rss
04/20/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
American-Ukrainian Club \ Транспорт англійською мо- вою (Means of transport)
Якби треба було охарактеризувати сучасний світ одним словом, то я не помилився б, вибравши слово «рух» (move), причому рух завжди і всюди: на землі (on land), по воді (on water), по повітрю (through the air). Ми весь час у русі (on the move) і, залежно від наших потреб, вибираємо різні види транспорту (means of transport). Оскільки фізичні можливості людини обмежені, і пішки (on foot) далеко і швидко не підеш, за всю історію свого існування людина знаходила і знаходить все нові й нові способи пересування. У сьогоднішній статті ми розглянемо якщо не всі, то дуже багато видів транспорту, доступні (available) в сучасному світі.

Наземний транспорт

Машини (cars). Один з найбільш зручних (convenient) і комфортних (comfortable) способів переміщення з пункту А в пункт Б. Сто років тому вони вважалися розкішшю (luxury), лише деякі могли дозволити собі (afford) купити особистий автомобіль. Зате зараз неможливо уявити собі життя без машин.
Автобуси (buses / coaches). Найпоширеніший спосіб пересування на близькі, середні і навіть далекі відстані.
Вантажівки (trucks або lorry). Навряд чи їх можна назвати щоденним для більшості людей видом транспорту, але на них перевозять товари як між містами і регіонами, так і між країнами.
Потяги (trains). Улюблений вид транспорту багатьох детективних історій, більшість з яких було написано в минулому сторіччі. Якби письменники перенеслися в сьогоднішній світ, перед ними лежав би непростий вибір місця дії детектива – адже є ще й легкорельсовий транспорт (light railway), який використовується переважно для перевезення пасажирів по місту. Це щось середнє між поїздом і трамваєм, але ближче до трамвая. Користується популярністю в Британії, Америці, Канаді та інших країнах. Існують також товарні потяги (freight or goods trains), використовувані для перевезення товарів.
Монорельс (monorail) не зовсім звичний нашій людині вид наземного транспорту. Це як метрополітен, тільки не під землею. Особливою популярністю він користується в країнах Азії, у нас же частіше монорельси можна зустріти в парках розваг або в торгових центрах.
Трамваї (trams) або, як їх називали в старовину, streetcars, або trolley cars, – один з найперших видів громадського транспорту (public transport), що користується популярністю у всьому світі і донині.
Мотоцикли або motorcycles. З’явившись вперше в кінці позаминулого століття, вони не тільки не втрачають своєї актуальності, а й всіляко модифікуються. «Молодший брат» мотоцикла – minibike або minimoto, або pocketbike, по суті, є зменшеною копією звичайного мотоцикла. Ще один їх «родич» – scooter (скутер або моторолер), буває різних видів: є і міський (відмітна риса – невеликі колеса), і спортивний.
Не можна пройти повз транспорт, відомий всім нам з перших років життя – вічно молодий велосипед (bicycle або bike, або cycle). З моменту його появи вже багато води спливло, і в наш час можна знайти найрізноманітніші велосипеди для найрізноманітніших цілей.
Не варто забувати про skateboards (скейтборд), segways (електричні самокати) і roller skates (роликові ковзани), які, правда, більше одного пасажира не вміщають і розраховані більше на отримання задоволення, ніж на пересування. В сільській місцевості та й в селищах досі використовують carts (вози).

Водні види транспорту

Кораблі (ships) – ті самі, які часто плутають з вівцями через схожий вимови (ship – sheep), бувають круїзними (cruise ships) і вантажними (cargo ship). Серед круїзних найбільш популярні пароплав (steamship або steamer) і теплоходи (motor ship).
Колісні пароплави (paddle steamers) використовувалися переважно для перевезення людей і продуктів по річках.
Пороми (ferries) необхідні для перевезення пасажирів і машин з одного берега на інший.
Вантажні судна (cargo ships), що включають контейнеровози (container vessels), танкери (tankers), суховантажі або балкери (bulk carriers), призначені для перевезення великовагових вантажів по воді.
Для захисту країни у разі нападу на воді використовуються військові кораблі (naval ships), а під водою – підводні човни (submarines).
Судна на підводних крилах (hydrofoils), судна на повітряній подушці (hovercrafts), катамарани (catamarans) також використовуються для перевезення людей.
Моторні човни (motorboats or speedboats) були створені для задоволення: воднолижний спорт, рибалка і т.д.
Є човни, які використовуються не тільки для пересування, але і для житла. Називаються вони плавучими будинками (houseboats). Зовсім недавній винахід – човни-машини (car-boats), вони можуть пересуватися як по суші, так і по воді.

Повітряний транспорт

Пасажирські літаки (passenger planes) міцно увійшли в повсякденне життя сучасного світу і навряд чи підуть з нього в найближчі десятиліття. Ще є freight planes (вантажні повітряні судна), вони швидко переправляють вантажі на великі відстані.
Літаки-винищувачі (fighter planes) захищають кордони країни в повітрі.
Повітряна куля (hot air balloon) широко використовується у всьому світі для розваги.
Airship (дирижабль) – літальний апарат, легший за повітря, який в сучасному світі мало де використовується, хоча останнім часом інтерес до них відроджується, оскільки вони можуть доставити вантаж в місця, недоступні іншим літальним апаратам.
Helicopters (вертольоти) можуть літати вгору і вниз, але не можуть похвалитися тим, що вміщають велику кількість пасажирів.
Гідролітаки або гідроплани (seaplanes) здатні злітати з води і приземлятися на водну поверхню. Слід зазначити, що «гідролітак» – загальна назва для різних видів цього повітряного транспорту.
Існують також реактивні літаки з вертикальним злетом (jump jets), які відрізняються тим, що не потребують злітної смуги, щоб злетіти або сісти.
Дельтаплани (hang-gliders) користуються популярністю у любителів гострих відчуттів і розраховані на одну-дві особи.
Космічні літальні апарати (spacecraft) включають ракети (rockets) і космічні кораблі або шаттли (spaceships або space shuttles).
Існує ще безліч інших літальних апаратів, таких, як орнітоптери (ornithopters), Мускулоліт (human-powered aircrafts), циклокоптери (cyclogyros or cyclocopters), літаючі підводні човни (flying submarines), екраноплани (ground effect vehicles), автожири (autogyros) і навіть ранці-гелікоптери (backpack helicopters)!
Чого тільки не вигадала людина, і скільки незвичайних винаходів ще нас чекає!
Джерело: http://opentalk.org.ua

Вирази used to і used to doing something в англійській мові

Фразове дієслово set

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers