rss
04/19/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Молодим батькам \ Майбутнім матусям: взуття, білизна, раціон…

  Від редакції:
Під час вагітності жінці доводиться не тільки змінити весь гардероб і раціон, а й переглянути підхід і до їжі, і до одягу та взуття. Всі ці моменти для майбутньої мами є надзвичайно важливими.

Обираємо взуття
Яке взуття краще вибирати на період вагітності? Вибір правильного взуття на період вагітності – неймовірно актуальне питання. Адже тільки правильно підібране взуття допоможе уникнути болів в арці стопи і деформації пальців ніг під час вагітності, коли навантаження на стопи сильно зростає. Далеко не кожне взуття, наявне в нашому гардеробі, підійде на період вагітності, тому краще все ж пройтися по магазинах, щоб вибрати те, що вам потрібно.
Дуже важливо, щоб обране вами взуття надавало стопі хорошу підтримку і забезпечувало комфорт вашим ніжкам протягом усього періоду вагітності. Взуття має бути зручним і просторим. Жіноча стопа за період вагітності виростає на половину розміру або й на один повний розмір. Щоб позбутися або максимально знизити дискомфорт, який може принести вагітність вашим ногам, вам необхідно вибирати взуття з підтримкою арки стопи (якісним супінатором), тому що навантаження на неї значно збільшиться (особливо в останні місяці вагітності).
Для максимального комфорту ви можете вибрати гарне спортивне взуття, яке досить просторе біля носка, тому забезпечить і підтримку стопі, і комфорт вашим пальчикам. На додаток ви можете купити підтримуючі шкарпетки чи гольфи, які допоможуть запобігти набряканню стопи і гомілковостопного суглоба. І не варто купувати взуття точнісінько свого розміру, розраховуйте на невелике збільшення стопи за період вагітності.
Деякі майбутні мами можуть страждати від таких проблем, як «кісточка» на стопі (біля великого пальця), плоскостопість, шпори п’ят або болючі мозолі. У цьому випадку вам краще відвідати ортопеда, який підкаже, яке взуття найкраще підійде саме вам. Так ви зможете не тільки вибрати найбільш зручне взуття і по максимуму позбавити себе від дискомфорту під час вагітності, але й захистити свої ніжки від неприємних наслідків після неї.
Звичайно, перш за все, вам потрібно купити одну пару взуття для повсякденного носіння, яке найбільш підходить вам за стилем. Але обов’язково переконайтеся, що у цього взуття не слизька підошва. Також не варто вибирати взуття на шнурівці, так як у міру збільшення животика вам буде все складніше згинатися, щоб зав’язати шнурки. Для літнього сезону ідеально підійдуть сандалі, які допоможуть уникнути набряків під час вагітності. Крім того, ваші ніжки будуть «дихати» і відчувати себе максимально комфортно. Добре для вагітності підходить взуття від Sketchers, Clarks та інших подібних брендів.
Намагайтеся не носити туфлі на високих підборах, оскільки вони можуть стати причиною викривлення хребта і зміни розташування внутрішніх органів. Зрештою, вони можуть навіть вплинути на простір, в якому повинен розвиватися ваш малюк. Постарайтеся не носити каблуки вище 25 мм, а також вибирайте взуття з м’якої шкіри, яка є ідеальним рішенням для вагітних. Відмінним варіантом також стане взуття з хорошим підтримуючим задником.
І пам’ятайте: зручність і безпечність – це головна характеристика, на яку ви повинні звернути увагу, вибираючи взуття на період вагітності.

Обираємо білизну
В період вагітності стільки змін відбувається з жінкою. З поміж інших – зміна розміру молочних залоз, які готуються до важливої місії. Відбувається це через збільшення кількості гормону естрогену і прогестерону в крові майбутньої мами.
Насправді, вибір якісної білизни у період вагітності – тема дуже важлива, адже у молочних залозах відсутня м’язова тканина, яка перешкоджає їх розтягуванню. Тому, в період, коли жіночі груди наповнені і обважнілі, їм необхідна надійна підтримка, яку звичайний бюстгальтер не може забезпечити.
Отже, вибираючи білизну в період вагітності, в першу чергу зверніть увагу на якість тканини, з якої вона виготовлена. Надавайте перевагу натуральним тканинам: бавовні, бамбуковому волокну, віскозі. В асортименті подібної білизни є моделі, які призначені для доброї підтримки молочних залоз протягом дня, а також такі, які підходять для легкої підтримки грудей в нічний час.
Уникайте тісної білизни, а також тієї, що змінює форму і природне положення грудей (піднімає їх, зближує та ін.). Врахуйте, що в період вагітності змінюється не лише розмір чашки бюстгальтера, а й обхват під грудьми, тому обов’язково приміряйте білизну перед покупкою. Зверніть увагу на моделі з широкими лямками, які забезпечують надійну підтримку обважнілих грудей. Від чашок з кісточками зараз краще відмовитись. Уникайте моделей із швами на чашці, які можуть подразнювати ніжну шкіру. З часом, якщо груди продовжуватимуть рости, необхідно, звісно, змінювати білизну, обирати моделі більшого розміру. Не варто тут економити, адже дуже небезпечно ходити в тісній білизні. До речі, ходити без бюстгальтера в період вагітності також не рекомендується, якщо Ви бажаєте зберегти красиву форму грудей.
Трусики також в жодному разі не мають тиснути на живіт, а оскільки Ваша фігура змінюється, обирайте спеціальні моделі для вагітних, які мають особливий крій. На період вагітності забудьте про стрінги, адже їх специфічний крій може стати причиною потрапляння бактерій з кишечника у піхву, та до небажаного інфікування. Актуальними для Вас можуть стати бандажні трусики, які ще й підтримуватимуть животик. Особливо доречними вони можуть бути в останньому триместрі вагітності.

Чи можна пити каву майбутнім матусям?
Одразу дещо розчаруємо майбутніх матусь, які переймаються цим питанням: однозначної відповіді на нього Ви не знайдете. Деякі лікарі та вчені, які займаються дослідженням даного питання, рекомендують відмовитись від кави взагалі, інші говорять, що можна себе зрідка потішити чашечкою запашного напою, ще інші взагалі руйнують всі наші знання і уявлення про шкоду кофеїну, стверджуючи, що навіть 5 чашечок кави може собі дозволити вагітна без зайвих вагань.
Чому так?
Кожна вагітність – окрема історія. В декого вона проходить досить «гладко», в декого – з певними нюансами. Саме тому існує стільки розбіжностей в рекомендаціях і табу стосовно подібних питань (як, наприклад, вживання кави в період вагітності). Ще одна вірогідна причина таких суперечностей у приписах лікарів – той факт, що більшість припущень щодо впливу кофеїну на плід залишаються лише припущеннями. Погодьтеся, проводити дослідження стосовно такого питання доволі непросто, адже просити одну половину вагітних не вживати кофеїновмісних продуктів взагалі, а іншу – вживати у чималих кількостях, потенційно ризикуючи, - щонайменше неетично.
Все ж, деяким вченим (із Норвегії та Британії) вдалось провести подібні дослідження. Згідно з їх результатами, надмірне споживання кофеїну під час вагітності може негативно вплинути на набір ваги плоду, що є досить небезпечним, адже діти, які мали низьку вагу при народженні, частіше мають різні проблеми зі здоров’ям протягом усього життя. Кофеїн, як стверджують дослідники, проникає в кров ембріона, а його організм, звісно, ще не здатен ефективно метаболізувати цю речовину. Звідси й вищезгадані потенційні проблеми.
Для тих, хто любить мати справу з цифрами, надає перевагу конкретній інформації, наведемо такі рекомендації ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я): 300 мл кофеїну на день вважаються безпечними для вагітної жінки. Хоча, знову мусимо внести деякий дисбаланс в цю конкретику – вчені зараз активно обговорюють можливість знизити зазначений показник до 200 мл в день, наполягаючи, що навіть такі невеликі кількості кофеїну можуть підвищити ймовірність проблем із набором ваги плоду.
Ще один важливий аспект, який може переконати Вас переглянути деякі свої уподобання та традиції харчування, - той факт, що кофеїн негативно впливає на засвоєння заліза організмом. Отже, це ще раз підкреслює важливість індивідуального підходу у приписанні подібних заборон: якщо у Вас знижений гемоглобін, то вживання кофеїну лише гальмуватиме покращення результату у боротьбі з анемією.
Впливає кофеїн, як усім відомо, і на серцево-судинну та нервову системи. Тому, якщо Ви страждаєте від підвищеної збудливості (часто буває в першому триместрі вагітності), не варто загострювати ситуацію надмірним споживанням напою, який відомий своєю здатністю бадьорити. До речі, не забувайте, що кофеїн міститься не лише в каві, як ми звикли вважати. Також він є у чаї, газованій воді «Кола», шоколаді (і взагалі у продуктах із вмістом какао).
В мережі можна знайти твердження того, що молоко нейтралізує кофеїн і додаючи молоко до кави, Ви вирішуєте усі нюанси даного питання. Але, проаналізувавши усі доводи подібних тверджень, доходимо до висновку, що вони є не достатньо обґрунтованими.
На останок, хотілося б наголосити, що будь-який стрес для вагітної жінки є небажаним. Тому, якщо Ви – завзята кавоманка і звикли випивати в день декілька чашечок еспресо, для Вашого організму великим стресом буде різка відмова від кави. Тому, вирішивши дещо відкоригувати свої звички, робіть це поступово, не вдаючись до надто радикальних кроків.

Печія під час вагітності
Відчуття печіння десь під ребрами, важкість чи навіть біль за грудиною, кислий чи гіркий присмак в роті… Все це –  неприємні симптоми печії. Вагітним жінкам часто доводиться мати справу з цією проблемою. Вона спричинена попаданням у стравохід кислого шлункового соку.
Чому саме вагітні часто страждають від печії? Матка вагітної жінки постійно росте, і з часом починає тиснути на кишечник, шлунок і діафрагму – збільшується внутрішньочеревний тиск. За таких умов є більше шансів, що шлунковий сік потрапить до стравоходу. Ще одна причина – це зміна рівня гормонів в крові вагітної. У зв’язку з цими змінами може підвищуватись кислотність, а ще відбувається розм’якшення м’язового кільця у місці переходу стравоходу в шлунок. Це створює умови для появи неприємних симптомів печії через закидання шлункового соку із шлунку в стравохід.
Як собі зарадити?
Існує багато народних методів подолання печії. А чи можна її не допустити? Чи хоча б зменшити ймовірність появи неприємних симптомів? Існує декілька правил.
Не переїдайте. Краще вживати їжу маленькими порціями, але частіше (до речі, не лише під час вагітності ;).
Не лягайте одразу після того, як Ви поїли, а також не нахиляйтеся різко вниз.
З попередньої рекомендації випливає наступна: намагайтеся вечеряти не пізніше, ніж за дві години перед сном.
Відмовтеся від смаженої, копченої, гострої, соленої, жирної їжі, різноманітних консервацій, майонезів і кетчупів, гострих приправ, кислих фруктів і соків. Ця порада є актуальною впродовж усієї вагітності (за винятком фруктів), а не лише коли замучила печія.
Вживайте їжу кімнатної температури (не надто гарячу).
До страв, які знижують кислотність належать: молоко та молочні продукти, нежирне відварне м’ясо та риба, котлетки, приготовані на парі (в жодному я разі не смажені!).
Можливо лікар призначить вам спеціальні препарати для зниження кислотності. Але не займайтеся самолікуванням, адже це дуже небезпечно, особливо в період вагітності!

Джерело: http://mama-tato.com.ua

Розлучення батьків очима дитини

Молодим батькам

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers