rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ У фокусі – Америка

 Штаб Обами оприлюднив передвиборне гасло

Передвиборний штаб Барака Обами представив новий слоган виборчої кампанії чинного американського президента. Слоган «Вперед» (Forward) пролунав у ролику, опублікованому в понеділок, 30 квітня.
Семихвилинний відеоролик починається з розповіді про те, в якому важкому стані була економіка США, коли Обама став президентом у 2008 році. Далі глядачеві розповідається про роботу, виконану адміністрацією Обами, про досягнення в економіці та інших галузях, зокрема, згадується закінчення війни в Іраку і знищення Усами бен Ладена.
Наприкінці ролика з’являється напис про те, що багато чого ще потрібно зробити, і слово – «Вперед».
Huffington Post з посиланням на передвиборний штаб Обами повідомляє, що це відео буде демонструватися під час перших передвиборних мітингів на підтримку президента, які відбудуться 5 травня в Огайо і Вірджинії.

 


 

  Title
  

 

 Федеральний суд США заборонив публікувати
посмертні фото Усами бен Ладена

Суд федерального округу Колумбія заборонив публікувати фото та відео операції зі знищення Усами бен Ладена, – повідомляється у рішенні суду.
«Зображення може сказати більше, аніж тисяча слів. А відео, можливо, ще більше. Проте у цій справі словесного опису обставин смерті і поховання Усами бен Ладена буде достатньо. Суд не дозволяє публікувати будь-що, крім цього», – заявлено у документі. З вимогою дозволити публікацію фото- та відеодокуменів з подробицями операції до суду зверталася організація Judicial Watch.
Judicial Watch вимагала оприлюднення посмертних фото бен Ладена, посилаючись на Акт про свободу інформації (Freedom of Information Act, FOIA), – пише видання The Hill. Пентагон заявив, що не має у своєму розпорядженні фотознімків та відеозаписів, які могли би бути опублікованими.
ЦРУ визнало, що має у своєму розпорядженні 52 таких документи, проте відмовилося публікувати їх, посилаючись на винятки у законодавстві про свободу доступу до інформації.

В одному із штатів скасували смертну кару

Губернатор штату Коннектикут – демократ Деннел Меллой – у середу, 25 квітня, підписав закон про скасування смертної кари.
Про це повідомляє Agence France-Presse. Раніше в квітні законопроект був схвалений Сенатом і Палатою представників Коннектикуту. Як зазначалося, нововведення підтримували, здебільшого, конгресмени-демократи, в той час як представники Республіканської партії голосували проти прийняття закону. Новий закон передбачає заміну вищої міри покарання на довічне ув’язнення без права дострокового звільнення. При цьому його дія не поширюватиметься на 11 злочинців, які були засуджені до смертної кари раніше і наразі чекають на виконання вироків. Одним з них є прийомний онук відомого радянського режисера – Федора Комісаржевського, засуджений за вбивство трьох осіб у 2007 році. У 2009 році конгресмени Коннектикуту вже робили спробу заборонити смертну кару, проте тоді губернатор-республіканець – Джоді Релл – заблокувала законопроект. Коннектикут став 17-м за рахунком штатом США, який скасував на своїй території смертну кару.

Хмарочос, побудований на місці веж-близнюків,
став найвищою будівлею Нью-Йорка

Title  
  

Хмарочос, зведений у Нью-Йорку на місці зруйнованих під час терактів 11 вересня 2001 веж-близнюків Всесвітнього торгового центру /ВТЦ/, у понеділок став найвищою будівлею мегаполісу і випередив знаменитий 102-поверховий «Емпайр стейт білдінг».
На початку квітня було завершено будівництво ста поверхів будівлі, офіційно іменованого ВТЦ-1, і щоб стати рекордсменом, йому залишалося зрости всього на 1,2 метра. У понеділок цей рубіж був перейдений: робочі урочисто встановили на висоті 387 метрів сталеву опору 101-го поверху, що дозволила ВТЦ-1 стати вищим, ніж «Емпайр стейт білдінг» /без шпиля/ на 6,4 метра. За урочистою церемонією спостерігали влади міста, а також – родичі загиблих під час трагедії 11 вересня.
Таким чином, ВТЦ-1 став третьою за висотою будівлею у США – ще вищими є тільки хмарочоси Willis Tower і Trump International Hotel and Tower в Чикаго – і п’ятнадцятою – за висотою – будівлею в світі.
Роботи з будівництва ВТЦ-1 почалися рівно шість років тому – у квітні 2006 року. Після завершення будівництва 104-поверхова башта свободи, як спочатку називалося це споруда, стане найвищою будівлею на території Західної півкулі і третім – за висотою – хмарочосом у світі. Висота ВТЦ-1 складе 1776 футів (541 метр), що символізує рік прийняття Декларації незалежності США. Завершення будівництва заплановано на початок 2014 року.
За даними міської влади, до теперішнього часу на будівництво ВТЦ-1 було витрачено 37 тис тонн сталі і понад 145 тис кубометрів цементу. Вартість будівництва хмарочоса, за оцінками, складе не менше, ніж 3,8 млрд. доларів, що робить його найдорожчим будинком у світі.
На ВТЦ-1 будуть обладнані три оглядові майданчики, звідки буде відкриватися гарна панорама мегаполісу. Перші 90 поверхів будівлі віддадуть під офіси, на інших будуть розташовуватися системи опалення, вентиляції та енергозабезпечення.
За задумом міської влади і архітекторів, ВТЦ-1 повинен стати найбільш безпечним і надійним хмарочосом на планеті: фундамент споруди укріплений сталевими балками, а перші кілька поверхів становлять потужний залізобетонний «подіум» без вікон.
До теперішнього часу вже підписані контракти на оренду понад половини приміщень. Зокрема, відомо, що серед орендарів – великий видавничий дім «Конде Наст», а також – китайська інвестиційна фірма «Вантон холдингс».
Крім ВТЦ-1, до нового комплексу Всесвітнього торгового центру будуть належати три інших висотних офісних будівлі, а також – меморіал і музей, присвячені жертвам терактів 11 вересня. Відкриття меморіалу відбулося у вересні минулого року – в десяту річницю трагедії, а відкриття музею заплановано на осінь цього року.

 

З початку року закрилися 22 банки

З початку поточного року через фінансову неспроможність у США були закриті 22 банки. Про це свідчать офіційні матеріали Федерального агентства зі страхування вкладів (Federal Deposit Insurance Corp., FDIC) США.
За даними FDIC, тільки 27 квітня припинили діяльність одразу п’ять фінансових організацій. Мова йде про два банки в Меріленді – Bank of Eastern Shore і HarVest Bank of Maryland, а також – Savings Bank у Міннесоті, Plantation Federal Bank у Південній Кароліні і Palm Desert National Bank у Каліфорнії.
На 31 грудня 2011 року сукупний обсяг внесків у закритих банках становив 1,34 мільярда доларів, а активів – 1,42 мільярда.
Раніше в квітні голова ради директорів FDIC – Мартін Грюнберг – заявив, що за підсумками року в США можуть припинити роботу 50-60 банків. У той же час, порівняно з попередніми періодами, цей показник буде не занадто високим. Так, у 2009 кризовому році регулятори закрили 140 банків, а в 2010 році – понад 150.

 

Обама призначить послом у Нідерландах
збирача коштів для своєї кампанії

Президент США – Барак Обама – висунув на посаду посла в Нідерландах юриста Тімоті Броуса. Відповідну заяву опубліковано на сайті Білого дому.
У публікації Fox News вибір кандидатури Броуса пов’язується з тим, що він допоміг зібрати для нинішньої виборчої кампанії Обами понад 500 000 доларів.
У даний час Броус працює в юридичній компанії Winston and Strawn, LLP. У 2010 році Обама призначив його членом ради піклувальників Міжнародного наукового центру імені Вудро Вільсона.
Розглядати кандидатуру, запропоновану президентом, повинен буде Сенат.
Згідно з підрахунками Center for Responsive Politics, за перший рік президентства Обама висунув на посади послів понад двадцять великих збирачів коштів для своєї виборчої кампанії 2008 року. Як підкреслює Fox News, так само чинили й попередники Обами на президентській посаді.
Колишній посол США в Нідерландах  – Фей Хартог Левін – пішла у відставку у вересні 2011 року. У своїй заяві вона наголосила, що хоче більше уваги приділяти своїй сім’ї і служити громадським інтересам «ближче до свого дому – в Чикаго».

Барак Обама розповів про свою схожість з Міттом Ромні

 Title 
  

Президент США – Барак Обама – заявив, що у нього багато спільного з імовірним суперником на президентських виборах – екс-губернатором штату Массачусетс – Міттом Ромні.
Про схожість з Ромні Обама розповів на щорічному обіді для журналістів президентського пулу. «Ми обидва вважаємо, що наші дружини – наші кращі половини, – заявив, зокрема, президент. – І що найприкріше, американський народ поділяє це переконання».
Також Барак Обама зазначив, що обидва політики – випускники Гарварду: «Правда, у мене один (диплом Гарварда), а в нього два. Такий сноб».
Цей жарт викликав прихильну реакцію колишнього конкурента Ромні в боротьбі за номінацію від Республіканської партії – Ріка Санторума, який на початку квітня відмовився від участі в президентській гонці. Раніше Санторум назвав снобом Обаму – коли той закликав американську молодь здобувати вищу освіту.
Барак Обама не залишив без уваги і Ньюта Гінгріча, який має намір залишити боротьбу за посаду президента наступного тижня. «Тепер ви вже напевно чекаєте, що я перейду на іншого ймовірного суперника, Ньюта Гінгріча?» – Запитав президент, і додав: «Ньют, старий, час ще є».
Крім того, глава Білого дому висловив кілька жартів на адресу власної адміністрації та Секретної служби, агентів якої викрили у зв’язках з повіями, а також обіграв недавню історію з випадково увімкненим мікрофоном, коли присутні почули зауваження, зроблені за лаштунками.

  Title
  

 

Американський пастор знову спалив Коран

Пастор зі штату Флорида Террі Джонс, відомий своїми антимусульманськими настроями, 28 квітня спалив кілька екземплярів Корану і зображення пророка Мухаммеда. Про це пише газета The Gainesvill Sun. Таким чином Джонс протестував проти дій іранської влади, які засудили до смертної кари християнського священика Юсефа Надархані (Youcef Nadarkhani). Спалення відбувалося біля церкви в Гейнсвіллі. Як зазначає Agence France-Presse, палити книги Джонсу допомагав ще один пастор, однак його ім’я не називається.
Протипожежна служба Гейнсвілл виписала церкві штраф за порушення міських правил пожежної безпеки.
Юсеф Надархані був арештований у 2009 році, 22 вересня 2010 року його засудили до смертної кари. Повідомлялося, що священика звинувачують у зреченні від ісламу і прийнятті християнства. Під час радіовиступу 9 лютого Террі Джонс пригрозив спалити Коран, якщо іранська влада не звільнить Надархані до 28 числа.
За інформацією The Gainesvill Sun, американське керівництво наполегливо просило пастора відмовитися від своїх намірів. Зокрема, в Пентагоні заявляли, що своїми діями Джонс наражає на додатковий ризик американських солдатів в Афганістані та інших районах світу.
Спроби спалити Коран Террі Джонс робив і раніше. Вперше про такий намір він заявив напередодні дев’ятої річниці терактів 11 вересня 2001 року. Вперше пастор здійснив свій план у березні 2011 року. Спалювання Корану викликало обурення мусульман. Незабаром після інциденту ісламісти напали на будівлю місії ООН в Афганістані. В результаті нападу загинули 12 людей.
У квітні 2011 року Террі Джонс спробував спалити примірник Корану біля мечеті в передмісті Детройта. У відповідь суд заборонив йому в найближчі три роки підходити до мечетей.

Підготувала Світлана Іванишин-Угрина
За матеріалами інформагентств

У фокусі – Америка

Чикаго за тиждень

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers