rss
04/25/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Молодим батькам \ Чому дитина смокче пальчик
Багато батьків стурбовані тим, що їхній малюк смокче палець. Що це? Погана звичка чи просто пустощі?
Смоктання пальця компенсує нереалізований інстинкт смоктання, зменшує відчуття самотності, заспокоює, заколисує, пом’якшує брак ласки, любові, гамує на певний час фізичний біль.
Уже в материнській утробі малюк уміє смоктати пальчик, так він реагує на стурбований стан матері, її хвилювання. У той же час це важливий показник того, що плід розвивається, удосконалюються його рухи.
У віці 3-х місяців малюк уже вміє піднести свою ручку до рота. Це не так просто і вимагає координації рухів! Більшість мам починають хвилюватися: а якщо це вже погана звичка? Ні! Це не звичка, а важливий показник. Якщо малюк до 1 року тягне пальчик, а інколи і весь кулачок в рот, це значить:
- він голодний;
- у нього нереалізований інстинкт смоктання (якщо ви годуєте малюка сумішами – дуже великі дірочки в сосці, через це та сама кількість молока чи суміші з’їдається швидше; якщо годуєте грудьми – мало чи недостатньо часто смокче, потримайте малюка трохи довше біля грудей, не бійтеся, він не з’їсть більше, ніж треба. Якщо ви стали більше тримати малюка біля грудей, а він все одно продовжує смоктати пальчик – збільшіть кількість годувань. З часом зможете припинити це додаткове годування);
- малюк чимось стурбований, йому нудно (мами немає поблизу, довго ніхто не бере на руки).
Малюки забувають про свій пальчик уже після року, але буває, що дитина постійно (часто) смокче палець чи соску до 3-х років. Причинами цього можуть бути: хвилювання, невпевненість у любові батьків, сильний переляк, брак ласки і ніжності. Часто діти засовують палець у рот, коли втомлюються або на чомусь зосереджені. Смоктання пальця у цьому віці часто супроводжується погладжуваннями (по голові, животу), з перебиранням чи висмикуванням волосся. Дитина може смоктати й інші речі (соску, ковдру, лапу улюбленого ведмедика тощо).
Якщо малюк після 3 років продовжує смоктати палець чи такий «симптом» з’являється тільки в цьому віці, то це вже вважається поганою звичкою й часто переходить в обгризання нігтів, нав’язливі рухи. Такій дитині потрібна допомога!
Мабуть, ви стурбовані тим, чи впливає смоктання пальця на ріст зубів. Дійсно впливає. У малюків, що смокчуть палець, передні верхні зуби часто виступають наперед, передні нижні зуби ростуть трохи назад. Чим більше дитина смокче пальчик, тим більше зміщуються зуби. Зміщення зубів залежить від положення, в якому знаходиться палець дитини у роті, коли вона його смокче. Однак при цьому стоматологи стверджують, що смоктання пальця не впливає на постійні зуби малюка, які починають з’являтися після 6 років. Тобто якщо дитина перестає смоктати палець до 6 років (а так воно майже завжди буває), то навряд чи вона нашкодить своїм постійним зубам.
У боротьбі зі смоктанням пальця, як і з іншими поганими звичками, батьки часто припускаються помилок. Вони карають дитину за це, намагаються пояснити і переконати, що це погано, соромлять. Але такі методи лише підкріплюють звичку.

Поради батькам

- Встановіть довірливі стосунки з дитиною. Дуже важливо вчасно помітити тривогу, переляк і допомогти заспокоїтися (приголубити, поговорити, відволікти чимось). Якщо дитина у віці до року – допоможе гойдання на руках чи у ліжечку, розумне користування соскою, заколисування. Навіть старші дітки люблять слухати колискові пісні у виконанні мами чи тата.
- Встановіть чіткі рамки дозволеного. Заборон не має бути дуже багато, вони повинні бути незмінними (ніколи не можна залазити на підвіконня, брати посуд з плити, відкривати шафку з ліками тощо).
- Життя малюка має бути різноманітне, насичене враженнями, іграми, але не перевантажене. Активна діяльність має змінюватися спокійними заняттями.
- Не бійтеся зайвий раз похвалити, відволікти від сумних думок.
- Заохочуйте спілкування з іншими дітьми.
- Якщо дитина гризе нігті, зменшіть інтелектуальне навантаження! Адже ця звичка свідчить про розумове та емоційне перевантаження, а також про високий рівень тривожності.
- Контролюйте перегляд малюком телевізора (краще не показувати бойовики, новини і жорстокі мультики до 7 років), ігри на комп’ютері (менше стрілялок, більше розвиваючих ігор). Не читайте страшні казки, розповіді.
- Потрібно не боротися зі звичкою смоктати палець, а з’ясувати причини її виникнення та усунути їх.

Як допомогти дитині подолати негативні емоції

Друга дитина у родині

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers