rss

Title  
 Наталія Сергіївна Лордкіпанідзе в СІЗО 
«Біда сама не приходить», – кажуть люди... Український музичний гурт «Скрябін», який уже давно без перебільшення вважається культовим, схоже, переслідують якісь чорні, злі сили. Щойно відбули роковини за Андрієм Кузьменком, засновником і фронтменом цього колективу, як громадськість шокувала звістка про двомісячний арешт 60-річної мами солістки Юлії Лордкіпанідзе; Юля більш відома під своїм сценічним ім’ям Юлія Лорд (Ulia Lord).

Нагадаємо, що ця мила дівчина зі сильним і, як зауважують критики, по-грузинському сміливим й, водночас, солодким голосом, до того ж, одружена зі ще одним учасником гурту, гітаристом Ростиславом Домішевським. «Ростик», він же «Рой», разом з «Кузьмою» та Сергієм Герою («Шура») разом вчилися у Новояворівській музичній школі, де фортепіано викладала у них Андрієва мама, Ольга Михайлівна, а згодом утворили перший, так би мовити, канонічний склад «Скрябіна». Так що ця подія є ще однією трагедією в їхній великій родині.
Викладач англійської та французької мов за фахом, а нині правозахисник і волонтер, координатор всеукраїнської громадської організації «Рух за пряме народовладдя» Наталія Сергіївна Лордкіпанідзе підозрюється у вчиненні правопорушення, за яке передбачено покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Слідчі стверджують, що 60-річна інтелігента жінка, мати трьох дітей, самотужки знайшла кілера й замовила у нього за $3 000 вбивство свого колишнього чоловіка. Позаяк, нібито, «кілером» виявився співробітник «органів», жіночку було затримано 29 січня в момент передачі частини коштів за виконану «роботу» – 20 тисяч гривень. Як «доказ» оперативник під прикриттям показав Юлиній мамі постановочні фото зі скривавленим «мертвим тілом».
 Title 
  Співачка Юлія Лорд
Суддя Щебуняєва Лідія Леонідівна прийняла ці аргументи досудового слідства як переконливі й достатні для того, аби 30 січня помістити пані Наталю до Лук’янівського СІЗО терміном на два місяці. Щоб вона не почала переховуватися, достатньо було б і домашнього арешту, запевняють адвокати. Але ж ні, у Шевченківському суді з цим не погодилися. Вважають, що жіночка справді почне когось вбивати, а тому йде у категорії особливо небезпечних злочинців. Гірших за лютих сепаратюг а-ля «командир» банди «Армія Юго-Востока» на прізвище Корсунський, який вільно гуляє київськими ресторанами, або ж Єфремов чи Клінчаєв, яких уже навіть сепаратистами ніхто не вважає. Ще трохи й до Кабміну зберуться, як наш майбутній міністр охорони здоров’я, автор слоганів «Одеса – столиця Новоросії» та «Україна – штучно зшита держава».
Своєю чергою, правозахисниця наголошує: їй не було потреби замовляти вбивство свого «колишнього», адже перед цим вона сама доклала зусиль до його звільнення (!) з в’язниці. Заяву ж про «злочин» в поліцію написав «псевдокілер», з яким вона ніколи й ніде не зустрічалася.
Що це? Тріумф професіоналізму вітчизняних «пінкертонів», котрі «півроку розробляли», як каже Юля, звичайну київську пенсіонерку (мовою спецслужб «розробляти» значить пильно стежити, досконало вивчити об’єкт, контролювати увесь його розпорядок дня, а також соціальні зв’язки, листування, телефонні розмови тощо), щоб потім гучно розпіарити «спецоперацію» з її затримання, й таким чином якось виправдати свої чималі витрати з держбюджету. Це в той час, коли справжні покидьки, на чиїх руках кров Небесної Сотні, війна на Донбасі та ще невідомо яке лихо, не доведи Господь, котре чекає нас попереду, сидять «у шоколаді» по закордонах, а їхні здібні учні наразі вчать нас «жити по-новому»?
Банальна підстава? Такий собі спосіб вкотре дискредитувати волонтерський рух й вкотре «розібратися» зі ще однією людиночкою, яка наважується мати свою думку стосовно політики, війни, миру й проблеми повернення тимчасово окупованих територій? З людиночкою, яка не належить до жодного відомого клану, отже, за її переслідування «нічого не буде».
Хоча, точніше було б написати не відомого, а відомого й небезпечного для влади. Сашко Білий, скажімо, був із дуже відомої спільноти, аж занадто відомої. І як виявилося, для своїх убивць цілком безпечної. Його побратими з депутатськими мандатами не спромоглися навіть створити парламентську тимчасову слідчу комісію (ТСК) щодо розслідування дій бійців спецпідрозділу МВС «Сокіл», внаслідок яких загинув керівник «Правого сектора» у Західній Україні. Тоді, коли заступник міністра, який в стилі радянських пропагандистських фільмів урочисто й дуже детально, зі смаком й добре відчутним багаторічним знанням справи, доповідав про «ліквідацію» героя Майдану, зараз спокійно отримує генеральську пенсію.
Жодної загрози для Системи не становлять, вочевидь, й буддисти зі своїм споглядально-філософським сприйняттям дійсності. Їхнього керівника, голову всеукраїнського Духовного управління Олега Мужчиля так само смертельно поранили при спробі затримання. Однак, щоб уникнути зайвого розголосу, тіло не віддають. Для чого воно, мовляв, тим, хто вірить у безсмертну душу.
Близькі Наталії Лордкіпанідзе переконані, що в її випадку правильною буде кожна із запропонованих відповідей.
«Справа важка і надзвичайно брудна. Фабрикувалася ретельно протягом півроку, використовуючи психологічні особливості моєї мами, котра, як творча і щиро захоплена своєю діяльністю людина, зі своїми численними співрозмовниками зі щирим серцем ділилася всім, зокрема, й особистими емоціями. Я розумію, що саме на цьому ґрунті й розроблялися «беззаперечні» докази», – каже Юля. – Від першого і до останнього документа це сфальсифікована справа з метою усунення людини від її соціальної діяльності».

Як без вашого відома проти вас можуть почати кримінальне провадження

За словами Юлії Лорд, завдяки її мамі було звільнено близько 70 осіб, яких правоохоронні органи несправедливо переслідували, звинувачували та засуджували. До того ж, з літа Наталія «займалась формуванням списків людей, які відбувають покарання на непідконтрольних Україні територіях, з метою їх переведення». «Було проведено низку переговорів, і про це відомо нашій Пенітенціарній службі… У цій справі дуже багато питань. Вочевидь, СБУ зацікавилась мамою саме з цього моменту. Дозвіл на прослуховування моєї мами видав апеляційний суд Києва 20 жовтня, 30 жовтня реєструється кримінальне провадження… Я переконана, що справа проти неї – чисте залякування тих людей, які активно займаються діяльністю у правозахисному русі, щоб вони сиділи тихенько», – заявила співачка.
Вона також не виключила, що у зв’язку зі ситуацією навколо Лордкіпанідзе, проти неї самої також можуть розпочатись переслідування. «У зв’язку з тим, що я маю дуже сильне бажання вивчити цю справу і докопатись до правди, мене також можуть якимось чином переслідувати, і я відчуваю загрозу своєму життю», – наголосила співачка.
Адвокат Віктор Смалій, відомий за рахунок своєї участі у багатьох політичних справах, також висловив переконання, що справу стосовно Лордкіпанідзе сфальшували. «Наталія Сергіївна, напевно, десь перейшла дорогу олігархічним кланам, які ведуть гру, яка йде врозріз з інтересами правозахисників… Що ж стосується процесуальних документів, то я хочу, щоб ви звернули увагу на основне – те, що негласні слідчі дії, а саме, стеження і прослуховування телефонів Наталії проводились задовго до того, коли, начебто, з’явився агент… Я побачив всі ознаки того, що стосовно Наталі намагалась працювати агентура. Стовідсотково, що вся ця кримінальна справа – сфальсифікована. Має місце стовідсоткова провокація», – наголосив він.
Адвокат Олена Сказко висловила думку, що справа проти Лордкіпанідзе «збиралась дуже ретельно». «Це абсурдно – вести кримінальне провадження, проводити негласні слідчі дії за ухвалою судді апеляційного суду без порушення взагалі кримінальної справи. Значить, проти кожного з вас, може завтра виявитись, що вже є кримінальна справа незалежно від того, зробили ви щось чи ні», – заявила адвокат.
Одночасна причетність до цієї справи двох силових відомств, СБУ та МВС, безумовно, дуже ускладнить роботу юристів. Групі підтримки Лордкіпанідзе не дає спокою ще одна обставина, про яку вони наразі кажуть лише пошепки: волонтерське й правозахисне середовище добряче інфільтровано «сексотами», вберегтися від котрих практично неможливо.
Й скільки ще проваджень «народяться» за відомими адресами з метою якомога надійніше та якомога швидше «закрити» правозахисницю?
8 лютого суд мав розглядати апеляцію. Засідання перенесли на 17-е.
«Це погано, бо Наталія Сергіївна мучитиметься в СІЗО, але і добре, бо зможемо зібрати більше матеріалів для звільнення», – пише у соцмережах Домішевський.
Нові «матеріали» збирають і з протилежного боку. «За нами слідкують і фіксують – просто в коридорі Апеляційного суду, не соромлячись, фільмують на камери. Ви би бачили ці типажі! – повідомив він. – Цікаво, в рамках якого провадження ведуться оперативно-розшукові дії стосовно двох слимаків-музикантів))». «Про всяк випадок, друзі, якщо найближчим і не дуже часом раптом «виявиться», що я торгую зброєю, наркотиками, людьми та іншим психотропними для прокуратури товарами – не лякайтесь, це просто держава «дбає» про нашу з вами безпеку», – додає чоловік співачки.
На захист Наталії Лордкіпаніде вже стала Руслана, Олександр Положинський, Саша Кольцова та багато інших відомих виконавців. Здебільшого, всі ті, хто два роки тому робили Революцію.
«Всі, хто не сліпі, в курсі – країною повзе Контрреволюція», – коментує зять затриманої.

Print            Close window