rss
04/18/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Чоловіча сторінка \ Все, що потрібно знати про дайвінг

Дайвінгу притаманні всі ознаки дива. Складно інакше охарактеризувати ситуацію, коли людина ширяє у трьох вимірах, дихає там, де дихати їй не належить, і зблизька спілкується з мешканцями чужої стихії.

З чого почати?

 

З вибору системи навчання. Якщо ви - не впевнені, що дайвінг - це для вас, варто вибрати так званий «інтродайв»: поряд буде плисти інструктор, який спостерігатиме за вашим аквалангом. Той, хто впевнений у своєму бажанні освоїти глибини, одразу йде на початковий курс, як правило, однієї з двох систем: PADI або CMAS. Після закінчення навчання складають теоретичний іспит і отримують міжнародний сертифікат першої категорії, що дає право на занурення в будь-якій точці світу на глибину до 18 м. Новоспечені дайвери можуть навчатися далі та отримувати дозволи на занурення до 30 м. Для бажаючих є спецкурси, після яких можна пірнати на 200 м. Або з часом стати інструктором.

Що таке PADI і CMAS?

 

Курси дайвінгу PADI, CMAS, а також NAUI, YMCA та інші - назви різних дайвінг-асоціацій. За системою PADI вчаться понад 70% дайверів. Курс - скрізь стандартний і відрізняється термінами навчання. Конфедерація CMAS створена у 1959 році самим Кусто. Займається не тільки навчанням, але й організацією спортивних змагань, підводною археологією, науковою діяльністю. Незалежно від того, за якою системою навчався дайвер, зі сертифікатом будь-якої з основних асоціацій він може пірнати у дайв-центрах інших асоціацій.

Чи може дитина займатися дайвінгом?

 

Діти краще, ніж дорослі адаптуються до нових умов, до того ж, перебування у водному середовищі для них є більш природним. Якщо дитина адекватно розвинена фізично і психологічно - то до занять можна приступати з 10 років.

Скільки це коштує?

 

Ціни на послуги дайв-центрів залежать від їхнього розташування. Наприклад, занурення в озері Малаві з унікальною флорою коштує від $15, а на Карибах ця цифра доходить до $100. У середньому, одне занурення з орендою спорядження коштуватиме $25-50. У Львові початковий курс PADI OWD коштує близько $350. Зі своїм спорядженням можна пірнати у наших водоймах практично безкоштовно. Інша цінова крайність - дайв-сафарі на островах Тихого океану за $5000 на тиждень.

Де краще навчатися - вдома чи на курорті?

 

Ще кілька років тому більшість проходили навчання на курорті під час відпустки. Сьогодні багато хто зрозумів, що вчитися краще вдома. У басейні можна досконально освоїти всі складні моменти. На курорті ж усі квапляться: через тиждень - літак назад. Ще одна перевага навчання вдома - курс рідною мовою. В екзотичних місцях, найімовірніше, доведеться освоювати підводні премудрості англійською.

Чим ми дихаємо при зануренні?

 

Найчастіше - тим самим повітрям, яким дихаєте ви, читаючи ці рядки. Повітря - це суміш, що складається зі 78% азоту, 21% кисню і менше, ніж відсотка аргону. За допомогою компресора повітря з видаленою вологою заганяють у балони. У багатьох дайв-центрах використовують нітрокс - суміш, у якій кисню міститься більше, ніж у звичайному повітрі. Завдяки нітроксу збільшується час, протягом якого можна спливати без проходження спеціальних декомпресійних процедур, і зменшується ризик декомпресійної хвороби. Є й свої тонкощі: перевищивши рекомендовану глибину, ви ризикуєте отримати кисневе отруєння. Для більш серйозних технічних занурень використовують суміші трімікс і геліокс.

Через який час після занурення можна літати літаком?

 

Якщо незабаром після занурення підніматися на висоту 300 м і вище, є ризик отримати декомпресійну хворобу. Згідно з правилами більшості асоціацій, між зануренням і польотом повинно проминути не менше, ніж 12 годин. Якщо занурень було декілька, цей термін зростає до 18 годин. Значно менший ризик становить дайвінг після польоту, хоча він, все ж таки, є. Подорожі літаком викликають зневоднення, сухість дихальних шляхів і втому. Тому краще не пірнати одразу після польоту, а зробити перерву 12 годин. З тієї ж причини варто уникати алкоголю і кави: вони зневоднюють.

Що потрібно знати про нічні занурення?

 

Незважаючи на обмежену видимість, вночі пірнати не менш цікаво, ніж вдень - можна побачити підводних мешканців, активних лише у темний час доби. Для нічного дайвінгу обов'язково потрібні два ліхтарі (а краще - кілька). Втрата освітлення створює безліч проблем: насамперед, плавець ризикує впасти у паніку, втратити орієнтацію, контроль над плавучістю і можливість зчитувати покази приладів. Щоб уникнути ексцесів, варто приділити освітлювальним приладам особливу увагу, зокрема, пристебнути ліхтар ремінцем до зап'ястя і змастити всі шви силіконовим мастилом.

На чому не варто економити?

 

Безпека - насамперед. Ніколи не варто заощаджувати на послугах професійного інструктора й, передусім, дайв-гіда. Останній повинен добре знати течії, небезпечні місцини та інші особливості місця занурення. Не варто вдаватися до послуг центрів, які використовують старе і зношене обладнання, пропонуючи більш привабливі ціни.

Яка максимальна глибина для аматорських занурень?

 

За правилами більшості асоціацій, максимальна глибина занурень становить 40 м. Щоб зануритися на таку глибину, необхідна спеціальна підготовка. Використовуючи повітряно-гелеві суміші, можна опуститися й глибше - до 300 м.

Що потрібно знати про коралові рифи?

 

Рифи ростуть дуже повільно, протягом тисячоліть, але зруйнувати їх - хвилинна справа. Корал - значно більш крихка істота, ніж здається. Він вкритий ледве помітним захисним шаром, пошкодити який - все одно, що здерти шкіру з людини. Основну небезпеку для коралів становлять усілякі забруднення і варварські способи рибальства, що знищують морську фауну. Дайверам необхідно уникати дотиків до коралів, як і до будь-яких інших підводних мешканців. Навіть така, здавалося б, дрібниця, як сонцезахисний крем, може стати причиною руйнування цілого рифу.

Що таке liveaboard?

 

Найцікавіші місця для дайвінгу розташовані далеко від курортів. Підводна живність тут ще не зазнала втручань людини, корали - ще не обламані якорями і ластами, не розібрані на сувеніри. Крім цього, найцікавіші затонулі кораблі лежать далеко від берега, і тому дайвери нерідко вибирають так званий liveaboard - проживання на борту судна з виходом у море на кілька днів. Насолодитися дайвінгом мріють і планують у місцях, куди неможливо було б дістатися за один день. При цьому аквалангісти мають можливість виконувати 4-5 занурень за день, не відволікаючись на побутові турботи.

Що таке рек-дайвінг?

 

Рек-дайвінг походить від англійського слова wreck, яким позначають залишки загиблого судна. Не всі затонулі кораблі є доступними. Навіть ті, що лежать недалеко від берега, часто лежать на глибині, недоступній для аматорів. Крім того, на деякі об'єкти пірнати заборонено.

Своє спорядження чи орендоване?

 

Власне спорядження дуже зручне хоча б тому, що ним не користувалися 1000 осіб до вас. Придбати його краще під час або після проходження початкового курсу. Інструктори допоможуть підібрати комплект. Для перших занять всім необхідним забезпечить дайв-центр, але багато хто воліє вже на цьому етапі мати свій «Набір № 1»: маску, ласти і трубку. Балони з повітрям і вантажі, необхідні для занурення, зазвичай, беруть напрокат. Основні витрати припадуть на регулятор, BCD, комп'ютер і гідрокостюм. Вибираючи прості, але надійні речі, цілком можна вкластися у 500$.

Уточніть, який тариф авіакомпанія застосовує до спорядження для дайвінгу. Наведемо приклади.

Що таке сухий костюм?

 

Сухий костюм використовують для дайвінгу в холодній воді. На відміну від гідрокостюма, через сухий костюм вода не проникає, і тіло може зберігати постійну температуру навіть у арктичних зануреннях, зокрема, під лід. Новачкам рідко доводиться мати справу з подібними моделями, а деякі дайвери обходяться без них все життя, пірнаючи винятково у теплих водах. Сухий костюм відрізняється у застосуванні від звичайного гідрокостюма, і найчастіше для його використання потрібно пройти спеціальний курс.

Яке спорядження упакувати для подорожі?

 

Варто витратитися на спеціальну сумку зі щільного (>1000 ден) і водовідштовхувального матеріалу, наприклад, з балістичного нейлону і кордури.

Складіть список спорядження - він допоможе нічого не забути перед поверненням.

Дайв-комп'ютер та інше особливо цінне обладнання, а також щоденник занурень і сертифікати варто скласти у ручну поклажу.

Обгорніть крихкі частини у «бульбашкову» плівку, маску краще перевозити у міцному футлярі. Запасні частини й інші дрібниці упакуйте у пластиковий контейнер - їх буде простіше знайти.

Найбільш крихкі предмети складіть на дно сумки, попередньо виклавши його пляжним рушником.

Ласти - по обидва боки сумки для додаткового захисту.

Піддуйте трохи повітря у жилет-компенсатор і упакуйте спиною до верху.

На сам верх сумки покладіть мокрий костюм, використовуючи рукави і штанини для обгортання делікатних частин.

На зворотному шляху все спорядження потрібно промити прісною водою і висушити. Також можна використовувати брудний одяг для додаткового захисту спорядження.

Навіщо навіть у теплій воді потрібен гідрокостюм?

 

Гідрокостюм, він же - мокрий костюм, потрібен, насамперед, щоб уникнути гіпотермії, переохолодження організму та щоб захистити шкіру від пошкоджень, наприклад, об корали. Ним користуються навіть у тропічних морях, де вода на поверхні - дуже тепла. Справа у тому, що на глибині температура води є значно нижчою, і через 20-30 хвилин дайвер може зазнати переохолодження.

Як часто мешканці моря нападають на людину?

 

Навіть акули нападають на людей вкрай рідко і тільки у випадку, якщо відчувають агресію. Звести ризик до мінімуму допоможуть прості принципи: нікого з морських мешканців не годувати, не дражнити і не чіпати.

Чи небезпечний дайвінг для здоров'я?

 

Дайвінг не становить небезпеки для здоров'я. Якщо людина пройшла курс навчання, здорова і має необхідне спорядження, перешкод до занять не виникне. Однак, є винятки. Підводне плавання не рекомендують практикувати, насамперед, людям із хронічними захворюваннями серцево-судинної і центральної нервової систем. Також не можна пірнати вагітним, діабетикам і тим, хто застосовує інсулін. Максимального віку для дайвінгу не існує, але багато дайв-центрів просять людей віком від 65 років надавати медичну довідку. Відвідати лікаря перед початком занять варто у будь-якому випадку.

Що можна освоїти після проходження початкового рівня?

 

У міру накопичення досвіду можна продовжувати навчання відповідно до стандартів вибраної системи. Наприклад, у PADI за курсом Open Water (після якого можна пірнати з напарником такого ж рівня на глибину до 18 м) йде 2-денний курс Advanced Open Water, який дає можливість, окрім занурень на 30 м, здійснювати, наприклад, нічні занурення. На цьому етапі багато прихильників дайвінгу зупиняються, хоча можна розширити навички за допомогою спецкурсів (наприклад, занурення на кораблі, підводна фотографія і т. п.) або отримати кваліфікацію рятувальника (Rescue Diver).

Як зробити дайвінг професією?

 

Багато хто серйозно замислюється, як зробити хобі роботою. Найпростіший спосіб - продовжити навчання і стати дайв-майстром, що супроводжує дайверів під час занурень, або згодом - інструктором. Популярність таких фахівців є дуже високою. Кількість сертифікованих дайверів збільшується, а, водночас, збільшується і попит на роботу дайв-майстрів.

Автор: Лариса Пелле

Переклад Валерія Рукавішнікова

Джерело: «Diving»

Оренда мотоциклів у мандрівках

Передчасний перший постріл: чому так буває – і як рятуватися

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers