rss
04/25/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Аби "відсіяти" абітурієнтів з низьким рівнем знань, вступників зобов'яжуть визначати пріоритет заяв до вишів
Усі, хто вступатиме у вищі навчальні заклади України у 2015 році, будуть ранжувати подані у виші заяви в порядку їх пріоритетності. Така норма закріплена в новому законі "Про вищу освіту", згідно з яким відбудеться наступна вступна кампанія, заявляє Ольга Стрелюк, керівник освітніх програм Громадянської мережі "Опора".
Про це повідомляє DT.UA.

Нововведення стало відповіддю на проблеми системи зарахування абітурієнтів, які виникають в процесі "четвертої хвилі" або "конкурсу оригіналів" - періоду зарахування на місця державного замовлення тих осіб, які не отримали рекомендації в жодній з трьох хвиль, але подали оригінали документів. Тільки на підставі цього, а не у відповідності з величиною конкурсного бала, вони ставали студентами-бюджетниками, зазначає експерт.
"З 2015 року абітурієнт буде присвоювати кожній заяві пріоритетність, і якщо його конкурсний бал дозволить зарахування за найвищим пріоритетом на першому етапі, інші заяви автоматично не будуть брати участь у конкурсі. Якщо ж на першому етапі рекомендацію отримає заяву, наприклад, з пріоритетом "5", то брати участь у другому етапі продовжать тільки заяви з пріоритетами"4", "3", "2" і "1". Інші - автоматично не будуть розглядатися", - пояснили нові правила в "Опорі".
Пріоритет позначається числами від 1 до 15, де 1 - показник найбільшої пріоритетності заяви.
Загалом, згідно з новим законом, навчальні заклади отримали значно більше можливостей для відбору абітурієнтів з конкретними знаннями і вміннями, вважає Стрелюк. Для цього, зокрема, до формули підрахунку конкурсного бала впровадили так звані вагові коефіцієнти, основне завдання яких - вказати на найважливішу зі складових загального балу (результат з предметів ЗНО та середній бал атестату) і збільшити його вагу.
Оскільки умови прийому тепер не визначають профільний предмет для вступу, це буде робити ВНЗ, приписуючи цьому предмету найвищий ваговий коефіцієнт. Сума коефіцієнтів має дорівнювати одиниці. Діапазон коефіцієнтів визначено в згаданому законі: результат кожного предмета ЗНО повинен становити не менше 20% конкурсного бала, вагу атестата - від 0 до 10% конкурсного бала.
Відповідно до нового закону "Про вищу освіту", норма якого відображена і в Умовах прийому на 2015 р., до конкурсного бала додатково додаються бали за особливі успіхи (призерам IV етапу Всеукраїнських олімпіад, призерам III етапу Всеукраїнського конкурсу Малої академії наук України) та/або за успішне закінчення підготовчих курсів для вступу на природничо-математичні та інженерно-технічні спеціальності. Вага додаткових балів може становити від 0 до 5% конкурсного бала (коефіцієнт — 0—0,05). Тому, при розрахунку, що максимальний конкурсний бал дорівнює 200, додатково можна отримати ще 10 балів. Як саме вони розподілятимуться між цими складовими, визначатиме кожен ВНЗ. Причому тут слід врахувати, що призери Всеукраїнських олімпіад і МАН займають різні місця, а за підготовчі курси часто нараховують менше, ніж 20 балів.
Абітурієнтам важливо зрозуміти: вступ на однакові напрями підготовки (спеціальності) у різних навчальних закладах може різнитися предметами ЗНО, ваговими коефіцієнтами, обрахунком загального конкурсного бала. Всі ці особливості стануть відомими до 1 грудня, коли виші оприлюднять на своїх сайтах Правила прийому на 2016 р. Саме цим документом і радимо послуговуватися, плануючи свій вступ та підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання, інших вступних випробувань.
Оскільки правила прийому затверджуються вченою радою вищого навчального закладу до 01 грудня 2014 р., інформація про предмети ЗНО, складові конкурсного бала, їхні вагові коефіцієнти стануть відомими ще до початку реєстрації для проходження стандартизованого тестування. Це дозволятиме вступнику зосередитися на підготовці до проходження іспитів із конкретних предметів чи випробувань.
Джерело: Дзеркало Тижня.Україна

Безкоштовна вища освіта в Німеччині - стимул для українських абітурієнтів

Навчання в Канаді

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers