rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Здоров’я \ Нерви заспокоюємо мелісою та синюхою

Ми звикли до того, що у випадку нервової ситуації чи стресу завжди можна купити в аптеці заспокійливе. Однак, існують й інші методи заспокоєння: заняття спортом, йогою. Не останнє місце серед заспокійливих засобів посідають і лікарські трави.

 

- Якщо людина хоче вилікуватися чи заспокоїтися за допомогою фітотерапії, то це зробити реально, - каже Сергій Часовенко, лікар-фітотерапевт. - Відколи існує людина, свої хвороби вона лікує травами. Це був найкращий метод лікування, на сьогодні він залишається таким самим. Незважаючи на те, що ми маємо великий арсенал синтетичних, напівсинтетичних препаратів, фітотерапія завжди є дієвою.

Щоб вивчити лікарські трави, не обов'язково бути лікарем. Знання приходять з досвідом. Колись потрібно починати збирати лікарські рослини і бути для себе лікарем. Але варто враховувати певні моменти.

По-перше. Дуже часто буває, що початківці, які бачать рослину на малюнку у фітодовіднику, коли знаходять подібну рослину, вважають, що це саме вона. Це - перша помилка. З першого разу людина не може знати, що це за рослина, бо вона може мати багато підвидів. Скажімо, у Чернівецькій області і на території Коломийщини рослина може мати вже дещо інше забарвлення або вигляд листя чи квітів. Та навіть на Буковині по один бік Чернівців живокіст цвіте блакитним, по інший бік - білим кольором. А насправді - це одна й та сама рослина.

По-друге. Варто замислитися, чи правильно ми заготовляємо трави: чи зібрали у потрібний період, чи на тій території, де їх можна збирати, чи правильно їх висушили. Прийде практика, і людина навчиться. Але потрібно радитися з фахівцями. Вже пізніше, з роками практики, людина зможе відчувати рослину, яку зірвала, буде вже її знати на дотик, запах та смак.

Я був свідком такої картини. Іду по ринку, якась бабуся продає зірвану рослину. Я чую, люди питають: «Що це у вас?» Вона відповідає: «Собача кропива». Я ж коли підійшов, побачив, що насправді це не вона. Це був один з видів глухої кропиви, який має іншу лікувальну дію. Хоча зовні, дійсно, вона подібна до собачої кропиви.

Ця бабуся продає, люди купують і вдома лікуватимуться, а ефекту не буде. Насправді та рослина не є отруйною, і людина собі не нашкодить, але й користі не буде. Людина лікуватиме нервову систему, а насправді ця рослина допомагає при мізерних місячних. Є такі випадки, коли початківці уже хочуть бути професіоналами. Хай будуть початківцями. Настане час - і колись вони стануть професіоналами. До того ж, рослини можуть бути й отруйними - це варто враховувати.

Рецепти від Сергія Часовенка

 

- М'яту для заспокоєння використовувати я би не радив - насправді вона не є такою заспокійливою. Навпаки, м'ята стабілізує нервову систему, підтримує.

А якщо відчуваєте, що потрібно заспокоїтися, використовуйте наступні рецепти.

1. Меліса лікарська

Часто мелісою лікарською називають дику м'яту. Треба брати справжню мелісу лікарську (інша назва - лимонний лист). Вона пахне лимоном.

1-2 або навіть 3 ст. л. трави сухої меліси заливаємо 0,5 л окропу. Настоюємо годину. Проціджуємо, протягом дня випиваємо.

2. Корінь валеріани

Беріть не настоянку з аптеки, а саме натуральний корінь валеріани.

1 ч. л. кореню валеріани кладемо у термос, заливаємо 0,5 л окропу. Настоюємо всю ніч. Вранці проціджуємо і ці 0,5 л чаю випиваємо протягом дня.

3. Корінь синюхи

1 ч. л. кореня синюхи засипаємо у термос на ніч (готуємо, як корінь валеріани). П'ємо протягом дня.

4. Півонія ухиляста (пион уклоняющийся - рос. м.)

Це - спеціальний вид півонії дикорослої - не тієї, що росте у нас під будинками. У неї корінь, що стелиться. Приготувати і використовувати, як корінь синюхи.

Важливо!

 

Якщо хочете заспокоїти нерви, не варто починати з півонії чи синюхи. Розпочинайте з найпростішого - з меліси лікарської (пропити три тижні, потім - перерва). Якщо не допомагає, спробуйте корінь валеріани (так само пропити три тижні). Якщо і вона не допомагає, використайте корінь синюхи. А вже потім, якщо попередні трави не допомогли, перейдіть на півонію.

 

Автор: Леся Токарюк

Джерело: «Молодий Буковинець»

Цукровий діабет вбиває без болю

Поліомієліт: давня хвороба, сучасна загроза

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers