rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Автосвіт \ Киянин створив новий вид транспорту

Стверджувати, що це - новий вид транспорту, мабуть, все-таки не скромно - було ж колись таке поняття, як авторолер, були Messerschmitt KR, Oskar-Velorex та інші кабінен-ролери. Але на недавній виставці OldCarLand призабута тема заграла новими фарбами.

 

В Україні їх тисячі - бічних причепів ВМЗ-«Супутник» від іжевських мотоциклів п'ятого покоління. «Юпітери» і «Планети» відживають своє і масово йдуть у відставку, а візки від них, зазвичай, збережені краще від мотоцикла, залишаються без роботи.

  Title
  Авто-ролер, на відміну від скутера, пропонує інший
рівень комфорту, не забуваючи при тому задоволення
від водіння для пілота

Один з учасників весняного OldCar­Land'a перетворив списаний мотоциклетний візок на спортивний снаряд для розважальних прогулянок. Чесно кажучи, подібна ідея давно висіла у повітрі: симпатичний обтічний монокок в'ятсько-полянського виробництва, неодмінно яскравого кольору, так і просився, щоб хтось нарешті зробив з нього самостійний транспортний засіб.

Компонування

 

Одномісний ролер отримав 50-кубовий моторчик і два керовані передні колеса з незалежною пружинною підвіскою. Маленький «двотактник» приводить єдине заднє колесо - і його 4-5 «конячок», і цих трьох точок опори машинці цілком достатньо. 10-дюймові колеса з «безкамерками» розмірністю 3,50-10 запозичили від сучасного скутера.

Відкритий корпус візка виробництва В'ятсько-Полянського машзаводу залишився практично без змін, за винятком декількох вирізів, зроблених для адаптації сторонніх агрегатів. Потужна рідна рама і мотоциклетне колесо з підвіскою отримали відставку, замість неї кокон кузова посилили легким трубчастим каркасом. Вийшла така собі напівнесуча конструкція, як тепер модно казати - з інтегрованою рамою.

Агрегати

 

Найцікавіше у цьому транспорті - передня частина його шасі. Підвіска і кермо - цілком саморобні, можна сказати, авторської роботи. Кожне з коліс гойдається на одному зварному трикутному важелі, підпертому похилою амортизаційною стійкою.

Рульове управління - рейкове, причому механізм - оригінальний, ручної роботи. Він зроблений з полозу «санчат» від переднього сидіння легковика і мотоциклетного ланцюга з ведучою зірочкою. Завдяки такому рішенню рейка вийшла компактною, вона помістилася під ногами водія, позаду педального вузла. У рульовій трапеції, крім того, використані пара кульових наконечників і дві стандартні різьбові розтяжки.

Title Title 
 Передня підвіска – повністю ручної роботи,
оскільки аналогів авторолера для запозичення
просто не існує

 Кокпіт ролера – не найяскравіша його частина, але
це – тимчасово: робота над проектом наразі
не завершена

 

Втручання в дизайн візка зразка 1980-х - мінімальне, але маленький болід і зі сьогоднішніх позицій виглядає дуже цікаво

Силовий агрегат і задня підвіска вирішені традиційно для подібних ролерів: єдиний блок двигуна і трансмісії взяті від сучасного скутера і так у зборі укріплені в задній частині машини. Таким чином авторолер отримав і двигун, і трансмісію, і задню підвіску одним махом.

Салон

 

Якщо технічні рішення автора проекту багато у чому оригінальні і навіть сміливі, то щодо ергономіки за нього все вирішили ще в'ятсько-полянські конструктори наприкінці вісімдесятих років ХХ. Однак, хоча серйозних переробок кузов візка не зазнав, одну важливу частину все ж замінили - сидіння.

Посадка людини, яка перетворилася з пасажира на драйвера, стала нижчою, більш природною для водія транспортного засобу. І ще одне важливе рішення - кермо, точніше, штурвал. Його форма, по-перше, зроблена такою, щоб не заважати колінам пілота, а по-друге, щоб відповідати куту повороту передніх коліс, адже через коротку рейку штурвал повертається не так, як звичайне кермо.

То що?

 

Такий ось вийшов у нашого співвітчизника цікавий апарат - привабливий зовні, багатообіцяючий за суттю. З огляду на кількість непотрібних візків від ІЖів на безкрайніх територіях нашої країни, у подібного транспорту можуть бути широкі перспективи. У всякому разі, нам здається, що такий ролер буде дуже цікавий на ходу, і ми ризикнемо пообіцяти вам його тест-драйв у найближчому майбутньому.

Джерело: «Авто 24»

 

Перший в історії електробайк Harley-Davidson з’явиться раніше, ніж планувалося

Кінець українського автопрому? Або чому закриваються заводи

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers