rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ Лікарі погрожують застосувати до Сенцова каральну медицину

Медики цивільної лікарні у місці відбування терміну незаконно ув'язненого українського режисера Олега Сенцова, який уже 86-у добу голодує в колонії міста Лабитнангі, погрожували застосувати до нього каральну медицину - насильницьке годування.

 

Про це адвокат Дмитро Дінзе написав у Facebook.

«Олег Сенцов не вірить у забезпечувальні заходи з боку Росії. Раніше його привозили у цивільну лікарню для обстеження та можливості поміщення в медичний заклад цивільного типу. Головний лікар, дізнавшись, кого до нього привезли, сказав, що прив'яже Олега до лікарняного ліжка, примусово нагодує його медичними препаратами і штучним харчуванням. Якщо ж Олег буде відмовлятися, то трубу зі штучним харчуванням поставить у ніс або рот, на крайній випадок - у задній прохід. Ось такі лікарі в Росії бувають. Каральна медицина», - пише Дінзе.

Він також опублікував звернення адвоката Міжнародної правозахисної групи «Агора» Наталії Добрєвої, що презентує інтереси Сенцова у Страсбурзі, в ЄСПЛ. Звернення Добрєвої від 7 серпня адресовано Представнику РФ при Європейському Суді з прав людини - заступнику Міністра юстиції РФ Михайлові Гальперіну. Ґрунтуючись на рішенні ЄСПЛ від 25 липня 2018 року про надання Сенцову найбільш прийнятного для нього лікування, адвокат запропонувала розпорядитися про переведення Сенцова у клінічний багатопрофільний медичний центр «Святитель Лука» у Сімферополі.

На тому ж зверненні є текст, дописаний Сенцовим. Він просить не клопотати про переведення його в іншу лікарню, тим більше, таку далеку, з кількох причин. По-перше, Сенцов не впевнений, що його «туди довезуть живим». По-друге, він підкреслює, що «жодні інші лікарі мене не вилікують, тому що я не хворію, а голодую і не маю наміру зупинятися».

Тим часом Дмитро Дінзе отримав від неназваних дипломатів інформацію, що, нібито, російська влада готова допустити смерть Сенцова від голоду «для науки іншим ув'язненим».

Про це адвокат написав в Facebook.

«Я, звичайно, не прихильник чуток, мене більше факти цікавлять, а краще оформлені, але тут інша ситуація. За інформацією від дипломатів, які контактують з Росією щодо вирішення питання з Олегом Сенцовим, зазначається, що Сенцова не планують відпускати, щось на кшталт НЕХАЙ ПОМИРАЄ ДЛЯ НАУКИ ІНШИМ УВ'ЯЗНЕНИМ. Якщо це - правда, то я навіть не знаю, як це коментувати», - пише Дмитро Дінзе.

Як повідомлялося, Сенцов, незаконно засуджений в РФ до 20 років колонії, 14 травня 2018 року оголосив голодування, вимагаючи звільнення всіх українців-політв'язнів Кремля. 28 травня Сенцов погодився на підтримуючу терапію.

Раніше у вівторок адвокат Дмитро Дінзе повідомив, що стан здоров'я Олега Сенцова, який уже 86-у добу голодує в колонії міста Лабитнангі, в Росії, погіршився.

Ще один незаконно засуджений у РФ громадянин України Станіслав Клих поскаржився, що йому в психіатричній лікарні вводили психотропні препарати.

Про це після телефонної розмови з матір'ю ув'язненого розповіла Уповноважений ВР України з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

«Поговорила з мамою Святослава Клиха - Тамарою. Вона розповіла, що нарешті розмовляла зі сином по телефону - Станіслав зараз уже в колонії. Пані Тамара неодноразово просила про цю розмову, але їй постійно відмовляли. Станіслав розповів, що у психіатричній лікарні його «накачали» психотропними препаратами, і він не знає, як це впливатиме на його стан у подальшому. За словами пані Тамари, Станіслав - урівноважений, розповідає, що дуже болять нирки, найімовірніше, після травми», - написала омбудсмен.

Денісова також зазначила, що розповіла матері Клиха, як оформити документи для отримання коштів родинам політв'язнів.

Раніше Денісова зверталася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з проханням сприяти проведенню незалежного медичного обстеження Клиха українськими або міжнародними лікарями. Вона також просила термінового звільнення Клиха на гуманітарних підставах.

Нагадаємо, Клиха затримали російські силовики у серпні 2014 року під час його візиту до Росії.

26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Карпюк та Клих не визнали своєї провини і категорично заперечували, що були у Чечні. Крім того, під час процесу вони розповіли, що дали свідчення під тортурами.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Клиха і Карпюка політв'язнями.

Усього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них - і журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за, нібито, шпигунство.

 

Про Іловайськ, українські ордени і російські значки

Хто заплатить за Донбас?

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers