чорновіл. Обоє назвали таке мислення "печерним" і рішуче засудили схожі висловлювання.

"Вважаємо, що різка критика на адресу М. Левченка та позиції Донецької міськради, яку він озвучив, що пролунала з вуст депутатів Верховної Ради від Партії регіонів, суперечить програмним положенням і духу Партії регіонів, волі її виборців і має образливий характер", - відповіли на закиди парламентаріїв донеччани.

Перебуваючи у Львові, Ганна Герман сказала, що всередині партії відбувається боротьба між поміркованими та радикалами.

"Секретар Донецької міської ради Левченко, який зробив заяву, що державною мовою в Україні має бути тільки російська, належить до радикалів. Зараз у нашій партії відбувається внутрішньопартійна боротьба. Я впевнена, що демократія переможе, - заявила пані Герман. - Захищаючи російську, ми ще більше робитимемо для української. Доки я буду в партії, ніколи не допущу жодних гонінь на українську мову".

Нагадаємо також, що Комуністична партія України раніше заявляла про свій можливий вихід із парламентської коаліції, якщо Партія регіонів не виконуватиме виборчої програми. Остання передбачала надання російській мові статусу другої державної.

 

Луценкj - поза коаліцією

 

Останнім часом народні депутати обирають Львів майданчиком для оголошення своїх заяв. Після нещодавніх візитів до міста Лева Юлії Тимошенко та В'ячеслава Кириленка до західної столиці прибув іще один нашоукраїнець Анатолій Матвієнко, який розповів про перспективи створення широкої коаліції на базі "Нашої України".

Перше, що заявив пан Матвієнко, - те, що місця для "Народної самооборони" Юрія Луценка в такій широкій коаліції, найімовірніше, не знайдеться. Це навіть попри те, що сам політик із повагою ставиться до руху, адже ним керують патріоти України.

- "Народна самооборона" Луценка - лівий рух, який забиратиме голоси в Мороза, Симоненка й інших лівих, - заявив Анатолій Матвієно. Зрештою, ще достеменно не відомо, чи взагалі створюватимуть широку коаліцію на базі "Нашої України", оскільки остаточне рішення в цьому питанні ухвалюватиме з'їзд партії. На думку пана Матвієнка, криза, яка виникла в НСНУ, все-таки може підштовхнути керівництво партії до створення широкої коаліції з іншими демократичними силами.

Анатолій Матвієнко не проти такого розвитку подій і вже навіть придумав назву коаліції - Народний рух "Наша Україна".

- Ера дрібних політичних партій минула. Майбутнє мають лише потужні партії або блоки політичних партій, - говорить нардеп. Скажімо, за його словами, УРП-"Собор" має два варіанти бачення свого політичного майбутнього: або у "правиці" з НРУ, УНП, або в широкій коаліції разом із "Нашою Україною" та іншими партіями, які можуть приєднатися до неї.

На думку А. Матвієнка, завдяки широкій коаліції демократичних сил удасться зберегти національно-демократичну нішу, яка є особливо важливою для країни. Він одразу пояснив, чому створити таку нішу вдасться саме на базі "Нашої України", а не, скажімо, БЮТ:

- Націонал-демократи у блоці з лівим БЮТ не зможуть зробити це. На жаль, у цій політичній силі вже розчинилися деякі патріотичні партії. Поглинання БЮТ національно-демократичних партій - ведмежа послуга Україні", - стверджує нашоукраїнець.

 

Усі вболівають за народ

 

Давно помічено - якщо в шахту спускаються політики, а піднявшись на-гора, підставляють під об'єктиви свої брудні мармизи, вимазані вугільним пилом, значить, на носі вибори. І візит в Донецьк народного депутата, лідера політичного руху "Європейська платформа для України" Миколи Катеринчука на тлі теревень про дострокові вибори - ще одне тому підтвердження.

Народний депутат побував у одній з місцевих шахт не тільки для того, аби подивитись на роботу гірників та поспілкуватися з ними безпосередньо на робочих місцях. Він і собі спробував "шахтарського хліба" - за допомогою відбійного молотка нарубав 100 кілограмів вугілля. А ось вражень від усього побаченого під землею та почутого від гірників було ще більше. За словами Катеринчука, він, звісно, знав, що ця робота дуже важка, але тепер узагалі назвав її "каторжною". І тому ота нинішня платня гірників за цих умов, на його думку, є мізерною і просто символічною.

Піднявшись на поверхню, народний депутат знову висловив переконання в необхідності проведення дострокових виборів, які вважає абсолютно демократичним і позитивним кроком. Утім, на його переконання, тепер найголовніше те, за яким принципом вони відбуватимуться. Якщо знову будуть "закриті" списки, то на якісні зміни годі й сподіватися. Тому лідер "Європейської платформи" виступає за відкриті виборчі списки, де буде виключена можливість потрапляння туди кандидатів за гроші чи особисту відданість партійним лідерам.

А ще Микола Катеринчук зазначив, що в разі дострокових виборів не має наміру балотуватися по списку "Народного союзу "Наша Україна", бо вже не є членом цієї політичної сили. Проте й наодинці змагатися за голоси виборців теж не збирається: "Блок, швидше за все, буде, але - з Юрієм Луценком", - каже він.

 

Президент переходить у наступ

 

Президент України Віктор Ющенко прийме звернення до прем'єр-міністра Віктора Януковича в зв'язку із зростанням заборгованості із заробітної плати та загрози банкротства держпідприємств, підпорядкованих профільним міністерствам. Про це Глава держави сказав у понеділок на робочій нараді з міністрами - праці та соціальної політики Михайлом Папієвим, охорони здоров'я - Юрієм Поляченком, науки та освіти - Станіславом Ніколаєнком.

Президент висловив занепокоєння виникненням у січні нових боргів із зарплати - їхній загальний обсяг збільшився на 11% (майже на 90 млн. грн.), а на діючих підприємствах - майже на 17%. Особливо тривожать його високі (на третину) темпи збільшення боргів державних підприємств, які знаходяться у підпорядкуванні міністерств та відомств центральних органів виконавчої влади.

За два останні місяці підприємства, безпосередньо підпорядковані Мінпромполітики, збільшили заборгованість більш ніж у 1,5 разу, Мінпаливенерго - на третину та МНС - на 11%, зазначив Президент. Обсяги заборгованості досі залишаються значними також і по об'єктах, підпорядкованих Мінвуглепрому (50 млн. грн.) та Фонду держмайна (62 млн.) - і це незважаючи на постійні дотації з Державного бюджету.

На переконання Президента, за такої ситуації насамперед треба говорити про персональну відповідальність міністрів та інших посадових осіб, які управляють цими об'єктами держвласності. Такі підприємства, констатував він, поволі перетворюються на банкрутів, а після цього розпочинаються процеси їх приватизації. "Де ефективність роботи з держмайном?" - запитав Президент. Голова держави зазначив, що зважаючи на зазначену проблему, він змушений звернути на це увагу Прем'єр-міністра Віктора Януковича у відповідному зверненні.

У ході наради Президент виклав своє бачення конкретних заходів для вирішення цієї проблеми. Йдеться про принциповий підхід при перевірках додержання роботодавцями вимог законодавства про працю; розширення практики залучення до перевірок органів прокуратури, інших контролюючих структур та профспілкових організацій; необхідність забезпечити притягнення до дисциплінарної, адміністративної та кримінальної відповідальності керівників підприємств-боржників та відповідних міністерств та відомств за порушення законодавства про оплату праці.

На думку Ющенка, питання виплати поточної зарплати та погашення заборгованості мають стати ключовими темами засідань колегій держадміністрацій та місцевої виконавчої влади. Крім того, потрібно підвищити рівень виконавчого провадження за рішенням судів про примусове стягнення заборгованості з виплати заробітної плати. Крім того, у листі до прем'єр-міністра Віктора Януковича, президент Віктор Ющенко запропонував уряду підвищити соціальні стандарти шляхом внесення до Верховної Ради узгодженого законопроекту. Зокрема, Ющенко висловив уряду вдячність за підтримку його ініціатив щодо підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, а також пенсій та інших видів матеріальної допомоги.

Водночас у своєму листі Президент вказав на те, що у державному бюджеті в повному обсязі є ресурс, необхідний для фінансування цих соціальних виплат. Йдеться про не враховані Міністерством фінансів 1,2 млрд. грн. від податку на доходи фізичних осіб та 3 млрд. грн. внесків до Пенсійного Фонду.

Крім того, відзначив Ющенко, при підготовці закону про бюджет-2007 не був врахований додатковий ресурс у 10 млрд. грн., сформований за рахунок збільшення фактичних обсягів ВВП від закладеної у розрахунки суми. Таким чином, орієнтовний додатковий ресурс бюджету без джерел, визначених Мінфіном, складає близько 13 млрд. грн.

З огляду на це, підкреслив Президент, відпадає необхідність фінансувати соціальні виплати шляхом збільшення дефіциту державного бюджету. "При достатньому внутрішньому ресурсі ми не маємо права позичати гроші за кордоном, щоб платити українцям пенсії та зарплати. Сьогоднішні соціальні витрати не можуть стати борговим тягарем для майбутніх поколінь", - наголосив Президент.

Свої застереження до лінії, яку проводить нинішня більшість і сформований нею уряд, Віктор Ющенко висловив також в іншому ракурсі. Президент України Віктор Ющенко розкритикував політичну реформу в Україні за втрату балансу владних повноважень та позбавлення Президента механізмів реагувати на такі виклики. Про це Гoлoва держави заявив у понеділок на зустрічі зі співдоповідачами Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северинсен, Ренатою Вольвенд і секретарем ПАРЄ Іві-Тріін Одратс.

Відповідаючи на запитання представників ПАРЄ, Президент зазначив, що внаслідок змін до Конституції 2004 року Україна втратила баланс владних повноважень і це позначається на роботі Прокуратури, судів та міністерства внутрішніх справ. Водночас, політична реформа позбавила Гoлoву держави більшості правових механізмів реагувати на ці виклики.

На думку Президента, потрібно створити єдину комісію, яка б вивчала зміни до Основного Закону. Цей орган мають очолити представники еліти, громадськості, а не влади. Віктор Ющенко підкреслив, що його роль як Президента - покласти край протистоянню та налагодити співпрацю між гілками влади, які б взаємодіяли на основі державних інтересів.

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers