rss
04/23/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Борода як атрибут чоловічої сили

Одна з важливих ознак сучасного чоловіка - це борода. Вона є загальновизнаним трендом мужності, брутальної привабливості та сексуальності.

 

Борода супроводжувала чоловіка ледь не від самого початку свого існування. Чоловіки ще не вміли ходити прямо, а пушок уже вкривав їхні обличчя. Впродовж багатовікової історії борода шляхетно прикрашала обличчя як єгипетських фараонів, так і давньогрецьких філософів, як монархів, так і королів. Проте, по-справжньому борода вийшла на авансцену в ХХ ст. й дотепер не втрачає своєї популярності. У 40-і та 50-і роки байкери відпускали бороди для визначення своєї ідентичності; у 60-і з'явився рух хіпі, для яких борода набула майже містичного значення. Сьогодні борода тріумфально повертається - завдяки хіпстерам, ламберсексуалам та Twitter.

Метросексуали поступилися своєю привабливістю ламберсексуалам (від англ. lumberjack - лісоруб). Саме таку назву мають чоловіки-бородані, які прагнуть підкреслити свою мужність, одягаючи картаті сорочки, шапки-біні, прикрашаючи тіло татуюваннями. Психологи пояснюють тренд популярності ламберсексуалів логічним етапом розвитку суспільства, в якому чоловіки намагаються повернути собі маскулінність в умовах популярності фемінізму та розподілу гендерних ролей.

Title  
 Михайло Грушевський
 

Дослідник Найджел Барбер (його прізвище навряд чи може бути більш влучним, адже англійською barber - це чоловічий перукар) дійшов висновку, що коливання моди на бороду та вуса у Великій Британії між 1842 і 1971 роками прямо залежали від співвідношення неодружених чоловіків та жінок у суспільстві. За часів, коли кількість самотніх чоловіків перевищувала кількість потенційних наречених, бороди та вуса ставали особливо модними.

Швидкими темпами борода розвивається як універсальний символ. Вислів «Без бороди - ніяк» розшифровується як «Борода - це більше, ніж просто волосся на обличчі, це - переосмислений вияв мужності». Як писав Шекспір: «Той, у кого є борода - більше, ніж юнак, а той, у кого нема бороди, - менше, ніж чоловік». Істиною є також те, що бородою неможливо приховати лисину, але можливо відвернути від неї увагу.

Трохи досліджень

 

Австралійські вчені в журналі Journal of Evolutionary Biology опублікували ґрунтовне дослідження, яке показало, що більшості жінок подобаються чоловіки з легкою щетиною або бородою. Участь в експерименті науковці запропонували 8,5 тисячі жінок. Їм демонстрували фотографії бороданів, зі щетиною та гладенько поголених мужчин і просили оцінити їх за сексуальною привабливістю.

  Title
  Князь Лев І Данилович

Експеримент показав, що чоловіків зі щетиною або бородою жінки вважали на 15-20% привабливішими, ніж тих, у кого не було будь-якої «рослинності» на обличчі. Один з авторів дослідження, професор психології в університеті Чарльза Стерта Даніель Суліковський, пояснює такі результати тим, що волосся на обличчі - це ознака мужності.

Аналіз даних показав, що, загалом, жінки виказували більший інтерес до чоловіків з рослинністю на обличчі, порівняно з повністю поголеними особами. Однак, привабливість чоловіка на певних етапах росту бороди повністю залежала від того, що шукала жінка або яку мету вона собі ставила.

Наприклад, першій групі жінок було запропоновано оцінити фотографії бородатих чоловіків, залежно від загальної сексуальної привабливості. Так, чоловіки з невеликою бородою для цих учасниць експерименту виявилися привабливішими, ніж без волосся на обличчі або з довгою бородою.

Title  
 Зустріч президента Лінкольна зі своїм урядом щодо
скасування рабства у країні, 1862 рік

 

Другій групі пропонували вибрати чоловіків, з якими вони не відмовилися б провести вечір, який ні до чого не зобов'язує, - і в цьому випадку найпопулярнішими для жінок виявилися чоловіки зі світлою щетиною.

Жінки з третьої групи, яким під час експерименту запропонували підібрати найбільш привабливого чоловіка для створення сім'ї, зробили ставку на чоловіків з густішою бородою.

Можливість відростити густу бороду насправді не визначається тільки рівнем тестостерону в організмі мужчини. Незважаючи на це, низка досліджень свідчить, що представники обох статей сприймають мужчин з бородами старшими за віком, сильнішими та агресивнішими. А домінуючі представники чоловічої статі, звичайно, мають більше можливостей у пошуку партнерок, оскільки своїм загрозливим виглядом змушують конкурентів відступати.

  Title

Деякі вчені підтверджують той факт, що при виборі кандидата на робоче місце роботодавці надають перевагу чоловікам з бородою, посилаючись на те, що такі люди - фізично сильніші та професійно компетентніші.

Мало хто знає, що волосся на обличчі мужчини знижує можливість розвитку раку шкіри, оскільки борода є своєрідним фільтром та блокує до 95% ультрафіолету, що, своєю чергою, не дає старіти шкірі, зберігаючи її здоров'я.

Найцікавіші факти з життя бороданів:

 

Найдовшою була борода норвежця Ханса Лангсета. У 1927 році її довжина склала 5,3 м. У 2008 році рекорд Гіннеса встановив індуський бородань Сваран Сінгх - 2,3 м.

Більшість чоловіків ніколи не будуть відрощувати бороду навіть завдовжки 2 м, хоча дослідження показали: якщо б чоловіки ніколи не користувалися бритвами, їхні бороди могли б відрости до 8-метрової довжини.

Середня швидкість росту волосся - 14 см на рік. У середньому, на гоління чоловік витрачає 95 днів свого життя.

У багатьох народів борода слугувала символом статусу: давні єгиптяни, які належали до привілейованого класу, вплітали у свої бороди золоті нитки.

Авраам Лінкольн відростив бороду у 1860 році після того, коли отримав лист від 12-річної дівчинки. Вона писала: «Ви будете виглядати значно краще, якщо відростите бороду. Бородані подобаються жінкам, і вони вмовлять своїх чоловіків голосувати за вас, а ви станете президентом».

У блондинів бороди ростуть швидше, ніж у брюнетів.

Думки про секс та емоції, пов'язані зі сексуальними переживаннями, сти­мулюють ріст бороди. Швидкість росту волосся на обличчі залежить від рівня тестостерону в організмі, який зростає у передчутті сексуального збудження.

Title  
 Біллі Гіббонс. Фото з «Вікіпедії» 

На сучасній мапі світу можна знайти «бородатий острів», а саме Барбадос. Саме так перекладають його назву.

Найбільш легендарними, але небезпечними бороданями були багатоженець-вбивця Синя Борода та пірат Чорна Борода, який був одним з найжорстокіших морських розбійників.

  Title
  Фото зі сторінки Джека Гіннеса в «Instagram»

Відомі бородані в історії рок-музики - Біллі Гіббонс та Дасті Хілл із гурту «ZZ Top» - відмовились від ідеї компанії «Gillette», яка запропонувала їм рекордні гонорари, аби ті зголили свої бороди.

Привабливі бородані впевнено завойовують не тільки серця жінок, але й подіуми та медійний простір. Найпопулярніший серед моделей-бороданів Джек Гіннесс поділився в одному з інтерв'ю: «Чоловік у костюмі завжди ризикує виглядати надто прилизаним. Є три способи додати розслабленої мужності до образу: нерозчесане волосся, розстібнуті штани і борода. Борода, треба визнати, - найефектніший з них».

Забудьте про стереотипи, спробуйте поекспериментувати: можна надати перевагу елегантній еспаньйолці або повній бороді «а-ля вікінги», або ж вибрати стиль бальбо. Борода - це вдалий спосіб самовиразитися та продемонструвати свою індивідуальність! Її не можна придбати в магазині, але можна відростити.

 

Автор: Христина Полубічко

Джерело: «Егоїст»

 

Уроки фрідайвінгу від Francisco Ferreras

Модні чоловічі стрижки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers