rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
У фокусі – Америка \ Посольство України у Вашингтоні відкрило двері для гостей

Сотні жителів та гостей американської столиці скористалися унікальною нагодою свята "Відкритих дверей", щоб доторкнутися до розмаїття й багатства культурної спадщини нашої держави. Стіни амбасади на один день перетворилися на справжній музей, де можна було дізнатися про історію національного костюму, ознайомитися з унікальними творіннями рук українських майстрів, переглянути ряд пізнавальних кінофільмів та виставок.

Нікого не залишила байдужим серія фотографій під назвою "Жіночий образ православ‘я", яку презентував український міжнародний благодійний Фонд підтримки науки, культури та спорту. Для її створення авторам довелося відвідати кілька десятків жіночих монастирів України, поспілкуватися із черницями та послушницями. Усі фотопортрети втілюють у собі рішучий спокій, впевненість і віру, однак за кожним з них - унікальна доля, життя, що вимагає постійної жертовності, напруженої праці й молитви.

Усі, хто завітав до посольства, відзначили жіночі українські костюми та вишивані різнобарвним бісером ікони, представлені майстринею Мирославою Семерей. "Вишивати мене вчила бабуся, коли мені було усього чотири роки. Тоді цьому вмінню не віддавала належного, а повернулася до улюбленого заняття лише після приїзду до США. Воно допомагало мені боротися з ностальгією, переживаннями, з тугою за батьківським краєм", зізналася жінка. Мирослава Семерей уже багато років проживає на американській землі, але вважає себе справжньою львів'янкою і з любов'ю згадує про рідний Червоноград. У свої твори жінка вкладає не лише професійність та майстерність рук, а й частинку власної душі. Саме тому майже не виконує замовлень і не виставляє ікони й сорочки на продаж. "Щоправда, кілька років тому я вишила Оранту. То був дарунок української громади Сполучених Штатів Америки Папі Римському. А продавати мої роботи не дозволяють діти", розповіла вона.

 

 

 

Title

Майстриня Мирослава Семерей

 

Та чи не найбільше здивування у відвідувачів амбасади викликали унікальні дерев'яні годинники, створені киянином Валерієм Даневичем. "Близько 150 років тому побідні речі виготовляли російські умільці - брати Броннікови. З часом технології були забуті, довго цим ніхто не займався. Валерій Даневич захопився ідеєю і почав успішно втілювати її у життя", розповів Роман Лунь, який представляв дві роботи автора у Вашингтоні. Він пояснив, що це - дуже кропітка праця, яка займає багато часу, а кожна завершена річ - унікальна. Для виготовлення годинників використовується кап деревини - надміцних та стійких до вологості наростів берези, граба та яблуні; для деяких деталей підходить бамбук і горіх. "Сьогодні ці роботи викликали чимало зацікавлення та здивування, адже на зараз наш автор - єдиний у світі реалізовує ці сміливі задуми", підкреслив Роман Лунь.

 

Title

 

Title

Галина Мудра

 

Title

 

Title

Валерій Даневич і його вироби

 

Усі, хто завітав до посольства, із задоволенням спостерігали за умілими руками Галини Мудрої, яка розповідала про своє захоплення виготовляти писанки та наглядно демонструвала усі етапи процесу народження витворів мистецтва. Не відмовилися гості поласувати гарячими варениками, холодним узваром та іншими національними стравами. Після змістовної екскурсії мало хто залишав приміщення посольства без сувеніру на згадку про Україну - писанок, сопілок, виробів із дерева з традиційними національними орнаментами. "Сьогодні у мене з'явилося таке відчуття, що я на кілька годин знову повернувся до Києва. З цим містом і з Україною у мене пов'язані дуже приємні спогади студентських років", розповів мешканець столичного округу Машер Ловтак, який з гордістю називає себе випускником університету імені Тараса Шевченка.

Подія, яку ще довго будуть згадувати у Вашингтоні, була організована під егідою програми "Паспорт - Округ Колумбія" за ініціативи організації "Культурний туризм - Округ Колумбія" та за сприяння Міжнародної асоціації громадян України. Українське Посольство стало одним із тридцяти дипломатичних місій американської столиці, що відчинили свої двері у цей день.

 


 

Американські конгресмени вирішили не піднімати собі заробітну платню наступного року

Таке рішення більшістю голосів схвалили законодавці Палати представників. 402 парламентарі підтримали заборону на закон, відповідно до якого у 2011 році вони б отримали на 1,6 тисячі доларів більше. Проти висловилося усього 15 конгресменів. Кількома днями раніше на подібний крок пішли й члени Сенату. Документ, прийнятий нижньою палатою, має бути повторно узгоджений верхньою. Однак, фахівці твердять, що закон буде схвалено і найближчими днями він потрапить на стіл президентові США Баракові Обамі.

Законодавці вирішили добровільно відмовитися від підвищення власних прибутків на фоні посткризового відновлення американської економіки, системних реформ, які потребують значних витрат із федерального бюджету, та високого рівня безробіття в країні. Американські конгресмени та Сенатори отримують близько 174 тисячі на рік. Цей крок дозволить заощадити близько 850 тисяч доларів платників податків протягом 2011 фінансового року.

Подібні закони обома палатами були прийняті і в 2009 та 2010 роках, які виявилися досить складним періодом для світової та вітчизняної економік. За цей час кожен конгресмен мав би отримувати надбавку у 2,610 доларів США (1,5%), що коштувало б бюджетові на 1,4 млн більше.

Попри добровільне рішення законодавців, деяким парламентарям таких кроків здається замало. Зокрема, конгресмен-демократ Енн Кіркпатрік пропонує піти далі і наступного року скоротити зарплату собі та колегам на 8,7 тисяч доларів (5%).

 


 

Бен Бернанке вимагає дієвого плану зі скорочення дефіциту державного бюджету США

Американський уряд повинен зосередитися на суттєвому скороченні дефіциту державного бюджету. Для цього керівництво має у найкоротші строки розробити дієвий та послідовний план. Таке переконання висловив глава Федеральної резервної системи США Бен Бернанке. Він виступив перед Національною комісією з питань фінансової відповідальності та реформ. "Рух на цьому шляху передбачає чимало компромісів та складних рішень. Однак, своєчасне неприйняття таких рішень та нездатність задати національній фінансовій системі траєкторію довгострокового розвитку, в кінцевому рахунку призведе до значних втрат," попередив глава ФРС.

Бен Бернанке досить стримано оцінив перспективи нещодавно схваленого Конгресом закону про реформування системи охорони здоров'я. Він поставив під сумнів той факт, що запропоновані зміни, які коштуватимуть державі не менше 1 трлн доларів, зможуть призвести до скорочення витрат у цій галузі навіть у довгостроковій перспективі. "У цьому контексті, результати щойно прийнятого законодавства невизначені, частково тому, що вони залежать він своєчасного та результативного впровадження змін", підкреслив він.

Глава Федеральної резервної системи США закликав членів комісії вивчити необхідність повністю переглянути федеральне податкове законодавство, аби зробити його "більш ефективним, справедливим та прозорим". Разом з тим він визнав, що у комісії, яка має представити перші рекомендації уже в грудні поточного року, не буде достатньо часу для фундаментального перегляду закону.

Бен Бернанке висловив занепокоєння тим фактом, що високий дефіцит бюджету може призвести до необхідності збільшити відсоткову кредитну ставку, що негативно відіб'ється на зростанні економіки США. "Жоден прогноз, що заслуговує на довіру, не передбачить високих темпів економічного росту, які б змогли перекрити дефіцит, без глибоких змін у нашій фіскальній політиці", пояснив глава ФРС.

Бен Бернанке виступив на першому засіданні новоствореної Національної комісії з питань фінансової відповідальності та реформ, до складу якої входять 18 Сенаторів та членів Палати представників від республіканців та демократів.

Чикаго за тиждень

У фокусі Америка

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers