rss
04/25/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Українське Чикаго \ Українці Чикаго згадали Василя Стуса та вимагали покарати Медведчука

Річниця смерті Василя Стуса знову відкрила болючу історію переслідування українських політв'язнів за радянських часів. В Україні та в діаспорі відбулися молебні за упокій душі Василя Стуса, українського мученика, закатованого до смерті у Лук'янівській в'язниці в 1985 році.

 

У Києві 4-го вересня відбулася акція національної ініціативи «Стоп реванш» та громадської мережі «Вільні Люди», а в Чикаго Український Конгресовий Комітет Америки, відділ Іллінойс, 12-го вересня організував поминальний вечір пам'яті Василя Стуса.

Канцлер єпархії св. Миколая УГКЦ отець Сергій Ковальчук та парох собору св. Володимира і Ольги отець Олег Кривокульський разом з віце-консулом України Олександром Лущиком, а також з управою УККА та представниками громадських організацій віддали шану справжньому патріотові України.

Акція в Чикаго була присвячена вшануванню пам'яті Василя Стуса як безстрашного борця за свободу України, що віддав своє життя у боротьбі за захист людських цінностей свого народу та за національну та особисту свободу. Всиль Стус - незламний борець за незалежність України в ХХ сторіччі, український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, правозахисник.

За власну переконаність у необхідності збереження й розвитку української культури і мови поет зазнав репресій з боку радянської влади, його творчість була заборонена, а він сам був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де й загинув.

За свої твори він заплатив найвищу ціну - життя.

Ми живемо в час, коли в незалежній українській державі Вікторові Медведчуку дозволено проживати в Україні та здійснювати підривну діяльність проти інтересів та безпеки держави, домовлятися з Путіним, а за його роль адвоката, що, в результаті, призвела до смерті Василя Стуса, а також за його незаконні вчинки вже за часів незалежності його не покарано. Це той Медведчук, який служив радянській владі, який як адвокат мав захищати Стуса під час судового процесу, але замість захисту він визнавав перед судом усі звинувачення. Медведчук підставив Стуса і своїми діями допоміг прокурору засудити поета на 10 років мук і страждань у таборах суворого режиму. Для точного аналізу судової справи Стуса можна знайти цікаві матеріали у статті: www.pravda.com.ua/cdn/graphics/2016/08/stus/

Ми висловлюємо обурення і вимагаємо, щоб український уряд позбавив громадянства В. Медведчука та притягнув до кримінальної відповідальності.

4 вересня під час засідання Верховної Ради від імені групи народних депутатів Андрій Левус закликав Генеральну прокуратуру та СБУ розслідувати антиукраїнську діяльність Віктора Медведчука.

За словами Сергія Кузана, заступника керівника Проводу організації «Вільні Люди», координатора громадської кампанії «Медведчук - під арешт», це - лише початок активних дій світового українства. «Ми розуміємо, що для досягнення мети - справедливого покарання Медведчука - ми маємо задіяти всі сили та можливості.

Title Title 

 

Українські громади за кордоном - потужний інструмент впливу на уряди своїх держав. Вони інформують і суспільство, й уряди про злочини Медведчука, даючи знати, що ця людина є злочинцем. Це вже починають розуміти за кордоном, адже Медведчук входить у санкційні списки Канади, США. Ми і надалі будемо розповідати про позицію України і вдячні громадам за те, що вони роблять усе можливе для звільнення України від реваншу антиукраїнських сил», - говорить він.

Згідно з Розпорядженням президента США № 13660 від 6 березня 2014 року, Сполучені Штати Америки наклали персональні санкції на Медведчука через загрозу миру, безпеці, стабільності, суверенітету та територіальній цілісності України, а також за підрив демократичних інститутів та процесів в Україні. Австралія також запровадила стосовно нього особисті санкції. Тож український уряд також має діяти в інтересах своєї держави. Український народ заслуговує на гідність, повагу та верховенство закону.

 

Прес-служба УККА відділу Іллінойс у Чикаго

 

Перший дзвоник у школі українознавства при Українському Православному Кафедральному соборі св. князя Володимира у Чикаго

Дипломатичне прийняття Генерального консульства України в Чикаго з нагоди 27-ї річниці Незалежності України

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers