rss
04/19/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Від змагань до змагань: мрії та плани харківських автоентузіастів

  Від редакції:
Створити новий екомобіль із запчастин до старого автомобіля? Для студентів це – не проблема.

Вислів «Перегони – життя, все інше – очікування» – не про хлопців з команди харківських автоентузіастів «ЛСА ХАДІ АІС». Життя для них вирує і в перервах між змаганнями, адже одразу після закінчення Shell Eco-marathon вони почали планувати роботу з підготовки та модернізації екомобіля на 2015 рік. Більше про плани та мрії української команди – в розповіді капітана Олександра Чернишова.
Процес підготовки команди «ЛСА ХАДІ АІС» до змагань 2014 року ще раз підтвердив незмінний девіз: «Бажання – це тисяча можливостей, небажання – тисяча відмовок!» Звичайно, добре згадувати ці слова в той момент, коли цілі досягнуті. Проте, щоб чогось досягти, потрібно працювати і не здаватися, незважаючи ні на що – і тоді вам неодмінно пощастить. Цим принципом ми й керувалися при підготовці до Shell Eco-marathon 2014, і нам пощастило!
Змагання вже закінчилися і були цінними, бо принесли досвід, проаналізувавши який, ми розробили план підготовки до Shell Eco-marathon 2015.
Зізнатися чесно, річний план будувати легко, коли твоя мета – створення автомобіля, і всі необхідні кошти на це вже є. Якщо ж мова йде про модернізацію екомобіля та підготовку до змагань, то, як показує досвід, доцільніше складати список завдань на місяць-два і щодня працювати над реалізацією цього плану. Я кажу «щодня», тому що для учасників нашої команди «екопроект» не є основним видом діяльності – це стосується всіх, за винятком мене як лідера команди. Проте, саме цей статус і покладає тягар постійних обов’язків по презентації проекту. Тому «працювати руками» над модернізацією та створенням нового автомобіля щодня – це мій особистий виклик, адже доволі легко на весь день загубитися в паперовій роботі.

 Title 
  

Щодо планів з модернізації: у нас в лабораторії існує таке поняття, як «підвал». Підвал – це місце накопичення та складування, в ньому культурним шаром лежать результати діяльності попередніх поколінь, запасні частини до автомобілів, технічні матеріали і ще мільйон різних штуковин. Часто виявляється, що якщо добре пошукати, там можна знайти заготовку для створення цікавих деталей (часто так і робимо). Показово, що у нашого екомобільчіка «ХАДІ 34» також є маленький ящичок, в якому зберігаються деталі, які були встановлені на ньому першими, але в процесі модернізації їх замінили. Як жартують учасники команди, коли-небудь з цього ящика можна буде створити ще один екомобіль :)
Пріоритетним напрямком при підготовці до змагань 2015 року буде робота по створенню, випробуванню та налаштування нового двигуна. Буквально перед початком Shell Eco-marathon 2014 кафедра двигунів внутрішнього згоряння порадувала нас модернізацією двигуна GX 25, збільшивши в ньому хід поршня. Теоретично це нововведення адаптувало двигун до реальних умов змагань, але це всього лиш залізо, тепер його треба змусити працювати так, як нам потрібно – а це означає нові і нові стендові налаштування. Та й перевірки на надійність зайвими не будуть, адже, як показує досвід цього року, механічна частина може приносити під час випробувань непередбачувані сюрпризи.
Відкрию маленьку таємницю: у представників Renault клубу, що міцно вписалися в наш колектив, теж є свої ідеї по створенню нового двигуна.
Що стосується управління справами команди, то змагання цього року остаточно довели, що практику фінансування команди від змагань до змагань треба міняти. Неможливо якісно підготувати автомобіль і команду, коли фінансування надходить тільки за 3-4 тижні до поїздки. І зміна цієї ситуації – основне завданням менеджера команди.
І ще трошки про плани щодо організації команди. Зараз, коли тільки починається вступна кампанія до Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, ми вже розвісили інформацію про команду «ЛСА ХАДІ АІС» і про змагання Shell Eco-marathon в різних куточках нашого університету. «Мета – набір і навчання нових учасників команди. Тих самих, які, ми сподіваємося, і представлятимуть Україну на змаганнях Shell Eco-marathon 2015!»

Дізнатися більше можна тут:
http://ais.ua/about/lsa-hadi-ais.html і тут: http://greencubator.info

Конкурси, онлайн-курси та інші можливості

Сергій Квіт: «Українська ІТ-галузь повинна витіснити металургію»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers