rss
04/24/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
American-Ukrainian Club \ Говоримо вільно: скільки слів потрібно знати?
Коли ми починаємо вивчати іноземну мову, то, звичайно ж, якомога швидше хочемо заговорити – спілкуватися так, щоб нас розуміли, вміти викласти свої думки на мові, що вивчається. При цьому у студентів часто виникає питання: «Скільки ж слів необхідно вивчити, щоб спілкуватися англійською мовою?»

Перш ніж відповісти на це питання, розгляньмо кілька моментів. Насамперед, необхідно розділяти поняття активної і пасивної лексики. Ми завжди маємо набагато більший пасивний словниковий запас. До пасивного належать слова, які ми можемо зрозуміти в тексті або в мові іншої людини, тобто через пасивне сприйняття. Далеко не весь пасивний словниковий запас ми можемо легко і невимушено використовувати в мові. Тільки частина пасивної лексики через практику і тренування стає активною або такою, яку ми можемо використовувати в мові.
Чи бувають у вас ситуації, коли в процесі спілкування іноземною мовою ви не можете підібрати потрібне слово, хоча точно впевнені, що знаєте його? Це саме той випадок, коли слово знаходиться в розряді пасивної лексики. Просто запам’ятати слово, як правило, не важко. Набагато складніше перевести це слово в розряд активної лексики.
Також необхідно зрозуміти, що таке «слово». Sleep (спати), sleeping (процес сну), slept (спав), sleeps (спить) це одне слово або різні слова? Одне слово в різних граматичних формах і всі похідні від нього – це група слів. Sleeping, slept і sleeps є похідними від слова sleep, а значить, відносяться до однієї групи. Далі в статті під «словом» ми матимемо на увазі групу слів, тобто слово з усіма його похідними.

Скільки слів знають носії мови

У загальній складності в Оксфордському словнику англійської мови (Oxford English Dictionary) є понад 355 000 активних слів і понад 47 тисяч застарілих. Але це не означає, що потрібно знати їх усі.
Носій мови від народження і до моменту, коли він закінчує вуз, вивчає в середньому 1000 нових слів в рік. Таким чином, до 20-22 років в його словниковому запасі налічується приблизно 20 000 слів. Не так і багато, всього 12% від загального обсягу словника. Носій мови без вищої освіти знає навіть менше – приблизно 10 000 слів.

Скільки слів потрібно знати вам для вільного спілкування

Навряд чи можливо наблизитися до ідеальних 20 000 слів. Адже носії мови вивчають таку кількість слів за 20 років, перебуваючи при цьому безпосередньо в англомовному середовищі. На щастя, для вільного спілкування англійською зовсім не обов’язково знати так багато слів.
Важливо розуміти: не всі слова однаково корисні. Наприклад, критично важливо знати такі слова, як read (читати), many (багато), people (люди), because (бо) і т.п. А от без слів constraint (обмеження) або incongruity (невідповідність) ви зможете легко обійтися.
Для буденного щоденного спілкування на загальні теми досить знати всього 2000 часто використовуваних англійських слів.
Для читання нескладних текстів загальної тематики достатньо всього 4000 – 5000 слів. А от якщо вам необхідно читання більш складних текстів, наприклад наукових книг або навчальних матеріалів, вам потрібно освоїти близько 10 000 слів.
Іноді знаючи зовсім мало слів, але самих ходових і корисних, можна багато чого зробити. Наприклад, прочитати казку «Троє поросят» («The Three Little Pigs»). У ній використовується всього 124 різних слова. Так що, вивчивши трохи більше 100 слів, можна легко прочитати і зрозуміти дитячу казку.

Ціль

Кількість слів

Для «виживання» в англомовному середовищі без перекладача

120

Для щоденного спілкування на загальні теми

2 000

Для читання нескладних текстів загальної тематики

4 000 – 5 000

Читання складних текстів

10 000

Рівень носія мови

10 000 –
20 000

 

Відомо також, що, знаючи всього 120 англійських слів (звичайно ж, найбільш корисних і часто використовуваних), можна порозумітися на найпростішому рівні або, іншими словами, «вижити» в англомовному середовищі без перекладача.
Як бачите, обсяг необхідного словникового запасу залежить від того, з якою метою ви вивчаєте англійську мову.
Для наочності подамо вищевикладену інформацію у вигляді таблиці.
Не забувайте, що вивчення англійських слів є лише однією з цілої низки складових процесу освоєння мови. Очевидно, що просто зазубрити необхідну кількість слів – ще не означає вивчити мову. Крім слів необхідно також працювати над граматикою, вимовою та інтонацією, а також тренувати навички слухання, читання, мовлення, письма і т. д.
Просте запам’ятовування слів не є ефективним способом їх вивчення. Таким чином можливо розвинути виключно пасивні знання мови. Для того щоб слово стало активним, і ви могли використовувати його в мові, необхідно практикувати мовлення та письмо, виконувати спеціальні вправи.

Загадки англійською

Onomatopoeia. Звуконаслідування в англійській мові

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers