rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Новини \ Події в Україні \ Події в Україні

 Дніпропетровські вибухи: передвиборчі політтехнології і дивні збіги

Трагедія в Дніпропетровську не лишилася непоміченою для західних ЗМІ.
Вибухи можуть започаткувати серію дуже дивних подій в Україні, що можуть бути елементом боротьби влади та опозиції за перемогу в парламентських виборах. Таку думку висловив оглядач польського видання Gazeta Wyborcza Марчін Войчеховський у статті «Вибухова Україна».
Він зазначив, що події в Дніпропетровську погіршать і так не найкращий імідж України напередодні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу, про бойкот якого раніше заявляли представники деяких держав Євросоюзу через справу Юлії Тимошенко.
«Точно відомо одне – чотири таємничі вибухи вдень у центрі великого міста та маса поранених не стануть приводом для позитивних публікацій перед Євро-2012», – зауважив оглядач, додавши, що усі інші моменти справи залишаються невідомими.
Войчеховський висловив сумнів, що українські правоохоронці зможуть оперативно знайти відповідальних за теракти, пояснивши це їх «корумпованістю».
Він провів аналогію з розслідуванням вибухів будинків у Москві та Волгодонську влітку 1999 року, після яких розпочалася друга війна в Чечні, а президент Росії Борис Єльцин передав владу Володимиру Путіну.
Оглядач також розкритикував українську владу на чолі із президентом Віктором Януковичем, котрий, на його думку, замість того, аби вирішувати питання, які стоять перед Україною, своїми діями породжує нові виклики, серед яких – вибухи у Дніпропетровську.
27 квітня в Дніпропетровську пролунали 4 вибухи, внаслідок яких постраждало 30 осіб, у тому числі 10 дітей.
Відзначимо, що теракт в Дніпропетровську дивним чином «збігся» з планами фракції Партії регіонів розглянути у Раді законопроект про протидію екстремістським організаціям.
У вересні 2011 року народний депутат Партії регіонів Вадим Колесніченко анонсував розроблений законопроект «Про протидію екстремізму», в якому партія влади просуває законодавче закріплення поняття «екстремізм» і узаконює кримінальну відповідальність за екстремістську діяльність у вигляді позбавлення свободи терміном до п’яти років.
На думку автора документу, екстремізмом слід вважати «діяльність фізичної особи або організації, спрямовану на насильницьке захоплення влади або незаконне втручання в діяльність органів влади, посягання на основи конституційного ладу і національної безпеки». А екстремістською діяльністю – «перешкоду законній роботі державних органів, органів місцевого самоврядування, виборчих комісій, громадських і релігійних об’єднань або інших організацій, посадовців вказаних органів, комісій, об’єднань або організацій, вчинену із застосуванням насильства або загрозою його застосування».
Необхідність ухвалення такого закону пан Колесніченко пояснив зростанням екстремізму і тероризму у світі. «Та й у нас останнім часом спостерігаються подібні тенденції – наприклад, перекривають вулиці, відбуваються масові зіткнення з міліцією на мітингах», – заявляв у вересні Колесніченко.
Через два місяці, у ніч на 16 листопада 2011 року в центрі Дніпропетровська стався вибух в урні. В результаті вибуху загинув фінансовий директор однієї з фірм міста. Наступного дня на одному з сайтів в Інтернеті з’явився коментар, автор якого від імені терористів заявив, що вони (терористи) надіслали певні вимоги до СБУ і до МВС, і що якщо вимоги не будуть виконані, то наступні вибухи будуть в Донецьку. У ЗМІ повідомлення (без назви сайту та ніку) розповсюдилося з легкої руки газети «Сегодня», котра належить холдингу СКМ Ріната Ахметова.
Після вибухів 27 квітня 2012 року, за даними ЗМІ, знову з’явилося аналогічне повідомлення на тому ж сайті під тим самим ніком.
Згодом в СБУ заявили, що теракт 16 листопада і теракти 27 квітня є аналогічними.
Відзначимо, що 27 квітня 2012 року вже згаданий законопроект «Про протидію екстремізму» стояв на порядку денному для обговорення у Верховній Раді.

 


 

 

Олександр Тимошенко: життя дружини
може обірватися будь-якої миті

Title  
  

Чоловік Юлії Тимошенко Олександр просить дружину припинити голодування.
Про це сказано у його зверненні, опублікованому на сайті Тимошенко.
«Життя дається людині один раз. Все наше життя ми присвятили прагненню зробити нашу державу кращою і життя українців щасливішими. На цьому шляху було багато перешкод, але ми їх долали разом і перемагали. Ми вірили в майбутнє», – сказано у ньому.
Олександр Тимошенко зазначив, що теперішня ситуація – це «чергове випробування» для них «на міцність і віру».
«Юлія Тимошенко голодує вже більше десяти днів. Життя, яке завжди випромінювало радість і надію, може обірватися в будь-який час», – зазначив він.
При цьому Олексндр Тимошенко вважає, що це буде вигідно «тільки одній людині – теперішньому президенту Януковичу, який прагне її фізичного знищення, наказує здійснювати тортури і знущання».
«Я не хочу, щоб ослаблення і можливі трагічні наслідки були на радість цій владі. Вони будуть танцювати на кістках, радіти будь-якій смерті, ставити вінки, що потім будуть їм падати на голову, а вони будуть думати – це манна небесна. Тупості і дурості може протидіяти фізична сила, а не голодування і страждання жінки у в’язниці», – заявив він.
«Я звертаюся до моєї Дружини і Матері нашої дочки Євгенії з проханням припинити голодування. Ця влада скоро зникне, як туман, який оповив очі тих людей, які проголосували за двічі судимого рецидивіста Януковича, який дає команду бити жінок у в’язницях», – додав чоловік Тимошенко.
За словами Євгенії Тимошенко, 28 квітня вона відвідала матір в її камері.
«Мама дуже слабка, її фізичний стан погіршився. Після нападу на неї біль в спині посилився», – зазначила Євгенія Тимошенко. – Вона майже не встає і в основному знаходиться без руху, оскільки до всього ослабла через оголошене голодування».
«Ми сподіваємося, що найближчим часом відбудуться зміни режиму в підході до політичних ув’язнених і моя мати зможе закінчити голодування», – зазначила дочка Тимошенко.
Вона заявила, що її матері, яка відбуває семирічний тюремний термін, терміново необхідне лікування за кордоном. «Це – єдиний з можливих варіантів», – підкреслила Євгенія Тимошенко.
Тимошенко оголосила голодування 20 квітня після того, як під час госпіталізації її побили співробітники Качанівської колонії.

Держсекретар США закликає негайно
звільнити Тимошенко й інших політв’язнів

Сполучені Штати висловлюють серйозну стурбованість умовами лікування та утримання під вартою екс-прем’єра України Юлії Тимошенко. З такою заявою виступила держсекретар США Хілларі Клінтон.
«Фотографії Тимошенко, опубліковані українським уповноваженим з прав людини, викликають додаткові питання щодо умов її утримання під вартою, – йдеться в заяві, розміщеній на сайті держдепартаменту. – Ми закликаємо українську владу забезпечити Тимошенко негайну медичну допомогу у належних установах».
У Вашингтоні також розраховують на те, що влада України надасть американському послу в Києві можливість відвідати Тимошенко в колонії, зазначила Клінтон.
У заяві також наголошується, що США, як і раніше, наполягають на звільненні не тільки Тимошенко, а й «інших ув’язнених членів її уряду, а також на відновлення їхніх громадянських і політичних прав у повному обсязі», – повідомляється в заяві.
Нагадаємо, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка 27 лютого було засуджено до 4 років позбавлення волі з конфіскацією майна за перевищення посадових повноважень.
5 квітня до трьох років тюремного ув’язнення «за перевищення влади і посадових повноважень» засуджено екс-міністра охорони навколишнього природного середовища Георгія Філіпчука.
12 квітня Печерський районний суд Києва засудив колишнього тимчасово виконуючого обов’язки міністра оборони України Валерія Іващенка до п’яти років позбавлення волі.
Усі екс-міністри працювали в уряді Тимошенко до моменту обрання президентом Віктора Януковича.

«Регіони» найняли одну з найбільших PR-фірм
в Брюсселі для кампанії проти Тимошенко

Партія регіонів найняла одну з найбільших PR-фірм в Брюсселі Burson-Marsteller для кампанії проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Про це повідомило в п’ятницю впливове європейське видання EUobserver.
«Наша справа – допомогти Партії регіонів в інформуванні про її діяльність як правлячої партії України, а також в допомозі краще пояснити її позицію щодо справи Тимошенко», – заявив виданню по електронній пошті один з керівників брюссельського підрозділу цієї американської компанії Роберт Мак.
При цьому, за даними видання, один зі співробітників цього ж підрозділу зазначив, що був найнятий на роботу в рамках цієї кампанії кілька тижнів тому.
EUobserver зазначає, що одним із завдань Burson-Marsteller стане розміщення інтерв’ю заступника генпрокурора України Рената Кузьміна в європейській пресі під час його візиту до Брюсселя 8-10 травня.
Видання нагадує, що раніше Burson-Marsteller була помічена у допомозі в розміщенні інтерв’ю Кузьміна в британській пресі, після чого Генпрокуратура заявила, що самостійно по допомогу до лондонського відділення Burson-Marsteller не зверталася.
Британець Мартін Нанн, який очолює PR-фірму Whites Communication в Києві повідомив EUobserver про те, що звернувся до прокуратури Великої Британії з проханням розглянути, чи не порушило лондонське відділення Burson-Marsteller закон про хабарі Великої Британії.
«Це може розглядатися як хабарництво з боку Партії регіонів, оскільки Кузьмін отримує PR-переваги у подарунок від Партії регіонів», – заявив Нанн.
У свою чергу Мак зазначив: «Заступник генерального прокурора – логічна особа, щоб говорити про факти навколо справи Тимошенко».
Водночас, радник президента Ганна Герман відкинула інформацію про співпрацю з Burson-Marsteller.
«Нам нема чого з ними робити, ми не маємо жодної інформації про це», – сказала вона.
Нагадаємо, що британське відділення цієї ж компанії займається політичним іміджем Кузьміна. Партія регіонів найняла і оплачувала послуги цієї PR-компанії для його промоушену в британських ЗМІ.

Депутат Луганської райради від Партії регіонів згорів вночі у лісі

Депутат Троїцької райради Луганської області від Партії регіонів 1965 року народження трагічно загинув вночі 28 квітня. Про це «Східному варіанту» повідомило інформоване джерело.
За даними джерела, депутат разом з компанією друзів виїхав на пікнік до лісу. Веселощі супроводжувалися вживанням спиртного, і вночі компанія вирішила не повертатися додому, а заночувати в лісі.
Учасники вечірки пішли спати в машини, але депутат вирішив спати біля вогнища в спальному мішку.
Вночі мішок загорівся, його друзі прокинулись від сильного запаху диму і горілого.
Потерпілого привезли до лікарні, але там він помер від отриманих опіків.

У Януковича з’явилися нові ідеї щодо діяльності
суддів, прокурорів та адвокатів

Президент Віктор Янукович пропонує Верховній Раді призначати суддів безстроково без обговорення на своїх засіданнях, повідомляють «Українські новини».
Про це на брифінгу сказав радник Президента-керівник головного управління Адміністрації з питань судоустрою Андрій Портнов.
За його словами, законопроект, що передбачає відповідні зміни, Янукович вніс до парламенту 28 квітня.
«Пропонується суддів на засіданнях Верховної Ради призначати без обговорення усних або письмових заяв і скарг, без обговорення професійних вмінь і моральних рис кандидатів на посаду судді», – сказав Портнов.
За словами радника Президента, Янукович вважає, що роль парламенту при призначенні суддів, так само як і Президента, повинна бути церемоніальною. Обговорення навичок кандидатів та їх відповідність посаді судді, як зазначає Портнов, повинна проводити Вища кваліфікаційна комісія суддів.
За підсумками 88-ї сесії комісії, що відбулася 14-15 жовтня, Європейська комісія «За демократію через право» («Венеціанська комісія») рекомендувала Україні внести зміни в Конституцію і законодавство з метою посилення принципу незалежності суддів.
У жовтні 2010 року «Венеціанська комісія» рекомендувала Україні шляхом внесення змін до Конституції позбавити Раду права призначати суддів на довічний термін і звільняти їх.
Президент Віктор Янукович також пропонує Верховній Раді обмежити повноваження прокурорів, які є членами Вищої ради юстиції, з перевірки суддів.
«Передбачається, що прокурори, які входять до складу Вищої ради юстиції, будуть обмежені у своїх певних правах. Законом пропонується, що за зверненням органів прокуратури перевірка будь-якої інформації про суддів не може здійснюватися і навіть ініціюватися прокуратурою до тих пір, поки судове рішення (ухвалене суддею, перевірка якого ініціюється) не досягне найвищої судової інстанції», – сказав він.
Крім того, за словами Портнова, законопроект передбачає, що перевірка таких даних не може бути доручена прокурору, який є членом Вищої ради юстиції.
Він зазначив, що такі зміни продиктовані логікою необхідності забезпечення рівності всіх сторін судового процесу. Портнов також підкреслив, що позицією Президента є забезпечення максимального комплектування Вищої ради юстиції саме суддями.
При цьому Портнов зазначив, що для введення відповідної норми необхідно буде внести зміни до Конституції.

Підготував Юрій Токарський
За повідомленнями інформагенств

Події в Україні

Події в Україні

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers