rss
04/19/2024
EN   UA

Час i Події

#2022-08

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Освіта \ Перспективи вступу за новим законом «Про вищу освіту»

   Від редакції:
Після приходу нового керівництва Міністерство освіти і науки ожило. Найближчим часом українських вступників очікує новий закон, який дозволить перехресний вступ, узаконить творчі конкурси. Пропонуємо попередні огляд нововведень.

8 квітня 2014 року депутати Верховної Ради України прийняли в першому читанні проект закону «Про вищу освіту». Нагадаємо, що законопроект № 1187-2 був зареєстрований у парламенті позафракційним депутатом Віктором Балогою більше року тому, а саме ще 21 січня 2013 р. Сам документ розроблявся групою експертів і фахівців у галузі освіти під керівництвом ректора НТУУ «Київський політехнічний інститут» Михайла Згуровського.
Головними нововведеннями законопроекту «Про вищу освіту», порівняно з попереднім, є: встановлення рівнів та ступенів освіти, ліквідація рівнів акредитації вищих навчальних закладів, запровадження академічного та першого наукового ступеня - доктор філософії, запровадження Національного агентства з якості вищої освіти та незалежних установ оцінювання та забезпечення якості вищої освіти, встановлення нового порядку набуття вищим навчальним закладом статусу національного, започаткування дослідницьких університетів, закріплення на законодавчому рівні системи зовнішнього незалежного оцінювання, розширення автономії вищих навчальних закладів тощо.
Пропонуємо вашій увазі основні відмінності запропонованого законопроекту від чинного закону в частині визначення умов вступу в навчальні заклади для здобуття вищої освіти.
1. Попри те що принципи прийому на навчання у вищий навчальний заклад не змінились, він проходитиме на конкурсній основі, забезпечуючи дотримання прав особи у сфері освіти, однак запропонований законопроект значно деталізує процедуру конкурсного відбору у ВНЗ.
Зокрема, прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого спеціаліста чи бакалавра здійснюється за результатами зовнішнього незалежного оцінювання знань і вмінь вступників і рівня їх творчих та/або фізичних здібностей з урахуванням середнього бала документа про повну середню освіту. Фактично таким чином легалізується процедура, яка існує при вступі у ВНЗ вже кілька років. Єдина суттєва новація: уперше на законодавчому рівні закріплюється процедура зовнішнього незалежного оцінювання, а його результати – як складова конкурсного бала.
Щодо формування конкурсного бала, то він обчислюватиметься як сума балів:
- кожного сертифікату ЗНО;
- середнього бала документа про повну загальну (базову) середню освіту;
- бала за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення).
Кожній із цих складових буде присвоєний ваговий коефіцієнт, який визначається Правилами прийому у вищий навчальний заклад і в сумі дорівнює одиниці. Причому вага кожного із сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання повинна становити не менше, ніж 20 відсотків конкурсного бала; вага середнього бала документа про повну (базову) середню освіту – не більше, ніж 10 відсотків конкурсного бала; вага бала за конкурс творчих або фізичних здібностей (у разі його проведення), – не більше, ніж 50 відсотків конкурсного бала.
Така зміна є новою для системи відбору у ВНЗ України. Як вона повинна була діяти, спробуємо пояснити на прикладі.
Припустимо, мова йде про вступ за напрямом підготовки «журналістика». Максимальний бал, який може отримати абітурієнт, – 1000. Сюди входять по 200 можливих балів за сертифікат ЗНО з української мови та літератури, а також з історії України, 400 балів за участь у творчому конкурсі, а також 200 балів за шкільний атестат. За тих умов, що існують зараз, шанси вступити у ВНЗ має той абітурієнт, чий сумарний бал за всіма складовими є найвищим.
У таблиці, наведеній нижче, показано, що абітурієнт Олена стане студенткою ВНЗ в першу чергу, адже її конкурсний бал на 9 позицій вище, ніж в абітурієнта Олексія.

 

Title

 

Якщо ж конкурсний бал обраховуватиметься з урахуванням коефіцієнтів і правилами прийому ВНЗ передбачається, наприклад, що найвищий коефіцієнт присвоюватиметься таким складовим, як результати ЗНО з української мови та літератури (0,3), а також одній із сесій творчого конкурсу – письмовому твору (0,3), то студентом стане Олексій, оскільки його конкурсний бал з урахуванням коефіцієнтів – 181,1 вище, ніж в Олени, – 179,8. Для визначення конкурсного бала ми множили кожну його складову на відповідний коефіцієнт, ураховуючи допустиму вагу.

 

Title

Очевидно, що розробники закону виходили з того, що максимальний бал атестата дорівнює 200, а результати творчого конкурсу – 600.
2. Зберігається право на позаконкурсний вступ у державні й комунальні вищі навчальні заклади у випадках, передбачених законом. Тобто пільговики й далі залишатимуться. Щоправда, з 1 січня 2016 року для цієї категорії абітурієнтів кількість місць на державне замовлення становитиме не більше, ніж 5 %. Станом на сьогодні маємо не більше 25 %. Для здобуття ступеня магістра та доктора філософії жодних пільг не передбачено. Зокрема, п. 2 ст. 45 конкретизує, що не допускається вступ поза конкурсом для здобуття ступеня магістра чи доктора філософії.
3. Законопроектом не передбачаються додаткові бали за довузівську підготовку, перемогу в олімпіадах чи конкурсі-захисті наукових робіт системи МАН.
Також законопроект не містить норми про зарахування у ВНЗ на підставі цільових направлень.
4. Щодо здобуття ступеня магістра, то прийом здійснюється за результатами вступних випробувань. Особа може вступити у вищий навчальний заклад для здобуття ступеня магістра на основі ступеня бакалавра, здобутого за іншою спеціальністю, за умови успішного проходження додаткових вступних випробувань. Тобто система перехресного вступу існуватиме не тільки на правах експерименту в окремих ВНЗ, а й поширюватиметься на всі навчальні заклади.
5. Усунуто колізії із правом на здобуття певного ступеня вищої освіти за кошти державного або місцевого бюджету, якщо такий ступінь уже здобувався за кошти фізичних чи юридичних осіб.
Досі існувала практика, що особа, яка здобула певний освітньо-кваліфікаційний рівень за власні кошти, вдруге не могла здобувати інший фах за кошти держбюджету, оскільки навчалася за тим самим ОКР. Тепер у законопроекті передбачено, що громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі відповідно до стандартів вищої освіти, якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за кошти державного або місцевого бюджету. Отже, ступінь бакалавра із журналістики особа може здобути за кошти державного бюджету, навіть якщо до того вже отримала ступінь бакалавра з історії, але за кошти фізичних чи юридичних осіб.
6. Починаючи із 2016 р., ще під час реєстрації на ЗНО абітурієнти повинні будуть визначитись не тільки з фахом, який хочуть здобути, а і з вищим навчальним закладом, де його опановуватимуть. Тим самим фактично вступники формуватимуть державне замовлення у ВНЗ. Причому із 2016 р. підготовка фахівців за кошти державного бюджету буде можливою й у приватних вищих навчальних закладах за умови, що абітурієнти вибиратимуть їх для навчання.
На завершення звертаємо увагу на те, що проект Закону України «Про вищу освіту» був проголосований лише в першому читанні й у подальшому буде доопрацьовуватись. У разі наявності пропозицій чи рекомендацій до документа рекомендуємо надсилати їх суб’єктам законодавчої ініціативи.
Ольга Стрелюк, координатор освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА

 

Джерело: Освіта.ua

 


 

 

ВНЗ конкуруватимуть за отримання держзамовлення

 

Міністерство освіти і науки проводить прийом заявок на участь у відборі виконавців державного замовлення на підготовку фахівців вищими навчальними закладами.

Зокрема, листом відомства щодо процедури проведення конкурсного відбору виконавців державного замовлення у 2014 році визначено, що необхідний перелік документів має бути поданий вишами не пізніше 25 квітня 2014 року.
Критеріями для визначення виконавців державного замовлення на підготовку фахівців конкурсною комісією будуть наявність ліцензії на право надання освітніх послуг за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем, сертифіката про акредитацію навчального закладу, сертифіката про акредитацію напряму підготовки.
Також міністерством враховуватиметься погодження проектних показників обсягу державного замовлення з регіональними центрами зайнятості та місцевими органами управління освітою.
Однім з критеріїв при визначенні виконавців державного замовлення серед вишів буде кадрове забезпечення навчального процесу, зокрема: частка штатних науково-педагогічних та педагогічних працівників з науковим ступенем та вченим званням, чисельність публікацій та цитувань викладачів за показниками наукометричної бази даних Scopus, місце вищого навчального закладу у ранжуванні за індексом Гірша.
Враховуватиметься також академічна мобільність студентів, тобто кількість студентів - громадян України, які пройшли стажування (навчалися упродовж не менше як 1 семестру) в іноземних навчальних закладах-партнерах, а також кількість іноземних студентів.
У Міністерстві освіти і науки звертають увагу представників вишів, що пропозиції виконавців щодо внесення змін до поданих проектних показників державного замовлення під час роботи конкурсної комісії прийматись не будуть.
За результатами проведення конкурсного відбору виконавців державного замовлення у 2014 році міністерством буде видано відповідний наказ, а з виконавцями державного замовлення укладено державний контракт із визначенням економічних і правових зобов'язань сторін.
Раніше міністр освіти і науки Сергій Квіт повідомив, що у 2014 році державне замовлення вищим навчальним закладам зменшуватися не буде.

Джерело: Освіта.ua

Петер Штрошнайдер: “Наука не має відповідей на всі запитання”

Учителька зі школи св. Миколая стала номінанткою вчительського «Оскара»

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers