rss
04/19/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Музична балачка \ Олег Криса: «У чорні дні мене врятувала музика»

 Від редакції:
Скрипка – мабуть, один із найдосконаліших витворів людства. Однак навіть у скрипалів буває непереможний смуток…

Всесвітньо відомий скрипаль Олег Криса – лауреат численних міжнародних конкурсів скрипалів, почесний професор Львівської музичної академії імені Миколи Лисенка, професор Істменської музичної академії – досі називає себе львів’янином.
Олег Васильович щороку приїжджає у старовинне місто не лише для того, щоб взяти участь у міжнародному фестивалі “Віртуози”, а насамперед обняти і поцілувати найріднішу людину – маму. Щороку маестро прилітав до Львова, і коли виходив з літака, в одній руці тримав скрипку, в іншій – за руку свою кохану дружину.
Цього року Олег Васильович вийшов з літака з внуком Костянтином. Дружина назавжди залишилася в Америці: 7 грудня 2013 року Тетяна Чекіна загинула в автокатастрофі. Олег Криса прилетів до Львова, щоб виступити у концерті, присвяченому пам’яті своєї дружини, видатної піаністки, у Львівській філармонії у супроводі Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою сина – Тараса Криси.
– Після трагедії, яка сталася у вашій родині наприкінці минулого року, ви перший концерт граєте саме у Львові?
– Попри те, що народився у Польщі, своєю батьківщиною вважаю Львів. Я тут виріс, ходив до школи. Тут досі живе моя старенька мама. Але після втрати – загибелі моєї дружини Тетяни, перший концерт відбувся у Рочестері 4 лютого. Це був запланований наш з Тетяною спільний концерт. Я його спочатку скасував, а потім таки вирішив організувати 4 лютого вечір пам’яті. У концерті взяли участь мої колеги – професори з Істменської школи музики у Рочестері, студенти, з якими моя дружина грала. За їхньої підтримки я вперше після того трагічного дня 7 грудня вийшов на сцену. А потім відбувся концерт у Лас-Вегасі. Наш син, Тарас, запросив мене виступити з його студентським оркестром університету.
У Львові вже третій мій виступ. Після Львова їду додому, але маю запланований концерт у Києві. Львів любила моя Таня. Одного разу дружина мені сказала: “Мабуть, ми поїдемо помирати в Україну”. Тараса запросили на концерт у Львові вже давно. Призначили дату 28 березня. Ми навіть у страшному сні не могли уявити, що ця дата стане концертом-реквіємом, присвяченим нашій мамі.
– Під час святкування вашого 70-річного ювілею від дня народження, на святковому концерті у Львівській філармонії, ви вийшли на сцену і сказали: “Дякую тобі за все. Ти – моє життя”. Як часто говорили дружині такі високі слова?
– На жаль, не дуже часто. Хоча завжди жив з таким почуттям. Мені здавалося, якщо часто вживати такі високі слова, вони нівелюються. У дуже важливі життєві моменти я був особливо відкритим. Тоді мене переповнювали почуття неймовірного щастя, тому ці слова самі вирвалися...
– Яка картинка з вашого життя з пані Тетяною найбільше запам’яталася?
– Перша зустріч. Ми випадково зустрілися у певному товаристві. Як її побачив, здалося, всередині щось обірвалося... Ніби струна забриніла і так тріпотіла усі 47 років...
– Якось ви сказали, що музика – це наркотик, і ви помираєте від неї. Коли сталася трагедія, музика вас врятувала чи, навпаки, хотілося все кинути в один момент?
– Хотів усе кинути. І навіть виїхати з міста. Але мудрі люди казали, щоб не приймав рішучих дій перші два тижні. Навіть перші два місяці. Я прислухався, бо мені всі казали, що Таня була би дуже нещасливою, якби я перестав грати. Музиканти запевнили, що у ці чорні дні мене врятує музика.
– Щоб зняти напругу чи стрес, одні люди випивають, інші йдуть у спортзал. Як знімаєте напругу ви?
– Для чого “заливати” стрес спиртним? Є інші “ліки”: прогулянка, література, музей, подорожі, зустрічі з колегами. Іноді можна собі дозволити випити келих доброго вина, але усе має бути в міру. Богу дякувати, ніколи не гасив стреси алкоголем.
– Ваша дружина була росіянкою. Якою мовою ви спілкувалися?
– Тетяна чудово розмовляла українською. Але спілкувалися ми в основному російською. Іноді переходили на українську. Наші діти розмовляють зі мною тільки українською, з мамою – російською. Ніби перемикали канали, коли спілкувалися. Типові фрази, звичайно, говорили англійською.
– На концерт, присвячений пам’яті Тетяни Чекіної, підготували спеціальну програму, чи вибрали улюблені твори вашої дружини?
– І так, і ні. Твори підбирав Тарас. Це концерт для оркестру. Тому він вибрав твори, які йому подобалися і які любила його мама. В основному це твори російських композиторів. Таня – росіянка. Тому ми й зіграли твори Чайковського, Лядова і Римського-Корсакова.
– Ви – почесний професор Львівської музичної академії імені Миколи Лисенка. Таке ж звання мав донедавна львів’янин Юрій Башмет, але вчена рада академії позбавила його цього звання за те, що підписав лист на підтримку загарбницької політики Володимира Путіна. Якби ви жили в Росії і вам запропонували підписати такий лист, ви би це зробили?
– Зі мною дуже просто – я би цього не підписав. У мене інше становище. Можу допустити, що у Юрія Башмета були якісь впливи згори. Не можу сказати, що його до цього примусили, але натякнути могли. Мені важко сказати – я з ним не говорив, але мене дуже вразило, що він таке підписав. Та й не лише він. Багато людей, яких я знаю, такий папір підписали. Мій син Петро надіслав мені листа до відділу українських митців, спільноти, де я побачив прізвища людей, яких глибоко поважаю і люблю, і там був такий нотаток: “Ви можете долучити своє прізвище на підтримку українського народу і цілісності України”. Я долучив. Вважаю себе українцем і назавжди ним залишуся. Хоча доля закинула мене до Америки. Попри те, що мене величають українсько-американським скрипалем, назавжди залишуся українцем.
– Якої думки американська громадськість про ситуацію в Україні?
– Різко негативні думки стосовно дій російського уряду. Серед моїх знайомих нема жодної людини, яка би сказала, що все, що сталося, – правильно.
– Ви започаткували конкурс скрипалів імені Олега Криси. Що чекає на переможця?
– Кожні три роки проводимо такий конкурс. На переможця чекає грошова винагорода зі спеціального фонду. Конкурсів зараз проводять дуже багато, іноді люди вже й не можуть пригадати, переможцем якого конкурсу є той чи інший виконавець. Але такі конкурси – відкриття дверей до концертних залів, до менеджерів, до студій звукозапису. Це шанс, що музикант може піти у світ і творити власну кар’єру. Сподіваюся, що переможці конкурсу імені Олега Криси засвітяться на музичному Олімпі. І це буде моїм внеском у творчість талановитої молоді.

Довідка «МП»
Олег Криса народився 1 червня 1942 року у селі Ухані (Люблінське воєводство, Польща) у родині інтелігентів. Під час сумнозвісної операції “Вісла” 1945 року родина опинилася у Львові. З шести років грає на скрипці. Закінчив Львівську спеціалізовану школу імені Соломії Крушельницької, Московську консерваторію та аспірантуру. Був учнем видатного скрипаля Давида Ойстраха, солістом Київської філармонії.
Професор Олег Криса викладав у Київській, Московській консерваторіях, інституті імені Гнєсіних. Викладає в Істменській музичній академії у Рочестері (США). Олег Васильович проводить майстер-класи у різних країнах світу.
Дружина професора – піаністка Тетяна Чекіна – 7 грудня 2013 року загинула в автокатастрофі, що сталася в Америці. Сини маестро Криси – Петро та Тарас – скрипалі (Тарас, до того ж, диригент).

Автор: Галина Ярема
Джерело: Високий Замок
(http://www.wz.lviv.ua )

Студенти Дніпропетровська заспівали для Вакарчука хіт “Все буде добре”

Олександр Божик: «Мені подобається виступати на сході України…»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers