rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Культура \ Наші cимволи \ Різдво Пресвятої Богородиці

В цей день Господній радійте, люди. Бо появилися світла палата i книга Слова життя i народилася та, що є брамою до Сходу, яка чекає на Вхід Великого Спасителя. Вона єдина, що на спасіння душ наших вводить єдиного Христа у вселенну.

(На Вечірній Різдва Пресвятой Богородиці)

Свято Різдва Пречистої Богородиці - одне із великих свят, що ним починається церковний рік. Це свято радісне й важливе. Радісне воно тому, бо це день народження Божої Матері та Владичиці неба i землі. Воно важливе тим, що ставить нам перед очі велику правду святої віри про Богоматеринство Пречистої Діви Mapiї, з якої «засіяло сонце Правди, Христос Бог наш: «Пречиста Діва Mapiя - це рання зоря, що сповіщає прихід Сонця Золотого Спасителя світу Icyca Христа». На велике значення цього свята вказує сама назва його в богослужбових книгах, а саме: «Різдво Владичиці нашої Богородиці i Приснодіви Mapiї».

Пречиста Діва Марія - перша i найсвятіша особа після Бога на небі та на землі, бо в її лоні зродився «кивот Нового Завіту» та сам Бог i Друга Божа Особа - Icyc Христос. Про неї слушно пише псалмоспівець: «Вся ти гарна, моя люба i вади нема в тобі» (Пс. 4, 7). Велику радість зберігають наші Богослуження. На особливу увагу заслуговує стихира на Вечірній з нагоди Різдва Пречистої Діви Mapiї: «Нинішнє народження провісник спасіння звіщає всесвітню радість, розв'язується неплідність нашої природи, бо неплідна стає матір'ю Tiєї, яка залишається дівою й після того, як з неї народився Творець. 3 неї Бог приймає те, що чуже його природі, i заблуканим вчиняє спасіння своїм тілом. Христос Чоловіколюбець i визволитель душ наших».

Про життя Пречистої Діви Марії, про її народження та успення ми зі святого Євангелія знаємо дуже мало. Найбільше інформації подає нам традиція Церкви, апокрифи та писания Святих Отців.

Головне джерело вісток про життя Пресвятої Богородиці становить апокрифічна книга, написана близько 170-180 року i зветься Протоєвангеліє Якова. Ця книга дала мотив до установлення обставин різдва Пречистої Діви Mapiї, хто були батьки Пречистої Діви Mapiї та що вони називалися Йоаким та Анна.

А тепер дещо про походження Божої Матері. Про це знаходимо в апокрифічному Протоєвангелії Якова, яке було у великій пошані. Його цитують та пояснюють багато Святих Отців: святий Андрій Критський, святий Іван Дамаскин, святий Епіфаній та ін.

У Протоєвангелії Якова читаємо, що Божа Maтip по батькові походила з царського роду Давида, а по матері - зі священичого роду Арона. Її родичі жили в Назареті, були заможними, але при тому дуже побожними. Увесь свій маєток ділили на три частини: одну давали на Боже, другу - для бідних, а третю мали на прожиття.

В їхньому щасливому подружжі вони мали велику журбу - бездітність. Бездітність у жидів уважалася браком Божого благословення, а то й Божою карою.

3 цієї причини вони зазнавали багато прикростей, одначе ніколи не втрачали надії на Божу допомогу, а безперестанку молилися, постили та робили діла милосердя.

Бог вислухав їxні молитви i на їхні старі літа дав їм дитину, що була Богом призначена стати Матір'ю Господа нашого Icyca Христа.

Ми часто молимося до Божої Матері i просимо про її заступництво. Але часто ми після коротких молитов перестаємо до Неї молитися. Нам бракує витривалості у молитві. У таких випадках, коли ми уважаємо, що Божа Мати нас не вислуховує, пригадаймо про велику правду, що Господь Бог часто приходить до нас із поміччю «п'ять хвилин перед дванадцятою», тобто Господь хоче випробувати нашу терпеливість i доказати, що заступництво Божої Матері часом вимагає довшого часу. Але ми можемо бути певними, що «ніколи не чувано, щоб хто-небудь, хто прибігає під її покров та просить у Неї заступництва, був Нею опущений». Амінь!

З книги проповідей о.Ярослава Свищука ("Ідіть і навчайте всі народи")

Еталони для святинь

Українська нація?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers