rss
04/26/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ “Ворошиловград” Сергія Жадана – Книга року Бі-Бі-Сі 2010
Книгою року Бі-Бі-Сі 2010 названо роман Сергія Жадана “Ворошиловград”.
Премію в еквіваленті 1000 фунтів стерлінгів директору видавництва Фоліо вручив Надзвичайний та Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні пан Лі Тернер.
Експерт Бі-Бі-Сі Андрій Куликов: “Премія Книга року Бі-Бі-Сі робить велику справу, привертаючи увагу українців до літератури сучасної. Вона підтримує в мені віру не тільки в літературу, але й в українську книговидавничу справу!”.
Експерт Бі-Бі-Сі, журналіст видання “Українська правда” Ірина Славінська: “Експерти “Книги року Бі-Бі-Сі” справді читають всі подані книжки – це своєрідна гарантія індивідуального підходу до кожного тексту. Цього року надзвичайно сильна добірка фіналістів – вони зворушують і серце, і розум. Думаю, переміг найбільш гуманний погляд на життя”.
 Title 
  
Адміністратор премії “Книга року Бі-Бі-Сі” Світлана Пиркало – про цьогорічний вибір.
“2010-й рік – найбільш урожайний на суперову літературу. Ми сподіваємося, що українці прочитають і книги П’ятірки року Бі-Бі-Сі, наскрізною темою яких цього року є вірність собі. Роман Оксани Забужко “Музей покинутих секретів” – епос на 60 років, що викликав серйозну дискусію. Роман Анатолія Дністрового “Дрозофіла над томом Канта” про любов і самотність викладача філософії. Збірка оповідей про Львів, жінок, вино і контрабанду шкарпеток “Груші в тісті” Юрія Винничука. Роман Володимира Лиса “Століття Якова” – про звичайного чоловіка, його кохання, війни, своїх і чужих дітей”.
Попередніми переможцями премії “Книга року Бі-Бі-Сі” стали:
2005. Юрій Винничук. “Весняні ігри в осінніх садах”
2006. Сергій Жадан. “Капітал”
2007. Володимир Діброва. “Андріївський узвіз”
2008. Люко Дашвар. “Молоко з кров’ю”
2009. Іздрик. “ТАКЕ”
2010-й рік – найбільш урожайний на суперову літературу. Ми сподіваємося, що українці прочитають і книги П’ятірки року Бі-Бі-Сі, наскрізною темою яких цього року є вірність собі
Премія “Книга року Бі-Бі-Сі” вручається найкращій, на думку журі, книзі прози українською мовою. Книги на премію номінують видавництва.
В рамках премії “Книга року Бі-Бі-Сі” проходить і конкурс читацьких рецензій.
Його переможцем став Давид Ліфшиць із Харкова за рецензію “Роман філософа” на книгу Оксани Забужко “Музей покинутих секретів”.

Title  
 Сергій Жадан вдруге виграє
премію Бі-Бі-Сі

 

“Ворошиловград”: джаз і небо на Донбасі
Експерт Бі-Бі-Сі Віра Агеєва, професор УКМА, пише про роман Жадана.
“Роман Сергія Жадана “Ворошиловград” – про молоду людину, яку обставини виштовхують з узвичаєного щодення: треба повертатися до рідного міста, бо раптом безслідно зник брат, а на його бізнес претендують якісь невідомі. Це повернення стало для героя Жадана ностальгічною подорожжю в дитинство. І якраз спогади породжують відчуття зрідненості і з містом, і з людьми, які потребують допомоги й захисту, але й самі готові прийти на допомогу, коли тобі без неї не обійтися. “Ми змушені рятувати тих, хто нам близький, не відчуваючи іноді, як змінюються обставини і як нас самих починають рятувати близькі нам люди”. Одна з героїнь вважає, що десь з цього і починається любов. У цій фразі, може, ключ до всього роману, жорстокого, іронічного й сумовито-просвітленого”.
Експерт Бі-Бі-Сі, журналіст і депутат Ольга Герасим’юк – про “Ворошиловград”.
“Я читаю Жадана й не плачу, а щось таке... Я теж хочу вiдновити авiацiйнi перевезення в цьому мiстi, де всi виявилися cлабаками й за***нцями i дозволили нагинати себе рiзним м***кам. Як у нього правильно написано, всi ми хотiли стати пiлотами. Бiльшiсть iз нас стали лузерами. I все ж деякi з нас, скидаючись на танкicтiв, чий танк згорiв, але бажання воювати лишилося, по щастю чи бiдi звалюються назад у свої дiри, i там таки розумiють, що й нинi ми не ми – як не знайдемо свої слiди на зачовганiй платформi cвого минулого й не залишимося там усiєю своєю потрьопаною душею, до якої дiйшло: любити навчилася оце тут”.
Експерт Бі-Бі-Сі Андрій Куликов: “Книга Жадана – це рух по висхідній, це найрізноманітніші персонажі, це автобуси і авіація. Це будні, які завжди з тобою. Це сполох невидимого дзвону над долинами української Йокнапатофи. Я дуже чекаю на те, коли цей конкретний Карлсон прилетить знову до всіх своїх уявних товаришів по іграх”.
Експерт Бі-Бі-Сі Iрина Славінська: “Прекрасний роман із усіма можливими чеснотами: сюжет, голос оповідача, вдале місце дії. Мені особисто після прочитання захотілося поїхати в гості до родичів у Харківську область. Безперечним новаторством Жадана є те, що він примудрився написати трендовий, але “не поморочений” текст про пошуки генетичної пам’яті. Ще ніколи Жадан не був таким Жаданом”.

 


 

 Міжнародну премію Малевича-2010 отримав
український художник

 

 Title 
 Станіслав Волязловський, Грузіноїд.
artukraine.com.ua

 

Український художник Стас Волязловський став переможцем міжнародного конкурсу живопису та отримав премію імені Казимира Малевича.
Як передає Радіо Свобода, Волязловський отримав грошову винагороду в розмірі 13 тисяч євро і тримісячну резиденцію (стажування) у польському Центрі сучасного мистецтва Уяздовський Замок (Варшава).
На нинішній конкурс кандидатуру 39-річного Волязловського висунули Херсонський міський центр молодіжних ініціатив, український Фонд Культурний проект і німецький Фонд підтримки мистецтва.
За словами голови журі – директора Польського інституту в Києві Ярослава Годуна, “конкурс символізує нерозривність поколінь художників і сприяє розвитку сучасного мистецтва України, Польщі, цілого світу”.
Премію імені Малевича заснував польський уряд за підтримки міжнародних художніх фондів у 2008 році з нагоди 130-річчя з дня народження художника. Премією нагороджують молодих українських художників, які отримали визнання і в Україні, і на міжнародній арені.
До складу журі конкурсу входять відомі мистецтвознавці та куратори з України, Польщі, Німеччини, інших країн ЄС.

За матеріалами: УНІАН

 

Назвали найкращу театральну актрису всіх часів
 

 

Title  
  Джуді Денч. Фото АР

 

Читачі авторитетної британської газети про театр The Stage визнали Джуді Денч найкращою театральною актрисою усіх часів.
Рейтинг газети The Stage, заснованої в 1880 році, складався таким чином: експерти індустрії запропонували список з 10 найкращих, на їх думку, акторів, після чого за них голосували читачі видання, повідомляє The Guardian.
Очевидну перевагу за кількістю голосів мали ті актори, які ще живі. Зокрема, вони зайняли місця з другого по четверте (Мегі Сміт, Марк Райленс і Іен Маккеллен відповідно).
На п’ятому місці опинився легендарний актор Лоуренс Олів’є, який помер у 1989 році і грав на сцені близько 60 років. Дев’яте місце в списку зайняла Ванесса Редгрейв.
“У мене абсолютно немає слів, це те, заради чого варто жити”, – сказала 76-річна Джуді Денч виданню.
Актриса почала свою кар’єру в 1957 році у складі трупи театру Old Vic в Ліверпулі. За роль леді Макбет в 1977 році Денч отримала свою першу престижну британську театральну премію імені Лоуренса Олів’є, пізніше актриса удостоювалася її ще шість разів.
Денч знаменита і за роботами у мюзиклах, і як кіноактриса. У 1999 році восьмихвилинна роль королеви Єлизавети Першої у фільмі Закоханий Шекспір принесла їй Оскара.
Нагадаємо, що в березні 2010 року було оголошено лауреатів 34-ї премії Олів’є (Laurence Olivier Awards) – однієї з головних театральних нагород англомовного світу. Найкращою актрисою була визнана зірка Голівуду Рейчел Вайс (Rachel Weisz), актором – Марк Райланс.
А в червні в Нью-Йорку відбулася 64-та церемонія вручення нагород Тоні, яку називають театральним Оскаром. У номінації Найкраща драматична актриса року перемогла голлівудська актриса Скарлетт Йоханссон.

РИА Новости

 

Vogue назвав Топ-20 найстильніших зірок 2010 року


Впливовий журнал про моду Vogue назвав найстильніших знаменитостей 2010 року. До рейтингу увійшли 20 жінок – актрис, моделей, телеведучих, співачок та інших.
Очолила список головних модниць року телеведуча і модель Алекса Чанг, яку відзначили за бездоганний смак і вміння правильно підібрати вбрання відповідно до ситуації.
На другому місці опинилася актриса Анджеліна Джолі. Редактори Vogue відзначили елегантність і сексуальність актриси.
Замикає трійку фіналісток британська актриса Кері Малліган, що відзначилася свіжим поглядом на вечірні наряди.
Топ-20 найбільш стильних персон року за версією Vogue виглядає так:
1.Алекса Чанг
2.Анджеліна Джолі
3.Кері Малліган
4.модель Еді Кемпбелл
5.модель Еліза Седнауі
6.актриса Емма Уотсон
7.модель Фрея Беха Еріхсен
8.актриса Жозефіна де Ла Бом
9.дочка головного редактора французького Vogue Джулія Рестуан-Ройтфельд
10.Кейт Мосс
11.актриса Кейт Уінслет
12.Кіра Найтлі
13.співачка Lady GaGa
14.модель Лара Стоун
15.перша леді США Мішель Обама
16.актриса Мішель Вільямс
17.актриса Олівія Палермо
18.топ-модель Розі Хантінгтон-Уайтлі
19.перша леді Великобританії Саманта Кемерон
20.співачка Вікторія Бекхем
Нагадаємо, що в листопаді 2010 року американський журнал Vogue назвав найстильніших жінок останнього десятиліття. Очолила список британська супермодель Кейт Мосс.

Lenta.ru

 

Емма Уотсон з’явилася на першій у світі живій обкладинці журналу

 

Британська акторка Емма Уотсон, виконавиця ролі Герміони Грейнджер у фільмах про Гаррі Поттера, з’явилася на першій у світі живій обкладинці журналу Marie Claire.
Видання Marie Claire запустило додаток до iPad, що представляє собою рухомі зображення Емми Уотсон на обкладинці грудневого номера американської версії журналу, повідомляє The Daily Mail.

 Title 
  Емма Уотсон прикрасила живу обкладинку Marie Claire. dailymail.co.uk

Таким чином, видавцям вдалося частково втілити в життя фантазії автора книг про Гаррі Поттера, британської письменниці Джоан Роулінг. Нагадаємо, що в книгах поттеріани герої читають чарівні газети з живими картинками.
Також в грудневому номері Marie Claire опубліковане інтерв’ю з Еммою Уотсон, в якому вона поділилася думками про славу і життя після Гаррі Поттера.
Актриса розповіла, зокрема, що не стала зіпсованою дитиною завдяки свободі, яку надавали їй батьки.
“Чесно кажучи, мені завжди давали занадто багато свободи. Я працювала, коли мені було 10 років. Я почала жити за власні кошти, коли мені виповнилося 17 або 18”, – розповіла зірка Гаррі Поттера.
“Я сама заробляла гроші, я подорожувала по світу. Проти чого мені бунтувати? У мене завжди було так багато свободи, що іноді від цього ставало важко”, – зізналася актриса.
Розповідаючи про славу, що раптово звалилася на неї, Емма Уотсон зазначила, що іноді її це “добряче лякає”.
“Батьки хотіли захистити мене, але вони не мали поняття, як”, – сказала актриса.
Нагадаємо, що 18 листопада 2010 року в прокат вийшла перша частина останнього фільму поттеріани – Гаррі Поттер і Дари смерті: Частина 1.
Картина встановила кілька рекордів, у тому числі і в українському прокаті – за результатами зборів у перший день і перший вікенд після виходу Гаррі Поттер і Дари Смерті став найкасовішим серед українських прем’єр фільмом 2010 року.
Прем’єра другої частини фільму Гаррі Поттер і Дари Смерті намічена на липень 2011 року.

Корреспондент.net

10 книжок для зимових вечорів під час свят

Світ після “Beatles”, або Навіщо Україні телеканал української музики для мовлення на закордон

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers