rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Економіка \ Харків’ян «Євро-2012» цікавить менше, ніж фінансові проблеми: огляд західної преси

Минулого тижня західні засоби масової інформації не поскупилися на увагу до України, зазначивши, що вона не тільки відважно протистоїть неоімперіалістичим амбіціям знову обраного президента Росії Володимира Путіна, а й становить загрозу головному козирю «старшого брата» – газовій гегемонії.

Однак, для початку звернемося до публікації британської «The Financial Times», в якій менеджер фонду «Templeton Frontier Markets» – Марк Мобіус – стверджує, що ринок України все ще є привабливим для інвесторів. У своєму інтерв'ю М. Мобіус зараховує Україну до найбільш ризикованих для інвестицій «прикордонних ринків». «Хоча «прикордонні ринки», зазвичай, вважаються досить ризикованими для капіталовкладень, останнім часом інвестори демонстрували до них неабиякий інтерес», – підкреслив він.
М. Мобіус відзначає, що основні ризики, які виходять від «прикордонних ринків» мають, швидше, специфічний характер залежно більше від компанії, ніж від макроекономічної ситуації в країні. «Наші інвестиції, головним чином, розміщені у В'єтнамі, однак невелика частина капіталовкладень також розміщена в Україні, Казахстані і Єгипті. Незважаючи на те, що в цих державах відбуваються потрясіння, інвестори намагаються відшукати окремі компанії для капіталовкладень», – відзначає експерт.
Це ж видання вважає, що Україна – разом з Болгарією, Румунією та Польщею – становить загрозу російській газовій гегемонії.
За оцінкою газети, позиції російського газового монополіста «Газпрому» істотно похитнулися після того, як США досягли успіху у видобутку сланцевого газу.
«На початку місяця, вперше за десять років, ціни на природний газ у США впали нижче, ніж 2 долари за мільйон британських термальних одиниць», – йдеться в публікації.
Однак, – підкреслює газета, – справжня загроза для Росії і її газових амбіцій виходить не від сланцевого газу в США, а від потенційної його розробки в сусідніх з Україною Румунії, Польщі та Болгарії.
«Ці країни поспішають перейняти у США технології видобутку сланцевого газу і, тим самим, звільнитися від кайданів залежності від російського газу. Якщо врахувати, що «Газпром» забезпечує Європі 20 відсотків її енергетичних потреб, то не дивно, що розробка родовищ сланцевого газу під його боком – справжній жах», – стверджує «The Financial Times».
Американське видання «The Washington Post» присвятило політичній ситуації в Україні цілу статтю члена місії «Freedom House» в Україні – Деймона Вілсона, в якій він розмірковує про те, що буде з Президентом Віктором Януковичем, якщо той не зуміє підштовхнути Україну на європейський шлях.
За словами автора, в майбутні місяці Президентові Януковичу доведеться вибирати між консолідацією влади за допомогою недемократичних заходів і прагненням українців до Європи.
«Ні я, ні мої колеги не є адвокатами ув'язнених екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Мета нашого візиту в Україну полягає в тому, щоб показати, наскільки вибіркове переслідування роз'їдає демократію в Україні і ставить під загрозу прагнення країни до Євросоюзу», – говорить Д. Уілсон.
За словами члена місії «Freedom House», Київ зможе зблизитися з Брюсселем тільки в тому випадку, якщо Президент Янукович припинить політику вибіркового переслідування опонентів і забезпечить вільні парламентські вибори. «Вікторові Федоровичу потрібно помилувати своїх політичних опонентів і провести вільні парламентські вибори. Інакше він стане черговим політичним розчаруванням українців», – стверджує Д. Уілсон.
Далі автор статті зазначає, що Президент Віктор Янукович протистоїть неоімперіалістичним намірам прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна. Д. Уілсон вважає, що український уряд проводить суперечливу політику: з одного боку, Україна хоче інтегруватися в Європу, а з іншого – вихолостити опозицію.
«Київ хитається між євразійським нездужанням і амбівалентною Європою, і доти, доки влада буде обмежувати опозицію, вона буде господарем будинку, проте в повній ізоляції за кордоном», – заявив представник місії «Freedom House».
Насправді, – підкреслив Д. Уілсон, – Україна не повинна вибирати між Росією і Заходом, бо цей вибір – помилковий. «Дійсно, Президент Янукович хоробро протистоїть планам В. Путіна встановити контроль над колишніми радянськими республіками за допомогою створення Євразійського союзу, – вважає Д. Уілсон. – Однак питання полягає в тому, чи бачить Україна своє майбутнє в Європі. Якщо так, то ще не пізно стати на демократичний шлях. Україна може уникнути міжнародного остракізму, якщо дозволить безперешкодно лікуватися Ю. Тимошенко та Ю. Луценку. А також – буде поважати незалежність судів і дозволить опозиції, зокрема, укладеній, взяти участь в осінніх парламентських виборах», – зазначив він.
Не оминули західні ЗМІ шанс прокоментувати ставлення українців до «Євро-2012».
Зокрема, німецька «Die Zeit» вважає, що для харків'ян майбутній футбольний чемпіонат у 2012 році не становить особливого інтересу: їх більше хвилюють побутові питання. «У Харкові відбудеться один з центральних матчів «Євро-2012» «Німеччина-Нідерланди». Однак харків'ян ця традиційна дуель двох фаворитів за кубок чемпіонату мало цікавить. Їм важливіше вирішити насущні питання виживання», – пише видання.
На думку газети, після початку економічної кризи в Україні у 2009-му фінансове становище країни неухильно погіршується. «Євро-2012», здебільшого, розглядається українцями як можливість зірвати великий грошовий куш, – йдеться в статті. – Втім, як місто, Харків в досить непоганому стані. Тут і новенький аеропорт, і заводи, і вузи», – йдеться в публікації.
Нарешті, трохи про туризм. За даними британського видання «Independent», туроператори з Туманного Альбіону зацікавлені в екскурсіях по Чорному морю і, зокрема, по Балаклавській бухті.
Газета відзначає, що останнім часом західні туристи зацікавилися нестандартними подорожами, серед яких – порти Алжиру, Бейрута і Белфаста та регіон Чорного моря. «Окремий інтерес, за словами однієї з круїзних компаній Британії, становить маршрут по Чорному морю з зупинкою на колишньому полі битв під Балаклавою. Він розрахований, головним чином, на військових істориків і туристів, які бажають відвідати нові місця», – йдеться в публікації.
У статті наголошується, що корабель вирушає з порту Мармарис у Туреччині і зупиняється на військово-морській базі в Севастополі, недалеко від місця однієї з відомих битв Кримської війни під Балаклавою. «Чорне море захоплює багатьох туристів і дає можливість пройтися по Балаклавській долині або «Долині смерті», де в 1854 році британський лорд Кардиган разом з кавалерією зазнав краху в бою з російськими військами», – пише «Independent».

Автор: Леся Дубенко
Джерело: www.golosua.com

 

«Темні» чорноморські тендери України кидають тінь на Норвегію

«Аграрна реформа» та її наслідки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers