rss
04/24/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Янукович у глухій обороні

Пат. Цей шаховий термін найдоречніше характеризує ситуацію, яка склалася в Оболонському районному суді у справі про можливу державну зраду Віктора Януковича.

 

Title  
 Фото. ТСН.ua 

Остання перед вироком стадія судових дебатів у ній мала стартувати ще зранку 30 липня, однак спроби розпочати слухання протягом трьох днів так нічим і не закінчилися. Передумов для вирішення такої ситуації немає.

Перше перенесення слухань на добу через відсутність адвокатів обвинуваченого загалом влаштувало не тільки захист, а й сам суд. Річ у тім, що 30 липня судді Владиславові Дев'ятку призначили співбесіду в межах кваліфікаційного оцінювання, яке нині проходять усі судді українських судів.

Ця співбесіда не могла стати легкою прогулянкою для нього. Справа Януковича - не перший резонансний процес, який веде суддя. У 2011-му Дев'ятко засудив до 10 років позбавлення волі свого колегу Ігоря Зварича, відомого за прізвиськом «суддя-колядник». Удруге увага до нього була прикута, коли влада влаштувала репресії проти учасників акцій протесту у 2014-му. Декого, як, наприклад, учасників Автомайдану, безпідставно позбавляли прав, інших узагалі кидали в СІЗО під надуманими приводами. Три рішення такої категорії виніс і Дев'ятко. Понад те, на момент масового надходження цих справ він виконував обов'язки голови суду. На цій посаді перебуває й донині, щоправда, вже без префіксу «в. о.».

Дев'ятку поставили всі важливі запитання. Якщо коротко, то відповіді можна звести ось до чого: Оболонський суд «із гідністю» вийшов із тієї ситуації й у двох третинах випадків відмовився кидати активістів до СІЗО. Незважаючи на впевнену поведінку Дев'ятка під час співбесіди та прямі відповіді на всі запитання, йому навряд чи вдасться позбутися політичних обвинувачень. Фактично він став першим із «суддів Майдану», хто успішно склав кваліфікаційне оцінювання. Інакше справу Януковича, яка триває майже півтора року, довелося б слухати від самого початку. Це стало б особистою поразкою генерального прокурора Юрія Луценка, який пообіцяв вирок у справі президента-втікача «до Дня Незалежності». Слід уточнити: ще торішнього Дня Незалежності. Також генпрокурор назвав саме процес над Януковичем «справою честі» для себе. Однак з огляду на те, як розвивалися події в наступні два дні, мрія генерального прокурора не здійсниться й цього року.

31 липня захист Януковича вдався до іншої тактики: адвокат Віталій Сердюк з'явився в суді, але тільки для того, щоб висловити свою незгоду з діями колегії та вкотре подати клопотання про відвід усього складу суду й прокурорів. Після чого він залишив засідання, але не будинок суду.

Цей день можна вважати бенефісом захисту Януковича. Прийоми, до яких він вдається, щоразу однакові, але здебільшого стають дієвими. Схема у всіх процесах стосовно Януковича приблизно та сама: на початку адвокати всіма засобами їх затягують, а на завершальних стадіях роблять усе для повної зупинки. Наприклад, прийом із викликом поліції із заявою про злочин, який нібито полягає в порушенні прав Януковича. «Всім залишатися на своїх місцях!» - кричить Віталій Сердюк під час однієї з перерв у засіданні. І просить затримати на місці прокурорів Руслана Кравченка та Максима Крима. Звісно ж, ніякого затримання не відбувається, як і в двох інших випадках, коли адвокати Януковича викликали поліцію до суду. Один раз у цій самій справі, другий - у справі про розстріли на Майдані. Проте увага зосереджена саме на Сердюку, він вказує, що поліція не реагує.

Та ключову роль у ці дні відіграли зовсім не юристи з AverLex. Ще в другий день процесу в суді представили нового адвоката Януковича - Олександра Байдика. З ним екс-президент нібито підписав угоду минулого тижня. Річ у тім, що в іншому процесі Байдик уже був адвокатом Януковича від державного Центру вторинної безоплатної правової допомоги. Фактично йдеться про центр, який повинен надати правову допомогу будь-якій людині, що не має змоги залучити адвоката за гроші. Юристи, які співпрацюють із ним, підписують договір із власної волі, однак відмовитися від клієнта не можуть.

Слід пояснити, яким чином Центр вторинної безоплатної допомоги виявився залученим до справ Януковича. На останньому етапі справ захист екс-президента відмовляється брати участь у засіданнях. Підстава може бути різною, але результат однаковий. Закон передбачає, що жодна дія в суді не може відбутися за відсутності хоча б одного адвоката обвинуваченого. Тому в суддів не залишається іншого вибору, як клопотати про призначення безплатного адвоката.

Свого часу директор київського Центру Оксана Василяка повідомила «Тижню», що адвокатів підзахисним обирають за кількома головними критеріями: графік чергувань, спеціалізація та досвід. Проте адвокати Януковича не завжди відповідають першому з критеріїв. Один, у справі про розстріли на Майдані, був узагалі із Харкова й не відвідував засідання, Байдик дивним чином став захисником Януковича за договором (офіційно екс-президент вважає призначення безплатного адвоката порушенням своїх прав. - Ред.). До речі, сам Байдик хибної логіки у цих діях не бачить: «Чому ви були безплатним адвокатом Януковича?» - «Тому що мене призначили». - «Але це порушення прав Януковича?» - «Звісно ж, порушення прав» - такий діалог відбувся між кореспондентом Тижня та Байдиком у суді.

Новий безплатний захисник Януковича Віктор Овсянніков не став порушувати традицій. Він відмовився відповісти, чи був черговим у день призначення: «Це конфіденційна інформація (раніше списки чергувань публікували на сайті Центру, однак зараз сторінка видає помилку. - Ред.)». Як і відмовився перебувати в залі засідань для заслуховування промови прокурорів на дебатах у третій день процесу, наполягаючи на ознайомленні з матеріалами справи передусім. До запевнень судді Дев'ятка, що після промови прокурорів він отримає необхідний час, не дослухався й залишив засідання. Така ситуація повторилася тричі за день після оголошених перерв. Дії Овсяннікова призвели до доволі жорсткої заяви зазвичай стриманого в словах Дев'ятка: «Сторона захисту іноді забуває, що в Україні не все можна вирішити за гроші, а іноді є честь, гідність, професійна етика. Такі дії принижують високе звання адвоката України». Ці слова можна розцінити і як ознаку безсилля: Дев'ятко змушений клопотати перед Центром про призначення нового адвоката й переносити засідання аж на 16 серпня. Жодної гарантії, що новий безплатний адвокат вчинить інакше, немає. У процесі щодо розстрілів на Майдані такого вдалося знайти аж із четвертої спроби. Після цього той отримав чимало скарг на свою діяльність від інших захисників Януковича. Справа може завершитися для адвоката втратою ліцензії. Вже за два тижні стане відомо, чи ризикне хтось заради честі, гідності, професійної етики та високого звання адвоката України.

Автор: Андрій Голуб

Джерело: «Український Тиждень»
матеріал друкованого видання № 31 (559)

Про Іловайськ, українські ордени і російські значки

Лікарі погрожують застосувати до Сенцова каральну медицину

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers