rss
04/19/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Молодим батькам \ Розвиток мовлення дитини
Із перших днів появи малюка на світ необхідно постійно розмовляти з ним, даючи дитині зрозуміти, що вона перебуває під опікою і захистом.
Приблизно на третьому місяці життя немовляти з’являється перша звукова активність, так зване “гукання”. Малюк починає видавати такі звуки як “гу”, “кхи”, “ги”, у відповідь заохочуйте дитину усмішкою, відгукуйтеся на звуки і підтримуйте з ним “спілкування”.
Приблизно до шестимісячного віку малюк намагається белькотати і повторювати за вами деякі склади. Висловлюйте щиру радість при кожній такій спробі, повторюйте склади разом з ним, допоможіть пов’язати лепетіння з предметами. Під впливом дорослих в подальшому з таких поєднань виробляються і складаються перші слова.
Зазвичай з 7-8 місяців життя діти поступово починають розуміти мову дорослого, вони відгукуються на ім’я, підходять або підповзають, коли їх кличуть, махають ручкою “па-па”, плещуть у долоні, на прохання дорослих впізнають і показують на предмети, про які їх запитують, жебонять склади “ма”, “ба” “та” і т.д.
Ближче до року діти вже можуть висловлювати деякі процеси простими складами, мають словниковий запас з 2-3 слів, наприклад, годування називають “гам-гам”, голосно впала іграшка – “бух”, а також вимовляють звуки, щоб звернути увагу дорослих на цікаві для них предмети. Намагайтеся спілкуватися з дитиною легкими і простими словами, неквапливо, чітко коментуйте всі спільні дії: “Настуня йде гуляти”, “Ганнуся буде купатися” і т.д.
Дитина у віці від року до півтора найчастіше вже вимовляє прості слова, такі як “мама”, “баба”, “ляля”, “дай”. При звертанні до дитини слід говорити слова повільно, промовляючи кожен склад. Щоб малюку було простіше запам’ятати і зрозуміти слова, при вимові вказуйте на предмет, який позначає те чи інше слово. При цьому малюк повинен не тільки чути дорослого, але і бачити його обличчя, дивитися на дорослого і зчитувати мову з обличчя. За кожне вимовлене малюком слово, хваліть його і висловлюйте радість, неправильно сказане слово повторюйте правильно кілька разів. Словниковий запас для дитини віком 15 місяців становить мінімум 6 слів, а у півторарічного малюка – від 7 до 25 слів.
Але не варто ставити перед дитиною надто високі вимоги, деякі букви дитина цього віку не здатна вимовити фізіологічно. Також не слід спілкуватися з дитиною її “дитячою” мовою, сюсюкатися і перекручувати слова. Якщо ваш малюк називає автомобіль “бібіка”, то ви говоріть “машина”, на собаку – собака, а не “гав-гав” і т.д. Часті помилки дорослих полягають в тому, що вони замінюють живе спілкування переглядом дитиною мультфільмів. Але ніщо так не сприяє розвитку мови, як живе спілкування з мамою. Слід зазначити, що для розвитку мови і дрібної моторики рук прекрасною забавкою є сорока-ворона. Також читайте дитині казки, співайте пісеньки, вивчайте предмети і навколишній світ. Під час купання, на прогулянці, під час ігор вдома розповідайте з інтонацією дитині дитячі віршики.
Що стосується мовних здібностей дітей від двох років, то можна відзначити вміння будувати фрази з 2-4 слів, активний словниковий запас при сприятливих умовах становить 50 слів, а до трьох років мінімальний словниковий запас нараховує 250 слів, дитина вже говорить реченнями. Словниковий запас дитини поповнюється швидкими темпами і до чотирьох років кількість слів досягає 2-3 тисячі. Дитина вже активно користується мовою, висловлює бажання і потреби, передає свої почуття і думки.
Якщо ж мова вашої дитини не відповідає логопедичним нормам і ваша материнська інтуїція підказує, що дитина відстає в мовному розвитку, то слід звернутися до фахівців (дитячого невролога, логопеда, дитячого психолога) навіть за умови, що дитині не виповнилося 3-х років.
Автор: Дар’я Татарина
Джерело: Котигорошко
(http://kotygoroshko.com.ua )

Малювання з пелюшок

Як допомогти дитині подолати негативні емоції

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers