rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Полiтика \ У Києві відбулися урочистості з нагоди 1030-річчя Володимирового хрещення Руси-України
Title  
 Так зібрання виглядало з висоти пташиного лету.
Й у кадрі лише середина колони. Фото Київських
єпархіальних відомостей (vidomosti.kiev.ua)

 

У суботу, 28 липня 2018 року, середмістям Києва пройшла спільна 65-тисячна хресна хода Української Православної Церкви Київського Патріархату (УПЦ КП) та Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), що вже заявили про готовність утворити єдину Помісну церкву після надання вселенським патріархом Варфоломієм Томосу про автокефалію.

 

Унікальну процесію, що, без перебільшення, була свідченням історичного єднання та порозуміння між різними гілками українського православ'я, очолювали патріарх Філарет і митрополит Макарій.

До них приєдналися керівники органів влади, а також предстоятелі інших найбільших релігійних конфесій - патріарх Шевчук від УГКЦ і митрополит Онуфрій від Московського патріархату. А з-за кордону прибули представники помісних церков із 13 країн світу.

«Цього року ми святкуємо цей ювілей незвичайно. Багато разів по Володимирській вулиці проходив хресний хід, але такого хресного ходу Україна ще не знала. Це свідчить про те, що український народ єднається - як в цілому український народ, так і українське православ'я...

Це означає не тільки те, що в Україні обов'язково буде одна українська церква, не буде багато українських церков, а буде одна - визнана, яка ввійде в молитовне спілкування з усіма православними церквами. Це - наша дуже важлива перемога, бо ми до цієї перемоги йшли десятиріччями», - заявив патріарх Філарет.

«Другий висновок з цього хресного ходу такий, що перемога наша на Сході забезпечена, тому що український народ уже об'єднався, а якщо український народ об'єднався, то його північний агресор перемогти вже не зможе», - висловив переконання голова церкви Київського патріархату.

Попри те, що, всупереч окремим заявам та сподіванням, Томос не  був оголошений саме 28 липня, присутній на святкуванні посланець Варфоломія, митрополит Гальський Еммануїл запевнив: патріархат почав процедуру надання українській церкві автокефалії ще 19 квітня.

«Вселенський патріарх не може залишатися сліпим і глухим до звернень, що повторюються понад чверть сторіччя. Чада української церкви та її провідники мають право на своє місце серед церков.

Материнська церква вже винесла ухвалу, і я хочу сказати, що це сталося 19 квітня, - розпочати процедуру для досягнення остаточної мети - надання автокефалії Українській Православній Церкві», - зазначив він.

Днем раніше УПЦ МП провела окреме святкування, на якому поряд з Онуфрієм були помічені екс-«регіонали» Юрій Бойко, Вадим Новинський, Олександр Вілкул, Нестор Шуфрич, Михайло Добкін. Перед цим колишній громадянин Росії, мультимільярдер Новинський заявив, що особисто стане на заваді переходу Києво-Печерської лаври у відання новоутвореній Помісній церкві.

Не обійшлося без піару й у суботу. Петро Порошенко зі своєю дружиною Мариною йшов у супроводі посадовців суто другого ешелону й поряд з ним у той час також не було інших вірогідних чи вже заявлених кандидатів у президенти. Праворуч від нього можна було помітити чотирьох віце-прем'єрів - Степана Кубіва, Геннадія Зубка, Павла Розенка, В'ячеслава Кириленка, а ліворуч у парадних військових строях йшли троє генералів: Василь Грицак, Степан Полторак, Юрій Аллеров.

Політичні експерти пояснюють доволі незвичній підбір перших рядів колони початком виборчої кампанії. На їхню думку, чинний глава держави, безумовно, подаватиме Томос як своє особисте політичне досягнення, й на цю тему, певно, того дня фільмували рекламний ролик. А такий жанр короткометражного кіно передбачає лише одного головного актора.

 

Навіщо Рабиновичу кум Путіна, і що з того буде?

Про Іловайськ, українські ордени і російські значки

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers