rss
04/19/2024
EN   UA

Молодiжне Перехрестя (Тисність на обкладинку)

#370

Ваша точка зору

Чого, на Вашу думку, найбільше бракує Україні для перемоги?
Грошей
Зброї
Ядерної зброї
Міжнародної підтримки
Совісті найвищого керівництва
Ваш варіант відповіді
Проблема \ Кримінал \ Рейдерські схеми «Реєстрації нерухомості та бізнесу»

У низці кримінальних проваджень фігурує столична філія комунального підприємства з села, що сидить у офісі поруч із самим Мін'юстом.

Title  
 Ось так виглядає будинок, де зареєстрована
Дніпровська філія КП у Дніпрі на Курчатова, 4.
Реєстраторів тут нема

 

Головне слідче управління Нацполіції під час розслідування випадків несанкціонованого втручання у роботу Єдиного реєстру юросіб та Держреєстру речових прав на нерухоме майно обшукало київський офіс комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу», яке має юридичну адресу в селі Павлинка Одеської області.

Про це стало відомо з ухвали Печерського райсуду Києва за 22 травня 2018 року.

Обшук відбувся 6 березня у рамках провадження 12018000000000048 від 26 січня 2018 року - в офісі на вул. Раскової. Поліція не знайшла в офісі реєстратора та потрібних документів, які мали би бути у підприємства такого роду діяльності. Проте слідчі побачили, що «флеш-носії державних реєстраторів із ключами доступу до реєстрів зберігаються не належним чином, облік проведених операцій щодо реєстрації не ведеться». При цьому у КП було вилучено понад $3 тис. та  67 тис. грн.

Як свідчать дані судового реєстру, дії реєстраторів КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» (раніше називалося КП Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області «Павлинське бюро реєтрації та інвентаризації») останнім часом активно оскаржуються в судах.

Так, реєстратори цього КП без належних документів перереєстровують майно та фірми на рейдерів, знімають арешти з майна, що дозволяє його переписати на інших, скасовують договори оренди.

Також комунальні реєстратори підігрують рейдерам - відкривають у Єдиному реєстрі юридичних осіб реєстраційну справу вкраденого рейдерами підприємства і не закривають її. Після цього реальним власникам важко внести будь-яку інформацію до реєстру, навіть із рішенням суду на руках. Адже, якщо реєстратор скасує незавершену дію свого колеги, то він сам потрапить під перевірку Міністерства юстиції. Після чого реєстратора можуть покарати - відібрати доступ до реєстрів або і взагалі позбавити свідоцтва. Це підтверджує затримання начальника управління акредитації, контролю та моніторингу суб'єктів державної реєстрації Аліси Оскірко. Жінка вимагала 200 тис. грн за «неперешкоджання у здійсненні діяльності підприємства у сфері держреєстрації».

При цьому, деякі філії КП «Реєстрації нерухомості та бізнесу» є підприємствами-фантомами. Як виявила ГО «Бізнес-варта», за місцем реєстрації частина з цих філій відсутня.

У Вінниці на вул. Пушкіна, 1 у приміщенні 10 зареєстрована вінницька філія КП «Реєстрації нерухомості та бізнесу». Там реєстраторів не знайшли.

Також не виявилося КП за адресою реєстрації у Львові та Київській області.

Єдине місце, де КП справді є - це офіс у Києві, на вул. Євгена Сверстюка, 21 (колишня Марини Раскової). Саме його обшукала поліція. КП розташоване за будинок від офісу Департаменту державної реєстрації Мін'юсту на Сверстюка, 15.

«Наші гроші» склали список найпоширеніших порушень, де фігурують реєстратори КП «Реєстрації нерухомості та бізнесу».

Зняли арешт з майна

Фірма ТОВ «ГК Укргаз» не доплатила 16 млн грн. Фонду гарантування вкладів за будинок у столичному районі Воздвиженка. Однак вона змогла перепродати цей будинок, бо реєстратор Київської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу» Світлана Янчук зняла арешт із нерухомості. Зробила це на підставі неіснуючого рішення суду, як з'ясувала телепрограма «ЦРУ».

Скасували договори оренди

ТОВ «Віскар агро» вимагає через суд визнати недійсними правочини, договори, скасувати рішення та записи, більшість яких зареєстрував державний реєстратор Київської обласної філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу» Вячеслав Міхачов.

Фірма мала в оренді у приватних осіб понад 30 га землі. У договорах між орендарями і власниками землі не було передбачено право на скасування цих договорів в односторонньому порядку. Утім, 20 березня 2018 року реєстратор Міхачов на підставі отриманих листів від орендодавців скасував всі договори оренди, а через два дні перереєстрував право оренди за ТОВ «Агрокомплекс «Узин плюс».

Змінили власника землі і офісу

Ужгородська місцева прокуратура підозрює, що реєстратор Київської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу» незаконно перереєстрував офіс банку та земельну ділянку в Ужгороді на іншого власника. Про це стало відомо з ухвали Закарпатського окружного адміністративного суду.

Як  повідомляють відкриті джерела, цим реєстратором є Костянтин Гребенюков. У грудні 2017 року реєстратор переписав банківську будівлю площею 754 кв м та землю під нею площею 0,03 га за адресою Ужгород, вул. Льва Толстого, 27а з ужгородської підприємиці Олени Ради на ТОВ «Номекстрейд». Підставою стала закрита ухвала Апеляційного суду Київської області, яка до підприємиці та її майна стосунку не мала взагалі.

Міністерство юстиції 6 лютого 2018 року анулювало доступ реєстратору Гребенюкову до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Утім, через інших реєстраторів нерухомість уже перереєстрували на ТОВ «Сіднопер», а потім ще на ТОВ «Сіріус транс». Кримінальне провадження №42018071030000010 відкрито 21 лютого 2017 року за ч. 1 ст. 365-2 ККУ («Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги»). Зараз Олена Рада судиться також в адміністративному суді, де вимагає скасувати рішення Гребенюкова.

Другий випадок перереєстрації майна трапився у Сєвєродонецьку Луганської області. За даними Сєвєродонецької міської ради, реєстратор Луганської філії КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» Юрій Козлов без належних документів перереєстрував будівлю міського Льодового палацу спорту на «РВС банк» нардепа від БПП Руслана Демчака, пов'язаного з одним з найвпливовіших нардепів президентської фракції Ігорем Кононенком.

За матеріалами кримінального провадження №42017131370000188 від 24 листопада 2017 року, комунальне підприємство КП «Сєвєродонецьктеплокомуненерго» взяло кредит у  «ТАС-Комерцбанку». В іпотеку місто заклало Льодовий палац.  «ТАС» згодом отримав назву «Сведбанк», потім став «Омегою». Правонаступником «Омеги» став «РВС банк». Через суди «РВС» намагався стягнути Льодовий стадіон з Сєвєродонецька. Але суд банку відмовляв. Утім, реєстратор Козлов без рішення суду, яке необхідне відповідно до ст. 33 Закону України «Про іпотеки», перереєстрував за банком право власності на будівлю Льодового палацу спорту.

Про третій випадок «Наші гроші» вже писали. Реєстратор Київської філії КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» переписав частину будинку у Києві на Андріївському узвозі, буд. 9, на іншого власника на підставі неіснуючого рішення суду.

Змінили власника,  незважаючи на заборону відчуження

Київська місцева прокуратура №3 підозрює, що державний реєстратор Київської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу», зловживаючи повноваженнями, щоб отримати хабара, нашкодила інтересам ПП «Селтік».

Згідно матеріалів кримінального провадження №12018100030001789, реєстратор 12 лютого 2018 року переписала нежиле приміщення хімічного цеху площею 13,5 тис. кв. м у Києві на вул. Червоноткацькій, 46, на «БГ банк», не зважаючи на заборону відчуження. При тому, що ухвалою Шевченківського районного суду Києва приміщення були арештовані, і, відтак, переписувати їх на іншого власника не можна було. За даними відкритих джерел, цим реєстратором є Світлана Янчук.

Фігурують у ланцюжку реєстраторів, через яких рейдерили майно

У лютому 2018 року Фонд гарантування вкладів заявив про крадіжку ділянки площею 113 га у столичному районі Оболонь. Ділянка була арештована, тому не могла змінити власника. Але протягом місяця її тричі перепродали. Як з'ясував проект «Викривач», документи на перереєстрацію ділянки оформлював, зокрема, представник Київської філії КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» Костянтин Гребенюков. Про рейдерство почали активно писати ЗМІ, які виявили, що останнім власником майна стала фірма «Інвестиційна долина» засновника «Concorde Capital» Ігоря Мазепи. Коли інформація стала публічною, землю повернули Фонду. При  цьому всі реєстратори та нотаріуси, які фігурували в оборудці, заявили, що не проводили жодних реєстраційних дій, а їхні ключі зламали. Частині реєстраторів Міністерство юстиції заблокувало доступ до реєстрів, але вони розблокувалися через суд, заявивши, що нічого не реєстрували.

Блокують доступ до реєстрів іншим реєстраторам

2017 року рейдери захопили Братський маслопресовий завод (скорочено - БМПЗ) у Миколаївській області. Справжні власники заводу досягли через суд скасування реєстраційних дій, якими рейдери заволоділи заводом. Але 27 квітня 2018 року реєстратор Віктор Міхачов із дніпровської філії КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» ввійшов у Єдиний реєстр юросіб, відкрив реєстраційну справу фірми, під якою існує завод - ТОВ «НЕСТ» - і не закрив. Відтак, інші реєстратори, навіть за наявності в реального власника рішення суду, відмовлялися вносити будь-які записи у справу з причин, про які ми писали вище - за скасування реєстраційної дії ти потрапляєш у моніторинг Мін'юсту і можеш бути покараний.

Цікавий момент. Щоб увійти в реєстраційну справу, реєстратор має зробити пояснення в реєстраційній справі, чому він туди заходить. Міхачов вказав, що вносить запис, бо до нього звернувся представник справжнього власника заводу з рішенням суду. Чого, як стверджують власники БМПЗ, не було.

Ще «Наші гроші» помітили таку деталь. КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» зареєстроване за однією адресою з  КП  «Центр сприяння бізнесу міста Києва» у Києві, на вулиці Сверстюка, 21, в офісі 309. При тому, що комунальні підприємства формально різні, їхні реєстратори підігрують рейдерам та перешкоджають скасуванню реєстраційних дій рейдерів в однакових кейсах.

Наприклад, вище ми писали про «вклад» у рейдерство Братського маслопресового заводу реєстратора КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» Віктора Міхачова. Утім, у рейдерстві БМПЗ бачимо також реєстратора КП «Центр сприяння бізнесу міста Києва» Інну Петрушевську. Так, 2 лютого 2017 року Петрушевська відкрила в Єдиному реєстрі юросіб профайл ТОВ «НЕСТ» і не закривала тиждень. Через що реальні власники заводу не могли внести жодної реєстраційної дії до реєстру.

Після того, коли у серпні 2017 року Мін'юст позбавив акредитації КП  «Центр сприяння бізнесу міста Києва», Інна Петрушевська перейшла працювати до Київської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу».

Київська філія КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу», у свою чергу, пов'язана з «КП «Реєстрація нерухомості». Так, за даними системи Youcontrol, Київська філія КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу» раніше  реєструвалася на столичному проспекті Перемоги, 131 у приміщенні № 3. Із березня 2018 року за цією ж адресою в цьому ж приміщенні зареєстровано КП «Реєстрація нерухомості».

Комунальні підприємства, працівники яких можуть здійснювати реєстраційні дії, з'явилися у 2015 році. За законом, створити таке підприємство можна при будь-якому органі місцевого самоврядування. КП як суб'єкта реєстраційної діяльності акредитовує Мін'юст. Для цього у підприємства має бути не менше трьох реєстраторів, приміщення та комп'ютерна техніка.

Моніторить діяльність КПшок теж Мін'юст через Комісію з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації, яку очолює Віталій Гайдук. Також Гайдук очолює Департамент державної реєстрації та нотаріату міністерства юстиції, що розташовується, нагадаємо, у Києві на вул. Сверстюка 15 - через будинок від Київської філії КП «Реєстрація нерухомості та бізнесу».

 

Автор: Аліна Стрижак

Джерело: «Наші Гроші»

На Харківщині підрядник взяв у конкурента техніку на ремонт дороги за 12 мільйонів

Як маніпулювати оцінкою якості ремонту доріг

 

Реклама

© 2006-2011 "Час i Подiї". All Rights Reserved | Chicago Web Design - Dropshipping suppliers