rss
04/16/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ А що робити, коли артеріальний тиск знижений?

Чи потрібно його підвищувати?

Усі ми звикли чути про необхідність боротьби з гіпертонією - підвищеним артеріальним тиском, а от про гіпотонію - знижений тиск - практично не говорять. Проте проблема існує. Кореспондент на прес-конференції задав мені таке питання:" Якщо для того, щоб знижувати артеріальний тиск потрібно не курити, не зловживати алкоголем, міцною кавою, дотримуватися правильного харчування, давати фізичні навантаження, то для того щоб підняти тиск, мабуть, потрібно робити все навпаки?"

Про артеріальну гіпертонію і говорять частіше, і лікарських засобів для боротьби з нею на сьогоднішній день створено більше, оскільки вона, по-перше, більш поширена, а по-друге, наслідки її набагато гірші - інсульти та інфаркти. Через цю небезпеку гіпертонії приділяється така величезна увага. А гіпотонія до таких страшних наслідків не призводить, але вона значно погіршує якість життя.

Гіпотонія - знижений артеріальний тиск, що може спостерігатися навіть у цілком здорових людей, що систематично займаються спортом або важкою фізичною працею, тобто це фізіологічно знижений артеріальний тиск, який не потребує лікування. Але може мати і характер захворювання. Гіпотонія являється загальним поганим самопочуттям, запамороченням, головними болями, млявістю, потемнінням в очах при вставанні, дратівливістю. Це може бути при нейроциркуляторній дистонiї гіпотензивного типу, яку слід відрізняти від фізіологічної гіпотонії здорових людей, які не скаржаться на стан здоров'я, зберігають працездатність при показниках артеріального тиску 90/50-100/60 мм рт.ст.

Напружений пневмоторакс нерідко супроводжується гіпотонією i колапсом. В основі механізму їх виникнення, крім зниження ударного об'єму серця i порушення притоку венозної кровi, важливу роль відводять гiповентиляцiї.

Низьким артеріальним тиском вважається тиск нижче 100/60 у людей у віці 25 років і молодше і нижче 105/65 для осіб старше 30 років. Якщо у вас постійно такий тиск, це означає, що є артеріальна гіпотензія.

Первинна артеріальна гіпотензія зустрічається найчастіше у жінок 30-40 років, що займаються розумовою працею. Буває так звана гіпотонія тренованості, що виникає в спортсменів при постійному фізичному навантаженні, коли організм починає працювати в більш ощадливому режимі, уповільнюється робота серця, знижується тиск.

Title
 

Буває так, що гіпотонія виникає в дітей і підлітків. У цьому випадку причини її варто шукати в спадковості, недавно перенесених інфекційних захворюваннях, недотриманні режиму дня, конфліктних ситуаціях у школі або вдома.

- Які бувають причини тимчасового зниження тиску?

- Буває тимчасова фізіологічна гіпотонія, що виникає в період адаптації до нових кліматичних поясів і зон - високогір'я, Заполяр'я, субтропічний і тропічний клімат.

- Чи може гіпотонія виявитися професійним захворюванням?

Якщо людина довгий час працює під землею, в атмосфері підвищеної вологості і високої температури, при тривалому впливі невеликих доз іонізуючої радіації, надвисокочастотного електромагнітного поля, у неї може знизитися тиск. Причиною гіпотонії може бути і професійна алергія, що зустрічається в лікарів, фармацевтів, процедурних сестер. Сама по собі гіпотонія до інвалідності не призводить, але якщо вона викликана професійними шкідливими факторами, то вона може служити підставою для переведення на іншу роботу.

Гостра гіпотонія може розвитися при неправильному застосуванні медикаментів, що знижують артеріальний тиск. До них відносяться нейролептики, різні типи гангліо- і адреноблокаторів, нітрити і нітрати.

Симптоми її дуже неоднорідні і не обов'язково виявляються одночасно. Це можуть бути млявість, апатія, відчуття загальної слабості і стомленості вранці, відсутність бадьорості навіть після тривалого сну, погіршення пам'яті, неуважність, знижена працездатність. Дуже часто такі хворі відчувають нестачу повітря в спокої або задишку при слабкому фізичному навантаженні, іноді відзначається легка набряклість гомілки і стоп увечері. Що змушує звертатися до лікаря, так це порушення потенції в чоловіків і менструального циклу в жінок.

У більшості хворих відзначається дратівливість, емоційна нестійкість, розлад засипання і ритму сну (дуже типово). Часто до цього приєднується відчуття ваги в шлунку, гіркоти в роті, зниження апетиту, нудота, відрижка, печія, метеоризм, запори - тобто розлад шлунково-кишкового тракту. Часто в цих хворих відзначаються болі в суглобах і м'язах, непостійні, такі, що виникають у стані спокою і проходять після фізичного навантаження.

Зазвичай, відбувається навпаки: болі виникають після фізичного навантаження і проходять у стані спокою.

Низький тиск призводить до поганого кровопостачання м'язів. Під час руху кровообіг поліпшується, тиск підвищується і біль проходить. Хворі також можуть скаржитися на біль в області серця і головний біль.

Головний біль виявляється по-різному. Він може виникати вранці або після денного сну, а також після фізичної і розумової роботи. Буває, що головний біль виникає після доброго прийому їжі і при тривалому перебуванні у вертикальному положенні. Багато з'їв - кров прилинула до шлунка.

Ще одна відмінність хворих гіпотонією - підвищена метеочутливість, вони дуже чуйно реагують на коливання атмосферного тиску. Вони погано переносять перебування на висоті, у них часто розвивається страх висоти і страх широкого простору. Знижений тиск може стати причиною непритомностей. Хворі гіпотонією не можуть довго знаходитися в стоячому положенні, у черзі, на зупинці, у задушливому приміщенні, їм обов'язково потрібно рухатися.

Загалом, симптоми, кожний окремо, начебто, не дуже серйозні, але в сукупності вони можуть досить сильно отруювати життя. Якість життя в гіпотоніка може бути дуже поганою...

В основному всі ці симптоми суб'єктивні. Так, об'єктивно можна виявити тільки зниження тиску і різні вегетативні порушення - у першу чергу пітливість долонь і стоп, буває відчуття поколювання в пальцях, смикаються повіки, іноді і пальці витягнутих рук, блідість або синюшність, розлад терморегуляції - по ранках температура часто буває знижена - 35,8-36,0.

Є клінічні експериментальні дані, які кажуть про те, що хронічна гіпотонія гальмує розвиток атеросклерозу. Судини при цьому залишаються більш чистими, але невідомо, що краще: жити з вищеописаними симптомами теж не дуже приємно.

Виникає питання, чи можливо в людини, що страждає на гіпотонію, розвиток згодом гіпертонії? Дійсно, можливо і, на жаль, лікарі знають, що гіпертонія, що перейшла з гіпотонії, має найбільш важкий перебіг, з великою кількістю ускладнень і гірше всього піддається звичайній гіпотензивній терапії. Тому і кажуть, що найважчий гіпертонік - це колишній гіпотонік.

Найчастіше гіпотонія ускладнює перебіг уроджених і набутих пороків серця і мітральних судин; міокардит, деякі захворювання органів дихання, виразки шлунка, 12-палої кишки, холецистит, хронічний гепатит, злоякісні утворення, захворювання системи крові (анемії, лейкози), авітаміноз і дистрофію.

 

Що робити при низькому тиску, якщо він погано переноситься?

Важливо для гіпотоника - це нормально спати. Сон у межах 9-11 годин - це життєва необхідність для всіх гіпотоників, основа підтримки їхньої нормальної життєдіяльності. Хворі гіпотонією повинні вміти правильно вставати. Коли людина спить, кров у нього зосереджується в області шлунка (печінки, кишківнику, селезінці), і виникає відносна недостатність кровопостачання мозку. Якщо в цій ситуації гіпотоник різко встане, він може знепритомніти. Тому, прокинувшись, треба трохи полежати, проробити легку гімнастику лежачи (хоча б позгинати кисті рук, стопи ніг, колінні і ліктьові суглоби), потім сісти в ліжку, посидіти, не звішуючи ноги; потім спустити ноги з ліжка і теж посидіти; вставати треба, спираючись на стілець, що повинен стояти біля ліжка, і постояти якийсь час.

Багато патологічних явищ у гіпотоників проходять після легких фізичних вправ. Тому потрібно зробити гімнастику, але починати робити її треба сидячи.

Як правило, усі гіпотоніки - кавомани, тому що за допомогою кави піднімають собі тиск. Багато людей, особливо жінки інтелектуальної праці, починають свій день з чашки кави натщесерце. Це можна робити, але чашку кави не треба перетворювати в 10 чашок. Медикаментозне лікування, що містить у собі призначення загальних стимулюючих засобів. При головному болі, неприємних відчуттях в області серця, болях у суглобах і м'язах призначають кофеїн у складі комбінованих пігулок. Крім того, при гіпотонії діють усі засоби, що підвищують тонус судин і артеріальний тиск, - настій лимоннику китайського, женьшень, аралія і багато інших препаратів. Але тут слід відзначити, що багато хворих виявляються дуже чутливими до цих препаратів і кожен пацієнт повинен дуже обережно підбирати собі те, що йому підходить. Іноді спостерігається парадоксальна реакція і погіршення стану людини.

Потрібно добре харчуватися, не менш 4 разів у день.

Важливо привчити себе до активного відпочинку - плавання, спортивні ігри, те, що не вимагає дуже великого фізичного навантаження.

Таким чином, у молодих жінок часто зустрічається гіпотонія - стан, при якому тиск постійно знижений. Але це викликає тривогу тоді, коли низький артеріальний тиск супроводжується слабкістю, запамороченням, непритомностями, прискореним серцебиттям.

Потрібно зрозуміти - немає нажаль єдиного найкращого лікарства від гіпертонії.

Дуже часто є декілька причин, що викликають розвиток хвороби, на які потрібно впливати. Кваліфіковане лікування потрібно призначити враховуючи індивідуальні особливості організму, стадію захворювання, супутні хвороби. Самолікування не приводить до успіху.

Дуже часто люди вирішують проблему частково або просто збивають артеріальний тиск на час погіршення стану. Потім знов виникають його підйоми, вражаються судини, серце, головний мозок, нирки. Далі виникають незворотні зміни.

Сучасне лікування спрямоване на профілактику підйому артеріального тиску, а не просто, щоб іноді знижувати його.

Не потрібно піддаватися впливу сумнівних методів: браслети, кліпси та інше. Треба користуватися доказовою, перевіреною медициною. Необхідно намагатися досягати цільових показників - 130/ 85 і менше, незалежно від віку.

Просто поміряйте свій тиск. Це доступно. Нормалізація тиску, лікування атеросклерозу не тільки запобігає розвитку інсультів та інфарктів, але й робить життя комфортнішим.

Таким чином, перед відпочинком на курорті потрібно нормалізувати свій тиск до цифр 130/85 і менше і тоді ризик виникнення гіпертонічних кризів, чи інших ускладнень буде мінімальним. Це дозволить отримати повноцінний відпочинок і лікування інших хвороб.

Якщо є додаткові питання до Чабана Тараса Івановича, телефонуйте до Києва: тел.(044)235-0276, 242-0653, 223-7666 або зазирніть на веб-сайт: http://www.gipertoniya.kiev.ua. чи надсилайте листи на електронну скриньку: [email protected]

Стрес

Бактерія стафілокок стійка до антибіотиків! Як собі допомогти?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers